Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: veekindel kompaktkaamera Ricoh WG-4 GPS

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-34

Aastal 2003 esitles Pentax oma esimest veekindlat kompaktkaamerat Optio 33WR. See ruudukululine, 3,2 MP sensoriga klots tähistas Pentaxi veekindla digikaameraseeria algust. Eelmisel aastal esitletud Pentax WG-3 GPS tähistas aga selle seeria vormilist lõppu. Nüüd on teatepulk antud üle Ricoh’ ile ja meie ees on Ricoh WG-4 GPS.

Sisuliselt on Ricoh WG-4 GPS näol tegemist sellesama Pentaxi kuulsusrikka kaameraseeria 15-nda esindajaga. See on uuendatud ja täiustatud versioon eelmise aasta Pentax WG-3 GPS kaamerast. Kui päris aus olla, siis ongi WG-4 kõige silmapaistvamaks täienduseks kaubamärgi muutus: Pentaxi asemel Ricoh. Aparaadi tugev korpus on aastatagusega äravahetamiseni sarnane, pidades vastu pildistamisele kuni 14m sügavusel vee all, kukkumistele kuni 2m kõrguselt, raskusele kuni 100 kg ja pakasele kuni -10°c. Ka kaamera sisemus on senisega võrreldes identne, sest olemas on seesama taustvalgustusega 16 MP CMOS sensor, valgusjõuline f/2.0 ava ja 1cm makrorežiim. Tarkvaralisi täiustusi on siiski 2 – lisandunud on režiimid “Säriajaprioriteet” ning “User”.

Ricoh WG-4 GPS mudelist on olemas tegelikult ka ilma GPS-i ja eesmise ekraaniga pisut soodsam versioon Ricoh WG-4. Photopointi kauplustesse on aga jõudnud esmalt just need uhkemad – sisseehitatud GPS-mooduliga kaamerad. Nii sinises kui ka mustas versioonis. Siin all võtame karbist välja ja vaatame lähemalt sinist Ricoh WG-4 GPS veekindlat digikaamerat:

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-1
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-2

 

Ricoh WG-4 on tehniliste andmete poolest üllatavalt sarnane Olympuse uhke Stylus TG-3 kaameraga. Täpselt samade parameetritega on nii sensor, objektiiv kui ka LCD-ekraan. Samuti on mõlemal olemas säriajaprioriteet ja kasutaja poolt seadistatav režiim. Olympuse plussideks on sisseehitatud WiFi ja aku pikem vastupidavusaeg. Ricoh’i eelisteks võiks nimetada kiirema säriaja (1/2000 vs 1/4000) ning pisema korpuse. 

Ricoh WG-4 olulisemad omadused: 

  • 16 MP 1/2.3″ taustavalgustusega CMOS sensor
  • ISO 125-6400
  • 4× optilise suumiga f/2.0 – F4.9 avaga objektiiv. Fookuskauguste vahemik 25-100mm
  • Lähim teravustamiskaugus: 1 cm (suumi keskosas)
  • Sarivõte: 2 kaadrit sekundis
  • Fikseeritud 3″ LCD-ekraan, 460 000 pikslit
  • 24 pildiprogrammi, Särirežiimid: Avaprioriteet, Programmsäri, USER, Intervallvõte, Digital Microscope jne
  • Maksimaalne säriaeg: 4 sek (öövõtte režiimis). Minimaalne säriaeg: 1/4000 sek
  • Videosalvestus: MOV formaadis (H.264 koodekiga) 1920 x 1080 (30p)
    • Audio: sisseehitatud stereomikrofoniga
  • D-LI92 liitiumaku (kuni 240 kaadrit ühe laadimiskorraga)
  • Sisseehitatud GPS
  • Kaal (koos aku ja mälukaardiga): 236 g; Mõõtmed: 125 × 64,5 × 32 mm 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-100

Ja siis loomulikult tugevat korpust iseloomustavad omadused:

  • Veekindlus: kuni 14m sügavusel kuni 2 tundi
  • Põrutuskindlus: kuni 2 m
  • Talub kuni 100 kg survet
  • Külmakindlus -10°C

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-3

 

Karbis on: Kiirjuhend paberil, tarkvara CD (Mediaimpression 3.6.2), Ricoh WG-4 GPS, aku, makrorõngas, karabiin, laadimisadapter ja USB-kaabel. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-7
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-6

 

WG-4 disain on silmapaistev ja jõuline – täpselt nagu aastatagusel WG-3 kaameral. Lilla ja rohelise värvi asemel on sel aastal aga valikus pisut klassikalisemad must ja sinine värv. Sinine on selline säravsinine, mis on erineva valguse käes pisut erineva tonaalsusega. Eks see jääb igaühe enda maitsemeele otsustada, kas disainiga on vint üle keeratud või mitte. Igal juhul võib kindel olla, et selline kaamera tõmbab oma eripärase ilmega pilke küll.

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-30

Ülal 2014. aasta Ricoh WG-4. Allpool 2013. aasta Pentax WG-3. Nagu näha, on aparaadid äravahetamiseni sarnased – välja arvatud värvitoon ja objektiivi juures olev logo. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-31 

Needsamad kaks kaamerat tagaküljelt. Ka siin on korpus täpselt samasugune – ekraanilt on aga paista kaks olulisemat erinevust: WG-4 kaamerale (all) lisatud Tv ja USER režiimid.

Pentax WG-3 ekraan (ülal) on päris ära kraabitud, kuid pole ka ime sest see aparaat on muuhulgas käinud nii Antoni saapatalla all kui ka Afganistaanis

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-9

 

Kaamera all vasakul on akukambri luuk. See on varustatud kahe lukustusheebliga – selleks, et välistada akukambri juhuslik avamine. Lukustusheeblite lahtisest asendist antakse märku erkkollase värviga. Paremal pool on plastikust statiivikeere. Eks see siia rohkem moe pärast lisatud on, sest nõnda nurga peal ei ole statiiviplaadil ju erilist toetuspinda. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-11
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-10

 

Akukambrisse mahub nii aku kui ka mälukaart. Samuti on siia pigistatud kaks ühenduspesa – HDMI ja USB/AV. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-4

Aku laadimise jaoks on erinevad kaameratootjad üha enam hakanud komplektist väja jätma eraldiseisvaid akulaadijaid. Ka Ricoh WG-4 GPS kaamera aku laadimine käib mobiiltelefonide eeskujul: kaamera tuleb USB-kaabli ja adapteri abil otse vooluvõrku aheldada. Kui oleme ostnud kaamerale lisaaku, siis ei saa me näiteks ühte akut laadima pannes samal ajal teist kasutades pildistada. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-12

Tagaküljel asuvad nupud on mustrilise pinnaga ning ulatuvad kaamera korpuse tasapinnast keskmiselt enam väljapoole. Neljasuunaline suur nupp on kõrgemate äärtega ja seetõttu väga mugav vajutada. Ergonoomiliselt on aga miinuspooleks see, et tagakülg on täis nuppe ja pöidlale siin toetuspinda jäänud ei ole. Seetõttu on ühe käega pildistades (ekstreemsetes tingimustes täiesti aktsepteeritav pildistamisviis) oht kaameraga näiteks hoopis filmiklippi salvestama asuda. LCD-ekraan on keskpäraselt korraliku lahutusvõimega, kuid see-eest väga hea peegeldusvastase kattega.

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-13

WG-4 GPS peal on traditsiooniliselt sisse-välja lülitamise nupp ja päästik. Ergonoomilisust lisab nõgusus kaamera peal – see muudab mugavaks kaamera haaramise ühe käega – tänu sellele püsib aparaat kindlalt käes. Samuti on pildistamise ajal hea selle taha nimetissõrmi haakida. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-14

 Eraldi tähelepanu tasub pöörata uhkele lisaekraanile esiküljel. See kuvab kellaaega ning selle all kasutaja enda valikul kas õhurõhku või kõrgust merepinnast. Ülaloleval pildil on kuvama pandud kõrgus merepinnast: 74m. 

Kui kaamera on välja lülitatud, siis saab tagaküljel oleva suuminupu abil LCD-ekraani näitu muuta, kuvades kõrguse asemel õhurõhu. 

See ekraan on ka taustvalgustusega varustatud – taustvalgustuse sisse lülitamiseks tuleb vajutada päästikule siis kui kaamera on välja lülitatud. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-55
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-56

 

Komplektis on randmerihma asemel karabiin, mis näeb väga efektne välja. Kummist rõngad karabiini metallist osa ümber on selleks, et karabiin vastu LCD-ekraani kolksudes viimast ära ei lõhuks. Seetõttu peaksid need kummirõngad ideaalis olema just nurkadesse nihutatud.

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-33

WG-4 GPS kaameraga tuleb kaasa makrorõngas. Selle sees on keere, mistõttu saab seda soovi korral filtriadapterina kasutada. Kasutusjuhendi kohaselt on selle vidina esmaseks kasutusotstarbeks aga hoopis abistamine lähipildistamisel. Makrorõngas käib klõpsti objektiivi ümber…

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-32

… ja siis saab algust teha “tõsisema” makropildistamisega.  Nimelt on WG-4 kaameral “Digital Microscope” režiim, mis lubab pilte teha 1 cm kauguselt. Seesama rõngas hoiabki kaamerat just 1 cm kaugusel pildistatavast ning samal ajal valgustavad kaadrit ümber objektiivi asetsevad kuus LED-lampi.

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-17
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-19
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-18

 

LCD-ekraanil abistab pildistajat elektrooniline lood, mis näitab kaamera asendit nii küljelt-küljele kui ette-taha kallutades.

Tagaküljel asuva neljasuunalise nupu alumisele küljele “MODE” vajutades kuvatakse ekraanile pildiprogrammide valikud – kahes sakis. Siin on olemas näiteks režiim, mis pildistab intervallvõttena pildiseeria – pärastiseks arvutis kokku panemiseks. Samas on siin ka režiim mis pildistab intervallvõtte ja paneb selle automaatselt kohe kaamera sees kokku. Huvitaval kombel ei ole WG-4 pildiprogrammide seas aga panoraamrežiimi, mis WG-3 kaameral ju olemas oli. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-20
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-21

 

See-eest on Ricoh WG-4 kaameral olemas säriajaprioriteet. Seda saab kasutada näiteks juhtudel, kui soovite kiiret liikumist hästi teravana pildile saada – sel juhul tuleks valida võimalikult väike säriaeg. Või siis vastupidi – juhul, kui tahate jäädvustada efektset liikumist uduste joontena – sel juhul tuleks valida pigem suurem säriaeg. 

Säriajaprioriteedis kuvatakse ekraanile juhis, mis näitab, et säriaega saab muuta punase nupu abil. Kui muudes režiimides käivitab punane nupp video salvestamise, siis säriajaprioriteedis kuvab see ekraani paremasse serva säriaja skaala ning üles-alla nuppudega saab nüüd säriaega muuta. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-88

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-26
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-27

 

Peamenüü juures on huvitav see, et menüü alt jääb kadreering paistma. Menüüvalikud kuvatakse pisut tumendatud taustale, millelt kirjed hästi loetavad on. Tavaliselt on kaameratel peamenüüd musta värvi taustal ja seetõttu – kui me pildistamise ajal peamenüüsse mingit seadistust tegema läheme – tundub nendesse sisenemine pildistamisprotsessi liialt katkestav. Selline lahendus, nagu siin, tundub aga päris hea. 

 

ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-29
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-22
ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-28

 

Sisseehitatud GPS lubab salvestada kogu liikumistee (GPS logging). Samuti saab GPS-signaali kasutada selleks, et kaamera kella täpselt õigeks panna (või õigena hoida).  

Ülal parempoolsel fotol on näha menüüvalik nn otsetee-nuppudest. Kui WG-4 kaamera on välja lülitatud, siis saab vajutada kolmele sellisele “otsetee nupule”. Tagaküljel asuvale taasesitusrežiimi nupule vajutades lülitub kaamera taasesitusrežiimile, kus saab vaadata tehtud pilte ja videoid. Paar sekundit rohelisele nupule vajutades lülituvad sisse ümber objektiivi olevad LED tuled ning kaamerat saab kasutada taskulambina. OK nupust saab aga ekraanile kuvada kellaaja ja kuupäeva. 

Tegelikult on üks otsetee veel – kui kaamera on välja lülitatud, siis saab päästikule vajutades väikese eesmise ekraani valgustuse tööle lülitada – selleks, et näiteks pimedas kella vaadata. Taustvalgustus kustub umbes 5 sekundi möödudes. 

 

 ricoh-pentax-wg-4-veekindel-kaamera-photopoint-101

Ricoh WG-4 GPS on jätkuvalt üks paremaid veekindlaid kompaktkaameraid kogu maailmas. Kui sul on suvisteks rannaskäikudeks – või siis talvisteks suusaretkedeks – veekindla ja tugeva korpusega aparaati vaja, siis kaalu alternatiivide, nagu Olympus TG-3 või Canon D30 kõrval kindlasti ka Ricoh WG-4 veekindlat kaamerat.  

(2214)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh WG-4 GPS, sinine 16 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (35 mm ekvivalendina 25-100 mm), 3-tolline LCD, Full HD video, HDMI, LED valgusti, eesmine ekraan, GPS, baromeeter, kompass, veekindel 14m kuni 2 tundi, kukkumiskindel kuni 2m, külmumiskindel kuni -10°C
Ricoh WG-4 GPS, must 16 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (35 mm ekvivalendina 25-100 mm), 3-tolline LCD, Full HD video, HDMI, LED valgusti, eesmine ekraan, GPS, baromeeter, kompass, veekindel 14m kuni 2 tundi, kukkumiskindel kuni 2m, külmumiskindel kuni -10°C

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast