Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax MX-1 digikaamera

pentax-mx-1 digikaamera-23

Kui Pentax MX-1 kaamerat vaadata, siis näeb see välja soliidne, tõsine ja retro. Kui Pentax MX-1 kaamera kätte võtta, tundub see raske ja tugev. Kui aga Pentax MX-1 kaameraga pildistama asuda, et tundu see üldse nagu kompaktkaamera. Pigem jätavad kiirvalikud, menüüd ning mitmesugused funktsioonid puhuti tunde, nagu pildistaksime hoopis Pentaxi peegelkaameraga.

Mõne päeva eest Photopointi jõudnud Pentax MX-1 on Pentaxi kõige kallim ning parem kompaktkaamera. See on otseseks konkurendiks sellistele väärt aparaatidele nagu Fujifilm FinePix X20, Canon G15 700.48€ või Nikon P7700. Valgusjõulise f/1.8 ava, 12 MP CMOS sensori, mehaanilise värinastabilisaatori ja uue pildiprotsessori koostööst võib oodata ilusaid pilte, mis nimetatud konkurentidele millegi poolest alla ei jää. Vaatame lähemalt:

pentax-mx-1 digikaamera-1

Pentax MX-1 olulisemad omadused:

  • 12.1 MP 1/1.7″ taustvalgustusega CMOS sensor
  • f/1.8 – f/2.5 4 x optilise suumiga objektiiv – fookuskauguste vahemik (35mm ekvivalent) 28-112 mm
  • Sensorinihutusega värinastabilisaator
  • 3.0″ horisontaalsihis nurga alla seatav LCD-ekraan. 920 000 px
  • Objektiivi lähim teravistamiskaugus: 1 cm
  • 25 eraldi valitavat teravustamispunkti
  • Väljalülitatult 1.6 sekundiga pildistusvalmis. 0.019 sek viivitus päästikule vajutamise ja särituse vahel (pildistab praktiliselt viivituseta)
  • ISO 100 – ISO 12800
  • Kummeeritud esikülg ja osa tagaküljest, messingist alumine ja ülemine plaat.
  • Kaamerasisene RAW (DNG) konvertimine JPG failiks
  • Full HD video 1080p 30 fps, time-lapse, kiire kaadrisagedusega video aegluubis taasesitamiseks.
  • Elektrooniline lood, alasäris/ülesäris alade näitamine ekraanil, histogrammi kuvamine ekraanil ka kadreerimise ajal
  • Infrapunasensorid juhtpuldi kasutamise jaoks esi- ja tagaküljel
 pentax-mx-1 digikaamera-2  pentax-mx-1 digikaamera-3

Pentax MX-1 tuleb samasuguses taaskäideldud papist valmistatud öko-pakendis, nagu Pentaxi viimased veekindlad WG-seeria kaameradki.

pentax-mx-1 digikaamera-4

Karbis on venekeelne paksem kasutusjuhend, eestikeelne kiirjuhend, euroopa garantiipaber, kasutusjuhendid CD-plaadil ning Silkypix tarkvara fotode haldamiseks ja töötlemiseks.

pentax-mx-1 digikaamera-5

Muidugi leiame karbist veel ka Pentax MX-1 kompaktkaamera, USB-kaabli, kaamerarihma, kummaliselt pika toitekaabli, objektiivikorgi ja peenikese nööri selle kinnitamiseks kaamera külge, akulaadija ning aku.

pentax-mx-1 digikaamera-6

Retrosugemetega disaini on Pentax MX-1 saanud 1976. aastal esitletud peegelkaameralt Pentax MX. Kaamera ala- ja ülaosa on valmistatud puha messingist. Selle tootefoto järgi otsustades tundub olevat lausa disainielemendiks see, et kui kaamera nurgad pisut ära kuluvad, hakkab kuldne messing siis alt välja paistma. See oleks juba retro kuubis. Igatahes on kahju, et ilusat välimust rikub keset esipaneeli laiutav plastikunäoline plönn nimega objektiiv. See mõjub MX-1 ees võõrkehana.

Kaamera keskosa on kaetud pehme pinnaga kummikihiga. Mingit käepidet siin esiküljel – sarnaselt vanale MX aparaadile – ei ole. MX-1 käes hoidmisega ei ole ka probleeme, sest see on piisavalt kogukas.

 pentax-mx-1 digikaamera-8  pentax-mx-1 digikaamera-7

Paremal pool küljel on pisike heebel, mida ettepoole liigutades kargab oma pesast välja välklamp. Vasakul pool, vedrustatud luugi taga on kaks ühenduspesa – USB/AV ühendatud pesa ning HDMI pesa.

pentax-mx-1 digikaamera-9

Aku on üsna suurte mõõtmetega, esitlusvõime aga keskpäraselt korralik – 290 kaadrit ühe laadimiskorraga. Siinsamas akukambris on ka SD mälukaardi pesa.

pentax-mx-1 digikaamera-10

Kaamera peal on välklamp, augukesed stereomikrofoni jaoks, programmiratas, sisse-välja lülitamise nupp, päästik koos suumirõngaga, punase värviga tähistatud nupp video filmimise alustamiseks ning – kohustuslikuna kõigile retrokaameratele – särikompensatsiooni ratas.

pentax-mx-1 digikaamera-11

Nii head LCD-ekraani ei ole Pentaxi kompaktkaameratel veel kunagi olnud. Ja hea LCD-ekraan on ju kompaktkaamera puhul ometi väga oluline, sest selle abil toimub kogu seadistamine ja kadreerimine. 920 000 pikslit 3.0″ diagonaaliga ekraanil annavad väga selge ja terava pildi. Justnagu parematel peegelkaameratel. Lisaks saab ekraani ka horisontaalsihis üles või allapoole kallutada. Ainult Sony oskab neid kallutatavaid ekraane ka väga õhukeseks konstrueerida – kõigil teistel (kaasa arvatud Pentaxil) on need kahjuks päris paksud ja robustsed. Praktilised sellegipoolest.

pentax-mx-1 digikaamera-25

LCD-ekraanile saab eraldi määrata kuvama elektroonilise loodi (vertikaalne ja horisontaalne, kollaste kriipsukestega joon ekraani paremal ääres) ja histogrammi. Lisaks näidatakse ekraanil säbrulisena ära ala- ja ülesäris alad.

pentax-mx-1 digikaamera-12

Tagaküljel olevad nupud on küll visuaalselt pisikesed, kuid väga head vajutada. Isegi kindaga ei valmista nende tabamine sugugi probleeme. Valikuratas liigub väga kindlalt, hästi tuntavate astmete kaupa. Kus aga on sellele kaameraklassile omased Fn nupud, mille funktsiooni saab enda soovi järgi muuta? Tuleb välja, et selliseid nuppe ei olegi! Selles osas jääb Pentax MX-1 oma konkurentidele alla – on ju neil vähemalt üks valikuratas lisaks.

pentax-mx-1-digikaamera-15

Samas ei pruugi pildistaja üldse lisaratastest ja Fn-nuppudest puudust tunda. Allservas olevale INFO nupule vajutades kuvatakse ekraanile selgelt reastatud kiirseadete valik. Siit leiab tõepoolest väga hea valiku parameetreid. Soovitud parameetri saab valida üles-alla paremale-vasakule nuppudega. Valitud parameetrit saab kiirelt muuta kohe – tagumist valikuratast keerates. Seda illustreerib ülalolev GIF.

 pentax-mx-1 digikaamera-16 pentax-mx-1 digikaamera-18

Soovi korral saab aga – soovitud parameeter valitud – vajutada OK nupule. Siis näeb ekraanil kõiki vastava funktsiooni all olevaid valikuid. Ülal vasakul sisenesime niimoodi pildi seadete valikusse. Ülal paremal aga värvustasakaalu valikusse. Allservas näidatakse meile, millist nuppu järgmise toimingu jaoks vajutama peaks.

 pentax-mx-1 digikaamera-20  pentax-mx-1 digikaamera-21

Sellised parameetrid avanevad kiirvalikumenüüst siis, kui oleme ülalt programmirattalt valinud SCN režiimi. Esimene parameeter lubab meil valida eelseadistatud pildiprogrammi. Kas siis tagumise valikuratta abil või OK nupuga kõik valikud lahti klõpsates (parempoolne pilt). Selline kiirmenüü on väga mugav kasutada.

pentax-mx-1 digikaamera-22

Menüüde välimus ja toimimine on täpselt nagu Pentaxi peegelkaameratel.

pentax-mx-1 digikaamera-24

MX-1 kaameras kohtuvad Pentaxi kuulsusrikka ajaloo ühe tuntuma filmikaamera disain ning Pentaxi uute digipeeglite kasutajaliides ning funktsionaalsus. Tulemuseks on fotoaparaat, millel on olemas kõik põhilised omadused, mida ühelt tõsisemale fotohuvilisele suunatud kompaktkaameralt oodata võiks. Tavalisest pisut suurem 1/1.7″ taustvalgustusega CMOS sensor, mõõdukas hulk megapiksleid (12 MP), valgusjõuline f/1.8-2.5 objektiiv, RAW faili salvestamine, PASM särirežiimid ja nende mugav juhtimine. Lisaks veel hea lahutusvõimega LCD-ekraan, mida saab vertikaalsihis nurga alla seada. MX-1 kõige suuremaks puuduseks on selle liiga suur korpus ning raske kaal. Mine vaata poes üle – kui need viimased kaks sinu jaoks probleemiks ei ole, võib Pentax MX-1 sulle täitsa hästi sobida.

 

(702)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon Powershot G15 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (28-140 mm), RAW failivorming, manuaalrežiimid, 3-tolline PureColor II G LCD ekraan, optiline stabilisaator, Full HD video, HDMI väljund
Pentax MX-1, must 12 megapiksliga 1/1.7" CMOS sensor, 4× suumiga f/1.8 objektiiv (28-112 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid ja RAW, Full HD video, HDMI, kallutatav 3" LCD
Pentax MX-1, hõbedane 12 megapiksliga 1/1.7" CMOS sensor, 4× suumiga f/1.8 objektiiv (28-112 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid ja RAW, Full HD video, HDMI, kallutatav 3" LCD

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast