Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nokia tegevjuht Stepen Elop: „Me seisame põleval platvormil“

„Esimene iPhone tuli turule 2007 aastal. Meil aga ei ole veel tänagi telefoni, mis oleks kasvõi ligilähedanegi Apple`i kasutusmugavusele. Android tuli kaks aastat tagasi ja sel nädalal on nad meid oma nutitelefonide mahuga liidripositsioonilt tõuganud. See on uskumatu.„

Ülalolev on vaid üks valus lõik Nokia tegevjuhi Stephen Elop`i poolt oma töötajaile saadetud memost. 47-aastane Kanada kodakondsusega mees tõusis esimese mitte-soomlasena Nokia tegevjuhiks möödunud aasta sügisel. Väljaspoolt tulnuna näeb hr Elop selgelt olukorda, milles Espoo mobiilifirma praegu on. Ta kirjeldab seda illustratiivselt ja nelja sõnaga: „Me seisame põleval platvormil“.

Põleb igast otsast

Platvorm põleb ning plahvatuse tagajärjel tekkinud tulekoldeid, mille kustutamist uus juht korraldama hakkama peaks,  ei ole mitte üks. Neid on päris mitu.

Esiteks – seesama „kõikvõimas“ MeeGo platvorm, mis mõne päeva pärast N9 telefoni rüütatuna oma esimese etteaste tegema peaks. Hr Elopi sõnul on selle arendusprotsess liiga aeglane. „Me arvasime, et MeeGo`ga oleme me tagasi rajal kuid kui kõik läheb plaanipäraselt, on meil 2011 aasta lõpuks turul kõigest üks MeeGo nutitelefon.“

Teiseks – keskklassi telefonid ning nende operatsioonisüsteem Symbian. See platvorm ei ole hr Elopi sõnul konkurentsivõimeline. See on arendajate jaoks liiga keeruline ning kasutajate jaoks liiga primaarne.

Kolmandaks – päris odavad telefonid. Siin ei löö Nokiale hingekella mitte Apple ega ka Google, vaid hoopistükkis Hiina tootjad, kes vorbivad imeodavaid telefone valmistada meeletu kiirusega. „Hiina lõppvalmistajal kulub uue nutitelefoni väljapritsimiseks sama palju aega kui meil PowerPoint dokumendi viimistlemisele“ ironiseerib mr Elop.

Üldkokkuvõttes on leekides kogu platvorm, millel Nokia seisab. Nagu Stepen Elop memos tabavalt märgib, ei tee konkurendid Nokiale ära mitte lihtsalt kasutajaliidese või riistvaraga, vaid kogu süsteemiga mis ühe telefoni taga seisab – operatsioonisüsteem, rakendused, asukoha määramisega seotud teenused, otsingumootorid, reklaamid jne.

Kustutamise asemel hüpe tundmatusse?

Tulekoldeid on niisiis palju, aga tundub, et hr Elop ei kavatsegi neid kustutama hakata. Oma ausa ja raputava kirjatüki alguses samastab ta Nokiat leekides naftaplatvormil oleva mehega. Mees hüppab kõrgelt platvormilt külma, tundmatusse vette. „Põlev platvorm muutis tema tavapärast käitumist. Nüüd peab Nokia otsustama, kuidas oma käitumist muuta“ kirjutab Elop ning annab oma sõnadega mõista, et ka Nokia peaks tegema hüppe oma põlevalt platvormilt tundmatusse operatsioonisüsteemi.

Nokia ja Windows Phone 7

Android-operatsioonisüsteemiga Nokia telefon? Poleks ju paha. Siiski ei tuleks päris selline hüpe Nokiale ilmselt kasuks. Google`il on palju lepinguid Nokia otseste konkurentidega, samuti oleks Nokial siis väga vähe aspekte, millega erineda näiteks HTC-st või teistest tootjatest. Aga Windows Phone 7 Nokia peal oleks juba hoopis teine tera. Vahemärkusena olgu öeldud, et enne Nokiat töötas Stephen Elop ei kusagil mujal kui Microsoftis.

Windows Phone 7 on platvorm, millel on kõvasti potentsiaali ja mis ei ole veel ühegi mobiilimeistri juures päriselt kanda kinnitanud. Kui Nokia saaks Windows Phone 7 eksklusiivseks esindajaks, paneks selle kivi alla kogu oma finants- ja ajuressursid, siis võidaksid sellest minu arvates kõik kolm poolt. Microsoft, Nokia ja meie sinuga ka.

Ülehomme kuuleme lähemalt

Stepen Elopi memo on avapauk ja eelsoendus 11 veebruaril toimuvale Nokia strateegia- ja finantsalasele koosolekule “Capital Markets Day“. Seal kavatseb mr Elop oma plaane lähemalt tutvustada.

Loe täielikku Stepen Elopi memot engadget.com veebilehel

(355)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga