Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: mehaaniliste klahvidega alumiiniumklaviatuur Roccat Suora

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9738

Mehaaniliste klahvidega klaviatuurid on arvutimängurite seas kõrgelt hinnatud, sest kõrged klahvid on mugavad vajutada ja annavad vajutusest tuntava tagasiside. Sellised klaviatuurid on tavaliselt suured ja kallid, tihti kosmoselaevale sarnaneva disainiga ja täis kõikvõimalikke lisanuppe. Roccat Suora klaviatuur on küll mehaaniliste klahvidega, kuid teiste omataolistega võrreldes märksa soodsam ja minimalistliku disainiga mänguriklaviatuur. Selline, mis sobib nii arvutimänguri lauale kui ka kontoriarvuti juurde. Vaatame lähemalt.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9704

Roccat Suora on esmajoones mõeldud siiski neile, kes mängivad arvutimänge. Väljast on see klaviatuur küll lihtne, kuid tegelikult on sellel olemas kõik omadused, mis ühel korralikul mänguriklaviatuuril olema peavad. Roccat Swarm tarkvarast saab muuta paljude klahvide funktsioone, olemas on erinevate profiilide seadistamine, makrode loomine. LED-valgustuse reguleerimine ja eraldi gaming-režiim, mis aktiveerub ülal paremas nurgas olevale klahvile vajutades.

Võrreldes kallimate arvutimänguritele mõeldud klaviatuuridega pole Suora klaviatuuril nn “käigu pealt” makrode loomise võimalust. Kui see sulle vajalik on, siis pead vaatama midagi muud. Kui aga mitte, siis tseki aga edasi :)

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9705

Karbis on Roccat Suora klaviatuur ja kasutusjuhend.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9708

Roccat Suora klaviatuuri loomise filosoofia on olnud appellikult lihtne: eemaldada korpuselt kõik, mida eemaldada annab. Selle tulemusena on Suora oluliselt kompaktsem kui tavalised numbriklahvistiku ja randmetoega klaviatuurid. Jälgige näiteks vahesid numbriklahvistiku, nooleklahvide ja ülejäänud klahvistiku vahel – need vahed on viidud miinimumini just sellepärast, et korpus oleks võimalikult kompaktne ja lihtne.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9710

Klaviatuuri all on tugijalad ning kummist padjandid libisemise tõkestamiseks.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9724

Roccati kõige uhkemast ja kallimast mänguriklaviatuurist Ryos on Suora peaaegu-täpselt 2x kergem. 844-grammise kaalunumbriga on Suora aga siiski päris kaalukas ja püsib laua peal kenasti paigal. Klaviatuuri korpus on küll ülaltvaadates kompaktne, kuid kõrguse poolest päris paks. See on kokku pandud kahest osast: ülemine (klahvidealune) osa on alumiiniumist ja pärlendab ilusasti vastu valgust. Alumine pool on aga läikivast plastikust ja seal pärlendavad mänguri rasvased sõrmejäljed. Õnneks jääb enamus sellest plastikpinnast klaviatuuri põhja alla, kus see võib vabalt läikida kui palju tahab.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9717

Klaviatuuri pealmine alumiiniumpind paistab kõige paremini nooleklahvide kohalt. Sealtsamast, kus on hõbedane Roccati logo.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9713

Suora konstruktsioon on huvitav. Kui tavaliselt istuvad klahvid korpuse sees, siis Suora klahvid kinnituvad korpuse peale. Sellepärast on klaviatuuri äärest paista lülitite konstruktsioon, pikemate klahvide puhul ka alustraat.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9716

Selline lahtine disain võib tekitada esmapilgul tunde, justkui oleks mingi äärekatte detail klaviatuuri küljest puudu. Selline disain võib aga ka meelde tuletada uhkeid läbipaistvaid arvutikorpuseid, kust samuti seesolev konstruktsioon läbi paistab. Praktiline on selline klahvide asetus küll, sest nii ei kogune klaviatuuri sisse küpsisepuru ega kartulikrõpse – üks õige arvutimängur ju köögilaua taga ei einesta.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9722

Kuna klahvide kinnitused ei ole tavapärasel moel mitte korpuse sees, vaid peal, siis saab klahve tavaliselt lihtsamini korpuse pealt eemaldada. Klahvi alt paljastub LED-diood ja pruuni värvi mehaanilise lüliti pind. Selline LED-dioodi ja lüliti paigutus on taustvalgustuse ja mehaaniliste klahvidega klaviatuuride puhul standardne.

Suora puhul on Roccat kasutusele võtnud uudsed mehaanilised lülitid TTC. Need toimivad praktiliselt identselt Ryos klaviatuuridel kasutatud Cherry MX Brown lülititega. Allavajutus on (erinevalt Cherry MX Blue lülitist) ilma klikita ehk vaikne. Seega sobib Suora ka kontorisse või mujale, kus ühes toas on mitu inimest koos. Klahvide käik on päris pikk ehk 4mm, allavajutus toimib aga juba poole peal ning sellest saab näpp tuntavat tagasisidet – pärast vajutuse toimimist liigub klahv lõpuni vabamalt.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9725

Kui klaviatuuri taustvalgustus sisse lülitada, kumab LED-valgus klahvide alt kenasti klaviatuuri mustalt pärlendava alumiiniumkorpuse pinnale. Suora on ilus klaviatuur.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9729

Suora kompaktsusest annab aimu võrdlus täitsa tavalise klaviatuuriga.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9721
roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9720

Klaviatuuri ülemises paremas nurgas oleva nupu abil saab sisse lülitada Gaming-režiimi. See deaktiveerib windows-klahvid (suora klaviatuuril on need kaunistatud Roccati logodega) ja aktiveerib noolenuppude kohal olevate makroklahvide gaming-funktsiooni.

Ainsaks tõsisemaks miinuseks – tõsisemale arvutimängurile – on selle klaviatuuri juures makroklahvide kehv asetus. Makroklahvid on nimelt paigutatud noolenuppude kohale, kust neid strateegiamänguritel (kes makrosid sagedasti kasutavad kuid kes mängivad reeglina WASD klahvidega), liiga aeganõudev kasutada on. Mängija peab makroklahvideni jõudmiseks kas vasaku käe WASD klahvidest hästi kaugele viima või hiirt hoidva käega makroklahve tabama. Mängijad, kes kasutavad WASD asemel nooleklahve, reeglina aga makrosid üldse ei vajagi.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9718

Tavaliselt Windows- logoga klahv on Roccati Suora puhul hoopis Roccati logoga. Funktsionaalsus on tavapärane.

 

Screenshot 2016-08-04 12.53.22

 

Swarm draiveri esimesele avalehele saab kasutaja kinnitada ühtekokku just need seadeteblokid, mida ta kõige enam kasutab.

Screenshot 2016-08-04 12.53.26

 

Teisel vahelehel on klaviatuuri üldseaded.

 

Roccat Suora klaviatuuri saab seadistada Swarm-nimelise draiveri abil. See võimaldab muuta klahvide funktsioone ja valgustust. Luua makrosid ja profiile…

 

Screenshot 2016-08-04 12.53.43

 

Kolmandal vahelehel saab seadistada klahvide funktsioone. Igal klahvil on olemas tavafunktsioon ja funktsiin Gaming-režiimis. Funktsiooni klahvile lisamiseks tuleb see vasakpoolsest loendist lihtsalt vastava klahvi “Primary Function” või “Game Mode Function” aktiivsele alale lohistada.

Screenshot 2016-08-04 12.53.48

 

Neljandalt vahelehelt saab muuta klaviatuuri taustvalgustuse iseloomi. LED-valgustuse värvus on Suoral alati sinine, kuid seda sinist valgust saab muuta intensiivsemaks või mahedamaks, panna pulsseerima või hoopis välja lülitada.

 

roccat-suora-klaviatuur-Photopoint-9725

Roccat Suora on puhta disaini, taustvalgustuse ja mehaaniliste klahvidega klaviatuur, mis sobib nii arvutimängurile kui ka kontori töölauale. Oma minimalistlikkuse ja metalse musta pealispinnaga, millele langeb sinine taustvalgus, on Suora minu aevatess kõige ilusam Roccati klaviatuur. Sisiki on mõned aga-d, mida Suora puhul tuleb arvesse võtta. Kontoris peab arvestama sellega, et mehaaniline klaviatuur klõbiseb madalate membraanklahvidega klaviatuurist rohkem. Lisaks ei pruugi Suora kõrgus ja ranemetoe puudumine kõikidele trükkimiseks sobida. Tõsisemad strateegiamängurid peavad Suora puhul aga arvestama sellega, et makroklahvid on WASD klahvidest päris kaugel.

(1303)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Roccat klaviatuur Suora Nordic (ROC-12-204)
  • TTC Brown lülititega mehhaaniline klaviatuur
  • Kompaktse raamita disaini ning alumiiniumkorpusega
  • Nordic klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine muudetava eredusega taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Suora RU (ROC-12-211)
  • TTC Brown lülititega mehhaaniline klaviatuur
  • Kompaktse raamita disaini ning alumiiniumkorpusega
  • RUS klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine muudetava eredusega taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Suora US (ROC-12-201)
  • TTC Brown lülititega mehhaaniline klaviatuur
  • Kompaktse raamita disaini ning alumiiniumkorpusega
  • US klaviatuuripaigutusega 
  • Sinine muudetava eredusega taustvalgustus
  • Anti-ghosting ning 1000 Hz ultrapolling
Roccat klaviatuur Ryos MK FX MX Brown US (ROC-12-871-BN)
  • Cherry MX Brown lülititega mehhaaniline klaviatuur
  • US paigutusega, mitmevärviline valgustus
  • M1-M5 ning T1-T3 lisaklahvid
  • Anti-ghosting, 1000 Hz andmeedastus
  • Integreeritud 3,5 mm pesad

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast