Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sony a3000 hübriidkaamera

sony-a3000-photopoint-18

Sony a3000 näeb välja nagu peegelkaamera. Tegelikult peitub selle tõsise ja üsna suure korpuse all hoopis hübriidkaamera ning just seepärast tähistab a3000 olulist etappi Sony alfa-seeria peegelkaamerate arenguloos. Olulist seepärast, et kui eranditult kõikidele senistele a-seeria kaameratele sai ette keerata a-bajonetiga Sony ja Minolta objektiive, siis a3000 ette need ilma adapterita ei lähe. Siia lähevad ette hoopis E-bajonetiga hübriidkaameraobjektiivid – needsamad, mida oleme seni harjunud nägema kompaktsete NEX-seeria hübriidkaamerate ees.

Selline peegelkaamera välimusega hübriidkaamera ahvatleb fotohuvilist eelkõige suure 20.1 MP sensoriga. See on sama suur APS-C sensor nagu Sony NEX-seeria hübriidides ning enamikes peegelkaamerates nagu näiteks Nikon D5200, Canon EOS 70D või Pentax K-50 – seega võib a3000 kaameralt oodata ka enam-vähem sama head pildikvaliteeti. Lisaks on a3000 kaameral väga korralik Full HD videosalvestus – 24p, 25p ja 60i kaadrisageduse ja laotusega ning andmeedastuskiirusega 24 Mbps. Video juurde salvestatakse stereoheli. Selliste põhinäitajatega kaamerat kätte saada hinnaga 399 eurot tundub ju päris hea diil.

Samas on a3000 aparaadil ka selgeid miinuseid, mis nii mõnegi  fotohuvilise eemale peletada võivad – esiteks NEX-kaamerate stiilis juhtnuppude vähesus ning kasutajaliides, mis ei ole seadistuste tegemiseks just kõige mugavam. Teiseks väga madala lahutusvõimega LCD-ekraan. Kolmandaks pisike ja halvasti pilti näitav elektrooniline pildiotsija. Need on omadused, mis ei mõjuta niivõrd pildi kvaliteetsust kuivõrd pildistamise mugavust. Selline on soodsa hinna hind – pole midagi parata. Võtame Sony a3000 karbist välja ja vaatame, kas head omadused kaaluvad negatiivsed üle või mitte:

sony-a3000-photopoint-1

Sony a3000 olulisemad tehnilised andmed

  • 20.1MP Exmor APS-C HD CMOS sensor
  • E-bajonett. Kaamera ette saab kinnitada E-seeria NEX-hübriidkaamerate objektiive. a-bajonetiga objektiive saab kasutada adapteri abil
  • Full HD (1920 x 1080) 60i @24 Mbps; Full HD (1920 x 1080) 24/25p @24 Mbps
  • Sisseehitatud stereomikrofon
  • Sensorinihutusel põhinev Optical Steady Shot värinastabilisaator
  • Kontrasttuvastusega autofookus. 25 teravustamispunkti
  • 3″ LCD-ekraan, 230 000 pikslit (uskumatult vähe piksleid)
  • ISO 100-16,000 (100-3200 videorežiimis)
  • Säriajad: 1/4000 kuni 30 sekundit. Bulb režiim
  • Sweep panorama panoraamrežiim
  • Mitmesugused algajat pildistajat abistavad omadused
  • HDMI väljund, välguking, WiFi ühendust kaameral ei ole.
  • Kaamera on 5,8 cm kõrge ja 3,8 cm paksune (ilma objektiivita)

 

sony-a3000-photopoint-2

Karbis on: kasutusjuhendiraamat, garantiipaberid/reklaamvoldikud, Sony a3000 hübriidkaamera koos Sony E 18-55mm f/3.5-5.6 OSS suumobjektiiviga, objektiivi päikesevarjuk, kaamerarihm, laadimisadapter, liitiumaku, USB-kaabel, toitekaabel, toitekaabel Suurbritannia pistikuga.

 

sony-a3000-photopoint-9

Täisverelisele hübriidkaamerale kohaselt ei ole a3000 objektiivi ja sensori vahel mitte mingit peeglit. Sony a58, Sony a65, Sony a77 ja Sony a99 kaamerate konsstruktsioonis on sensori ees teatavasti poolläbipaistev peegel, mis peegeldab osa sellele langevast valgusest üles, eraldi pisikesele sensorile, mis hoolitseb faasituvastusega teravustamise eest. Sony a3000 juures seda pole – teravustamine toimib ainult pildisensori abil kontrasttuvastuse meetodil. See tähendab, et adapteriga vanemaid suuremaid a-seeria objektiive a3000 ees kasutades ei saa kätte ligilähedaseltki sama teravustamiskiirust nagu seniste a-seeria kaameratega. E-seeria objektiivide teravustamiskiirus (kaasa arvatud kaasas oleva 18-55mm komplektobjektiivi oma) on aga jätkuvalt suurepärane.

 

sony-a3000-photopoint-8

NP-FW50 liitiumaku vastupidavus on 480 fotot ühe laadimiskorraga. See on keskpärane tulemus, mille sarnast evivad ka algtaseme peegelkaamerad.

 

sony-a3000-photopoint-4

Esiküljelt on Sony a3000 vägagi tõsise, isegi võib öelda et macholiku välimusega. Sügav ning silmnähtavalt kvaliteetselt kummeeritud käepide on ka pihus väga mugav. Plastikpinnale kantud tekstuur imiteerib kallimate kaamerate välimust. Ka Sony logo taga olev välklamp koos stereomikrofoni jaoks jäetud augukestena on vägagi peegelkaameralik. E-seeria objektiiv on ilusa metallist korpusega, kuigi ehk pisut kiitsaka välimusega niivõrd suure korpuse ees.

 

sony-a3000-photopoint-16

Selle kaamera ette sobivad nii Sony enda, kui ka teiste tootjate E-bajonetiga objektiivid. Ülal pildil on a3000 ette keeratud Tamroni AF 18-200mm f/3.5-6.3 Di III VC.

 

sony-a3000-photopoint-3

Ka pealtpoolt näeb kaamera välja täitsa tõsine tegija. Suurele, kummeeritud äärega programmirattale on kantud suured, reljeefsed ikoonid. Siit leiame nii PASM särirežiimid kui ka populaarse Sweep Panorama panoraamrežiimi. Lisaks SCN pildiprogrammide valik ning kaks automaatrežiimi. Esiküljel on olemas ka autofookust abistav lambike – see lööb põlema siis, kui pildistame hämaramates tingimistes ja automaatne teravustamissüsteem teravustamiseks lisavalgust vajab.

 

sony-a3000-photopoint-5

Tagantpoolt vaadelduna paljastub aparaadi tõeline olemus pisut enam. Kompaktkaameraga pildistajate ja automaatrežiimis klõbistajate kergenduseks pole siin palju juhtnuppe. NEX-kaamerate stiilis ülemine ja alumine ning keskmine nupp ja neljasuunalise nupuna toimiv valikuketas on kõik, mis kaamera juhtimiseks vaja. Tagumised nupud muudavad oma funktsiooni vastavalt kasutatavale režiimile – funktsioon on ära toodud ekraani paremas servas. Ergonoomilise haarde tagamiseks on lisatud ka kaamera taha natuke kummi, mille peal pöidlal mõnud lebada on.

 

sony-a3000-photopoint-7
sony-a3000-photopoint-6

 

Paremal pool küljel on koletu suur plastikust luuk, mis avaneb verdrustatud hinge abil. Iseenesest on selline hingedega luugi lahendus alati mugavam, kui kummeeritud katted. a3000 puhul on see määratu suur luuk aga veidi kentsakas – seda enam, et selle all on ainult kaks pesa – SD mälukaardi ja micro USB kaabli jaoks.

 

sony-a3000-photopoint-10

Kaamera madala lahutusvõimega LCD-ekraan muudab pisikesed ikoonid piksliseks ning kadreeringu tuhmiks. Samuti on fotode teravust selliselt ekraanilt keerulisem hinnata – abiks on siin muidugi fotode suurendamine. Pildistatud fotode säritust aitab jällegi korrektselt hinnata histogramm. Pildiotsija okularist sisse piiludes ei näe esialgu midagi. Selleks, et elektrooniline pildiotsija sisse lülituks, tuleb vajutada kaamera peal, programmiratta kõrval olevat nuppu (lähedussensorit, mis elektroonilise pildiotsija automaatselt tööle lülitaks, sel kaameral ei ole).

Pildiotsija ekraan on üsna halva lahutusvõimega ja pisike. Samas – tuletagem meelde, et mitte ühelgi konkureeriva hinnaga hübriidkaameral elektroonilist pildiotsijat üldse ei olegi! Selles mõttes on ju ka kehva pildiotsija parem kui mitte midagi – ereda päikesevalguse korral päästab see pildistaja hädast. Ja seda hoolimata keskmisest kehvemini näidatavast pildist.

 

sony-a3000-photopoint-12
sony-a3000-photopoint-13

 

Kaamera peal on Sony uut tüüpi välguking, kuhu saab kinnitada näiteks HVL-F20M või HVL-F60M välklampe või välist stereomikrofoni. Adapteri abil saab siia kinnitada ka Sony vanemat tüüpi välklampe ja lisatarvikuid.

 

sony-a3000-photopoint-17

Sony a3000 tähistab murrangulist etappi Sony kaamerate arenguloos. Usun, et siitpeale hakkab Sony tõsiselt välja arendama oma E-bajonetiga objektiivide valikut ning jätab a-bajoneti minevikku. a3000 kaamerast endast rääkides tuleb pidevalt meeles pidada, et tegemist on (arvestades selle sensori suurust ja potentsiaalset pildikvaliteeti) ikkagi vägagi soodsa kaameraga. 399€ ja enamgi on ju tippklassi kompaktkaamerate tavaliseks hinnaks ning Sony enda RX100 II kompaktkaamera maksab ju koguni 749 eurot. Selles mõttes on a3000 kindlasti ahvatlev kaamera paljudele fotohuvilistele.

Need fotohuvilised peavad aga leppima a3000 miinustega, mis tulenevad otseselt a3000 soodsast hinnast: madala lahutusvõimega LCD-ekraan, koleda pildiga ja ilma silmasensorita elektrooniline pildiotsija, juhtnuppude vähesus ja primaarne kasutajaliides, mis muudab kaamera juhtimise fotoentusiasti jaoks mõttetult kohmakaks. Vaadeldes teisi turul olevaid algajale fotohuvilisele suunatud kaameraid on minu soovitus kõigile tõsise välimuse ja hea pildikvaliteediga kaamera ihalejaile – kui teil vähegi on 100 eurot juurde panna, siis võtke parem Nikon D3200 või Pentax K-500 peegelkaamera. Kui teile aga poes proovides a3000 kasutamismugavus täiesti piisav tundub, siis saate kokku hoitud 100€ eest korraliku mälukaardi ja kaamerakoti lisaks ning raha jääb veel ülegi.

(2938)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a3000 + 18-55mm Kit
  • 20,1-megapiksline Exmor™ HD sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Selge Tru-Finder pildiotsija
  • 3-tolline LCD ekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 16 000

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast