Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: maailma võimsaim supersuumkaamera Nikon Coolpix P900

nikon-p900-202

See siin on kõige võimsama suumiga kaamera, mis eales tehtud. Nikon Coolpix P900 suumikordajaks on rekordilised 83×. See tähendab, et selle aparaadiga saab suurelt pildile kilomeetri kaugusel olevad loomad-linnud ning võib kokku lugeda kuu kraatrid. Nagu kõik supresuumkaamerad, on ka Nikon P900 heal tasemel makrofotode pildistamisel. Ja tänu f/2.8 avale (objektiivi kõige laiemas asendis) ning tõhusale värinastabilisaatorile ei uduta see pilte ka natuke hämaramates valgustingimustes.

Selline huvitav ja võimekas kaamera on igatahes karbist-välja võtmist väärt. Nii et hakkame aga pihta. Enne aga vaatame videot, mis on filmitud sellesama Nikon P900 kaameraga demonstreerimaks, kui super see suum siis tegelikult ikkagi on:

 

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-50
nikon-p900-kaamera-photopoint-51
nikon-p900-kaamera-photopoint-52

 

Nikon Coolpix P900 peamiseks müügiargumendiks on muidugi mõista suum. Selles pole küsimustki. Samas on P900 juures veel mitmeid omadusi, mis selle aparaadi võimsale suumile toeks on:

  • Suur korpus ja sügav käepide – mugav kaamerat hoida
  • Kaks valikuketast ja rohkesti juhtnuppe teevad seadete muutmise lihtsamaks
  • Kui täisautomaatne režiim ära tüütama hakkab, võib endale teha selgeks fotograafia põhialused ava, säriaja ja ISO ning pildistada avaprioriteet, säriajaprioriteet või hoopiski täismanuaalses režiimis. Nikon P900 kaameral on kõik need režiimid olemas
  • Samuti on P900 kaameral olemas WiFi ühendus, tänu millele saab kaamerast otse nutitelefoni pilte laadida ning nutitelefoniga kaamerat juhtida
  • Mugavamaks WiFi ühenduse loomiseks on P900 kaameral olemas NFC kiip. Kui ka sinu telefonil see olemas on, saad WiFi ühenduse luua kiirelt ühe puutega
  • Supersuumkaamerad on traditsiooniliselt olnud head reisile kaasa võtta. Sest supersuumiga ei jää reisil ükski pilt tegemata (peale nende veealuste muidugi, sest P900 pole veekindel). Heale reisikaamerale kohaselt on Nikon P900 kaameral olemas päris integreeritud GPS. Asukohainfo salvestatakse foto andmetesse ja pärast saad kuvada pildid meetri täpsusega kaardil.

Need on omadused, mille poolest Nikon P900 teiste omasuguste seast välja paistab.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-1

Karbis on: Nikon P900 kompaktkaamera, kasutusjuhend, kaamerarihm, laadimisadapter koos pistikuga, aku ning USB-kaabel.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-2

Nikon Coolpix P900 on suur. Isegi suurem, kui enamik algtaseme peegelkaameraid. Ka kaalu poolest (565g) ei ole P900 tagasihoidlik – pisut enam kui pool kilo kaaluvad ka ju väiksemad peegelkaamerad koos kitobjektiividega. Nikon P900 kaalunumbrid tulenevad eelkõige matsaka objektiivi sees peituvatest klaasläätsedest ja see on ka põhjuseks, miks kaamera raskuskese tavalisest rohkem eespool on. Vasaku käega objektiivi alt hoides on P900 kaamerat siiski mugav käsitseda – suur ergonoomiline korpus muudab nuppude vajutamise ja rataste keeramise mugavaks ning haarde stabiilseks.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-8

Jah – Nikon P900 on peegelkaamerast suurem küll. Paremal Nikon Coolpix P900 supersuumkaamera. Vasakul komplektobjektiiviga varustatud Pentax K-3 II peegelkaamera.

 

nikon-p900-201

Suur kaamera ei mahu taskusse ja seda on ebamugavam endaga kaasas kanda. Suure korpuse eeliseks on aga alati parem ergonoomika. Ka Nikon P900 kaamera suurt korpust on mugavam käes hoida ja sellega on mõnusam pildistada. Isegi kinnastega on Nikon P900 kaamerat väga hea kasutada – seda eriti just tänu tavalisest suurematele ja piisavate vahedega korpusele paigutatud juhtnuppudele. Eesti kliimas on see üsna oluline, sest peaaegu pool aastast on meil ju kindad käes.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-7

Suumimisel pikeneb objektiiv muljetavaldava 8 cm võrra oma kestast välja.

 

nikon-p900-testpildid-1200-100-zoomimages

Nikon P900 ei jää hätta ka laiade kaadritega. Objektiivi minimaalne fookuskaugus on 24mm (35mm ekvivalendina) – see on kompaktkaamerate puhul kuldne standard. Ülalolev foto on pildistatud 24mm juures ehk kõige laiema võimaliku vaatenurgaga. Sellessamas kohas suumisin objektiivi 2000mm peale ehk maksimaalselt kitsasse asendisse ja pildistasin kaks allolevat fotot:

nikon-p900-testpildid-web-102
nikon-p900-testpildid-web-101

 

Mida suurem on fotokaamera ees oleva objektiivi suum, seda kehvem on pildikvaliteet. See on teada-tuntud reegel ja ega optika seaduspärasuste vastu suurt ei saa. Ka Nikon P900 kaamerast välja tulnud fotod näivad 100% peale suurendatult justkui impressionistide õlimaalid. Eriti maksimaalse suumi korral. Senikaua, kui aga fotosid ei suurenda, on P900 pildikvaliteet tavalise fotohuvilise jaoks korralikul tasemel.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-5

Sisse-välja suumimiseks on kaks võimalust. Esiteks on suumirõngas (nagu kompaktkaameratele kombeks) päästiku ümber. Suuminihik on lisaks paigutatud ka objektiivi paremale küljele, kust seda pöidlaga pildistamise ajal hea üles-alla liigutada on. Kusjuures päästiku ümber olevat rõngast kasutades liigub objektiiv kiiremini ja mürarikkamalt. Objektiivil oleva nihiku abil aga pisut aeglasemalt ja vaiksemalt (hea kasutada näiteks video filmimisel).

Kahjuks ei saa nihiku abil ise suumi kiirust mõjutada (võiks ju olla nii, et mida rohkem nihikut alla-üles tõmbad, seda kiiremini sisse-välja suumida saad). Nihikut liigutades hakkab objektiiv mingil hetkel järsku konstantse kiirusega liikuma ja seda kiirust mõjutada pole võimalik.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-58
nikon-p900-kaamera-photopoint-59

Suuminihiku juures olev lisanupp aitab kadreerimisel. Kui oled objektiivi maksimaalselt välja suuminud, võib olla keeruline pildistatavat detaili kaadrisse saada. Sihtmärk kaob ära ja seda on raske taas leida.

Sellises olukorras nuppu alla vajutades suumib kaamera objektiivi vaatenurga pisut laiemaks ja kuvab LCD-ekraanile nelinurga, tähistamaks seda ala, kus kadreering algselt oli. Pildistaja saab nüüd oma objekti selle nelinurga sisse asetada ja nupu vabastada, mispeale objektiiv taas täpselt sama suumiastme peale liigub nagu enne. See on kasulik funktsioon, mida esimest korda nägin Canoni supersuumidel vist 4 aasta eest. Hea, et Nikon selle lahenduse ka enda kaameratesse toonud on.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-3

Objektiivi mõlemal pool küljel on reljeefne plastikpind – ikka selleks, et vasaku käe haare kindlam oleks. Käepide, kaamera parempoolne külg ja tagumise külje pöidlatugi on aga kaetud hästi pehme ja mõnusa kummikihiga.

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-60

 

Vasakul küljel, kummist katte taga on kaks ühenduspesa – ülemisse saab ühendada USB-kaabli ja nii akut laadida või fotosid arvutisse tõmmata.

nikon-p900-kaamera-photopoint-61

 

Kaamera all on metallist statiivikeere ja akukamber. Nagu kompaktkaamerate puhul tavaks, on akukambris ka mälukaardipesa peidupaik.

 

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-4

Kaamera tagaküljel on suured ja mõnusalt alla vajutuvad juhtnupud, oma pesast välja keeratav ja pööratav LCD-ekraan ning muidugi ka elektroonilise pildiotsija okulaar. LCD-ekraan ei ole puutetundlik ja on kaetud pehmema plastikuga. Kadreeringut ja pildistatud fotosid on ekraanilt lausa lust vaadata, sest see on eeskujuliku lahutusvõimega – ekraanilt paistev on terav ja ilus.

 

nikon-p900-200-3

 

Välklamp tõuseb oma pesast kõrgele kaamera kohale. See kõrge asend on vajalik, sest objektiiv on suur ja pikk – ainult nii ulatab välklamp ka lähivõtete puhul üle objektiivi pildistatavat valgustama.

nikon-p900-201-2

 

Elektroonilise pildiotsija ekraan paistab küll nagu läbi kitsa tunneli, kuid selle kuvatav pilt on supersuumkaamera kohta tavatult terav ja ka kiiremal liigutusel vaid minimaalse viivitusega. Pildiotsija on varustatud ka silmasensoriga nii et kui silma okulaarile küllalt lähedale asetad, lülitub suur LCD-ekraan välja ja pildiotsijas olev pisike ekraan sisse.

 

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-62
nikon-p900-kaamera-photopoint-65

 

Nikon Coolpix P900 kasutajaliides – nii menüüd kui ka seadistused on intuitiivsed ja mugavad kasutada. Menüüst leitud huvitavamate/olulisemate funktsioonidena tooksin välja järgmised:

  • Kaameral on olemas võimalus pildistada topeltsäritusega pilte (teine kaader pildistatakse esimese peale nii et ühes pildis oleks kaks pilti, mis teineteisest läbi kumavad)
  • Kui kaamera sisse lülitada, on objektiiv iga kord 24mm asendisse suumitud. Seda on võimalik muuta, seadistades 24mm asemele mõne teise fikseeritud väärtuse 24mm ja 135mm vahemikus
  • Objektiivi saab seadistada ka nii, et see suumitakse sisse lülitades samasse asendisse, milles see oli välja lülitades
  • Särikompensatsiooni saab seadistada +-0.3, +-0.7 ja +-1.0 astmeliste vahedega. Kaamera pildistab iga valiku puhul 3 kaadrit.
  • Kaameral on olemas intervallvõtte funktsioon – aparaat pildistab selles režiimis automaatselt fotosid maksimaalselt 60-minutilise intervalliga. Milline on intervallvõtte maksimumaeg, seda menüüst mul leida ei õnnestunud.
  • Menüüst saab ekraanile kuvada ka elektroonilise loodi, mis näitab kaamera asendit nii vertikaalsel kui ka horisontaalsel teljel. Samuti saab menüüst ekraanile kuvada live histogrammi ja abijooned kadreerimiseks.
  • Olemas on ma manuaalse teravustamise võimalus kuid selle kasutamine on ülimalt ebamugav

 

nikon-p900-kaamera-photopoint-63
nikon-p900-kaamera-photopoint-64

Eraldi väärib ära märkimist kaamera peal olevale Fn nupule vajutades ekraanile kuvatav kiirmenüü. Siit saab muuta erinevaid parameetreid ISO tasemest kuni teravustamispunkti valikuteni.

 

nikon-p900-200

Nikon Coolpix P900 tugevaimateks trumpideks on võimas suum, suurepärane kasutamismugavus ja peegelkaamera tasemel funktsioonide valik. Sellega on mõnus pildistada, sest LCD-ekraanilt paistev on terav, elektrooniline pildiotsija on tasemel ja kaamera toimimine on kiire. Kirsiks tordil on GPS-ühendus.

Ainsaks nõrgaks kohaks selle kaamera juures on pildikvaliteet, sest pisikese sensori ja keerulise objektiivi optiline konstruktsioon lihtsalt ei suuda toota nii terava joonisega fotosid, nagu samas hinnaklassis 4x või 8x suumiga kaamerad. Kui oled aga valmis ülivõimsa suumi nimel ohverdama natuke pildikvaliteeti, saad Nikon P900 kaameraga selliseid fotosid ja videoid, mida peegelkaamerakasutajad kadestavad ja Facebooki sõbrad laigivad. Näiteks kuu kraatreid, lähivõtteid oravatest, lindudest, liblikatest jne.

(5407)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon Coolpix P900, must
  • 16-megapiksline CMOS sensor
  • 83× optiline suum (24 – 2000 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 3-tolline pööratav ja kallutatav ekraan
  • Integreeritud WiFi ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast