Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas valida akut? Kallim pole alati parem

aa-akud-4

 Mida vaatad sina, kui sa akusid ostma lähed? Ma pean silmas neid kõige tavalisemaid AA mõõdus akusid, mis sobivad näiteks seinakella ja mänguautode ja välklambi sisse?

Enamik meist vaatab lisaks tootjale vaid kahte asja: hinda ja mahtuvust. On ju üsna loogiline arvata, et kõige parem aku on kõige kallim ja kõige suurema mahtuvusega. Tegelikult aga alati nii ei ole.

 

Vaata laadimistsüklite arvu

Akusid valides tuleks lisaks hinnale ja mahtuvusele jälgida laadimistsüklite arvu. See number näitab meile, kui kaua ostetud akud üldse vastu peavad, enne kui meil uued osta tuleb. Kvaliteetsete akude pakenditel on see number tavaliselt nähtaval kohal.

Juhin aga tähelepanu huvitavale nähtusele: kallimatel ja suurima mahtuvusega akudel on laadimistsüklite arv reeglina oluliselt väiksem kui pisut soodsama hinnaklassi akudel. Toon ühe näite. Fotograafide seas populaarseid Eneloop akusid on kolme erinevat sorti:

panasonic-eneloop-aku

Eneloop Light Eneloop Eneloop Pro
Mahtuvus: 950 mAh  Mahtuvus: 1900 mAh  Mahtuvus: 2450 mAh
Laadimistsüklid: 3000  Laadimistsüklid: 2100  Laadimistsüklid: 500
Mahtuvus pärast 1 aastast seismist: 85%  Mahtuvus pärast 1 aastast seismist: 85%  Mahtuvus pärast 1 aastast seismist: 90%
Soblik madala energiatarbega seadmesse  Soblik madala energiatarbega seadmesse  Soblik kõrge energiatarbega seadmesse
2 aku hind: 7,99 € 4 aku hind: 19,99€ 4 aku hind: 24,99€

 

Nagu näha, saab kõige soodsamaid ja väiksema mahtuvusega akusid taaslaadida kuni 3000 korda. Kõige kallimaid PRO-seeria akusid aga koguni 6x vähem – 500 korda. Miks see nii on?

 

Maraton või sprint?

marathon-vs-sprinter

Selline laadimistsüklite arvu erinevus tuleneb asjaolust, et erinevat tüüpi akud on valmistatud kasutamiseks erinevate tehnikaseadmete sees. Justnagu kaks jooksjat on treenitud jooksma erineva pikkusega distantse. Akud ongi nagu sportlased, täpsemalt jooksjad:

  1. Mõned sportlased on maratoonarid ja suudavad läbida väga pikki maid aeglaselt.
  2. Teised sportlased on sprinterid ja suudavad joosta lühemaid distantse väga kiirelt.

Akudega on sarnane lugu.

  1. Ühed akud – nimetagem neid siin maratonakudeks – kestavad kauem seadmetes, mille voolutarve on aeglane – näiteks juhtpuldid, LED-lambid, kellraadiod jne.
  2. Teised akud – nimetagem neid sprinterakudeks – on aga valmistatud kasutamiseks seal, kus on vaja võimast voolu lühiajalisemalt – välklambid, mänguautod, fotokaamerad jne.

 

Sprinterakud

Suurema mahtuvuse ja väiksema laadimistsüklite arvuga akud on mõeldud kasutamiseks kõrge    energiatarbimisega seadmete sees nagu näiteks välklambid, mudelautod jne. Sellised seadmed vajavad lühemate intervallide järel hästi palju voolu korraga ning need akud ongi optimeeritud intensiivsemate tühjakslaadimistsüklite kestel võimalikult kaua vastu pidama.

Kuidas selliseid akusid üles leida? Akude pakenditele on tavaliselt trükitud kasutusalasid iseloomustavad ikoonid – sprinterakude pakenditel on muude ikoonide hulgas kindlasti ka välklamp.  Tavaliselt maksavad sellised akud kõige enam ja on ka kõige suurema mahtuvusega. Tihti on sellised akud tähistatud ka “Professional” või  “Pro” nimetustega.

 

Maratonakud

Väiksema mahtuvuse ja suurema laadimistsüklite arvuga akud on mõeldud kasutamiseks madalama energiatarbimisega seadmetes nagu näiteks taskulambid, kellad, lihtsamad mänguasjad jne. Kuna maratonakud on valmistatud väikse energiatarbimise tingimustes oma energiavarusid kauem säilitama, peavad need akud näiteks taskulambi sees ühe laadimisega vastu sprinterakudest kauemgi. Hoolimata pisut väiksemast mahtuvusest. Lisaks on need odavamad osta ning nende laadimistsüklite arv on suurem.

Kuidas maratonakusid riiulilt üles leida? Tavaliselt jääb selliste akude mahtuvus alla 2000 mAh ning laadimistsüklite arv on üle 2000 korra.

 

Iseeneslik tühjakslaadimine

Kõiki akude tüüpe iseloomustab veel üks näitaja – võimalikult aeglane iseeneslik tühjakslaadimine. Teatavasti tühjenevad akud ka siis, kui neid parajasti ei kasutata – olgu siis poeriiulil või mõne mängulelu sees. Kvaliteetsemad akud kaotavad ühe aastaga 10-20% laetusest. Võib täheldada, et reeglina suudavad maratonakud jõudeolekus säilitada laetuse taset paremini kui sprinterakud.

 

Kokkuvõte

Niisiis: see, millist akut osta, sõltub sellest, millise seadme või seadmete sees me seda enim kasutama hakkame.

Kui vajame akusid mõne võimsama tehnikavidina – nagu näiteks fotovälgu või mudelauto jaoks, siis tuleks kindlasti valida suure mahtuvuse ja väiksema laadimistsüklite arvuga akud ehk sprinterakud.  Need ongi nähtud ette lühiajalisema kõrge energiatarbimise jaoks ja kestavad sellistes seadmetes kauem.

Lambi, lihtsama mänguasja vms sisse pole mõtet kõige suurema mahtuvusega akusid osta. Madala energiatarbega seadmele on igati mõttekas osta pisut väiksema mahtuvuse ja suure laadimistsüklite arvuga akud ehk maratonakud. Nende eluiga on ju ka üleüldiselt suurem kui Pro seeria akudel mis põlevad heleda leegiga kuid kiiresti.

 

 

(2430)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic eneloop aku pro AAA 930 4BP
  • AAA / HR03 tüüpi NiMH akupatarei
  • 930 mAh suure mahutavusega
  • Säilitab 85% laengust peale aastast seismist
  • eneloop Pro tooteseeria
  • Pakendis neli AAA akupatareid
Panasonic eneloop aku AA 1900 4BP
  • AA / HR6 tüüpi NiMH akupatarei
  • 1900 mAh mahutavusega
  • Säilitab 70% laengust peale viit aastat seismist
  • Panasonic eneloop tooteseeria
  • Pakendis neli AA akupatareid
Panasonic eneloop aku lite AA 950 2BP
  • AA / HR6 tüüpi NiMH akupatarei
  • 950 mAh mahutavusega
  • Säilitab 70% laengust peale viit aastat seismist
  • eneloop Lite tooteseeria
  • Pakendis kaks AA akupatareid
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga