Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD objektiiv Sony täiskaader hübriidkaameratele

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD on minu arvates üks viimase viie aasta põnevamaid objektiive, mis on turule tulnud. Hetkest kui Tamron teatas, et on sellise arenduse ette võtnud, siis teadsin et see objektiiv võib asendada minu fotokotis päris mitme erineva objektiivi koha. Etteruttavalt võin ka nüüd öelda, et seda ta tegi ja viimase paari kuu jooksul olen vaid mõned korrad pidanud seda objektiivi kaamera ees vahetama. Selles artiklis vaatame lähemalt, milline uus objektiiv välja näeb ja mis teeb sellest niivõrd erilise optilise pärli.

Kõik artiklis nähtavad fotod on pildistatud samal ajal välja tulnud Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2 objektiiviga.

 

Milles peitub Tamron 35-150 f/2-2.8 Di III VXD objektiivi võlu?

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD on ainulaadne suure avaga universaalsuum, mis on loodud Sony hübriidkaameratele ja kohandatud täiskaadersensorite jaoks. Võib öelda, et 2021. aasta septembris välja kuulutatud objektiiv asendab oma fookuskaugusega Sinu fotokotis kaks objektiivi, Tamron 28–75 mm f/2.8 Di III ja 70–180 mm f/2.8 Di III. Lisaks universaalsele fookuskaugusele on see laias otsas ülimalt suure f/2.0 avaga ja kitsamas otsas f/2.8 avaga. Kui lisada enda fotokotti veel Tamroni 17–28 mm f/2.8 Di III RXD ja 150–500 mm f/5-6.7 Di III VC on koos Tamroni objektiividega kaetud tervelt 29-kordne suumivahemik.

Kui lisame võrdlusesse veel hinna, siis Tamron 28–75 mm f/2.8 Di III ja 70–180 mm f/2.8 Di III maksavad kokku hetkel ligikaudu 2200€, Tamron 35-150 f/2-2.8 Di III VXD letihind Photopointis on hetkel aga 1799€, mis teeb tervelt 400€ võitu.

Kuid vaatame nüüd millega uus objektiiv meid üllatada suudab. Esimene asi mis mind tõsiselt üllatas oli selle objektiivi suurus ning kaal. Uus objektiiv kaalub põhimõtteliselt poole rohkem kui Tarmon 28-75mm G2 ning seda on ka tunda eriti hästi kompaktsete Sony hübriidkaamerate ees. Enda kogemusest võin öelda, et mina pole veel siiani täielikult ära harjunud selle kaaluga ja pikematel pildistamistel peab kaamera lauale asetama.  Kuid see on “hind” mida peab maksma niivõrd suure suumi ulatuse ja lahtise ava eest. 

Siinkohal tuleks ka ära mainida, et Tamron 35-150mm objektiivi seest ei leia optilist pildistabilisaatorit, mis teeks selle objektiivi veelgi raskemaks ja suuremaks. Stabiilse pildi eest vastutab kaamerasisene stabilisaator ja lahtine ava.

Objektiivi tehniline pool

Objektiivi suur kaal tuleb selle küllaltki keerulisest optilisest konstruktsioonist, kus on kokku 21 elementi 15 grupis. Nendest neli on LD (Low Dispersion) ja kolm GM (Glass Molded Aspherical) elementi, mis tagavad tõeliselt kõrge optilise jõudluse kogu suumi ulatuses. Isegi tänapäevaste ülikõrge eraldusvõimega hübriidkaamerate kasutamisel saavutab see püsivalt kõrge pildikvaliteedi ka kaadri servades ja pakub ilusat ning pehmet bokeh’d. 

Nagu objektiivi nimigi ütleb, siis selle ava muutub suumimisel. Kõige suurem f/2.0 ava kestab kuni 50 mm fookuskauguseni ja sealt edasi läheb pigem kiirelt kinnisemaks. Hoolimata sellest leian, et lisa aste valgust laiemas otsas on kirss tordil ning vähemalt enda kogemuste põhjal kasutan pigem objektiivi veidi kinnisema avaga, mis tagab teravama pildi.

Fookuskaugus Ava
35mm – 50 mm f/2.0
50mm – 70 mm f/2.2
70mm – 85 mm f/2.5
85mm – 135 mm f/2.8


Uuel objektiivil on RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) teravustamismootor välja vahetatud VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) vastu, mis pakub veelgi täpsemat ja vaiksemat teravustamist. Samuti võimaldab see praktiliselt hääletut autofookust, mis sobib eriti hästi videote jäädvustamiseks. Teravustamine on täielikult sisemine, kuid suum mitte, kuna objektiivi pikkus muutub suumimisel.

Uus disain

Tulles tagasi objektiivi disaini juurde, siis sarnaselt Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2 objektiivile on kasutusel täiesti uued põhimõtted. Suumi- ja teravustamisrõnga pinna tekstuuri muudatused parandavad haaret ja hõlbustavad kasutamist. Objektiivi välispind on läikivmust, mis on veel läikivam kui varasematel mudelitel. Täiustatud kulumiskindlus muudab läätse kriimustamise raskemaks ning see tõrjub paremini sõrmejälgi. Lisaks on täiustatud sisemisi detaile. Suumirõnga takistust ja pöördemomenti on reguleeritud, et hõlbustada sujuvamat ja täpsemat tööd. Tamron ütleb, et nende muudatuste tulemuseks on üldine sujuvam kasutamine.

Lisaks leiame objektiivilt palju uusi nuppe. Kuna tegemist on universaalsuumiga ja objektiiv pikeneb suumimisel oluliselt, siis on lisatud fookuslukk, mis takistab objektiivi välja “venimise”. Veel leiab autofookuse lüliti, millest saab kiiresti vahetada fookusrežiimi. Täiesti uue lisana on kasutusel “Custom” lüliti ja nupud. Koostöös “TAMRON Lens Utility” tarkvaraga on võimalik nendele nuppudele anda erinevad funktsioonid. Näiteks on võimalik seadistada nende nuppude abil erinevaid fookuspunkte või muuta kaamera ISO tundlikkust kasutades fokuseerimisrõngast. 

Objektiivi alumisest otsast leiame USB-C pesa. Nimelt on Tamron uutele objektiividele sisseehitanud doki, mille abil on võimalik eelkirjeldatud seadeid muuta ning teha tarkvarauuendusi. Avatud USB-C pesa võib paljud mõtlema panna objektiivi ilmastikukindlusele. Kuid siinkohal kinnitab Tamron, et objektiivi ilmastikukindlus on täielikult säilinud. Tegelikult leiame ka katmata USB-C pesad ilmastikukindlatelt nutitelefonidelt.

Kui ka sulle tundub Tamroni uus objektiiv huvitav ning sooviksid seda oma silmaga näha ja enda kaamera eest katsetada, tasub sammud seada Tallinnas või Tartus asuvasse Photopointi renti ning see enda Sony hübriidkaamera ette laenutada. Ja kui sellesse ära armud, nagu minagi, siis telli Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD oma Sonyle kohe ära, kuna huvi objektiivi vastu on suur ja saadavus veel hetkel piiratud.

 

Telli Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD oma Sonyle kohe ära ››

 

Objektiiv hakkas huvitama, aga pole ostus veel päris kindel? Sellisel juhul tutvu lähemalt:

 


Kogu Sonyle mõeldud Tamron objektiivide valik (enamus neist on saadaval ka Photopointi rendis):

(705)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD objektiiv Sonyle
  • 35–150 mm universaalsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/2–2.8 maksimaalne ava
  • Kiire ja vaikne VXD teravustamismootor
  • Ideaalne kaaslane reisifotograafile
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
1749€1999€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga