Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotoretk: Sony a7R III täiskaader hübriidkaameraga Põhja-Soomes

Veedan suure osa ajast metsas ja niidul; mudas ja samblal, mille tulemusena sünnib tuhandeid fotosid. Tõtt-öelda ei ole ma aga vaimustunud pildistamisele järgnevast tegevusest – fotode ülevaatamisest ja valimisest ning kui mõnele pildile on sattunud tolmukübegi, siis ajab see mind suisa marru. Teiste jäädvustusi vaatan aga hea meelega. Nii jälgin pidevalt kodu- ja välismaiste piltnike töid.

Kahe aasta eest jäin pikemalt pidama noore fotograafi – Andrew Studeri kodulehele. Andrew usub, et parim kaamera on see, mis on sul kaasas, kuid ta annab lehel ka ülevaate enda fotokoti sisust. Silma jäid hübriidkaamerad Sony A7R II ja Sony A7S II, mille eripärad oskas ta kenasti välja tuua.

Olin hetkega neist kaameratest lummatud ja kui Photopoint pakkus mõni aeg hiljem võimalust panna käed külge veidi uuemale mudelile – Sony A7R III, siis olin küll nõus, aga jäin ootama retke Põhja-Soome, kuhu see potentsiaalne ‘’mõrsja’’ kaasa tirida.

Sony a7R III

Sellal, kui Tallinnas ujusid autod keset muda ja lörtsi, olid Põhja-Soomes veel kenad talveilmad. Paaril hommikul pigistas välja suisa -31c kraadi ning ööd olid samuti küllalt krõbedad ja sellest piisas, et kaamerale hetkeks suisa härmatisetekk peale tõmmata.

See pani mind veidi muretsema – eelkõige aku pärast, sest kaasa pakiti mulle vaid üks. Tagantjärele võin kinnitada, et sellest ühest jagub terveks päevaks.

Sony a7R III

Inimese jaoks, kes on harjunud enamasti Canonit taltsutama, on muu kaameraga tutvumine mõistagi aeganõudev. Esimese päeva alguses suutsin harjumuspärased seaded leida ja kinnitada. Esimene tutvus ‘’mõrsjaga’’ oli meeldiv, kuid teisel päeval ilmnes, et neid varjatud külgi on küll ja rohkemgi veel.

Detailidesse laskumata tõden, et nädala jooksul, mil mul oli võimalus Sony A7R III-e ohjeldada, ei suutnud ma menüüd endale täielikult selgeks teha ja selleks polnud tarvidustki. On tore teada, et menüü kubiseb lisavõimalustest, mis vajaduse korral töösse rakendada.

Sony a7R III

Ühel ööl, millesse jagus rohkelt täiskuuvalgust, leidsin end kõrguvate, lumega kaetud kuuskede keskelt. Hääletult püüdis kaamera pildile ühe metsanurga teise järel. Selle kõige jäädvustamise ajal jäi valgustundlikkus enamasti 2500-4000 vahele.

Sony a7R III

Korra proovisin hetke jäädvustada ISO 10000’ga, kuid see tulemus näis isegi pisikeselt ekraanilt nii mürane, et mitte seda uuesti proovida. Kuuvalgel ööl pildistades oli mulle suureks abiks ka elektrooniline pildiotsija ja minu silmis oli sellest tegelikult suisa suur abi.

Sony a7R III

Üks, mis mulle öösel selgeks sai, oli see, et objektiivide vahetamine on väga vaevaline tegevus. Eriti külmaga ja veel enam siis, kui silme ees avaneb hetk, mis võib kiiresti mööduda ning nõuab kindlat kätt ja nobedaid näppe. Minu jaoks oli see selle kaamera kõige ebamugavam külg. Küllap on sellegagi võimalik harjuda.

Sony a7R III

Selle väikese tõrvatilga kõrval suisa särab Sony A7R III täiskaader hübriidkaamera dünaamiline ulatus. Lihtsalt öeldes olin ma üllatunud selleski, kui hästi suudab see talletada lumemaastikke, isegi ‘’plässi’’ ilma korral. See on üks punktidest, mis võibki selle kaamera lähiajal mu fotokotti lennutada. Jah, ‘’mõrsja’’ võib isegi pulmi oodata.

 


Karl Adami on loodushuviline ja -fotograaf, ETV saate ”Osoon” loomalugude autor ja operaator. Tema tööde ja tegemistega saad kursis olla: Instagram’isFacebook’is või veebilehel karladami.com

 

Seda kaamerat on lisaks Karlile testinud ja sellesse koheselt armunud mitmed teised Eesti profifotograafid:

(377)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7R III kere
  • 42-megapiksline täiskaader EXMOR R BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 25p videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 399 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast