Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Razer Mamba ja Razer Mamba Tournament Edition mängurihiired

razer-mamba-hiired-photopoint-32

Razeri esimene juhtmevaba mängurihiir sai valmis nüüd juba seitse aastat tagasi. Selle nimeks oli Razer Mamba ja oma rekordiliste näitajatega oli see maailma kõige esimene professionaalsetele arvutimänguritele mõeldud hiir.

Sellest algsest Mambast on Razer 2015. aastal loonud lausa kaks täiustatud uusversiooni. Razer Mamba Tournament Edition on soodsama hinnaga ja juhtmega. Razer Mamba 2015 aga originaalile sarnaselt juhtmevaba ja üks kallimaid arvutihiiri, mida üldse osta võib. Selles postituses võtame mõlemad uued Mambad karpidest välja ja uurime, mille poolest on need paremad algsest ja mille poolest need erinevad omavahel.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-1

Pakend on neil kahel hiirel täiesti erinev. Vasakul pool suurema karbi sees on Razer Mamba 2015 (see juhtmevaba versioon) ja paremal pool pisema karbi sees juhtmega Razer Mamba Tournament Edition.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-3

Razer Mamba 2015 on pakendatud hinnale vääriliselt. Juba selle karbist välja võtmine on omaette elamus. Papist kesta seest koorub esmalt välja metallist karp.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-8

Razer Mamba Tournament Edition oma 99,99-eurose hinnasildiga pole ju ka teab mis odav mängurihiir. Ometi õhkub selle pakendist ülimat kokkuhoidlikkust ja askeetlikkust. Kuna need hiired on sisuliselt väga sarnased, siis on Razer siin ilmselt pakendite abil püüdnud rõhutada/õigustada ühe hiire soodsamat ja teise madalamat hinda.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-4

Razer Mamba 2015 karbist välja võtmine jätkub meeleolukalt. Musta värvi metallkaane alt tuleb nähtavale Razeri CEO pühendus – korraks võib tekkida tunne, justkui oleks Min-Liang Tan omaenese käe ja hanesulega sinna alla allkirja maalinud.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-5

Kirja all, vahtkummist välja lõigatud õnarustes see hiir pesitsebki. Või siis hiiresööja madu (sest mamba on teatavasti nimetus aafrikas elavale ja väga kiiresti liikuda suutvale maoliigile). Koos hiirega on seal karbis aga muudki…

 

razer-mamba-hiired-photopoint-6

Razer Mamba 2015 karbis on: kiirjuhendid ja muu paberimaterjal, Mamba 2015 mängurihiir, laadimisdokk, pisike kuuskantvõti ja micro USB kaabel.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-9

Razer Mamba Tournament Edition karbist tuleb samal ajal lisaks hiirele ja kasutusjuhendile välja veel ka kaks Razeri kleepsu.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-12

Väliselt on need kaks hiirt praktiliselt identsed. Razer Mamba 2015 tunneb ära puuduva juhtme ja musta värvi logo järgi. Tournament Edition versioonil on saba taga ja Razeri logo esiküljel helendamas.

 

untitled

Võrdleme vanema versiooniga. Ülal vasakul pool on 2009. aastal esitletud Razer Mamba. Paremal pool selle uusversioon Razer Mamba 2015. Olulisimaks välispidiseks erinevuseks on kahe nupu ümber kolimine vasaku klahvi äärest rulliku juurde. Kindlasti on oluline ka pinnaviimistluse muutus – kui vanema Mamba pealispinnale oli kantud pehme-matt kiht, mis pahatihti intensiivsema kasutamise käigus maha kooruma kippus, siis uue hiire plastikust töödeldud pealispind on kulumiskindel. Kahel pool äärtes olevad kummeeritud pinnad muudavad hiire käes hoidmise mugavamaks.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-28
razer-mamba-hiired-photopoint-27

 

Kallima hinnaga hiirtel on tavaliselt ka LED-valgustusi rohkem. Huvitav küll, aga nende kahe hiire puhul on see teisiti. Soodsamal Tournament Edition`il helendavad nii triibud kahel pool hiirt kui ka logo pealmisel küljel. Kallimal Razer Mamba 2015 hiirel helendavad aga ainult küljetriibud. Logo on must nagu musta mamba suu. Ehk ongi niiviisi soliidsem?

 

razer-mamba-hiired-photopoint-101
razer-mamba-hiired-photopoint-100

Peamised klahvid, rullik ja pisemad nupud rulliku ees on neil kahel hiirel identsed.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-13

Mõlema hiire pealmine pild on valmistatud plastikust kuid töödeldud matiks ja kaetud justkui hästi peeneteralise kihiga. Tänu sellisele pinnale on Mamba hiiri hea hoida ka ohtlikutest mänguolukordadest veidi higiseks tõmbunud sõrmedega.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-25

Nii paremal kui ka vasakul on mõlemal hiirel pehmest, hästi näppudega haakuvast kummist pinnad. Kaks nuppu hiire vasakul küljel jäävad perfektselt pöidla juurde. Tihti on hiirtel need küljenupud raskesti vajutatavas kohas – siin piisab mõlema nupu mugavaks vajutamiseks vaid väikesest pöidlaliigutusest.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-16

Paremal pool küljel on samasugune kummist kate – nuppe sellel küljel aga pole.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-29

Parempoolne kummist kate ja selle kohal olev LED-valgustustriip.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-15

Kõige olulisemaks erinevuseks on neil kahel hiirel muidugi see, et parempoolset Mamba 2015 hiirt saab kasutada juhtmevabalt.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-14

Mamba hiir on üsna madala kuid laia profiiliga. Eestpoolt vaadatuna meenutab mulle lääbakile tallatud toasusse…

 

razer-mamba-hiired-photopoint-11

Pealt sarnased aga alt erinevad. Parempoolsel Tournament Edition hiirel pole alumisel küljel näha muud, kui teflonist libisemispinnad ja 16000 dpi lasersensor keskel. Razer Mamba 2015 hiire all on aga muud põnevat.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-23

Razer Mamba 2015 hiire all on kaks metallist kruvi. Neid saab keerata tavalise kuuskantvõtmega või siis komplektis kaasas oleva pisikese võtmekesega. Need kruvid lubavad seadistada pealmiste põhiklahvide survetundlikkust. Mida enam sissepoole seda kruvi keerad, seda rohkem jõudu peab klahvi alla vajutamiseks rakendama. Väljapoole keerates muutub survetundlikkus väiksemaks.

Selline seadistamisviis on ilmselgelt unikaalne ja huvitav. Razeri sõnul saab neid alumisi kruvisid keerates seadistada hiirt erinevate mängude jaoks – kiires tulistamismängus keerad survetundlikkust maha ja rohkem täpsust nõudvates mängudes jälle juurde.

Proovisin seda ka mänguolukordades kasutada – maksimaalse ja minimaalse surveastmega mängides – ja pean ütlema, et mänguolukorras ei saanud mina küll erinevusest aru. Kui panna kaks hiirt kõrvuti ja erinevaid survetundlikkuse astmeid koos testida, siis on vahe tuntav ja arusaadav – kuigi mitte suur. Praktikas aga pole ilmselt enamikel mänguritel vahet, kas need alumised kruvid on keeratud maksimaalselt sisse või välja.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-204

Teravam silm märkas Mamba 2015 hiire all ka kahte metallist kontakti. Need on vajalikud hiire laadimiseks komplektis kaasas oleva ja eriti uhke laadimisdoki abil. See dokk näeb välja nagu postament, mille otsas hiir tuledesäras ilutseb. Sarnaselt Razer Firefly hiirematile hiilgab laadimisdoki alumine serv efektselt.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-200
razer-mamba-hiired-photopoint-201

 

Ka Razeri teisel juhtmevabal mängurihiirel nimega Ouroboros, on komplektis laadimisdokk. Ouroboros hiirt on dokki päris raske asetada nii et hiire kontaktid ilusti laadimisdoki omadega ühtiksid. Erki Oras kirjutas sellest Digitesti ülevaates ja sama olen ka mina viimaste nädalate jooksul Ouroboros hiirt kasutades kogenud. Mamba 2015 hiirt on koos dokiga väga lihtne kasutada – hiire dokki asetamine õnnestub juba esimesel korral ja samuti kõigil järgnevatel.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-17

Razer Mamba 2015 hiirel on integreeritud liitiumaku, mis peab ideaaltingimustel vastu 20 tundi. See on küll oluliselt enam, kui Ouroboros hiire või eelmise Mamba versiooni 12 tundi, aga siiski mitte piisavalt. Kui sa Mamba 2015 hiirt juhtmevabalt kasutad, siis pead olema valmis seda (olenevalt kasutamise intensiivsusest) igal ööl või üle mõne öö laadimisdokki asetama. Umbes nagu nutitelefoni. Sest muidu võib juhtuda – ja kindlasti seda juhtubki – et keset mängu või mõnda muud tegevust saab aku lihtsalt tühjaks.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-18

Õnneks on siis võimalus laadimisdoki külge ühendatud kaabel hiire külge ühendada. Nii on Razer Mamba 2015 täpselt nagu juhtmega hiir.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-105
razer-mamba-hiired-photopoint-106

 

Micro USB ühenduspesa on disainitud nii, et juhtmega ühendades ei saa tõepoolest arugi, et tegu on juhtmevaba hiirega.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-20

Sellisel moel juhtmega ühendatuna on Razer Mamba 2015 veelgi sarnasem soodsamale Razer mamba Tournament Edition hiirele – ainsaks sisuliseks erinevuseks on nüüd muudetava survetundlikkusega klahvid.

 

razer-mamba-hiired-photopoint-10

Razer Mamba 2015 on hea valik neile arvutimängureile, kes vajavad tingimata just juhtmevaba hiirt. Mamba perfektselt mugav korpus, ilus disain ja täpne sensor ei vea mängolukordades alt – kui ainult oleks meeles hiirt ööseks laadimisdokile laadima tõsta. Juhtmevabaduses, ergonoomilisuses ja ka muudes kategooriates on Mamba 2015 kindlasti mitu astet kõrgemal ka modulaarsest hiirest Ouroboros, mida mõni aeg tagasi samuti karbist välja võtsin.

Kui sa tingimata juhtmevaba hiirt ei vaja, siis pole sul ka Razer Mamba 2015 hiirt vaja. Sest juhtmega Razer Mamba Tournament Edition on oma juhtmega sugulasega praktiliselt identne. Seda ei saa küll kasutada juhtmevabalt ja sellel pole võimalust muuta klahvide survetundlikkust. Aga samasuguse perfektse ergonoomilise kujuga, ülitundliku 16 000 dpi sensoriga, veelgi uhkema värvilahendusega ja kiire 1 ms reageerimisajaga on see sellegipoolest.

(1720)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Razer hiir Mamba 2015
  • 9-nupuline mängurihiir
  • Juhtmega & juhtmevaba töörežiim
  • Ülitäpne – kuni 16 000 dpi – lasersensor
  • Eraldi seadistatavad nupud & Chroma valgustus
  • Ergonoomiline disain paremakäelistele
Razer hiir Mamba Tournament Edition
  • 9-nupuline mängurihiir
  • Ülitäpne – kuni 16 000 dpi – lasersensor
  • Iseseisvalt seadistatavad nupud
  • Kummeeritud küljekatted tagavad hea haarde
  • Ergonoomiline disain paremakäelistele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast