Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Microsoft paljastas pinda – Surface for Windows RT ja Surface for Windows Pro tahvelarvutid

Terve öö otsa on erinevad ingliskeelsed infokanalid tutvustanud meile Microsofti uusimat loomingut. Kui enne mikropehme pressikonverentsi oli teada, et fookuses on tahvelarvutid, siis polnud keegi päris kindel, millistest täpselt. Veel paar päeva enne sündmust räägiti, et tahvel tuleb koostöös ühe suurima e-kirjastusega Barnes and Noble, mis oleks põhimõtteliselt tähendanud seda, et Microsoft oleks nende tuntud e-lugeri Nook’i varustanud oma tarkvaraga.

Õnneks või õnnetuseks seda ei juhtunud. Veel paar tundi enne üritust imbusid meediasse spetsifikatsioonid tahvlile, mille nimeks oli XBOX Surface. Tegelikult oli ka see vaid pool tõde. Tegelikult avalikustas Microsoft kaks üsnagi huvitavat tahvelarvutit – Surface for Windows RT ja Surface for Windows Pro.

Niisiis. Mida me teame Surface for Windows RT ja Surface for Windows Pro tahvelarvutite kohta? Esimese asjana mõistagi seda, et mõlemal masinal jookseb Windows. Ühel siis Windows RT ja teisel Windows 8 Pro. Mõlemad tahvlid on laiekraaniga (10,6 tolli). Sellega aga füüsilised sarnasused piirduvad. Mõlemad tahvlid on selgelt positsioneeritud erinevatele turusegmentidele. Jõudluse ja võimaluste poolest nõrgem Surface RT (meiepoolne lühendus nimest) on suunatud (üli)õpilastele ja  leplikumatele kodukasutajatele. Surface 8 Pro aga äriklientidele ning nõudlikumatele kodukasutajatele. Jutu kinnituseks ka mõned numbrid.

Surface for Windows RT

  • NVIDIA Tegra protsessor
  • ClearType HD puutetundlik ekraan
  • 32/64 GB mahutavus
  • 31,5 Wh aku
  • kaal: 676 g
  • paksus: 9,3 mm
  • tuleb turule 2012 sügisel koos Windows 8 lansseerimisega.

Surface for Windows 8 Pro

  • i5 Ivy Bridge protsessor
  • ClearType FullHD (1080p) puutetundlik ekraan
  • 64/128 GB mahutavus
  • 42Wh aku
  • kaal: 903 g
  • paksus: 13,5 mm
  • müügile tuleb „kolm kuud pärast“ Windows 8 lansseerimist.

Nagu me andmetest välja võime lugeda, siis Surface 8 Pro pole enam isegi tahvelarvuti, vaid võimsuse poolest pigem juba ultrabook’idega konkureeriv riistapuu. Seda enam, et Microsoft tutvustas koos vastete tahvlitega ka lisavarustust, millest tõusid vägagi positiivselt esile tahvlite kaitsekaaned Touch Cover ja Type Cover. Nendega astus MS küll üpris valusalt õunafirmale kandadele. Kui klaviatuuriga kaaned pole iPad’ile enam eriline uudis, siis puutetundlik ja liigutustele reageeriv kaas on Apple’il küll täiesti kahetsusväärselt kahe silma vahele jäänud. Sellist kaant kasutades ei jäta meie sõrmed säravale ekraanile rasvaseid näpujälgi, samuti on näiteks laua taga joonistamisel käte asend märksa mugavam. Selle eest 12 points, Microsoft! Seda nüüd muidugi juhul, kui me oleme õieti interpreteerinud seda nappi kättesaadavat infot.

Teine meeldiv omadus nendel tahvlitel tuleb esile seoses laiekraaniga (mille täpset lahutusvõimet MS ei avaldanud). Seda mitte niivõrd filmide vaatamisel (mis on mõistagi samuti plussiks) vaid võimaluse eest kasutada ekraanil korraga kahte rakendust. MS Word + Solitaire = SUCCESS!!!

Tarkvara igatahes töötas esimeste käed-küljes videote järgi otsustades mõlema tahvli peal sujuvalt – nagu viimastes Windowsiga telefonides. Nurisemiseks ei tundunud olevat mingit põhjust.

Tilgad tõrvapotis?

Meid jäid aga selle üritusega seoses vaevama paar küsimust. Esmalt see, miks Microsoft nende tahvlite tutvustamisega kiirustas. Pole teada veel täielikke spetsifikatsioone, hinda, aku kestvust, tootjat, isegi eeltellimusi ei võetud vastu. See aga on paljude tehnoloogiaajakirjanike arvates juba väga kriitiline märk, mis midagi head ei tõota.

Teiseks saame me aru küll Microsofti soovist järgida kaudselt Apple’i eeskuju ning lisaks tarkvarale hakata pakkuma ka raudvara. Paraku oli iPad turule tulles täiesti unikaalne toode, millel puudusid konkurendid. Surface aga hakkab kohe konkureerima erinevate riistvara tootjate tahvlitega. Nendesamade riistvara tootjate, kes oma tahvlitel ja rüperaalides kasutavad ka Windowsi tarkvara. Kas mikropehme, et karda, et karmi konkurentsi tingimustes võivad mõned neist loobuda MS-i põhitoote so tarkvara kasutamisest valides näiteks Androidi? Seda enam, et põhiliselt hakkavad uued Surface tahvlid ära sööma eeskätt Androidide turgu, sest Apple’i fänboidele sellised kiretud töösipelgate instrumendid nagunii ei sobi.

Kolmandaks küsimuseks on aga see, et kas Microsoftile oleks vaja tablette ahnuse vastu või pigem midagi sellist, mis neid reaalsusesse tooks. Kui kõik MS varasemad raudvara projektid on suhteliselt massiivselt põrunud, siis mis on see salapärane jõud, mis sunnib neid ikka ja jälle uuesti katsetama? Kas soov korrata XBOX-i edu? Ehk olekski siis pidanud nimetama vähemalt lahjema tahvliversiooni ikkagi XBOX Suface’iks?

(691)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga