Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: AI-tehnoloogiaga Sony a7R V

Alustan seda Sony a7R V “Karbist välja” ülevaadet mõttega, mis tabas mind pärast kaamera paari nädalast kasutamist. Kuna ma isiklikult kasutan igapäevaselt Sony a7R III hübriidkaamerat, mis on mind teeninud juba üle kahe aasta, siis viimasel ajal olen mõelnud selle väljavahetamisele.

Kui tänaseni oli peamiseks uue kaamera kandidaadiks olnud Sony a7 IV mudel, siis peale selle ülevaate tegemist olen kindel, et minu uueks kaameraks saab hoopis just a7R V. Jagan selles artiklis enda mõtteid, miks just sellise otsuse tegin ning mis teeb sellest ühe parima Sony kaamera, mis on hetkel turul saadaval.

Kuna tegemist on jätkuvalt karbist välja artikliga, siis vaatame esmalt üle, mida leiame kaamera karbist. Esimese positiivse asjana on seal eraldiseisev akulaadija, mida enam tihti kaameratega kaasas ei näe (näiteks ei leia seda Sony a7 IV komplektist).

Lisaks tavapärastele kaablitele ja kaamerarihmale on komplekti lisatud kaablihoidik, mis hoiab turvaliselt paigal näiteks HDMI või USB-C kaablit kaamera kasutamise ajal.

Sony a7R V uuendused kerel

Minnes edasi sellega, mis silmale näha, siis räägime veidi ka uue täiskaader hübriidkaamera kerest. Sony a7R V kasutab korpust, mis on väga sarnane a7S III omaga, mis on omakorda a7R IV kere edasiarendus.

See tähendab, et kõik nupud ja valikukettad asuvad Sony kasutajate jaoks tuttavates kohtades, kuid uue kaamera arenduse käigus on tehtud ka mõningaid täiustusi. Nagu sellisel tasemel kaameralt oodata võib, siis on a7R V magneesiumsulamist korpus, mis on disainitud tolmu- ja niiskuskindlaks.

Kaamera käepide on piisavalt sügav ja valikukettad on väga sarnased eelkäija omadega, kuid video salvestusnupp (REC) on vahetanud kohad ühe  Custom nupuga nii et see asub nüüd kaamera ülemisel plaadil, otse päästiku taga.

Kaamera esiküljel on näha ühte uut valget ringikujulist sensorit. Tegemist on uue värvustasakaalu sensoriga, mis muudab automaatse valgustemperatuuri seadmise sujuvamaks, seda eriti videorežiimis.

Heidame pilgu peale ka kaamera ühenduspesadele, kus sarnaselt a7R IV mudelile leiame välgu sükroniseerimispesa ning uuendusena on a7S III mudelilt toodud täissuuruses HDMI pesa.

Lisaks on uuendatud ka USB-C pesa, mis vastab nüüd USB 3.2 Gen2 (10 Gbps) standardile ja teeb failide kaamerast arvutisse laadimise palju kiiremaks. See sama USB-C pesa võimaldab ka kaamerat ühendada Ethernet kohtvõrguga.

Nii nagu ka teistel hiljutistel Sony kaameratel, on ka a7R V kaks kaheformaadilist mälukaardipesa. Need aktsepteerivad, kas UHS-II SD kaarte või CFexpress Type A tüüpi kaarte. Positiivse küljena puuduvad a7R V kaameral režiimid või funktsioonid, mis nõuavad ainult CF kaartide kasutamist, kuid nende kiirem kirjutamis- ja lugemiskiirus muudab kaamera pisut kiiremaks, eriti kui pildistate kiirusega 10 kaadrit sekundis.

Suurim muudatus on aga täielikult pööratava ekraanile kallutatava liigendi lisamine. See tähendab, et saad enne ekraani välja keeramist kallutada ekraani ettepoole, mikrofoni ja kõrvaklappide pesadest eemale.

Lisaks on võimalik seda kasutada nagu tavalist kallutatavat ekraani, mis on tuttav vanematelt Sony mudelitelt.

Tulles ise a7R III mudelilt on uue kaamera ekraan suurem ja kordades teravam kui vanemal mudelil – nimelt on a7R V kaamera ekraan 3,2-tolline ning tervelt 2 095 104 punktiga.

Samuti on uuendatud pildiotsijat, mis on nüüd muljetavaldava 0,9-kordse suurendusega ja kasutab 9,44-miljoni punktiga (2048×1536 pikslit) OLED ekraani. Vaadates läbi uue pildiotsija tundub nagu kõik varasemad Sony kaamerad kasutaks poolkaader sensorit ja algelist LCD pildiotsijat – jah see on tõesti nii hea!

Vaatame siinkohal üle ka uuendatud menüüd, sest ka a7R V läks üle uue disainiga Sony menüüdele, kus valikud on paigutatud vertikaalsete vahekaartidena koos alamkategooriatega, mis laienevad, et kuvada alammenüüd.

Leian, et see on vanema süsteemiga võrreldes tohutu edasiminek, mis muudab valikuvõimaluste leidmise lihtsamaks ja nõuab palju vähem asukohtade meeldejätmist.

AI autofookus ja tehniline võimekus

Liigume nüüd selleni, mis pani mind muutma oma arvamust Sony a7R-seeria kaameratesse. Nagu teame, siis Sony Alpha kaamerate “R” täht tähendab lahutusvõimet (resolution) ja kaamera eelmistes versioonides tuli lahutusvõime autofookuse kiiruse arvelt.

R-seeria on alati nihutanud täiskaadersensori lahutusvõime piire, kuid suur megapikslite arv koormas kaamera protsessoreid ja seetõttu oli varasemate R-seeria kaamerate autofookus ja kirjutuskiirus halvem kui teistel.

Sony a7R V kasutab küll sama 61-megapikslist Exmor R CMOS sesnorit, mille leiame ka eelmise generatsiooni kaamerast, kuid uuel on kasutusele võetud uuemad BIONZ XR protsessorid, mis on tuttavad a1 ja a7S III mudelitest. Sony sõnul aitavad need protsessorid vanemal sensoril pildikvaliteeti tõsta ning oluliselt suurendada ka kirjutamiskiirust.

Lisaks kahele uuele protsessorile on Sony selle kaamera varustanud ka AI-protsessoriga, mis vastutab kaamera autofookuse eest. Isiklikult võrdleks ma seda uuendust sellega kui Sony tuli esimest korda turule enda ülimalt võimeka silmatuvastusega, mida hakkasid kõik teised tootjad kiiruga järele tegema.

Tehisintellektil põhineva automaatse teravustamise süsteemiga on a7R V kaameral nüüd Sony kõige parem autofookussüsteem.

Kasutasin ka ise kaamerat kahel üritusel, kuhu olin kutsutud pildistama. Kui muidu olen kasutanud üritustel pildistades kitsast muudetavat fookusala ja seda liigutanud vastavalt kaadreeringule subjekti näole, siis kasutades Sony a7R V kaamerat jätsin aktiivseks kogu fookusala ja jälgisin, kuidas tehisintellektil põhinev autofookus leidis kaadrist üles subjekti näo ja fokuseeris enamik ajast täpselt silmale. Isegi kui pildistatav keeras näo eemale hoidis kaamera fookuse ilusti inimese peal ja näo tagasitulles oli fookus tagasi silmal.

Veel üheks oluliseks uuenduseks millest palju küll ei räägita, kuid mis pani mind tagasi R-seeria poole vaatama, on võimalus muuta RAW faili lahutusvõimet.

Kui Sony a7R III 42-megapikslised toorfailid on veel aksepteeritava suurusega, siis a7R IV ja V kaameratest tulevad 61-megapikslised failid on enamikeks pildistamisteks liiga suured ja võtavad palju mahtu nii mälukaartil kui arvutis ning teevad hilisema järeltöötluse aeglasemaks.

Kokkuvõtteks

Kõik need uuendused teevad uue Sony kaamera valimise nüüdsest üpris keeruliseks. Kui Sony a7 IV on a-seeria kõige soodsam valik, a7S III videograafidele, a7R IV sobis hästi portree- ja tootefotograafidele ning a1 neile, kes tahtsid kõigest kõige paremat, siis a7R V tulekuga teeb see silmad ette nii mõnelegi teise kategooria liidrile.

Kui sul ei ole vaja ülimat tundlikkust ja pimedas filmimise võimekust, siis a7R V 8K 24p või 4K 60p videovõimekus on samal tasemel a7S III mudeliga. Samuti teeb uus a7R V silmad ette esimestele Sony a1 ja a9 mudelile pea igas osas.

Sony a7R-seeria ei ole enam mõeldud ainult stuudio- ja tootefotograafidele, kes on nõus vahetama pildikvaliteedi kiiruse vastu. Sony a7R V näitab, et Sony on jätkuvalt üks uuenduslikumaid kaameratootjaid turul ning toodete arendamisel võetakse kuulda ka foto- ning videograafide soove.

Kui Sa mind ei usu, siis anna a7R V võimalus ja proovi seda Photopointi rendist või kui oled kindel oma ostusoovis, siis tee see mugavalt Photopointi veebikaubamajast.

 

Telli Sony a7R V hübriidkaamera Photopointist ››

 


Tutvu Sony a7R V täiskaader hübriidkaameraga lähemalt nende ülevaadete kaudu:

Kahtlemata on uue fototehnika ostmine arvestatav investeering ja seetõttu pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi – nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa. Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

(671)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7R V kere
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4499€4539€
Sony a7R V + Tamron 17-28mm f/2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4899€5538€
Sony a7R V + Tamron 28-75mm f/2.8 G2
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4799€5488€
Sony a7R V + Tamron 35-150mm f/2-2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
5999€6538€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga