Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilmi hübriidkaamerad X-A1 ja X-M1

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-12

Lubage tutvustada kahte fotokaamerat, mille ainsaks oluliseks erinevuseks on pildisensor. Ülal pildil paremal pool näeme äsja Photopointi jõudnud Fujifilmi soodsaimat hübriidkaamerat Fujifilm X-A1. Ainsana Fujifilmi neljast hübriidkaamerast on selle sees tavalist tüüpi, Bayeri värvifiltriga sensor. Paremal pool on aga musta rüütatuna Fujifilm X-M1, mis võib uhkust tunda enda X-Trans tüüpi sensori üle. Täpselt samasugune on ka Fujifilmi vingemate hübriidide X-E1 ja X-Pro1 sees. 

Kui kõrvale jätta seesama sensor – ning ka pinnaviimistluse erinevus – on need kaks kaamerat teineteisega identsed. Hinna poolest maksab aga X-M1 koguni 200€ enam. Kas on X-Trans sensor siis tõepoolest ka nii palju parem? Kohkumisega leiame internetist selles küsimuses väga vastukäivaid arvamusi. Paljud kirjutavad ja näitavad testfotosid, mis viitavad hoopis sellele, et hoopis see soodsama hinnaga X-A1 kaamera suudab pildistada märgatavalt detailsemat pilti samas kui X-Trans sensor toodab pildile häirivaid artefakte. Sellel teemal on huvitav lugeda näiteks seda Dpreview foorumi jutuajamist, mis kohati päris kuumaks kisub. Samas on ka arvamusliidreid, kes tunnistavad hoopis X-M1 sees kasutatud X-Trans sensori paremaks  – nii detailide kui ka tonaalsuse mõttes.

Karbist-välja pildilugudes me tavaliselt fotokvaliteeti ei vaatle. 200€ on aga suur hinnavahe ning kuna selle erinevuse taga ainult see sensor on, siis – andke andeks – ei saa ma siin kuidagi üle väiksest pildikvaliteedi testist. Ehk siis saan ka valgust heita sellele, kas X-M1 kaamera tõepoolest 200€ enam väärt on. Esmalt aga vaatame, mis kaameratel karbis kaasas on ning millised need väliselt välja näevad. 

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-1

Võtame siin karbist välja kaks erinevat komplekti. Esiteks X-M1 kaamera koos 16-50mm F/3.5 – 5.6 suumobjektiivi ja 27mm F/2.8 fiksobjektiiviga. Teiseks X-A1 kaamera koos 16-50mm F/3.5 – 5.6 suumobjektiiviga.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-2

Vasakul X-M1, Paremal X-A1. Kuna X-A1 on ainult ühe objektiiviga komplekt, siis on lisaobjektiivi koha täitnud aku.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-3

Lisatarvikud on kahel kaameral täpselt samasugused. Kasutusjuhend ja CD-plaat, kus peal MyPix Studio pilditöötlustarkvara ja RAW failide konverter. Laadimisadapter, liitiumaku, toitekaabel, kaamerarihm ja varjuk 16-50mm suumobjektiivi jaoks.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-4

Fujifilmi hübriidkaamerate retrolik välimus on teada-tuntud ning erandiks pole ka see duo. Visuaalselt on kaamerad kahtlemata väga ilusad, kätte võttes pole aga X-M1 ja X-A1 juures tunda seda X-E1 ja X-Pro 1 aparaatide tugevat korpust. Pealmine osa võib küll tunduda metall, aga on siiski valmistatud plastikust. Tagumine külg on aga ka juba visuaalselt üsna odava välimusega. Esiküljelt äärtele ulatuv nahaimitatsioon on taas ilus, kuid näppude all ootamatult libe ning jäik.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-5
Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-7

 

Paremal pool küljel on kaks pisikest augukest – nende taga asuvad kõlarid. Vasakul pool oleva kummist luugikese taga on kaks ühenduspesa – Ülal HDMI ja all USB.

 

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-13

Nagu näha, on kaamerad ka pealtvaates täiesti identsed. Kaks pisikest augukest välgukinga mõlemal pool markeerivad stereomikrofoni asukohti. Vasakult kargab välja välklamp, paremal pool on juhtimiskeskus. Siin näeme ühte Fn-nuppu, mille funktsiooni saab vastavalt enda soovile muuta. Suur valikuratas paremal nurgas on säriaja ja särikompensatsiooni muutmise teenistuses.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-6

Tagaküljeltki ei paista vähimatki erinevust. Sile plastikpind tuletab meile meelde, et tegemist on siiski Fujifilmi hübriidkaamerate soodsamate esindajatega. Ülal paremas nurgas ulatub valikuratas ebatavaliselt justkui irvakil ääre vahelt välja. Ergonoomiliselt ei ole sellele rattale midagi ette heita. See on nimetissõrmega mugavalt ligipääsetavas kohas ja lisaks on sel veel peale vajutades nupufunktsioon. See näeb seal aga välja nagu mingi võõrkeha, justkui midagi, mis tegelikult peaks olema kaamera sees, aga on kogemata lahtisest august välja vaatama pääsenud.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-9

X-A1 ja X-M1 kaameratega kaasa tulev standardsuumobjektiiv on varustatud päikesevarjukiga. Hoolimata plastikust bajonetist ja plastikust konstruktsioonist ei saa objektiivi koostekvaliteedile midagi ette heita. Nii suumirõngas kui ka teravustamisrõngas liiguvad sujuvalt ja tihkelt.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-10
Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-11

 

Siin karbist välja võetava X-M1 hübriidkaameraga on komplektis kaasas ka 27mm F/2.8 fiksobjektiiv. See on juba metalse korpuse ja bajonetiga ning muidugi ka väga pisikene, mistõttu muudab see komplekti oluliselt kompaktsemaks kui standardsuum. 

 

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-8

 

Siit aga paistab see, mis need kaamerad teineteisest eristab ning neile 200€ hinnavahe loob. Sensorid.

 

pic_01

 

X-A1 kaameras on nn tavaline sensor. Valgustundlike pikslite peal on 1) optiline madalpääsfilter ning 2) Bayeri värvifilter kus sama värv kordub üle ühe piksli igas suunas.

pic_03

 

X-M1 kaameral on nn X-Trans sensor (Fujifilmi enda termin), kus 1) optilist madalpääsfiltrit ei ole ning 2) värvifiltris on erinevad värvid pisut korrapäratumalt

X-Trans sensori olulisim eelis teiste sensorite ees on – Fujifilmi sõnul – detailsem ja teravam pilt. Kuna värvifiltrid asetsevad korrapäratumalt, et tekita X-Trans sensorid piltidel selliseid artefakte nagu moiré ja aliasing. Seega pole ka sensori ees vaja madalpääsfiltrit, mis moiré ja aliasing nähtuste vastu võideldes pilti pisut udusemaks muudab. Seega ongi pildid lõpptulemusena teravamad. Teoorias see nõnda ju ongi. Aga tegelikult?

Pildistasin mõlema kaameraga standardset, objektiivide jaoks mõeldud testlehte. Mõlemad fotod on pildistatud statiivilt. 16-50mm objektiiv suumitud 50mm peale. Säriparameetrid on f/8, 1/4 sekundit, ISO 100.

Fujifilm X-A101_x_a1
Fujifilm X-M102_X_m1

 

Vasakul X-A1, paremal X-M1. Piltidele klikkides avanevad need täissuuruses korrigeerimata kujul. Kes suurelt lahti klikkida ei viitsi, saab pilte võrrelda siinsamas all. Siin näeme 100% väljalõiget ülemiste fotode keskmest. Ülal Fujifilm X-M1, all Fujifilm X-A1.

x_a1_vs_x-m1

Ülalolev foto ei jäta mingit kahtlust. X-A1 kaamera pildistab tehaseseadete korral oma tavalise sensoriga teravamaid JPG pilte.

Fotokvaliteedi hindamisel on aga olulised ka muud aspektid, kui pildi teravus pikslitasandil. Seepärast – antagu mulle andeks – ei saanud ma vastu panna ja tegin kaks testpilti ka õues. Lihtsad pildid statiivi pealt manuaalrežiimis. 16-50mm objektiiv suumitud 16mm peale. Säriparameetrid on f/18, 1/4 sekundit, ISO 100.

Fujifilm X-A1x-A1_valjas
Fujifilm X-M1x-M1_valjas

 

Kui ülalolevad pildid täissuuruses lahti klikime, siis näeme ka siin, et X-A1 kaameraga pildistatud fotod on mõnevõrra detailsema joonisega. Tonaalsus on neil piltidel üsna sarnane kuid märgata võib, et X-A1 kaameraga pildistatud foto on kontrastsem ning seetõttu on heledamad alad rohkem üle põlenud:

 

x_a1_vs_x-m1-2

Vasakul väljalõige X-A1 kaameraga pildistatud fotost. Paremal väljalõige X-M1 kaameraga pildistatud fotost. Selgelt on näha, et X-A1 kaamera laseb heledaid alasid rohkem ülesärisse. See on tingitud ilmselt sellest, et JPEG fail luuakse kontrastsem. Loomulikult saame me kaamera seadetest kontrastsust maha keerata – selle tulemusena peaks X-A1 kaamera väljastatava pildi säritus ka pisut paranema.

Seega tuleb selle põgusa pildikvaliteedi sektsiooni lõpul tunnistada, et kui X-M1 kaamera sensor ka on parem, siis JPG-fotodelt see paremus välja ei tule. X-A1 pisut teravam pilt võib vabalt tuleneda mitte sensorist vaid erinevatest JPEG faili loomise algoritmidest. Tegemist on ikkagi algtaseme kaameraga ning siin võib X-A1 puhul olla tegu lihtsalt ületeravustamisega, et algtaseme kasutajale pildid rohkem meelepärased oleks. Lisaks ei ole teravuse vahe suur ning ilma 100%-ni suurendamata pole sellest vahest ehk arugi saada…

Nii me võimegi testima ja oletama jääda, et juuksekarva lõhki ajades pikslitasandil ühte või teist kaamerast konkurendist paremaks kuulutada. Kuid point polegi selles. Point on selles, et X-Trans sensoriga X-M1 maksab 200€ enam kui X-A1. Kuid ei tee selle raha eest vaieldamatult paremaid pilte.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-14

Miks peaks iga hübriidkaamera omanik kindlasti ka kompaktset fiksobjektiivi omama? Aga seetõttu, et see on mitu korda pisem kui see kõige tavalisem standardsuum. Vasakul näeme X-A1 kaamerat koos 27mm fiksobjektiiviga. Paremal aga X-A1 kaamerat koos 16-50mm standardsuumiga. Objektiiv on lõpuni välja suumitud ning selle külge on kinnitatud päikesevarjuk.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-21

Fujifilmi hübriidkaameraid on palju kiidetud väga heade välklambi režiimide poolest. Nimelt ei põletavat Fujifilmi välklambid oma sähvatusega nii räigelt pildistatavale näkku nagu mõne teise tootja omad. Seda peab küll ütlema, et kui välklamp nupule vajutades kõrgele kaamera kohale vallandada, jääb aparaadi sisse tagantvaates haigutav kraater. Just nagu oleks keegi aparaadil suure esihamba välja löönud.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-15

Nii X-A1 kui ka X-M1 kaamera LCD-ekraanid on hea lahutusvõimega: 3″ ekraanile on mahutatud 920 000 pikslit. Samuti saab ekraani oma pesast välja tõmmata ning siis üles- või allapoole kallutada. 

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-19

X-E2 ja X-Pro 1 hübriidkaamerate peal on teatavasti säriajaketas ning ava muutmine käib objektiivi avarõnga abil. Nende kahega võrreldes on X-A1 ja X-E 1 juhtimise poolest põhimõtteliselt erinevad kaamerad. Ava ja säriaega saab muuta modernsel moel valikuketaste abil ning kaamera peal on säriajaketta asemel ketas pildiprogrammide ja särirežiimide vahetamiseks. Seega ongi need aparaadid mõeldud pisut lihtsamat fotoaparaati otsiva fotohuvilise jaoks, kes säriparameetrite muutmise asemel lihtsalt ilusamaid pilte pildistada tahavad. Ka ekraanilt paistev on väga sarnane Fujifilmi kõrgema klassi kompaktkaamerate (X20, XF1) kasutajaliidese väljanägemisele. Ülal on näha kaamerate ekraanile kuvatavad parameetrid manuaalrežiimi korral.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-17

Kuigi kaamerad on ilmselgelt suunatud lihtsamale kasutajale, tehakse tihti kohustuslikke kõrvalepõikeid keerulisematesse seadetesse. Näiteks kuvatakse pärast igat värvustemperatuuri muutmist ja kinnitamist ekraanile värvustemperatuuri peenhäälestuse aknake.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-18

Tagaküljel all paremas nurgas olevale Q-nupule vajutades kuvatakse ekraanile 16 kiirvalikut. Neid saab siitsamast neljasuunalise nupukombinatsiooniga valida. Valitud parameetri väärtust saab seejärel muuta ükskõik kumma valikukettaga.

Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-16

Põhimenüü on standardse ülesehitusega – nagu Fujifilmil ikka.

 Fujifilm-x-a1-x-m1-hubriidkaamerad-lopp-1

Oma ilusa ja retroliku välimusega püüavad Fujifilmi X-A1 ja X-M1 kaamerad poeletil kindlasti nii tõsisema kui ka veel algaja fotohuvilise pilku. Kui sulle meeldib pildistada avaprioriteedis või manuaalrežiimis, siis on neist kahest siin käsitletud kaamerast aste ülalpool olevad X-Pro1 ja X-E2 kaamerad sinu jaoks muidugi väga sobivad. Seda just enda klassikalise särijuhtimise poolest (avarõngas + säriajaketas). Loomulikult on need aga ka oluliselt kallima hinnaklassi kaamerad. Kui valida tuleks kahe – X-A1 ja X-M1 vahel, siis oleks minu soovitus – võtta X-A1. Selle ainukeseks erinevuseks kallima X-M1 kaameraga võrreldes on sensor. Ning nagu nägime, siis ei pildista see küll ei 200€ ega ka 100€ võrra kehvemaid pilte.

 

(3431)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-A1 + 16-50mm, punane 16,3 megapiksliga APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-M1 + 16-50mm, hõbedane 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-M1 + 16-50mm + 27mm, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-M1 kere, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-M1 + 16-50mm, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-A1 + 16-50mm, must 16,3 megapiksliga APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-A1 + 16-50mm, sinine
  • 16,3-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 3" kallutatav LCD ekraan
  • FullHD 1920 × 1080 30p videosalvestus
  • Klassikaline metallkorpus
  • Integreeritud WiFi ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast