Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Olympuse kõige teravam objektiiv M.Zuiko 300mm F4 IS PRO

olympus-300mm-f4-8

See siin on Olympuse kõige uuem, kõige kallim ja kõige teravama joonisega objektiiv. Ühtlasi ka kõige suurem ja raskem, mida ilma adapterita Olympuse hübriidkaameratele ette keerata saab. M.Zuiko 300mm F4 IS PRO objektiivid jõudsid piiratud koguses Photopointi müügile ja nagu võluväel, hoolimata 2799-eurosest hinnasildist, ka ära osteti. Küllap siis Olympuse kasutajad teavad, mis on hea. Vahepeal aga õnnestus üks eksemplar näpata karbist-välja pildistuslauale, et seda kiirelt uurida ja proovida.

Kes M.Zuiko 300mm F4 IS PRO objektiivi korralikult testinud on, need väidavad selle olema isegi teravama joonisega kui Olympuse legendaarne, 6000+ eurot maksev peegelkaameratele mõeldud 300mm f/2.8 teleobjektiiv. Alljärgnevas kiires karbist-välja ülevaates näitame uut 300mm objektiivi ennast – testfotosid selles ei tehta ja pildikvaliteeti ei hinnata. Seda, kui teravaid ja häid pilte sellega võimalik teha on, saad aga vaadata ja lugeda näiteks Robin Wong´i suurepärasest ülevaatest. Vaata kindlasti, sest see pildidetail on tõepoolest tippklassist.

Meie aga vaatame, mis on komplektis, milline see objektiiv välja näeb ja milliseid hüvesid fotograafile pakub:

olympus-300mm-f4-1

See 300mm teleobjektiiv kuulub Olympuse PRO seeria objektiivide hulka ja on järjekorras viies. PRO-seeria objektiivid on:

Kõigil neil objektiividel on kõrge pildikvaliteet ja metallist ilmastikukindel korpus. Ja kõik need sobivad nii Olympuse kui ka Panasonicu hübriidkaameratele. Nimekujusid lähemalt vaadates näeme, et 300mm f/4 on ainuke PRO seeria objektiiv, millel on integreeritud värinastabilisaator (IS tähistus nimes). Tegelikult pole mitte ühelgi teisel Olympuse hübriidkaameraobjektiivil integreeritud värinastabilisaatorit – sest stabilisaator on Olympusel ju hoopis sensoripõhine.

300mm f/4 objektiivi värinastabilisaator on unikaalne ja toimib koostöös kallimate kaamerakeredega (hetkel Olympus OM-D E-M5 Mark II ja Olympus OM-D E-M1 ) nii, et kahe stabilisaatori koostoimimine annab 4,5 astme asemel väidetavalt koguni 6 stopi võrra stabiilsema esitlusvõime. Tundub utoopia ja ega see täpne stoppide testimine päris elus võimalik ei olegi. Fotograafid, kes värinastabilisaatorit reaalsetest pildistamisolukordades testinud on ja sellest ka kirjutanud on, jagavad stabilisaatorile aga vaid kiidusõnu.

Olympus on teinud ka video, mille abil näidatakse, kuidas need kaks värinastabilisaatorit üheskoos toimivad:

 

 

olympus-300mm-f4-2

Komplektis on: vutlar, statiivikrae kinnituskoha katterõngas ja 300mm f/4 objektiiv koos eemaldatava statiivikraega.

 

mzuiko-digital-ed-300mm-f-40-is-pro

Vutlar on pigem nagu objektiivikott. Alumine osa on kunstnahast ja tugeva polsterdusega, ülejäänud kott aga tugevast tekstiilist. Ning koti esiküljel on veel üks väiksem lahter, kuhu saab panna kasvõi sellesama kaasas oleva katterõnga.

 

olympus-300mm-f4-102
olympus-300mm-f4-101
olympus-300mm-f4-100

 

Objektiivi korpus ja eemaldatav statiivikrae on valmistatud metallist, varjuk, nupud ja teravustamisrõngas aga plastikust. Fotograafide jaoks, kes kasutavad Arca Swiss kinnitusega statiivipäid on rõõmustav, et statiivikrae alusele on Arca Swiss süsteemiga ühilduvad sooned sisse lõigatud. See tähendab, et eraldi kiirkinnitusplaati pole statiivikrae külge vaja keeratagi – krae on juba ise kiirkinnitusplaadi eest.

 

olympus-300mm-f4-200

Vasaku käe pöidla alla jääb kaks lülitit ja üks nupp. Ülemise lüliti abil saab autofookuse aktiivset ala piirata kolmes vahemikus: lähipildistamiseks 1.4-4m, tavaliseks pildistamiseks 1.4-lõpmatus ja kaugemate asjade pildistamiseks 4m-lõpmatus. Alumine lüliti on värinastabilisaatori sisse-välja lülitamiseks ja L-Fn nupu funktsionaalsust saab kaamera menüüst seadistada.

Teravustamisest rääkides – on tähelepanuväärne, et Olympus 300mm f/4 lähimaks teravustamiskauguseks on 1.4 meetrit. 300mm objektiivi kohta on see muljetavaldav võimekus, sest tavaliselt on sarnases klassis olevate objektiivide lähimaks teravustamiskauguseks umbes 4 meetrit. 1.4 m kauguselt pildistades on 300mm objektiivil juba vaikselt makroobjektiivi omadused – tegemist pole siin muidugi mitte 1:1 suurendusega vaid poole väiksemaga, kuid seegi on paljudes olukordades päris piisav.

 

olympus-300mm-f4-307
olympus-300mm-f4-301

 

Teravama silmaga fotohuvilised märkasid, et objektiivil ei ole manuaalse ja automaatse teravustamise lülitit. Käsitsi teravustamise jaoks tuleb teravustamisrõngast enda poole tõmmata – siis avaneb rõnga alt ka teravustamiskauguse skaala.

 

olympus-300mm-f4-3

300mm objektiivi mõõtmetest saab ehk paremini aimu, kui selle kõrvale asetada OM-D E-M10 Mark II hübriidkaamera ja teine PRO-seeria objektiiv: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO. Viimane pole tegelikult sugugi kompaktne, aga 300mm objektiivi kõrval näeb välja päris tilluke.

 

olympus-300mm-f4-104
olympus-300mm-f4-103

 

Olympus OM-D E-M10 Mark II ei ole muidugi kõige parem kaamera, mille ees seda 300mm objektiivi kasutada. Sest objektiivi pildistabilisaator toimib koostöös kallimate kaameratega E-M5 Mark II ja E-M1. Suurussuhetest annab selline komplekt siiski hästi aimu, sest ega E-M5 Mark II pole E-M10 kaameratest palju suurem.

Ülal fotodel on paremini näha ka varjuk, mida ei saa objektiivi küljest eemaldada. Transpordiasendis on see objektiivi korpusele tõmmatud, pildistama asudes saab selle sealt väljapoole lükata ning seejärel veerandpöördega fikseerida.

 

olympus-300mm-vs-600mm

Hübriidkaamera ees tundub see objektiiv küll suur, aga võrreldes sarnase objektiiviga täiskaadersensoriga peegelkaamera ees on kohu komplekt tegelikult ikkagi päris pisike. Olympuse ülalolev graafika illustreerib neid suurussuhteid hästi.

 

olympus-300mm-f4-7

Tõsistele fotohuvilistele ja profifotograafidele mõeldud M.Zuiko 300mm F4 IS PRO on taas tõestamas, et hübriidkaamerad pole enam ainult pisikesed mänguasjad vaid on arenenud tõsisteks tööriistadeks. Sellisteks, mis sobivad ka profifotograafidele.

Olympuse hübriidkaamera ja 300mm objektiivi komplekt on sobilik relv just neile, kes tegelevad näiteks lindude või loomade pildistamisega. Tänu 2x äralõikefaktoriga pildisensorile on 300mm objektiivi vaatenurk Olympuse hübriidkaamera ees sama nagu 600mm objektiivi fookuskaugus täiskaadersensoriga kaamera ees. Laksa veel MC-14 telekonverter vahele ja vastav fookuskaugus on paugust 840mm (avaga f/5.6). Ja seda kõike poole kergemalt ja kompaktsemalt kui täiskaadersensoriga peegelkaamerate puhul võimalik oleks.

(932)

Artiklis kirjeldatud tooted:
M.Zuiko Digital ED 300mm f/4.0 IS PRO
  • 300 mm teleobjektiiv
  • f/4.0 avaga
  • Integreeritud 5-teljeline Sync stabilisaator
  • M.Zuiko Pro seeria kvaliteetobjektiiv
  • Micro Four Thirds hübriidkaameratele
2799€2999€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast