Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2 suumobjektiiv

Enam kui viis aastat on möödas sellest, kui Tamron oma esimese 24-70mm f/2.8 objektiivi turule tõi. Soodsa hinna ja korraliku sooritusvõime kombinatsioon on selle tõstnud üheks hinnatumaks objektiiviks kogu Tamroni tootevalikus.

Nüüd on Photopointi jõudnud selle objektiivi uus versioon – tähistusega G2. Tamroni enda sõnul on see muudetud senisest paremaks pea igas vallas. Muidugi välimus, aga ka teravustamiskiirus, värinastabilisaator ja pildikvaliteet on väidetavalt senisest peajagu üle. Paistab, et Tamron on andnud endast kõik, et Canon 6D Mark II või Nikon D750 peegelkaamera ostjal ei tekiks kõhklustki eelistada Canoni/Nikoni 24-70mm f/2.8 objektiivile Tamronit. Kas uuendatud objektiiv tõesti senisest nii peajagu üle on, seda peavad otsustama täpsemad testid ja ülevaated. Selles postituses võtame objektiivi lihtsalt karbist välja ja vahendame piltide vahel esmamuljeid.

 

Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv on olemas nii Canoni kui ka Nikoni bajonetiga (artikli kirjutamise ajaks ei ole Canoni versioon veel Eestis müügile jõudnud). Seda saab edukalt kasutada ka poolkaadersensoriga peegelkaameratega, kuid seal jääb 24 mm fookuskaugus reeglina liiga kitsaks. Ideaalne on see objektiiv aga just nimelt täiskaadersensoriga peegelkaamerate ees, kus pildistaja saab nautida suurepärast suumivahemikku ja valgusjõulist f/2.8 ava kogu suumi ulatuses.

Allolevas tabelis paneme kõrvuti uue ja vana objektiivi tehnilised parameetrid ja näeme, et baaskonstruktsioonilt on uus objektiiv vanaga võrreldes väga sarnane. Optilist konstruktsiooni ei ole muudetud, küll aga rõhub Tamron sellele, et optiliste elementide enda kvaliteeditase on (kas siis tootmisprotsessi või kasutatud klaasi või hoopis vääristuste tõttu?) senisest kõrgem.

 

Objektiiv 24-70mm f/2.8 G2 24-70mm f/2.8 G1
Fookuskaugus 24 – 70 mm 24 – 70 mm
Maksimaalne ava f/2.8 f/2.8
Minimaalne ava f/22 f/22
Optiline konstruktsioon 17 elementi 12 grupis 17 elementi 12 grupis
Lähim teravustamiskaugus 38 cm 38 cm
Maksimaalne suurendus 0,2×
1:5
0,2×
1:5
Diafragma labad 9 9
Stabilisaator Tamron VC
Kuni 5 stoppi
3 töörežiimi
Tamron VC
Kuni 3 stoppi
Teravustamismootor Tamron USD Tamron USD
Filtrikeere 82 mm 82 mm
Ilmastikukindlus Tolmu- ja niiskuskindel Tolmu- ja niiskuskindel
Mõõtmed* ø 88,4 × 108,5 mm ø 88,2 × 116,9 mm
Kaal* 905 g 825 g
Bajonett Canon EF
Nikon F
Canon EF
Nikon F
Sony α

* Mõõtmed ja kaal Canoni versiooni järgi

 

Karbis on: Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 suumobjektiiv, objektiivikork, päikesevarjuk ja vutlar. Seal on ka kasutusjuhendid, aga need jäid kaadri taha.

 

Viimase kahe aasta jooksul on Tamron ümber disaininud enamiku enda objektiividest. Uuenduskuur sai alguse 45mm f/1.8 ja 35mm f/1.8 fiksobjektiivide turule toomisest. Nende disain ja materjalid meeldisid ilmselt ka Tamronile endale nii väga, et otsustati kõik paremad objektiivid uuele disainistandardile üle viia. Nii on metalselt pärlendava kesta, reljeefsemad kummidetailid ja modernsema välimuse saanud 10-24mm f/3,5-4,5 lainurksuum, 90mm f/2,8 makroobjektiiv, 70-200mm f/2,8 telesuum, 150-600mm f/5,0-6,3 veel-telem-suum ja isegi uus 18-400mm supersuum.

24-70mm objektiiv näeb oma uue disainiga tõepoolest ilusam välja. Lisaks ilule on siin ka kaks praktilist hüve: teravustamis- ja suumirõngas haakuvad sõrmedega senisest paremini ning paremal küljel olevaid nuppe on senisest oluliselt lihtsam lülitada.

 

 

Suum 24 mm asendis.

 

Suum 70 mm asendis. Objektiiv pikeneb 3 cm võrra.

 



Objektiiv on endiselt varustatud ilmastikukindlate tihenditega. See tähendab et jõkke objektiivi pillata ei tasuks, kuid keskmisema vihmasabina ajal võib pildistamist rahumeeli jätkata. Esiklaasile on Tamroni sõnul kantud senisest tõhusam vääristus, mis on vett ja mustust tõrjuva omadusega. Rasvaseid näpujälgi pole vaja nühkida – piisab kui neid pühkida.

 

Objektiivi korpus pärlendab metalselt, vasakul pool on SP tähistus, mis viitab sellele et tegu on Tamroni kvaliteetseima objektiiviseeria liikmega.

 

Vasakul pool on Tamroni vanem 24-70mm f/2.8 objektiiv. Paremal selle uusversioon (mõlemad Nikoni bajonetiga). Mõõtmetelt on need praktiliselt identsed – silmaga väga vahet ei tee.

 

Tooteandmeid vaadates näeme, et uus objektiiv on vanast 80 g raskem – ka see on erinevus, mida kaamerat hoidev käsi vaevalt et tunnetab.

 

Vanema objektiivi lülitid

Uuema G2 objektiivi lülitid

 

Nii uuel kui vanal objektiivil on paremal küljel kaks lülitit. Ülemisest saab muuta teravustamisrežiimi (automaatne vs manuaalne teravustamine) ja alumisest saab sisse-välja lülitada värinastabilisaatori. Võrreldes vanema versiooniga on uue objektiivi lüliteid oluliselt lihtsam liigutada.

Viie aasta eest oli Tamroni 24-70mm olulisimaks tehniliseks trumbiks värinastabilisaatori olemasolu. Kaameratootjate kallitel ekvivalentidel ju värinastabilisaatorit siis polnud. Vahepeal on aga ka Canon ja Nikon tootearendust teinud ja värinastabilisaator on leidnud tee ka nende 24-70mm objektiivide sisse. Pioneerile kohaselt on Tamron aga oma värinastabilisaatorit vaat et viimase piirini täiustanud ja saanud selle tõhususeks CIPA standardtesti kohaselt koguni 5 stoppi (AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR objektiivil on selleks näitajaks näiteks 4 stoppi). Seega on värinastabilisaatori osas Tamronil mingi eelis ikka veel olemas, kuigi mitte enam sugugi nii suur, nagu viie aasta eest.

 

 

Tamroni vanem 24-70mm objektiiv

 

Uus 24-70mm objektiiv

 

Kui valgus esiläätselt tagasi peegeldab, võime enamiku tänapäeva objektiivide juures märgata mingit värvivarjundit. See värvitoon on tunnistus optikale kantud kihist ehk vääristusest, mis klaasi teatud omadusi parandab. Näiteks kantakse esiläätsele kiht, mis tõrjub vett ja mustust – et seda lihtsam puhastada oleks. Veel lisatakse optilistele elementidele vääristusi, mis parandavad valguse läbilaskevõimet – selle tulemusena on pilt eelkõige kontrastsem ja ehk ka teravam. Vääristustel on objektiivi pildikvaliteedi juures suurem roll, kui see meile tunduda võib.

Uue 24-70mm objektiivi juures toonitab Tamron just paremate vääristuste olemasolu – nii esiläätsel kui ka sisemistel klaaspindadel. Vääristused on neil objektiividel tõesti erinevad – see on näha esiläätselt tagasi peegelduva valguse erinevas värvitoonis. Vääristuste kvaliteetsust selle tooni järgi muidugi hinnata ei saa – see selgub ikka pildistatud fotosid vaadates.

 

Tamroni 24-70mm f/2.8 suumobjektiiv sobib idee poolest kõige paremini kokku just soodsamate täiskaadersensoriga peegelkaameratega. Nagu näiteks Canon 6D Mark II või ülal pildil olev Nikon D750.

 

Ei liiga suur ega väike – Tamroni uus 24-70mm sobib D750 ette nagu valatult. Objektiivi alumine äär jääb kaamera äärega samale tasapinnale nii et kaamerat laua peale pannes on kogu komplekt ilusti loodis.

 

 



Päikerevarjuk lukustub objektiivi ette ja selle eemaldamiseks ei piisa enam lihtsast keeramisest. Varjuki vasakul küljel on nupp, mida tuleb enne keeramist alla vajutada.

 



Objektiiviga on komplektis kaasas vutlar. See tundub olevat piisavalt suur, et mahutada enda sisse vajadusel ka näiteks 15-30mm f/2.8 objektiiv. Vutlar on paksu põhja ja sametiselt pehme välispinnaga. Kotisuu kinni krookimiseks tuleb tõmmata kahelt poolt paeladest. Vutlarist jääb kvaliteetne ja usaldusväärne mulje.

 

Kes otsib enda täiskaadersensoriga Nikoni või Canoni peegelkaamera ette väga head igapäevaobjektiivi, millega saab ära pildistada valdava enamiku motiividest, see peaks vaatama just 24-70mm f/2.8 objektiivi poole. Tamroni pakutav komplekt, mis oma hinna ja kvaliteedi suhte poolest on alati ahvatlev olnud, muutus nüüd veelgi paremaks. See on väärt alternatiiv kaameratootjate ekvivalentidele – ükskõik kas fotokotis on Nikon D600 või Canon 5D Mark IV.

Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Nikonile Photopointis » 

Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Canonile Photopointis »

(1415)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Canonile
  • 24–70 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ja vaikne USD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Canoni pool- ja täiskaader peegelkaameratele
1149€1299€
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 objektiiv Nikonile
  • 24–70 mm normaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Võimeka Tamron VC pildistabilisaatoriga
  • Nikon F bajonetiga peegelkaameratele
1149€1299€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast