Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: soodne objektiiv millega saab kaugele suumida – Tamron f/3.5-6.3 18-200mm VC

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-77

See käis küll kähku. 2+ nädalat tagasi esitles Tamron avalikult uut ülisoodsa hinna ja võimsa suumiga objektiivi Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC. Juba on need objektiivid müügil Photopointi e-poes ja jõuavad kõikidesse Photopointi Tallinna ja Tartu poodidesse lähipäevadel. Nii Canoni kui ka Nikoni peegelkaameratele mõeldud versioonidena. Võtan selles artiklis karbist välja ühe uue 18-200mm objektiivi, et anda põgus ülevaade nii selle funktsionaalsusest, disainist ja koostekvaliteedist kui ka esimesed muljed autofookuse toimimisest.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-1

Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC on täiustatud versioon Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical [IF] MACRO objektiivist – 10 aastat tagasi turule tulnud supersuumist, mis on oma soodsa hinna ning võimsa suumiga tänaseni üks populaarsemaid peegelkaameraobjektiive Photopointi kauplustes.

“Täiustatud versiooniks” on vaatluse all olevat objektiivi ülekohtune nimetada – tegelikult on see täiesti uus objektiiv, mis on otsast peale uuesti disainitud ja kokku pandud. Väliselt on 18-200mm VC modernsema ja mugavama disainiga, optilisse konstruktsiooni on parema pildikvaliteedi saavutamiseks lisatud üks eriti madala dispersiooniastmega lääts ning täiustatud on ka klaasläätsede pindadele kantud vääristusi. Vast kõige olulisema omadusena on aga objektiivil olemas värinastabilisaator. See aitab pildistada teravamaid pilte – eelkõige just hämarates oludes ja võimsama suumiga pildistades on värinastabilisaatorist palju kasu.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-3

Karbis on objektiiv ise, päikesevarjuk, objektiivikork, kasutusjuhend ning garantiitalong. Viimane annab registreerimise korral objektiivile tavalisest pikema 5-aastase garantiiaja.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-501

 

Objektiiv 18 mm asendis. Nii on vaatenurk kõige suurem ehk siis – kaadrisse mahub kõige rohkem. Saab pildistada maastikku, grupifotosid ja muid pilte kus on oluline näidata midagi oma keskkonnas, edasi anda avaruse tunnet või lihtsalt mahutada kaadrisse palju.

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-500

 

Objektiiv 200 mm asendis. Nii on vaatenurk kõige väiksem ehk siis – kaugemal asuvad objektid saab pildile püüda hästi suurelt ja uduse taustaga. Saab pildistada kaugemal asuvaid loomi, linde ja muid objekte, lähikaadreid lilleõitest, portreid, jne.

 

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-503

 

Objektiiv eestvaates. Filtrikeerme diameetriks on 62 mm.

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-502

Objektiiv tagantvaates. Bajonett on soodsa hinna nimel valmistatud plastikust. Kallimatel objektiividel on see metallist, kuid võib olla kindel, et plastik pildikvaliteedile ega käsitlemismugavusele negatiivset mõju ei avalda. Metallist bajonett omandab olulisuse eelkõige siis, kui objektiive pidevalt kaamera ees vahetama peab.

 

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-4

Nii hinna, täiustatud pildikvaliteedi, värinastabilisaatori, disaini kui ka suumi ulatuse poolest on see objektiiv soodsate supersuumobjektiivide klassis väga tõsine ja võimalik, et ületamatu tegija. Ainule omadus, mis jättis õhku küsitavuse ja tundus olevat kõige nõrgemaks kohaks, oli automaatne teravustamine. Seetõttu oli minu jaoks just väga huvitav proovida, kuidas 18-200mm VC autofookus toimib.

Tamroni sõnul on objektiivi sees kasutatud DC-tüüpi teravustamismootorit. Seda tüüpi autofookussüsteem ei luba teatavasti käsitsi teravustamist autofookuse ajal ja on ka tavalisest lärmakam. Tamroni sõnul on aga selle uue objektiivi DC moodul “uuendatud disainiga ja teravustab kiiremini ja tasem kui tavalised DC-tüüpi autofookusmootorid”.

Võrdlesin Tamroni 18-200mm VC objektiivi Canon EOS 600D peegelkaamera ees Canoni enda EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS objektiiviga Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS objektiiv 476.82€, millel on samuti DC teravustamismootor. Tulemus: Tamroni objektiiv teravustab oluliselt, võib-olla et isegi poole võrra vaiksemalt. Samas tuntavalt kuid mitte häirivalt aeglasemalt.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-8

Tamron 18-200mm VC on saanud uue moodsa disaini ja kuigi teravustamisrõngas on üsna kitsas, muudavad kõrged reljeefsed ribad selle päris hästi näppudega tabatavaks.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-5

Objektiivi peal on kolm lülitit. Kaks neist leiame paremalt küljelt – ülemise abil saab lülituda automaatrežiimist manuaalse teravustamise režiimi. Alumine lubab värinastabilisaatorit sisse-välja lülitada. Värinastabilisaator võib olla käest pildistades alati sisse lülitatud selleks, et fotod tuleksid ikka teravad. Statiivilt pildistades tuleks stabilisaator aga välja lülitada, sest muidu tuleb pilt udune.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-7

Kolmas lüliti on objektiivi vasakul küljel – selle abil saab suumirõnga 18mm asendisse lukustada – nii ei pikene see välja kui kaamera näiteks rihmaga rinnal on. Ülalolevalt pildilt on ka hästi näha objektiivi bajoneti ümber olev kummitihend  – see takistab niiskusel ja tolmul bajoneti vahelt kaamerasse pääsemast.

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-505
tamron-18-200mm-vc-objektiiv-504

 

Nagu kõik Tamroni objektiivid, nii on ka 18-200mm VC komplektis olemas päikesevarjuk. See varjab külje pealt tulevad valguskiired ning ei lase seega objektiivi sees tekkivatel helkidel pilti rikkuda. Küljelt tulev ere valgus võib pilti rikkuma pääseda nii päikeselisel päeval õues kui ka siseruumides tugevama valgustuse korral. Tegelikult soovitaksin mina varjukit kogu aeg objektiivi ees hoida, sest see aitab võimalike kukkumiste korral objektiivi esiläätse ja esiosa kaitsta.

 

tamron-18-200mm-vc-objektiiv-12

Kokkuvõtteks võiks taas korrata samu mõtteid, mida kirjutasin ka selle objektiivi avalikustamise uudises. Kirjutasin, et just kolme omaduse koostoime võib selle objektiivi muuta vähemalt sama populaarseks, nagu selle eelkäija oli. Nendeks väärt omadusteks on:

  1. soodne hind
  2. värinastabilisaatori lisamine
  3. optiliste täiustuste tõttu oodatav pildikvaliteedi tõus.

Tamron 18-200mm VC on valmistatud kasutamiseks algajale fotohuvilisele piiratud suumiga 18-55mm komplektobjektiivi asemel. Selle hinnaks Photopointi veebipoes on 249€. Seega on see kõige soodsam värinastabilisaatoriga varustatud objektiiv Tamroni valikus.

Paistab, et Tamron on tabanud kümnesse, luues algajatele  fotohuvilistele kõige parema hinna ja kvaliteedi suhtega supersuumobjektiivi, mida hetkel fotopoodides leida võib. Vähemalt teoorias on see nii. Lõplikult leiab teooria kinnitust siis, kui saame lisaks objektiivi funktsionaalsusele ja üldmuljele korralikult üle vaadata ka pildikvaliteedi ja toimimise reaalses pildistamisolukorras.

 

(1852)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 DI II VC objektiiv Canonile
  • 18–200 mm suure ulatusega universaalsuum
  • 11,1× suumivahemik
  • Kiire ning vaikse DC teravustamismootoriga
  • Integreeritud Tamron VC pildistabilisaator
  • Canon EOS poolkaader peegelkaameratele
Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 DI II VC objektiiv Nikonile
  • 18–200 mm suure ulatusega universaalsuum
  • 11,1× suumivahemik
  • Kiire ning vaikse DC teravustamismootoriga
  • Integreeritud Tamron VC pildistabilisaator
  • Nikon DX poolkaader peegelkaameratele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast