Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 lainurkobjektiiv Nikoni ja Canoni peegelkaameratele

Täiskaadersensoriga peegelkaameratele sobivad lainurkobjektiivid ei ole just soodsate killast. Eriti just valgusjõulisemate lainurksuumide hinnad küündivad tihti mitme tuhande euroni. Lisaks on need veel ka suured ja rasked, kaaludes kilo või enamgi. Pole just väga mugav reisile või pikemale matkale kaasa võtta.

Siin on aga üks teistsugune lainurksuum: Tamron 17-35mm f2.8-4 Di OSD. See on üllatavalt kerge ja pisike objektiiv, mis lubab kõige laiemas asendis pildistada valgusjõulise f/2.8 avaga ning mille suumivahemik katab praktilise vahemiku 17mm lainurgast kuni populaarse pildista-kõike 35mm vaatenurgani.

Nii omaduste kui ka hinna poolest paistab Tamroni 17-35mm olema ideaalne kaaslane soodsamatele täiskaadersensoritega peegelkaameratele nagu Canon EOS 6D Mark II või Nikon D610. Võtame siis selle uue lainurksuumi karbist välja ja vaatame milline see on ning kas ehk soodsa hinna nimel ka ehk üht-teist ohvriks on toodud.

 

17-35mm fookuskauguse ja F/2.8-4 avavahemikuga objektiiv pole Tamroni jaoks midagi uut. Aastaid tagasi oli ettevõtte valikus täpselt samade põhiparameetrite ja sarnase kompaktsusastmega objektiiv Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4 Di LD Aspherical IF. See oli väga terava optikaga ja üllatavalt moonutustevaba objektiiv, mis kuulus Tamroni kõige uhkemasse SP seeriasse. Uut 17-35mm objektiivi võibki pidada selle kunagise optikajuveeli järglaseks, mis pole küll vormiliselt enam tippklassi seeria vaid pakub kergemat alternatiivi Tamroni olemasoleva profiklassi 15-30mm f/2.8 lainurksuumi kõrval.

Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD olulisemad omadused

  • Fookuskaugus: 17-35mm
  • Maksimaalne ava: 2.8-4
  • Sobivus: 24 × 36mm (täiskaader). APS-C
  • Bajonett: Canon EF ja Nikon F
  • Optiline konstruktsioon: 15 elementi / 10 kropis
  • Väikseim ava: 16-22
  • Lähim teravustamiskaugus: 28 cm
  • Maksimaalne suurendus: 0.20x (1:4.9)
  • Diafragmalabade arv: 7, Ümar diafragma
  • Filtrikeere: 77mm
  • Pikkus: Canon: 93 mm. Nikon: 90 mm
  • Läbimõõt: 84 mm
  • Kaal: 460 g
  • Komplektis olevad lisatarvikud: Päikesevarjuk, objektiivikork, bajonetikork

Karbis on 17-35mm objektiiv koos päikesevarjuki ja korkidega. Garantiitalongid ja ohutusjuhised on samuti.

 

Siin artiklis võtame karbist välja Tamron 17-35mm objektiivi Canon EF bajonetiga versiooni. Lisaks on sellestsamast objektiivist Photopointis olemas ka Nikoni peegelkaameratele sobiv versioon. Pentaxile ega hübriidkaameratele Tamron seda objektiivi ei valmista.

Disaini poolest jagab 17-35mm lainurksuum ühiseid jooni uuemate Tamroni SP-seeria objektiividega. Seesama hõbedane rõngas bajoneti ümber, modernse peenikese kirjatüübiga põhiandmed ja mugavalt käsitletav piklik AF/MF lüliti. Objektiivi koostekvaliteet on sarnane uuematele Tamroni keskklassi objektiividele nagu näiteks 70-210mm f/4 või 100-400mm f/4.5-6.3. See tähendab, et korpus on okei. See ei tekita kätte võttes kerge-plastise objektiivi tunnet kuid samas pole ka nii tummine nagu Tamroni SP seeria objektiividel näiteks 24-70mm f/2.8 või 15-30mm f/2.8.

 




 

Objektiiv pikeneb suumimisel õige pisut. 24-28mm vahemikus on see kõige kompaktsem ja 17mm asendis pikeneb maksimumini: umbes 8mm võrra minimaalsest. Teravustamisel objektiiv oma pikkust ei muuda.

 

Objektiiviga on komplektis plastikust päikesevarjuk – lainurkobjektiivi juures väga vajalik lisatarvik.

 

Objektiivi korpusel on vaid üksainus lüliti – selle abil saab lülitada autofookust sisse ja välja. Kui autofookus on sisse lülitatud, siis teravustamisrõngast manuaalselt keerata ei saa – manuaalne teravustamine toimib ainult MF režiimis.

Teravustamisrõngas on objektiivi esiosas. Sarnaselt Tamroni uuematele soodsama klassi objektiividele ei ole ka 17-35mm puhul teravustamisrõngas mitte kummeeritud vaid valmistatud läbinisti plastikust. Olen lugenud mitmeid ülevaateid ja siin-seal on näha, et ülevaate kirjutajad pole sellest üldse aru saanudki (kirjutavad ikka et “kummeeritud teravustamisrõngas”). Ega see pealiskaudsemal vaatlemisel väga ilmne polegi ja loota võib, et ka käsitsemisel väga vahet ehk ei olegi, kas plastik või kumm.

Objektiivi keskel asetsev teravustamisrõngas on laiem ja korralikult kummeeritud.

 

 

Esiläätse peegelduse rohekaskollane varjund annab tunnistust klaaselementidele kantud spetsiaalsest kihist ehk vääristusest. Selle Tamroni objektiivi esiläätse pinnal on vett ja mustust hülgav vääristus – selleks, et klaasi oleks lihtsam puhastada. Lisaks on veel vääristused ka seesmistel läätsedel – seal on Tamroni BBAR kiht, mis parandab valguse läbilaskevõimet, muudab pildi kontrastsemaks ja vähendab sisepeegeldustest tekkivaid helke ja valguslaike pildil.

 

Bajonett on metallist, selle ääres on ka kummitihend, et objektiivi ja kaamera vahele võimalikult vähe niiskust ja tolmu satuks.

 

Täiskaadersensoriga Canon EOS 6D Mark II peegelkaamera ees on Tamron 17-35mm objektiiv väga mõnusa kaalu ja suurusega. Käes hoides on komplekt kenasti tasakaalus. Just täiskaadersensoriga peegelkaamerate jaoks on see 17-35mm eriti magus objektiiv, sest ega valgusjõuliste lainurksuumide alternatiivi selles hinnaklassis täiskaaderi jaoks ju väga polegi.

Seda objektiivi saab muidugi vabalt kasutada ka poolkaadersensoriga Nikoni ja Canoni peegelkaamerate ees. Sellisel juhul on vaatenurk kitsam, jäädes Nikoni puhul 26-53 mm ja Canoni puhul 27-56 mm vahemikku. Poolkaadersensoriga kaameratele on selles vahemikus siiski saadaval ka mõttekamaid standardsuume, millel ka värinastabilisaator olemas.

 

Pildikvaliteeti me karbist-välja postitustes ei testi, kuid see ei takista vaatamast, mida teised oma katsetustel sellest objektiivist arvanud on.

Ephotozine ülevaates kirjutatakse, et 17-35mm “esitlusvõime on väga hea – selgelt parimate seas omas valgusjõuliste lainurksuumide klassis”. Objektiivi joonis on terav nii täisava puhul 17mm juures kui ka kõikidel muudel seadistustel. Kromaatilist aberratsiooni (lillakad kontuurid kontrastsete alade (nn puuoksad taeva taustal jne) äärtes) on üllatavalt vähe – isegi nii vähe, et tõenäoliselt pole vaja CA slaiderit fototöötlusprogrammis üldse kasutadagi. Tünnmoonutust on 17mm juures nähtavalt palju (oluline arvestada arhitektuuri pildistamisel), kuid samas on see järeltöötluses lihtsasti eemaldatav.

Cameralabs lehel on samuti ülevaade juba üleval. Seal kirjutatakse, et Tamroni objektiivi pildikvaliteet on kaadri keskosas kõikide fookuskauguste ja avade juures väga hea. Poolkaadersensori ees on joonis nurkades hea või väga hea. Täiskaadersensoiriga peegelkaamera ees on äärealad “päris vastuvõetavad”. Kromaatilist aberratsiooni ei esine, saab väga hästi hakkama sisepeegelduste ja valgusleketega. Autofookus on hea ja usaldusväärne.

Iseäranis kiidetaksegi erinevates ülevaadetes just Tamron 17-35mm objektiiviga pildistatud fotode teravust. Seega peaks see objektiiv optiliselt kõrgel tasemel olema – mis on ka loogiline, arvestades vana hea 17-35mm f/2.8-4 Di LD Aspherical IF pärandit ja fakti, et uus 17-35mm on selle vana Tamroni moodsam täiustatud version.

 

Kui täiskaadersensoriga peegelkaamera vajab lainurkobjektiivi, siis on pildistajal valida, kas osta suur, raske, läbinisti valgusjõuline ja kallis profiklassi f/2.8 lainurksuum või soodsamasse hinnaklassi kuuluv pisem, kompaktsem ja varieeruva avaga objektiiv. Selles viimatikirjeldatud klassis on Tamroni uus 17-35mm f/2.8-4.0 lainurk üsna unikaalne, sest lubab kõige laiema vaatenurga juures pildistada f/2.8 avaga. Lisaks sellele pakub Tamron pildikvaliteeti, mis ei jää palju maha mitu korda enam maksvatest profiobjektiividest.

(869)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 17-35mm f/2.8-4 DI OSD objektiiv Canonile
  • 17–35 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, f/2.8-4 avaga
  • Kiire ning vaikse OSD teravustamismootoriga
  • Ilmastikukindel konstruktsioon
  • Canon EF bajonetiga kaameratele
Tamron 17-35mm f/2.8-4 DI OSD objektiiv Nikonile
  • 17–35 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, f/2.8-4 avaga
  • Kiire ning vaikse OSD teravustamismootoriga
  • Ilmastikukindel konstruktsioon
  • Nikon F bajonetiga kaameratele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast