Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Milline nutikell valida? Nutikell vs spordikell vs aktiivsusmonitor

Nutikell, spordikell või aktiivsusmonitor? Tänasel päeval saab valida niivõrd paljude erineva funktsionaalsuse ja disainiga aktiivsusseadmete vahel, et valiku tegemine võib silme eest lausa kirjuks võtta.

Millist nutikella osta?

Selleks, et leiaksid enda randmele just Sinu vajadustele sobivaima kaaslase, räägin Sulle lähemalt, mida nutikella, spordikella või aktiivsusmonitori valimisel silmas pidada.

Garmin nutikellad, spordikellad, aktiivsusmonitorid

Nutikell – nutitelefoni pikendus

Nutikell on justkui Su nutitelefoni pikendus, mis istub alati Su randmel ja hoiab Sind nutimaailmaga ühenduses. Neil on sageli puutetundlik ekraan ja müriaad erinevaid rakendusi. Nutikella eesmärk on Su elu lihtsamaks teha, tuues randmele nutitelefoni teavitused, kasulikud rakendused, ilmaprognoosi või kalendrisündmused, nii et Sa ei peaks telefoni taskust välja võtmagi. Ja samas on neil lisaks nutifunktsioonidele loomulikult ka oskused aktiivsust jälgida ja isegi treeninguid salvestada. Kui tunned, et just nutikas abiline on Su käelt puudu, mõtle enne valimist järgmistele punktidele:

Mille jaoks Sul nutikella vaja on?

Garmin Venu 2Garmin Venu 2 nutikell

Kas tahad ka oma tervisel ja aktiivsusel silma peal hoida?

  • Paljud nutikellad oskavad lugeda samme, kuid uuemad mudelid viivad tervisejälgimise sootuks uuele tasemele. Apple Watch 7 oskab isegi verehapnikku mõõta, et tuvastada selliseid häireid nagu arütmia või uneapnoe.
  • Sama oskab teha ka Garmin Venu 2 ja Garmin Lily ning Vivoactive seeria nutikellad, mis veel lisaks jälgivad kogu päeva ka Su keha energiavarusid, et Sa end täiesti ära ei kurnaks.
  • Ambitsiooniks tervisekell Fitbit Sense mõõdab lisaks verehapnikule, põhjalikule uneanalüüsile ja südametööle isegi Su temperatuuri, et ligitikkuv palavik varakult avastada.

Millise kellaga Su telefon ühildub?

  • Et nutikell on ikkagi nutitelefoni pikenduseks, on oluline, et kell telefoniga ka ühilduks. Kui Sulle on Apple Watch nutikell silma jäänud, peaks Sul kindlasti olema taskus ka iPhone, sest teiste telefonidega see ei ühildu.
  • Samsung nutikellad töötavad see-eest sujuvalt nii Android telefonide kui iPhone’iga, kuid ilmselgelt saavad need kõige paremini läbi just Samsung nutitelefonidega. Täpselt sama lugu on ka Huawei nutikelladega.
  • Samas on ei hooli Fitbit ega Garmin nutikellad, kas oled Android või iOS tiimis – need ühilduvad mõlemaga sama sujuvalt.

Apple Watch SE nutikell
Apple Watch SE nutikell

Kui sageli Sa kella laadida viitsid?

  • Suure funktsioonipagasi ja erksa ekraani tõttu kestab paljude nutikellade aku vaid üks või kaks päeva. Mõtle järele, kumb on Sulle olulisem – palju rakendusi erksal ekraanil või tagasihoidlikum funktsioonipagas aga kauem kestev aku? Näiteks Apple Watch 7 nutikella aku kestab kuni 18 tundi, samas kui Fitbit Versa 3 veab välja 6 päeva ja Garmin Venu 2 kestab tervelt 11 päeva ning Huawei GT 2 nutikellad isegi kaks nädalat.
  • Kui Sul on alati kiire siis tasub ka vaadata kellasid, mis kiirlaadimist toetavad. Lühikese ajaga saab energia sisse puhuda näiteks Apple Watch 7, Fitbit Sense ja Garmin Venu 2 nutikelladesse.

Kõik nutikellad Photopointis »

Spordikell – kui teed regulaarselt trenni

Kui teed sagedasti trenni, on spordikell kõige asjalikum valik. Spordikellaga saad salvestada erisuguseid treeninguid nii toas kui õues ning see annab põhjaliku ülevaate Su treeningutest ja edusammudest. Spordikell jälgib Su tempot, distantsi, pulssi ja joonistab läbitud marsruudi ka kaardile. Treeningu lõpus saadab kell info telefoni rakendusse, kust saad detaile uurida põhjalikelt graafikutelt. Kusjuures paljude spordikelladega saab ühendada ka erinevaid lisaandureid nt jooksudünaamika sensori või pulsivöö, võimaldades seeläbi veelgi täpsemaid treeningu parameetreid näha. Seejuures jälgib spordikell muidugi ka igapäevast aktiivsust, olles samas ka aktiivsusmonitori eest. Vali spordikell kui vajad innustajat ja motivaatorit, aga pea silmas:

Mis trenni Sa teed?

  • Enamiku spordikelladega saab salvestada jooksmist, rattasõitu või kõndimist, aga mis siis kui Su lemmikspordiala on suusatamine, lohesurf või tennis? Ehk treenid hoopis triatloniks? Armastad hoopis matkasaabast kulutada? Vali kell, mis selleks sobib. Näiteks Polar spordikellad nagu Polar Ignite 2, Vantage M2 või Vantage V2 võimaldavad valida üle 130 erineva spordiprofiili – ilmselt leiab nende seast sobiva treeningu igaüks.
  • Triatlonihulludele pakuvad nii Polar Vantage V2 kui Garmin Fenix 6 spetsiaalset multisport režiimi, milles on ühelt alalt teisele eriti lihtne vahetada.
  • Seiklejatele ja matkahuvilistele loodud Garmin Fenix 6X, Garmin Instinct ning Polar Grit X pakivad enda sisse nii kompassi kui altimeetri. Kusjuures Garmin Fenix 6X võimaldab kella isegi kaarte alla laadida, et keskkonnas paremini orienteeruda.

Polar Vantage M2
Polar Vantage M2 spordikell

Kas tahad treeninguid GPSiga jälgida?

  • Vali integreeritud GPSiga spordikell, kui peamiselt välitingimustes treenid. Kellad nagu Garmin Forerunner 245, Polar Ignite 2 ja Fitbit Versa 3 salvestab kõik jooksud, matkad, rattasõidud jms välitegevused GPSiga üles. Tänu sellele saad trenni kestel jälgida täpselt oma tempot ja läbitud vahemaad ning trenni lõpus uurida kui kiire erinevatel lõikudel olid.
  • Vali ilma GPSita spordikell, kui teed peamiselt trenni jõusaalis, rühmatrennides või joogamatil. GPS infot Sul sel juhul vaja ei lähe ning saad selle arvelt raha kokku hoida – ilma GPSita kellad nagu Polar Unite või Fitbit Versa 2 on sageli soodsamad.

Kui pikad on Su trennid ehk kaua kella aku kestma peaks?

  • Ka spordikella puhul on oluline arvestada selle aku kestvust, seda eriti kui tegeled kestvusaladega. Näiteks Garmin Fenix 6 kell võimaldab GPSiga 36 tundi järjest ning Polar Vantage V2 40 tundi järjest trenni teha. Nende kelladega võid kindel olla, et kell kesest maratoni pilti tasku ei pane.
  • Päikeselaadimisega Garmin Instinct Solar või Garmin Fenix 6 Solar spordikelladega võid minna isegi paar nädalat kestvale matkale ilma aku laadimise pärast muret tundmata.

Garmin Instinct Solar matkakell
Garmin Solar Instinct matkakell

Kõik spordikellad Photopointis »

Aktiivsusmonitor – kui vajad liikumiseks meeldetuletust

Eks tänasel päeval on kõik nuti- ja spordikellad ka aktiivsusmonitori ülesanded üle võtnud, aga kui Sa juba siiamaani oled lugenud ja enda soove ära ei ole tundnud, võib hoopis lihtne aktiivsusmonitor rohkem Sinu meele järele olla. Uued aktiivsusmonitorid on tunduvalt uhkemad kui kunagised sammulugejad, aga funktsioonipagas on neil veidi kergem kui spordi- ja nutikelladel ning tänu sellele on nad sageli ka rahakotisõbralikumad.

Garmin Lily
Garmin Lily aktiivsuskell

Aktiivsusmonitor on hea valik, kui tahad, et Sind liikuma utsitataks, aga Sinus puudub trennihunt (või see pole veel oma pead tõstnud) ja nutifunktsioonid Sulle ka üliolulised pole. Aktiivsusmonitor jälgib Su päevast ja öist aktiivsust ning ärgitab liikuma, kui oled liiga kauaks istuma jäänud. Sellega saad endale aktiivsuseesmärke seada ja oma edusamme jälgida. Enne aktiivsusmonitori soetamist mõtle aga järele:

Mis Sind motiveerib?

  • Aktiivsusmonitoridel on erinevad meetodid, kuidas Sind liikuma saada. Enamik neist hakkavad Sul kindla aja tagant randme peal värisema, et liikumist meelde tuletada, aga mõne lähenemine on parem kui teisel. Kui oled üheks tunniks istuma jäänud, hakkab Garmin Lily aktiivsuskell randmel põrisema. Kui sa seejärel ka ei liiguta, siis pikeneb võru liikumisriba iga 15 minuti järel.
  • Ka Fitbit Luxe aktiivsusmonitor annab endast märku igas tunnis, aga liikumisriba asemel ütleb see Sulle mitu sammu pead selles tunnis veel tegema. Fitbit soovitab igas tunnis vähemalt 250 sammu teha ning päeva lõpus saad rakendusest näha mitmel tunnil seda eesmärki täitsid.
  • Polar Unite võtab aga Sinu motiveerimisel veidi “karmima” lähenemise. Kui Sa peale liikumise meeldetuletust ikka ei liiguta, siis saad karistuseks passiivsuse märgise ja see jääb Su Polar kalendrisse igavesti häbiplekiks.

Kas tahad ka oma tervise kohta infot?

  • Aktiivsusel on suur roll Sinu tervises. Terviklikuma pildi saamiseks mahutavad mitmed aktiivsusmonitorid ka tervisejälgimise enda sisse. Näiteks Garmin Vivosmart 4 peen võru mõõdab lisaks sammudele ja kaloritele ka stressi, hoiab pilku peal Su keha energiavarudel ja mõõdab isegi vere hapnikusisaldust. Fitbit Charge 5 ja Fitbit Luxe analüüsivad iga uneminutit, tuletavad meelde, millal on aeg magama minna, mõõdavad stressi ja juhendavad Sind läbi hingamisharjutuste, et saaksid pingelisel hetkel aja maha võtta.

Milline disain Sulle meeldib?

  • Kõlab küll väga pinnapealselt, aga Sa kannad aktiivsusmonitori 24/7. Seega vali kell, mis on Su käel mugav ning mille välimus Sulle meeldib. Riiuli peale tolmu koguma jäetud aktiivsusmonitor, ei loe üles ühtki sammu. Elegantsed Fitbit Luxe ja Garmin Vivosmart 4 sobivad randmele iga outfitiga. Huawei Band 6 on oma suure ekraaniga eriti mugav kasutada, minimalistliku disainiga Xiaomi Mi Band 6 on randmel kerge ja kumbki neist ei kurvasta rahakotti.

Fitbit LuxeFitbit Luxe aktiivsusmonitor

Kõik aktiivsusmonitorid Photopointis »


Kogu selle pika jutu võiks tegelikult hästi lihtsalt kokku võtta – enne kella soetamist mõtle läbi, mille jaoks Sul seda vaja on ja kuidas see saab Sulle kasulik olla. Siis on kindel, et Sul on kellast rõõmu pikaks ajaks.

(8011)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Samsung Galaxy Watch4 BT 44mm, must
  • 1,4" Super AMOLED 450 × 450 ekraan
  • Aktiivsuse, une & südamerütmi jälgimine
  • Verehapniku sensor & pulsiandur
  • Bluetooth 5.0, WiFi, NFC & GPS
  • 361 mAh aku kestab keskmiselt 2 päeva
Fitbit Sense, lunar white/soft gold stainless steel
  • Pulsianduri, EKG & temperatuurisensoriga nutikell
  • Bluetooth helistamine, rakendused ja märguanded
  • Muusikarakendused & Fitbit Pay viipemaksed
  • Üle 20 treeningrežiimi ja integreeritud GPS
  • Toetab kiirlaadimist & aku kestab 6+ päeva
Garmin Venu 2, black/slate
  • Puutetundliku 1,3" AMOLED ekraaniga nutikell
  • Põhjalik tervise, une ja aktiivsuse jälgimine
  • GPS, pulsiandur & üle 25 treeningrežiimi
  • Nutitelefoni teavitused, viipemaksed & muusika
  • Aku kestab kuni 11 päeva
349€399€
Apple Watch 7 GPS 45mm Sport Band, green/clover (MKN73EL/A)
  • 20% suurem LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, EKG, muusika & Apple Pay
  • Mõranemiskindel ekraan, tolmu- ja veekindel korpus
Garmin vivoactive 4, slate/black
  • Integreeritud pulsianduri ja muusikatoega GPS-nutikell
  • Puutetundlik 1,3-tolline värviline Chroma ekraan
  • GPS, treeningrežiimid, aktiivsuse ja tervise jälgimine
  • Nutitelefoni teavitused otse randmel
  • Aku kestab kuni 8 päeva
Fitbit Versa 3, pink clay/soft gold aluminium
  • Integreeritud pulsianduriga nutikell
  • Bluetooth helistamine, rakendused ja märguanded
  • Muusikarakendused & Fitbit Pay viipemaksed
  • Üle 20 treeningrežiimi ja integreeritud GPS
  • Toetab kiirlaadimist & aku kestab 6+ päeva
Garmin vivoactive 4S, silver/powder gray
  • Integreeritud pulsianduri ja muusikatoega GPS-nutikell
  • Puutetundlik 1,1-tolline värviline Chroma ekraan
  • GPS, treeningrežiimid, aktiivsuse ja tervise jälgimine
  • Nutitelefoni teavitused otse randmel
  • Aku kestab kuni 7 päeva
Garmin Lily Sport, cream gold/white
  • Stiilse mustriga puuteekraan
  • 24/7 aktiivsuse & tervise jälgimine
  • Treeningrežiimid, pulsiandur & GPS nutitelefoni kaudu
  • Nutitelefoni teavitused otse randmel
  • Aku kestab kuni 5 päeva
Huawei Watch GT 2e, graphite black
  • 1,39" AMOLED 454 × 454 puutetundlik ekraan
  • Nutitelefoni teavitused ja muusikamälu
  • Aktiivsuse, stressi & unekvaliteedi jälgimine
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, GPS & treeningrežiimid
  • Aku kestab kuni 14 päeva
Polar Ignite 2 S, kuldroosa/roosa
  • Kerge ja mugav pulsianduriga GPS-spordikell
  • Energiasäästlik värviline puutetundlik ekraan
  • Aktiivsuse ja une jälgimine, nutifunktsioonid
  • Aku kestab kuni 5 päeva või 20 treeningtundi
  • Veekindel 30 m – sobib ka ujumiseks
Polar Vantage M2 S-L, kuldne/beež
  • Integreeritud pulsianduri ja GPSiga multispordikell
  • 1,2" alati aktiivne värviline ekraan
  • Aktiivsuse ja une jälgimine, nutifunktsioonid
  • Aku kestab kuni 5 päeva või 30 tundi treeningut
  • Veekindel 30 m – sobib ka ujumiseks
Polar Vantage V2 M/L, roheline
  • Integreeritud pulsianduriga multisport-triatlonikell
  • 1,2" värviline puutetundlik ekraan
  • Põhjalik treeningu ja taastumise analüüs
  • Aku kestab kuni 7 päeva või 40 tundi treeningut
  • Veekindel 100 m sügavuseni – sobib ujumiseks
Garmin Fenix 6, hõbedane/must
  • Integreeritud pulsianduriga GPS-multispordikell
  • 1,3-tolline värviline ekraan
  • 3-teljeline kompass, altimeeter, baromeeter
  • Pulse Ox, Body Battery, VO2max jm
  • Aku kestab kuni 14 päeva
Garmin Fenix 6X PRO, slate grey/must
  • Integreeritud pulsianduriga GPS-multispordikell
  • 1,4-tolline värviline ekraan
  • 3-teljeline kompass, altimeeter, baromeeter
  • Integreeritud kaardid & muusika tugi
  • Aku kestab kuni 21 päeva
Garmin Instinct GPS, lakeside blue
  • Integreeritud pulsianduriga GPS-spordikell
  • Peegeldusvastane mustvalge ekraan
  • 3-teljeline kompass, altimeeter, termomeeter
  • Treeningud, aktiivsuse jälgimine & nutiteavitused
  • Aku kestab kuni 14 päeva
Polar Grit X M/L, roheline
  • Militaartasemel vastupidavusega GPS-spordikell
  • 1,2" alati aktiivne värviline puuteekraan
  • Pulsiandur, baromeeter, kompass & navigeerimine
  • 130+ treeningrežiimi, treeningjuhised ja -analüüs
  • Aku kestab kuni 7 päeva või 40 tundi treeningut
Polar Unite S-L, punane
  • Integreeritud pulsianduriga spordikell
  • Energiasäästlik värviline puutetundlik ekraan
  • Aktiivsuse jälgimine, spordiprofiilid & nutiteavitused
  • GPS ühendatud nutitelefoni kaudu
  • Aku kestab kuni 5 päeva järjest
Garmin Lily Sport, rose gold/light sand
  • Stiilse mustriga puuteekraan
  • 24/7 aktiivsuse & tervise jälgimine
  • Treeningrežiimid, pulsiandur & GPS nutitelefoni kaudu
  • Nutitelefoni teavitused otse randmel
  • Aku kestab kuni 5 päeva
Garmin aktiivsusmonitor Vivosmart 4 S/M, must/slate
  • Integreeritud pulsianduriga nutivõru
  • Loendab samme, kaloreid, intensiivseid minuteid jm
  • Mõõdab VO2 max, vere hapnikusisaldust ning stressi
  • Nutitelefoni märguanded otse randmel
  • Aku kestab kuni 7 päeva
Fitbit Charge 5, black/graphite
  • Integreeritud GPSi ja pulsianduriga aktiivsusmonitor
  • Igapäevane aktiivsuse, tervise & une jälgimine
  • Telefoni märguanded & isiklikud meeldetuletused
  • 20+ treeningrežiimi & automaatne treeningu tuvastus
  • Kuni 7 päeva kestev aku
Huawei Band 6, must
  • Suure 1,47" AMOLED ekraaniga aktiivsusmonitor
  • Aktiivsuse, une ja vere hapnikusisalduse jälgimine
  • 96 treeningrežiimi & integreeritud pulsiandur
  • Nutitelefoni märguanded otse randmel
  • Veekindel & aku kestab kuni 14 päeva
Xiaomi Mi Band 6, must
  • Värvilise 1,56" AMOLED ekraaniga aktiivsusmonitor
  • Aktiivsuse ja tervise jälgimine, 30 treeningrežiimi
  • Nutitelefoni märguanded otse randmel
  • Aku kestab 14–19 päeva
  • Veekindel, sobib ujumiseks
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga