Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Wacom Intuos Pro L graafikalaud

Nüüd on aeg hiir ja klaviatuur eemale lükata ja teha laua peal ruumi tõsisemale tööriistale. Wacom Intuos Pro graafikalaud peaks meeldima eelkõige fotograafidele ja arvutigraafikutele, kes tundide viisi Photoshopis või mõnes muus pikselgraafika programmis tööd teevad. Samas saab graafikalauda kasutada ka hiire asemel – igapäevastes arvutiga tehtavates töödes ja toimetustes. Juhtivad füsioterapaudid soovitaksid graafikalauda näiteks neile, kel on probleeme randmevaludega – pliiatsit hoidev käsi on ergonoomilisemas asendis ja sellest tulenevalt ei teki randmes ülepinget.

Wacom Intuos Pro graafikalaud ühendub arvutiga USB kaabli abil või lausa ilma juhtmeta – Bluetooth kaudu. See on ilusa, õhukese alumiiniumist põhja ja mati pealispinnaga korpusega laud, millega on kaasas senisest 4x survetundlikum Pro Pen 2 puutepliiats. Aktiivne ala on ka puutetundlik ehk seda saab kasutada lisaks pliiatsile ka lihtsalt näppudega – nagu tavalist sülearvuti trackpad’i.

Lisaks riistvarale on Wacomi graafikalaudade juures alati olnud oluline ka tarkvara ehk draiver. See võimaldab paindlikult seadistada graafikalaua funktsiooninuppe ja luua erinevate programmide jaoks erinevaid menüüsid, mida siis soovitud nuppude abil ekraanile kuvama panna. Kõik selleks, et saaks soovi korral joonistada ilma klaviatuuri abita – kasutades ainult graafikalauda.

Võtame siin postituses välja ja vaatame lähemalt Wacomi Intuos Pro uusima seeria kõige suuremat L-mõõdus graafikalauda.

 

Wacom Intuos Pro graaafikalaudu on olemas kahes erinevas suuruses: M versiooni aktiivne ala on 22,4 × 14,8 cm suurune ja enamikeks toiminguteks täiesti piisav. L suuruses Intuos Pro on eelkõige hea just täpsemaks joonistamiseks/maalimiseks – selle aktiivse ala mõõtmed on 31,1 × 21,6 cm.

Mõlemat suurust on saadaval nii tavaversioonis kui ka Paper Edition versioonis. Wacom Intuos Pro Paper versioonil on kõik needsamad hüved, nagu tavalisel Pro graafikalaual. Lisaks on siin aga komplektis klamber ja teinegi pliiats. Klambri abil saab graafikalaua peale kinnitada tavalise paberi. Tindiga töötava pliiatsiga sinna paberile joonistades salvestab graafikalaud pliiatsi trajektoorid ja vajutuse tugevuse. Kui joonistus on valmis, saab selle kohe meelepärasesse graafikaprogrammi tõmmata ja seal sellega edasi möllata.

Selles postituses võtame karbist välja Wacom Intuos Pro L suuruses graafikalaua. Mitte Paper Edition mudeli, vaid selle tavalise.

 

Intuos Pro graafikalaua pakend – ja kogu karbist välja võtmise kogemus – sarnaneb väga Apple’ile. See ei ole üldse juhuslik – mõned aastad tagasi võttis Apple Wacomi tooted enda e-poodide ja tavakaupluste sortimenti ja loomulikult pidi Wacom enne seda sisse viima vastavad disainimuudatused enda pakendites. Iga kole üledisainitud käkk ju Apple’i minimalistlikult valgete karpide vahele ei sobi.

Tundub, et Wacom on pakendamisel isegi rohkem Apple kui Apple ise. Graafikalaud on ilusas ja väga tugevast papist valmistatud karbis, mis annab juba isegi kohvri mõõdu välja. Seda krõpsukinnitustega karpi saab tõenäoliselt kasutada ka graafikalaua traksportimisel – näiteks suvilasse loomingulisse üksindusse pagemisel.

 


Graafikalaua all on peidus lisatarvikud.

 

Karbis on: Wacom graafikalaud Intuos Pro L, pliiatsialus, puutepliiats, USB-kaabel (ühes otsas täissuuruses tavaline USB pistik ja graafikalaua poolses otsas USB 3.0 ehk USB-C pistik), lisarõngad pliiatsile ja pinnakatete näidised.

Wacomil on graafikalaudadele tootevalikus kolme tüüpi pinnakatteid. Need on nagu kiled, mille saab kleepida graafikalaua aktiivse ala peale. Neid pinnakatteid on kolme tüüpi: Rough, Standard ja Smooth. Nagu nimedki viitavad, muudavad need katted puutepliiatsi hõõrdetegurit nii et ühe peal liigub pliiats raskemalt, teise peal libedamalt. Pinnakatete näidised (kõige parempoolne paber) ongi kaasa pandud selleks, et kasutaja saaks enne sobiva pinnakatte ostmist pliiatsi liikumise libedust testida.

 

Ümbrikus on neli värvilist märkerõngast. Neid saab paigaldada puutepliiatsi hõbedase rõnga asemele – nii saab näiteks mitme puutepliiatsi olemasolul erinevate otsikutega pliiatseid üksteisest kiirelt eristada.

 

L suuruses graafikalaud on 43 cm laiune ja võtab töölaual omajagu ruumi. Võrreldes eelmise generatsiooni Pro L mudeliga on aga uus graafikalaud 5,5 cm võrra kitsam. Siin nad kõrvuti on:

Uus Wacom Intuos Pro L vasakul ja uus Wacom Intuos Pro L paremal. Pildil kujutatud suurussuhted ei pruugi olla 1:1 õiged. 

Uus Wacom on uue disainiga – matt pealispind, mis seni oli reserveeritud vaid tundliku ala jaoks, ulatub nüüd üle kogu esikülje ka funktsiooninuppude taha.

 

Funktsiooninuppe on sama palju nagu enne. Ka graafikalaua keskteljel olev Touch Ring toimib sarnaselt vanematele Intuos mudelitele nii et keskmisele nupule vajutades saab muuta puutetundliku ringi funktsiooni. Graafikalaud on horisontaalselt sümmeetriline – selleks et vasakukäelised (keda kunstnike seas kahtlaselt palju leidub) saaksid funktsiooninuppe parema käega kasutada.

 

Graafikalaua tagumine paneel on alumiiniumist. Kahel pool kogu laiuse ulatuses on paksust kummist padjandid, mis hoiavad suure plaadi laua peal ilusti paigal.

 

Graafikalaua ühel küljel on keskel USB-C pesa. Siia saab pista USB-kaabli, ükskõik kas siis integreeritud aku laadimiseks või töötamiseks arvutiga ühendatuna. USB-pesast kahele poole jäävad augud ehk kinnituskohad on vajalikud siis, kui graafikalauda kasutatakse avalikes kohtades. Kinnitusi on kaks – ühe abil kinnitub graafikalaud laua külge, teise abil kinnitub puutepliiats graafikalaua külge.

 

Graafikalaua teisel küljel on väike heebel, millest saab sisse-välja lülitada puutetundlikkuse funktsiooni. Suuremast nupust saab graafikalaua välja lülitada juhul kui seda kasutatakse juhtmevabalt.

 

 

Uus Pro Pen 2 puutepliiats on senisega ergonoomiliselt sarnane. Ainult surveastmeid on 4x enam.

 

Pliiatsialus on saanud lamedama kuju ja kaalukama olemuse.

 

Graafikalaud on puutetundliku pinnaga alus, mis muudab fotode töötlemise või pikselgraafika loomise mugavamaks. Võrreldes hiirega annab graaafikalaua juures sisestusvahendina kasutatav puutepliiats ühe lisadimensiooni juurde. Lisaks kursori liigutamisele ja klikkimisele on puutepliiatsil olemas survetundlikkus – mida tugevamalt puutepliiatsi otsa graafikalaua pinna vastu surud, seda suurem/tumedam vms pintslitõmme või joon ekraanile tuleb.

 

 

Puutepliiatsi ühes otsas on kaks nuppu, mis jäävad nimetissõrme alla. Neid saab vabalt seadistada tegemaks mida tahes – erinevates programmides näiteks erinevaid asju. Vaikimisi on alumine nupp hiire parem klahvivajutus ja ülemine hiire vasak klahvivajutus.

 

Pliatsi ülaosas on samuti üks nupp – see on aga survetundlik. Seda nuppu saab kasutada erinevatel viisidel. Kõige populaarsem kasutus on sellel kustutusfunktsioon, sest survetundlikkus võimaldab kustutamise ala raadiust käigu pealt muuta.

 

Wacomi 2017. aasta Intuos Pro graafikalaudadega on kaasas uus Pro Pen 2 puutepliiats. Kui senisel pliiatsil oli umbes 2000 survetundlikku astet, siis uuel on survetundlikkust koguni 8192 astme jagu. Juba 2000 surveastet oli tegelikult päris hea. Uue versiooni täiustus avaldub reaalses kasutuses eelkõige selles, et pliiats joonistab juba päris õrnal puutel ekraanile õrna joone.

 

 

Sarnaselt senisele alusele on ka uue sisse peidetud pliiatsi lisaotsikud. Vastupäeva keerates saab aluse avada.

 

Avatud aluse sees on silikoonvutlaris kasutamiseks valmis 6 libedamat ja 4 “raskema käiguga” lisaotsikut. Otsiku pliiatsi küljest eemaldamiseks on ette nähtud kasutada sedasama pliiatsialuse all olevat augukest.

 

 

Kui must otsik on valmistatud plastikust ja liigub graafikalaual libedamalt, siis hall pliiatsiotsik ehk “Felt nib” peaks matkima viltpliiatsi või peenikese markeri tunnetust. Sarnane materjal, sarnane hõõrdetegur.

 

Wacom Intuos Pro on graafikalaudade Bentley. Siin on olemas ilus ja kvaliteetne pakend mis isegi lõhnab nagu Apple. On õhukeses alumiiniumkorpuses tahvel ja ülitundlik puutepliiats, mis iga pintslitõmbe täpseks ja sujuvaks muudab. Kuid vast isegi kõige olulisem on Wacomi tarkvara ehk draiver, mis sellele kõigele tõeliselt paindliku funktsionaalsuse annab. Selle draiveri abil saab koostada näiteks menüüsid, mida siis erinevates programmides erinevate nuppude alt ekraanile kuvada. Sealt saab muuta kõikide nuppude funktsionaalsust, mitme-sõrme liigutusi, aktiivse ala suurust ja toimimist ning palju muud.  Selle kõige täpsem uurimine on aga juba pikema ülevaate teema ja siia Karbist-välja formaati ei mahu.

Wacom Intuos Pro graafikalauad Photopointis >>

(1458)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Wacom graafikalaud Intuos Pro L (North) (PTH-860-N)
  • 31,1 × 21,6 cm aktiivne ala
  • Surve- ja kaldenurgatundlik puutepliiats
  • 8 seadistatavat funktsiooniklahvi
  • USB & Bluetooth 4.2 ühenduvus
  • Komplektis puutepliiats koos hoidikuga
529€
Wacom graafikalaud Intuos Pro M (North) (PTH-660-N)
  • 22,4 × 14,8 cm aktiivne ala
  • Surve- ja kaldenurgatundlik puutepliiats
  • 8 seadistatavat funktsiooniklahvi
  • USB & Bluetooth 4.2 ühenduvus
  • Komplektis puutepliiats koos hoidikuga
379€
Wacom graafikalaud Intuos Pro L Paper North
  • 31,1 × 21,6 cm aktiivne ala
  • Innovaatiline töövõte – paberilt digifailiks
  • 8 ExpressKeys lisanuppu & Touch Ring
  • USB ja Bluetooth 4.2 ühendus
  • Finetip Pen, Pro Pen 2 + pliiatsihoidik ja vutlar
Wacom graafikalaud Intuos Pro M Paper (North)
  • 22,4 × 14,8 cm aktiivne ala
  • Innovaatiline töövõte – paberilt digifailiks
  • 8 ExpressKeys lisanuppu & Touch Ring
  • USB ja Bluetooth 4.2 ühendus
  • Finetip Pen, Pro Pen 2 + pliiatsihoidik ja vutlar

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast