Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas tõsta läbi PhotoExpressi tellitavate fotode üles laadimise kiirust?

PhotoExpress on PhotoPointi veebilehelt tasuta alla laetav ning arvutisse installeeritav programm, mis muudab digipiltide tellimise Photopointi laboritest lihtsaks ja kiireks.

Lihtsuse üle PhotoExpressiga piltide tellimisel pole siiamaani kurdetud. Küll aga on tulnud märkusi selle viimase – kiiruse kohta. Nimelt võtvat fotode üles laadimine Photopointi serverisse päris palju aega. Eriti, kui tegu on tellimusega, kus väga palju fotosid.

Fotode üles laadimise kiirus sõltub eelkõige kahest muutujast: Internetiühenduse kiirus ja üleslaetavate andmete maht. Seda viimast on võimalik vähendada nii, et üleslaadimine võtab aega mitmeid kordi vähem kui siiani.

10 x 15 foto printimiseks piisab 2,3 MP (1228 x 1818 px) suurusest failist

Digikaamerate valmistajad püüavad oma konkurendid üle trumbata lisades oma eksemplaridele aina enam ja enam megapiksleid. Mida rohkem megapiksleid digikaameral on, seda suuremad on ka nende pildistatud fotod ning seda rohkem võtab aega, et neid arvuti kaudu veebi üles laadida.

Ühel praegu müüdaval keskmisel digikaameral 635.41€ on foto suuruseks pikslites tavaliselt 10 megapikslit. Ühe tavalise, 10 x 15 mõõtmetega foto väljaprintimiseks piisab aga vaid 2,3 MP (1228 x 1818 px) suurusest pildifailist. See on enam kui neli korda vähem andmeid ning see tähendab, et 10 MP kaameraga pildistatud fotosid veebi üles laadides peate te enam kui neli korda kauem ootama.

On kaameraid, mida on võimalik seadistada pildistama näiteks 3 MP suurusi fotosid. Mõnedel aga jällegi sellist võimalust pole. Veel on sellisel kaamera seadistusel see varjukülg, et kunagi ei tea, millal on vaja fotot näiteks suuremalt kui 10 x 15 cm välja printida. Kolme megapikslise faili kvaliteet langeb juba tunduvalt kui see printida neist mõõtudest suuremana.

Foto pikslite vähendamine

Selleks, et foto mahtu vähendada, tuleb vähendada selle mõõtmeid pikslites. Seda saab teha kõigis fototöötlusprogrammides ning samuti ka mõnes paremas piltide kuvamiseks mõeldud programmis. Üheks paremaks tööriistaks selleks on aga Adobe Photoshop Elements 730.98€.

Photoshop Elements “Editor” moodulis tuleb pildi pikslite vähendamiseks kõigepealt vastav pilt avada. Vajutage üleval peamenüüs File > Open ning valige soovitud foto.

Olles foto leidnud ning selle Photoshop Elements aknas avanud, valige sealtsamast peamenüüst Image > Resize > Image Size. Või vajutage klahvikombinatsiooni Alt+Ctrl+i

Avaneb aken, mis kuvab teie pildi mõõtmed pikslites. Nagu näha, on minu foto mõõtmeteks 3872 x 2592 pikslit.

10 x 15 cm foto tellimiseks Photopointis piisab, kui foto mõõtmed pikslites on 1228 x 1818 – enam kui kolm korda väiksem kui praeguse pildi mõõtmed pikslites. Vähendades pildi mõõtmeid kolm korda väheneb ka üleslaadimise aeg kolm korda.

Pikslite arvu muutmiseks märkige kastike “Resample Image” all, vasakul. Seejärel sisestage uued mõõtmed – 1228 x 1818 – vanade asemele. Sisestama peab vaid ühe arvu – kas pikkuse või laiuse. Programm arvutab teise mõõtme juba ise.

Pressige OK nuppu. Võite märgata, kuidas foto ekraanil senisest väiksemaks muutub. Foto tegelikku suurust saate vaadata näiteks tööriistakastis kaks korda järjest “Zoom Tool” tööriistale vajutades.

Vajutage ülevalt peamenüüst File > Save. Kui te ei taha, et vana, suurem pildifail asendatakse uue ja väiksemaga, muutke uue nimi ning vajutage “Save”. Kui teil ei ole selle vastu midagi, et vana fail asendatakse väiksemaga, vajutage kohe “Save” ja seejärel avanevast aknast “OK”. Fail salvestatakse ja on valmis Photoexpressi laadimiseks, sõpradele mailiga saatmiseks või veebi üles panemiseks.

Mitme foto pikslite vähendamine korraga

Aga kui tegemist ei ole vaid paari-kolme fotoga? Kui fotosid on kümmneid? Siis võtab nende kõigi ükshaaval väiksemaks muutmine niivõrd kaua aega, et see ei tasu end kuidagimoodi ära.

Pole viga. Ka sellele on Photoshop Elements`is vastumürk olemas. Vastumürgi nimeks on “Process multiple files” ning see asub Elementsi “Editor” mooduli peamenüüs üleval: File > Process multiple files.

Avaneb dialoogiaken, kus Saate määrata muudetavad failid, failite nimetamise mooduse ning soovitud uue suuruse.

Esimeseks valikuks on “Process Files From”. Kui kõik fotod, mida väiksemaks muuta tahate, on mingis Teie arvutis olevas kaustas, siis jätke valikusse “Folder”. Kui Te olete need fotod juba Photoshop Elements aknas avanud, siis valige rippmenüüst “Opened Files”. Keskmine variant “Import” toimib näiteks arvutiga ühendatud skänneri vms puhul.

Eriti siis, kui muudetavaid pilte on palju, on soovitatav need eelnevalt mingisse kindlasse kausta oma arvutis kokku koguda. Seejärel valida ülal kirjeldatud “Folder” variant. “Source” kasti tuleb sisestada selle kausta asukoht arvutis, kus muudetavad pildid asuvad. Vajutage “Browse” nupule ja navigeerige vastava kaustani.

“Include All Subfolders” kasti märkige linnuke, kui ülalvalitud kaust sisaldab alamkaustasid, milledes olevad pildid te tahate samuti muuta. Kui alamkaustu pole või te seal olevaid faile muuta ei taha, jätke kast tühjaks.

“Destination” kasti tuleb sisestada selle kausta asukoht arvutis, kuhu tahate oma muudetud failid salvestada. Kui soovite, et algsed failid kirjutatakse “Source” kaustas uutega üle, siis märkige linnuke kasti “Same as Source”.

Järgmiseks saate valida mitmesuguste erinevate nimetamisvõimaluste vahel. Kui olete valinud ülal muudetavate piltide jaoks eraldi kausta, ei ole siin tingimata vajalik muudatusi teha. Võimalik on näiteks failid nummerdada koos algse nimega või ilma jne.

Järgmisena tuleb määrata piltide suurus. See on tähtsaim etapp. Märkige kastike “Resize Images”. Kirjutaga “Width” lahtrisse foto laiuse mõõt pikslites. Selleks on 1818 cm. Sellest piisab 10 x 15 piltide printimiseks täielikult.

“Height” kastikesse ei ole vaja mitte midagi kirjutada. Vastavalt fotode külgede suhtele arvutatakse see programmi poolt. Kindlasti peab olema linnuke “Constrain Poportions” aknas. Paremal olevast “Resolution” rippmenüüst valige fotode pikslite tiheduseks 300 dpi.

“File Type” sektsioonis ei ole vaja teha muudatusi. Kui soovite, et protsessi käigus kuvatakse teile teated esineda võivatest vigadest, märkige linnuke kastikesse “Log errors that result from processing files”.

Paremal saate märkida kastikesi, mille tulemusena parandab programm automaatselt muudetavate piltide värvustasakaalu, kontrastsust ja muid parameetreid. “Labels” rippmenüü alt avanevad võimalused  lisada kõikidele piltidele mingi tekst või märge autoriõiguste kohta. See on eelkõige vajalik fotode veebilehele väljapanekul.

Kui kõik on valmis, pressige OK nuppu kõige all.  Photoshop Elements hakkab pilte üksteise järel väiksemaks muutma.

Kui programm on oma töö lõpetanud, leiate muudetud pildid kaustast, mille aadressi sisestasita “Destination” kasti. Sealt saate optimeeritud fotod lisada PhotoExpressi, sõbrale E-maili peale või oma blogisse/kodulehele.

(846)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Elinchrom D-Lite-it 2 To Go Set (20804) Vägagi hinnatud Elinchrom D Lite välgusüsteem sai omale väärilise edasiarenduse
Canon EOS 500D Double Zoom Backpack KIT 15,1 megapikslit, 22,3 × 14,9 mm CMOS sensor, 9 punktiga autofookus, 3" tolline LiveView LCD monitor, DiG!C 4 protsessor, EOS tolmueemaldussüsteem, Full HD videosalvestus.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga