Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Metz 64 AF-1 välklamp

metz-64-valklamp-photopoint-43

Kahe aasta eest tuli Metz Photokina fotomessil välja 52 AF-1 välklambiga, mille tähelepanuväärseimaks omaduseks on puutetundlik LCD-ekraan. Nüüd on Photopointi jõudnud Metz`i uhiuus välklamp, mis jätkab kaks aastat tagasi alustatud joont. Metz 64 AF-1 on selle Saksamaa päritolu elektroonikatootja kõige võimsam, funktsionaalsem ja kallima hinnaga välk. Ja rääkides puutetundlikest ekraanidest, siis 64 AF-1 puutetundlik LCD-ekraan on aste allpool asetsevast 52 AF-1 mudelist oluliselt suurem ning värviline. 

Lisaks erilisele kasutamiskogemisele toob Metz 64 AF-1 trumbina välja ka suure juhtarvu: 64. Tähele tuleb aga panna, et see juhtarv kehtib maksimaalse suumi juures. Uuel Metzil on seda suumi aga tavatult palju – 105 asemel 200 mm. Kui pildistada väiksema fookuskaugusega, langeb ka juhtarv – Metz on 64 AF-1 tooteandmetes ära toonud, et 50 mm fookuskauguse juures on juhtarv 43. Seega võib hinnanguliselt öelda, et selle välklambi võimsus on tegelikult – võrreldes vanema versiooniga 58 AF-2 – jäänud samaks. Samas on juhtarv 58 ka juba piisavalt võimas, et valgustada praktiliselt kõigis olukordades mis fotograafil ette tulla võiks. Võtamegi nüüd uue Metz 64 AF-1 välklambi karbist välja ja tutvume sellega nii seest kui väljast. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-1
metz-64-valklamp-photopoint-2

 

Hea ülevaate saamiseks reastan allpool kolme erineva välklambi olulisemad tehnilised andmed. Esimeses tulbas uuest välklambist aste allpool pesitsev, kaks aastat tagasi esitletud Metz 52 AF-1. Teises tulbas senine lipulaev Metz 58 AF-2 ning kõige viimasena uus lipulaev Metz 64 AF-1:

  Metz 52 AF-1 Metz 58AF-2 (vanem versioon) Metz 64 AF-1
  Metz_Mecablitz_52_AF_1_c500 329_3 Metz-Mecablitz-64-AF-1-flash-147x270
Juhtarv 52 meetrit – ISO 100, 105mm 58 meetrit – ISO 100, 105mm 64 meetrit – ISO 100, 200mm
Valgustatuse ulatus (automaatne suum) 24-105 mm 24-105 mm  24-200 mm
Valgustatuse ulatus lainurkhajutuga 12 mm 12 mm  12 mm
Välgusünkro pesa Ei Ei Jah
Reflektorkaart Jah Jah Jah
LCD-ekraan Puutetundlik Tavaline Puutetundlik värviline
Lisavälk Ei Jah. Juhtarv 16  Jah
Automaatne särijuhtimine Ühildub vastava kaameratootja TTL režiimidega Ühildub vastava kaameratootja TTL režiimidega Ühildub vastava kaameratootja TTL režiimidega
TTL orjarežiim Jah Jah  Jah
Automaatne välgurežiim Ei Jah  Jah
Manuaalne režiim Jah (1/1 – 1/128) Jah  Jah (25-astmeline)
Rapid režiim EI Ei Jah. Eriti kiire taaslaadimise jaoks.
Strobovälk Jah Jah  Jah
Automaatne täitevälk Jah Jah  Jah
Tagumise kardina sünkro Jah Jah  Jah
Lühikese säriga sünkro Jah Jah  Jah
Kahveldus Ei Jah  Jah
Vooluallikas 4× AA patareid või akud 4× AA patareid või akud 4× AA patareid või akud
Vastupidavus (2100mAh 1,2V NiMH akud) 240 välgatust 250 välgatust  ?
Välise vooluallika kasutamise võim. Ei Jah  Jah
Välgu ladimisaeg 0,1 kuni 4,5 sekundit 0,1 kuni 4,5 sekundit  ?
Välgukinga materjal Metall Metall Metall (va. Sony versioon)
Mõõdud 143 × 90 × 73 mm 148 × 99 × 71 mm  ?
Kaal 346 g 355 g  ?
Hind Photopointis (14.08.2014) 249€ 299€ 399€

 

 

metz-64-valklamp-photopoint-3

Karbis on: Kasutusjuhend, tugijalg, Metz 64 AF-1 välklamp ning vutlar. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-99
metz-64-valklamp-photopoint-4

 

Tugijalg (eriti tugijala välguking, kuhu välklamp kinnitub) on valmistatud üsna õhukesest plastikust. Statiivikeere on samuti plastikust. Tundub, nagu oleks see lisatarvik valmistatud mitte pildistamise juures kasutamiseks vaid ainult kaupluses välklambi letile püsti seadmiseks.

 

metz-64-valklamp-photopoint-5
metz-64-valklamp-photopoint-7
metz-64-valklamp-photopoint-6
metz-64-valklamp-photopoint-8

 

Tippmudelile kohaselt on Metz 64 AF-1 päris kogukas välklamp – mis on ka igati loogiline, sest 200mm suum ning võimas juhtarv nõuavad oma osa. Kui välklambile sisse torgata akud, on see ka vägagi soliidse, et mitte öelda kaaluka kaaluga. Esile peab tõstma ka koostekvaliteeti. Võrreldes vanema disaini järgi tehtud Metz välkudega -nagu 48 ja 58 seeria – on korpus muutunud tuntavalt tugevamaks ja robustsemaks. Eriti positiivne on uutmoodi lahendatud välgupea lukustusnupp – aga sellest lähemalt juba allpool. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-41
metz-64-valklamp-photopoint-42

 

Metz 64 AF-1 välklambid on Photopointis juba saadaval nii Canoni kui ka Nikoni peegelkaameratele. Siin võtame karbist välja Nikoni aparaatidele mõeldud versiooni. 2014. aasta lõpuks lubab Metz aga poodidesse paisata ka Pentaxi, Olympuse, Panasonicu ja Sony kaamerate jaoks mõeldud Metz 64 AF-1 välklampe. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-12

Paremale pool oleva luugi alla sisestatakse toiteallikad – 4 AA mõõdus akut või patareid. Soovitatavalt võiksid need välklambi sees olla võimalikult kõrge mahutavusega ning valmistatud spetsiaalselt intensiivsema kasutamise jaoks. Eneloop Pro seeria akud on selleks ideaalsed. 

 metz-64-valklamp-photopoint-13

Akud mahutuvad pessa üksteise alla ritta. Siinsamas luugi all on näha ka mini USB pesa. Selle kaudu saab välklambi tarkvara uuendada. Kolmanda tootja välklampide juures on see väga oluline omadus, sest võimaldab välklambil töötada ka mitmete aastate pärast turule tulevate uute kaameratega. Minu Metz 48 AF-1 näiteks ei töötanud Canoni 5D Mark III kaameraga. Õnneks aga leidsin, et Metz oli meisterdanud valmis tarkvarauuenduse. Pärast tarkvara uuendamist töötab see vana seeria välklamp uuema kaameraga probleemivabalt. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-9
metz-64-valklamp-photopoint-11
metz-64-valklamp-photopoint-10

 

Välklambi peamist reflektorit saab pöörata otse üles. Vasakule poole (tagantvaates) pöörates saab välgupea suunata otse taha. Paremale poole pöörates liigub reflektor umbes 110 kraadi paremale.

Metz ei ole kaasa läinud videohullusega – LED-valgustit firma enda välklambile integreerinud ei ole. Fotograafidele on siin aga midagi paremat. Metz välklampide lipulaevale kohaselt on 64 AF-1 esiküljel teine ja pisem välk. See on juhtarvuga 16 ning selle võimsust on võimalik seada, valides ühe kolmest võimsusastmest. Pisike välk aitab valgustada otse pildistatavat juhtudel, kui kaamera peamine reflektor on keeratud valgust peegeldama muudelt pindadelt. Samuti tekitavat see pisike välklamp portreteeritava silmadesse meeldivad valgushelgid. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-16
metz-64-valklamp-photopoint-17

 

Selleks, et välgupead pöörata, tuleb see eelnevalt lahti lukustada. Lukustusnupp asub vasakul küljel ning seda on oluliselt mugavam käsitleda kui ükskõik millisel senisel Metz välklambil. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-20
metz-64-valklamp-photopoint-19
metz-64-valklamp-photopoint-18

 

Reflektori sisse on integreeritud standardsel moel nii reflektorkaart kui ka lainurkhajuti. Metz 64 AF-1 suudab oma valgusvihuga katta kuni 24mm fookuskaugusele vastava laia vaatenurga. Kui kaamera ees on aga veelgi laiem objektiiv –  näiteks 17 või 14 mm, siis tuleks välklambiga pildistades välgupirni ette tõmmata lainurkhajuti. See suunab valgust laiali ning valgustab Metzi sõnul kuni 12mm fookuskaugusele vastava vaatenurga. 

Vasakul küljel, vedruga sulguva plastikust katte all on ühenduspesa välise aku jaoks. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-14
metz-64-valklamp-photopoint-15

 

Välguking on metallist.

 

metz-64-valklamp-photopoint-21
metz-64-valklamp-photopoint-22

 

Võrdlus pisut soodsama hinnaklassi, nõrgema välgu ja lihtsama kasutajaliidesega välklambiga. Paremal Metz 64 AF-1 ja vasakul Metz 52 AF-1. Metz 52 ei ole ju tegelikult üldse mitte tilluke välklamp – selle kõrvale asetatuna saab selgeks, et tippmudel on tõepoolest päris kogukas. Oma mõõtmetelt sobib Metz 64 pigem kasutamiseks suuremate peegelkaamerate peal. 

Metz 62 esiküljel, punase ala sees on näha ka nelinurkset, pisut sinakalt helkivat ruudukest. Selle avause taga on särimõõtesensor, mida kasutab välklambi automaatrežiim “A”. 

Metz 52 AF-1 LCD-ekraan on väiksem ning must-valge. Samuti on ekraanil kuvatavad menüüd napimad. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-23

Olles valinud soovitud režiimi, kuvatakse fotograafile pildistamise ajal selline režiimivaade. Ekraani ülemisele äärele vajutades saab minna režiimivalikutesse. All vasakul on nupp välklambi infokuva juurde ja all paremal saab minna muutma välgu võimsust.

metz-64-valklamp-photopoint-24

Välklambi üldinfo.  

metz-64-valklamp-photopoint-28

Ekraani paremal pool asuvale ülemisele nupule vajutades avaneb menüü avavaade. Siit saab liikuda edasi muutmaks kõike, mida vaja.

 

metz-64-valklamp-photopoint-25

Režiimivalik. Siin ülevalpool on tegelikult ka TTL režiim. Selle all on automaatrežiim, mille rakendudes kasutab välklamp välguvalguse õigeks reguleerimiseks sisseehitatud sensorit. Sensor mõõdab peegeldavat valgust umbes 25-kraadise katvusega ainult välgu ajal. Välk katkestatakse siis kui kaader on juba õige säritatuse tarvis piisavalt valgustatud. Oluline on, et A-režiimi kasutades peab välklambi sensor (ehk esikülg) olema pööratud pildistatava poole.  Automaatrežiimi all on vana hea manuaalrežiim “M”.

metz-64-valklamp-photopoint-26

“GN” režiimis tuleb välklambi menüüs sisestada kaugus valgustatava objektini. Seejärel seab välklamp ise välgu võimsuse. Strobovälk on selline režiim, kus saab lambi seadistada tegema palju välke kindlate vahemaade tagant mingi aja vältel. Selles režiimis saab muuta välgatuste sagedust, arvu ja võimsust.

metz-64-valklamp-photopoint-27

“Remote Master” režiim on mõeldud teiste, vastava kaameratootja juhtmevabasse süsteemi ühendatud välkude juhtimiseks nii, et juhtiv välklamp ise välku ei tee. “Remote Slave” on seevastu juhitav välk samas süsteemis. “Servo” režiim on lihtne orjarežiim.

 

Režiimivalikusse pääseb fotograaf, vajutades peamenüüs esimesele “MODE” nupule. Või režiimivaates ekraani ülalääres olevale hetkel valitud režiimi tähistavale nupule. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-29
metz-64-valklamp-photopoint-30
metz-64-valklamp-photopoint-31

 

Peamenüüst “Parameter” alt avaneb mõõdukas valik välklambi üldisemaid seadistusvõimalusi. Peamenüüst “Service” alt saab aga seada ekraani heledust, lukustada ekraani automaatse pööramise ja lähtestada kõik välklambi seadistused. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-32
metz-64-valklamp-photopoint-33
metz-64-valklamp-photopoint-34
metz-64-valklamp-photopoint-35

 

Peamenüüst “Option” valiku alt avanevad juba huvitavamad seadistusvõimalused. Siit saab juhtida lisareflektori tööd, lülitada sisse modelleeriva eelvalguse, seada suumi valikuid jne. 

 

metz-64-valklamp-photopoint-37

Lisareflektorit saab lülitada sisse-välja ning sellel on kolm olekuvõimalust. Väljas, täisvõimsusega või poole võimsusega.

metz-64-valklamp-photopoint-38

Metz 64 AF-1 välklambil on ka päris huvitav võimalus salvestada välklambi seadeid. Pärast on hea paari liigutusega eelnevalt salvestatud seaded aktiveerida.

metz-64-valklamp-photopoint-39

Ekraani kõrval paremal olevale ülemisele nupule paar sekundit vajutades saab ekraani lukustada. Siis töötab ainult info-nupp. Ülejäänud ekraan on lukus.

 

metz-64-valklamp-photopoint-44

 

Välklambi põhifunktsioon on valgustada kaadrit ning seda ei tee ükski välklamp teisest halvemini. Me ei mõtle pilti vaadates kunagi sellele et “Fotol on hii hea valgus – siin peab olema tegu ikka väga hea välklambiga”. Hästi valgustatud foto saladuseks on valdaval enamikul juhtudest siiski fotograafi oskus välgu valgust üldvalgusega tasakaalustada. Niisiis võib öelda, et Metz välklambiga saab pildistada sama häid pilte nagu iga teise välklambiga.  

Miks siis peaks ostma üldse Metz 64 AF-1 välklambi? Miks eelistama seda näiteks soodsamale Metz 52 AF-1 välgule? Kui sa oled harv ja pealiskaudne välklambi kasutaja, siis ei peakski. Siis on Metz 52 AF-1 või sarnane välklamp sulle supervalik. 64 AF-1 juures on olulised juba spetsiifilisemad nüansid. Näiteks on siin võimalus ühendada välist toiteallikat. Või kasutada välklambi sisse ehitatud särimõõtesensoriga automaatrežiimi. Või režiimi, kus tuleb sisestada objekti kaugus välklambist. Või anda lisareflektoriga pildile lisavalgust. Need on sellised peenemad nüansid ja kindlasti saaks neid kasutusjuhendist näpuga järge ajades veel päris palju välja tuua.  

On aga siiski üks päris oluline omadus, mis Metz 64-AF-1 välklampe kõikidest teistest konkurentidest eristab. Nimelt puutetundlik LCD-ekraan – ehk viis, kuidas fotograaf välklampi seadistab ja pildistamise ajal juhib. Puutetundlikku ekraani pole ühelgi teisel välgutootjal. See ekraan muudab välklambi seadete muutmise väga kiireks ja intuitiivseks. Paljude kasutajate jaoks on see väga oluline argument. Samas on aga Metz`il siin veel vaja astuda üks samm, et sellise ekraani kasutamine oleks tõeliselt mugav.

Asi on selles, et see ekraani puutetundlikkus pole mitte “Capacitive” vaid “Resistive“. Me oleme nutitelefonide puhul juba harjunud, et ekraaniga suhtlemiseks piisab juba väga õrnast puutest. Metz 64 AF-1 ekraani tuleb aga puudutuse aktiveerimiseks vajutada. Ja kohati peab vajutus olema ikka väga tugev. Ekraanile kuvatavaid valikuid ei saa ka näppu üles-alla libistades silme eest läbi lasta. Selle asemel peab vajutama ekraani all olevaid nuppe. Kõik see muudab välklambi (esmase) kasutamiskogemuse rohmakamaks, kui see ideaaljuhul parema puuteekraani korral olla võiks.

Igatahes soovitan ma välklampi valides proovida ära ka puuteekraaniga variandi sest vaidlusest võrdlusest selgub tõde. 

(3657)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Metz välk 64 AF-1 Nikonile Uus täht välgumaailmas
Metz välk 64 AF-1 Canonile
  • Juhtarv 64 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 24–200 mm
  • Pööratav ja kallutatav välgupea
  • Puutetundlik LCD-ekraan
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Metz välklamp 52 AF-1 Canonile Metz mecablitz 52 AF-1 on piisavalt võimas, et tulla toime iga võttega.
Metz välklamp 52 AF-1 Nikonile
  • Juhtarv 52 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 24105 mm
  • Pööratav ja kallutatav välgupea
  • Puutetundlik LCD-ekraan
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Metz välklamp 52 AF-1 Pentaxile
  • Juhtarv 52 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 24105 mm
  • Pööratav ja kallutatav välgupea
  • Mõeldud Pentaxi kaameratele
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Metz välk 52 AF-1 Sonyle
  • Juhtarv 52 (m, ISO 100)
  • Automaatne suumreflektor 24105 mm
  • Pööratav ja kallutatav välgupea
  • Puutetundlik LCD-ekraan
  • Toiteks 4 × AA (LR6) patareid
Metz välklamp 52 AF-1 Olympusele/Panasonicule
  • Juhtarv 52 (m, ISO 100)
  • Pööratav ja kallutatav välgupea
  • Puutetundlik LCD-ekraan
  • Olympuse ja Panasonicu kaameratele
  • Toiteks 4 × AA patareid

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast