Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: juhtmevaba mängurihiir Roccat Leadr

Juhtmevabad arvutimängude mängimise jaoks mõeldud hiired on olemas nii Razeril kui ka Logitechil. Nüüd on juhtmevaba hiire valmis saanud ka Saksa arvutitarvikute tootja Roccat. See hiir kannab nime Roccat Leadr Wireless ja peaks oma külluslike juhtnuppude ning 20-tunnise aku kestvusega peibutama kõiki, kel on vaja võimalikult head hiirt arvutimängude, eriti just FPS ehk möllumängude jaoks.

Leadr on hetkel Roccati tooteseeria kõige kallim ja funktsiooniderohkem hiir. Selle kuju ja nuppude süsteem – tegelikult terve korpus – on laenatud Roccat Tyon mudelilt. Põhimõtteliselt on Roccat siin võtnud Tyon hiire ja pannud selle korpusesse tundlikuma sensori ning juhtmevabad omadused. See ei ole üldse mitte paha, sest Tyon, nagu mäletame, oli tänu oma ergonoomilisusele ja eriti just täiuslikult erilisele nuppude süsteemile suurepärane hiir tavakasutuseks, aga eriti just arvutimängude jaoks. Vaatame, siis, mille uuega Leadr meid üllatada suudab.

 

Juhtmevabad hiirte esitlusvõime on traditsiooniliselt arvutimängurite vajaduste jaoks liiga nõrgaks jäänud. Just täpsus ja kiire, viivitusevaba ühendus arvutiga on ju arvutimängudes reageerimiseks eriti olulised. Samuti aku vastupidavus, sest pole kuigi meeldiv kui tühja aku teavitus keset mängu ekraanile ilmub. Tehnoloogia areneb aga kiiresti ja nii on viimastel aastatel müügile tulnud mitmeid juhtmevabu arvutihiiri, mis ei too juhtmevabaduse ohvriks kiirust. Razer Mamba seeria, Logitech G900 ja Asus Spatha on sellised mängurihiired. Sarnaselt neile ei tee ka Roccat Leadr Wireless andmeedastuskiiruses mingeid allahindlusi – sarnaselt kaabliga varustatud Roccat Tyon hiirele on Leadr Wireless andmeedastus 1000 Hz ja reageerimisajaks 1 ms.

 

Karbis on: Roccat Leadr Wireless hiir, laadimisalus, USB kaabel, kiirjuhend ning kolm Roccati logoga kleepsu.

 

Erinevalt näiteks Razer Mambast (mis oma sümeetrilise disainiga sobib kasutamiseks nii vasaku- kui paremakäelistele) on Roccat Leadr tehtud sobima perfektselt ainult paremakäeliste pihku. Aga seda mugavam see seal paremas käes ka on. Korpuse mõõtmete poolest sobib Leadr pigem suuremat mõõtu käe jaoks ja on mõeldud hoidmiseks mitte sõrmeotstega vaid kogu peopesaga.

 

Hiire alumisel küljel (pildil ülaservas) on üks nupp sisse-välja lülitamiseks ning teine juhtmevaba ühenduse loomiseks. Kolmas nupp on veel – seal kus tavaliselt kinnitub kaabel – aga sellest kirjutan lähemalt allpool.

 



 

See ei ole tahvelarvuti, vaid Leadr’i laadimisalus ehk dokk. Mugav kasutada, kuid võtab laua peal päris palju ruumi.

 

 



Hiire all on kaks metallist ühenduskontakti – laadimiseks tuleb need asetada dokis oleva kahe auguga kohakuti. Asetamisprotsess on lihtne ja õnnestub juba esimesel-teisel korral kenasti.

 

Dokk ise ühendub arvutiga kaaasas oleva USB-kaabli abil. Niisiis täidab dokk kahte ülesannet. Esiteks on see laadija ja teiseks on see raadiovastuvõtja. Kui tavaliselt on juhtmevabade hiirtega kaasas pisikesed USB-pessa sisestatavad vastuvõtjad, siis siin toimib vastuvõtjana seesama dokk, mis peab hiire juhtmevabaks kasutamiseks kindlasti arvutiga ühendatud olema.

 

Kel laua peal ruumi on, see saab nautida doki esteetilist välimust. Hiir justkui hõljuks maagiliselt doki siledal pinnal.

 

Nii Leadr Wireless kui ka selle laadimisdokk on varustatud LED-valgustusega. See valgustus on pigem tagasihoidlikumat tüüpi. Kui näiteks Tyon hiirel kulgeb LED-valgusriba läbi terve alaääre, siis Leadr’il on seal lihtsalt hõbedane joon – ei mingit LED-sära. Valgustatud on vaid logo ja ratas. Doki alumise ääre neli valgustäppi tähistavad aga hiire aku laetuse taset.

 



Kui vaja, saab Leadr hiirt kasutada tavalise juhtmega hiirena. USB kaabli Micro USB pistik ühendub hiire tagumisse ossa nii et keegi ei saa arugi et tegemist pole juhtmega hiirega. Lisapluss Roccatile selle eest, et kaabel fikseeritakse pessa kindlalt – ilma ühenduspesa juures olevale nupule vajutamata seda lahti ei saa.

 

 

Leadr hiire mõlemas tagumises ülanurgas on kaks nuppu. Need on väga hästi paigutatud – mängimisel ei jää need tavalistele klahvivajutustele ette, küll aga on mugavalt sõrmedega ligi pääsetavad. Huvitav ja samas eriline lisandus on nn “Fin Switch” lüliti rulliku juures hiire peal. See ei ole nihik, vaid lüliti, mida saab paremale-vasakule liigutada. Klikk paremale ja klikk vasakule.

 

Roccat Leadr Wireless hiire vasakul küljel on “X-Celerator” nihik. Just see on salarelv, mis muudab Leadr hiire teiste omataolistega võrreldes eriliseks. Tavaliselt on ju hiire nupud nö sees/väljas tüüpi. Iga nupp vallandab mingi konkreetse käskluse. “X-Celerator” nihik liigub aga nagu joystick – sujuvalt üles-alla. Tavalise nupuga saab näiteks määrata kas auto sõidab või ei sõida. Selle lülitiga saab aga määrata ka seda, kui kiiresti auto sõidab või kui kiiresti õhusõiduk madalale/kõrgemale laskub. Ning see teeb sellest hiirest suurepärase juhtimisvahendi just nende FPS mängude jaoks, kus tuleb aeg-ajalt kasutada igasuguseid sõidukeid.

 

Kõik need nupud on muidugi Roccat Swarm draiveri abil seadistatavad tegamaks peaaegu mida tahes.

 

Leadr USB-kaabel on tippklassi arvutitarvikutele omaselt mitte kummist kattega vaid nailonsukas. See peaks kaabli muutma vastupidavamaks, kuigi doki arvutiga ühendamisel see eriti oluline ju ei ole.

 

Roccat Leadr on loodud liidriks ja seda see hiir kahtlemata ka on. Kindlasti Roccati hiirte hulgas, aga võib-olla isegi laiemalt arvutimängude jaoks loodud hiirte seas. Kahtlemata trumpab Leadr kõik teised juhtmevabad mängurihiired üle nuppude rohkusega, mugava asetusega ja nende geniaalse funktsionaalsusega. Samuti ei jäta Leadr seadistusvõimalused kindlasti soovida, sest Roccat Swarm tarkvara on teada-tuntud oma ülima paindlikkuse poolest. Nüüd jääb ainult üle otsustada, kas Leadr sulle oma välimuse ja peos püsimise mugavuse poolest sobib.

(451)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Roccat hiir Leadr Wireless (ROC-11-852)
  • 14-nupuline juhtmevaba mängurihiir
  • Ülitäpne – kuni 12 000 dpi – optiline sensor
  • Sensori tundlikkuse kiire kohandamine
  • Suur sisemälu makrode ja seadistuste talletamiseks
  • Komplektis praktiline dokk

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast