Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Wacom Intuos M graafikalaud

Wacomi graafikalauad jagunevad kahte seeriasse. Wacom Intuos Pro ja Wacom Intuos. Pro seeria – nagu nimigi ütleb – on kallim ja professionaalsem, mõeldud eelkõige illustraatoritele ja arvutigraafikutele, kes vajavad maksimaalset survetundlikkust, kaldetundlikkust ja erilist täpsust. Wacom Intuos seeriasse kuuluvad soodsama klassi graafikalauad, mis on mõeldud eeskätt fotograafidele või lihtsalt hiire asemel kasutamiseks.

See soodsam Wacom Intuos seeria on päris uus – jõudsid ju esimesed mudelid Photopointi veebikaubamajja alles mõni nädal tagasi. Selles postituses võtame ühe M suuruses Intuos’e karbist välja. Vaatame mis on komplektis, uurime milline on graafikalaua koostekvaliteet ja anname edasi esimesed muljed selle kasutamisest.

 

Sissejuhatuses kirjutasin, et Pro seeria on arvutigraafikutele ja tavaseeria fotograafidele. Tegelikult saavad ka illustraatorid ja pikselgraafika loojad vabalt soodsama Wacom Intuos seeria graafikalaudadega oma töö tehtud. Ja kui fotograafil äri õitseb, soovitaks tal kindlasti osta kallim Intuos Pro. Miks täpselt – sellest kirjutan allpool. Esmalt vaatame aga, kuidas Wacomi graafikalaudade seeriad teineteisest tooteandmete poolest erinevad.

 



 

Võrdlustabel. Wacomi graafikalaudade olulisemad erinevused

 Seeriad Wacom Intuos (2018)  Intuos (vanem mudel)  Intuos Pro
 Aktiivse ala mõõtmed M: 216 x 135 mm
S: 152 x 95 mm
M: 216 x 135 mm
S: 152 x 95 mm
M: 338 x 219 mm
L: 430 x 287 mm
Graafikalaua mõõtmed M: 264 x 200 mm
S: 200 x 160 mm
M: 275 x 217 mm
S: 210 x 169 mm
M: 338 x 219 mm
L: 430 x 287 mm
 Erinevad versioonid S suurust on saadaval nii Bluetoothiga kui ka ilma Draw, Art, Photo, Comic, 3D Tavaline, Paper
 Nupud graafikalaua peal 4, seadistatavad  4, seadistatavad  8 + puutering
 Puutetundlikkus (sõrmedega) Ei ole Photo, Art ja 3D versioonid on puutetundlikud multi-touch
Draw ja Comic versioonid ei ole puutetundlikud
 Jah, multi-touch
 Juhtmevaba ühenduvus Jah, Bluetooth 4.2  Juurde ostetav WiFi moodul  Integreeritud Bluetooth-ühenduvus
Lahutusvõime ? 2540 lpi 5080 lpi
Andmeedastus ? 133 punkti/sekundis ?
 Puutepliiats Wacom Pen 4K  Intuos Pen  Intuos Pro Pen
 Pliiatsi täpsus ? ±0,5 mm ?
 Pliiatsi surveastmed 4096  2048. “Kustutajat” pole  8192 (pliiatsil ja “kustutajal”)
 Pliiatsi kaldetundlikkus  –  ± 60 astet
 Pliiatsialus Eraldi alust ei ole. 3 pliiatsiotsa saab hoiustada pliiatsi sees.  –  Jah

 

 

Karbis on: Wacom Intuos M graafikalaud, Wacom pen 4K puutepliiats, USB kaabel ja kiirjuhend.

 



Wacom Intuos graafikalauad on kahes suuruses: S ja M. Siin postituses võtame karbist välja suurema M mõõdus graafikalaua. Kui Pro seeria graafikalaudade alumine osa on metallist ja karkass õhukesusest hoolimata üsna tugevakoeline, siis soodsamad Intuosed on läbinisti plastikust korpusega, hästi kerged ja pealmine pind juba mõõduka käesurve korral vetrub. Graafikalauaga töötamisel see vetrumine siiski ei sega.

 

Graafikalaua ülaääres vasakul pool on Micro USB pesa – kaasas oleva kaabli abil saab graafikalaua ühendada arvutiga kahel eesmärgil:

  • Aku laadimiseks
  • Andmeside jaoks, kui arvutil ei juhtu olema Bluetooth-funktsiooni.

Kui Pro seerial graafikalaudadel on USB-C pesa, siis siin on kasutusel veel Micro USB standard.

 

Aktiivne ala on jäänud uutel Intuos seeria graafikalaudadel vanema mudeliga võrreldes sama suureks. Graafikalaua enda mõõtmed on aga muutunud väiksemaks.

 

Wacom Intuos M suuruses graafikalaud on vaid natuke suurem kui iPad Air …

 

… ja mitte väga palju väiksem 15″ sülearvutist. Selline hiiremati suurus, mis peaks küll igale arvutilauale ära mahtuma ja samuti ka lihtsasti sülearvutikotti sobima.

 

Graafikalauaga on kaasas uus puutepliiats nimega Wacom Pen 4K. Sellel on kaks nuppu, mille funktsionaalsuse saab seadistada endale sobivaks. Pliiatsi ülaosas ei ole survetundlikku nuppu (nagu näiteks Wacom Intuos Pro seeriaga kaasa tuleval Pro Pen puutepliiatsil). Pean ausalt tunnistama, et minu jaoks on see pliiats üsna ebamugav, sest pliiatsi profiil on hästi peenike – oluliselt peenem kui Pro Pen pliiatsil, millega ma harjunud olen. Seee peenikesus muudab kahe pealmise nupu vajutamise ebamugavaks. Samuti ei ole Pen 4K pliiatsi keskosa kummeeritud – tegemist on plastikpinnaga, mis on küll pehmendatud kuid siiski kõva.

Intuos Pro Pen pliiatsit müüakse ka eraldi kuid see ei toimi kahjuks Intuos seeria graafikalaudadega. Kindlasti harjuks käsi pikapeale ära ka peenikest pliiatsit käsitlema ja väiksemate kätega kasutajate jaoks see võib-olla probleemiks polegi.

 

 

Wacom Pen 4K toredaks omaduseks on aga võimalus hoiustada pliiatsi sees kolme lisaotsikut. Graafikalauaga on kolm tavalise materjaliga lisaotsikut juba kaasas.

 

Puutepliiatsi ülaosas olevat auku saab kasutada pliiatsi otsiku eemaldamiseks.

 

Intuos graafikalauad kasutavad juhtmevabaks ühenduseks Bluetooth-standardit. Integreeritud aku laadimiseks on kaasas USB-kaabel, mis ühendub arvuti tavamõõdus USB pessa. Nii on võimalik lisaks aku laadimisele ka graafikalauda juhtmega ühendada – näiteks lauaarvutiga, millel Bluetooth-ühendust ei ole.

 




 

Intuos graafikalaua ülaääres on piklik õnarus ja selle sees viis nuppu. Need on suured ja annavad vajutamisel mõnusa klikiga tagasiside. Keskmisest nupust saab graafikalauda sisse-välja lülitada. Ülejäänud neli nuppu saab kasutaja aga ise endale sobivaks seadistada. Wacomi turundusvoldikud annavad teada, et selle õnaruse sees on hea ka pliiatsit hoiustada – seal olles ei veere see graafikalaua pealt maha.

 

Express nuppudele vajutades kuvatakse arvutiekraani ülaosas selline pilt, mis annab tagasisidet vajutatud klahvist ja selle funktsioonist. Samuti teistele klahvidele omistatud funktsioonidest.

Enne graafikalaua kasutamist tuleb Wacomi lehelt alla laadida ja arvutisse paigaldada draiver. See võimaldab seadistada mitmeid väga olulisi graafikalaua toimimise põhimõtteid ja parameetreid. Esmase sisse lülitamise käigus antakse meile ka esmased näpunäited graafikalaua kasutamiseks.

 

Draiverist saab muuta kõiki olulisi parameetreid – selles osas ei erine soodsam Wacomi seeria kuigivõrd Pro seeria Wacomi graafikalaudadest. Esimene sakk võimaldab seadistada express nuppe ja näitab, kui palju akus voolu sees on. Teine sakk on pliiatsi tundlikkuse ja nuppude funktsioonide seadistuste päralt. Kolmas aga võimaldab määrata graafikalaua üldise kasutamispõhimõtte (hiire või pliiatsi režiim). Lisaks saab seal soovi korral seada asjad nii, et aktiivne ala graafikalaual oleks täpselt sama külgede suhtega nagu ekraan.

Neljas sakk kannab nime On-Screen Controls. Seal saab ehitada erinevaid ekraanimenüüsid. Kui valmis tehtud ekraanimenüü funktsioon mingi express nupu alla seada, siis saab sellele nupule vajutades selle menüü ekraanile kuvada.

 

Näited juba eelkoostatud ekraanimenüüdest. Olemasolevaid menüüsid on võimalik enda käe järgi muuta ja ka päris uusi ehitada. Ekraanimenüüd koos express-nuppudega teevad mõnedes olukordades – näiteks joonistamisel – võimalikuks kasutada ainult graafikalauda. Nii, et klaviatuuri poleks vajagi.

 

Wacom Intuos M graafikalaud on just paraja suurusega, ilus ja professionaalselt funktsionaalne. Fotograafi jaoks, kes kaldetundlikkust ja puutetundlikku ketast ei vaja, on Intuos M superhea valik. Peaaegu perfektne valik, kui ainult see puutepliiats nii peenike ja plastine poleks…

(1351)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Wacom graafikalaud Intuos S, must
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Ergonoomiline survetundlik puutepliiats
  • 4 ExpressKeys funktsiooniklahvi
  • Üks tasuta tarkvarapakett
  • Õhuke ja kerge ent vastupidav disain
79.99€
Wacom graafikalaud Intuos M Bluetooth, must
  • 21,6 × 13,5 cm aktiivne ala
  • Ergonoomiline survetundlik puutepliiats
  • 4 ExpressKeys klahvi & Bluetooth ühendus
  • Kolm tasuta tarkvarapaketti
  • Õhuke ja kerge ent vastupidav disain
199€
Wacom graafikalaud Intuos M Bluetooth, pistaatsiaroheline
  • 21,6 × 13,5 cm aktiivne ala
  • Ergonoomiline survetundlik puutepliiats
  • 4 ExpressKeys klahvi & Bluetooth ühendus
  • Kolm tasuta tarkvarapaketti
  • Õhuke ja kerge ent vastupidav disain
199€
Wacom graafikalaud Intuos S Bluetooth, must
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Ergonoomiline survetundlik puutepliiats
  • 4 ExpressKeys klahvi & Bluetooth ühendus
  • Kaks tasuta tarkvarapaketti
  • Õhuke ja kerge ent vastupidav disain
99.99€
Wacom graafikalaud Intuos S Bluetooth, pistaatsiaroheline
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Ergonoomiline survetundlik puutepliiats
  • 4 ExpressKeys klahvi & Bluetooth ühendus
  • Kaks tasuta tarkvarapaketti
  • Õhuke ja kerge ent vastupidav disain
99.99€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast