Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm XQ1 – kompaktne ning võimas kaamera

Paistab, et Fujifilm on oma madalseisust täielikult välja tulnud ning oma X seeria kaameratega uue hingamise saanud. Alles see oli, mil fotoringkonnad olid vaimustuses Fujifilm X100 (ning X100s) fiksobjektiiviga kompaktkaamerast  ning ka X-E1 ning ka uuest X-E2 hübriidkaamerast. Natuke teiste varju on küll jäänud Fujifilmi X seeria kompaktsed kaamerad, mille väljahõikamist ning ka lettidele saabumist pole nii tugevalt kajastatud. Täna me kompenseerime seda aspekti natuke ning võtame karbist välja suurepärase, kompaktse FujiFilm XQ1 kompaktkaamera.

Fujifilm XQ1 läheb kategooriasse nn premium tüüpi kompaktkaamerad, kus on ka Fuji eelmise põlvkonna XF1, Canon PowerShot S120, Olympus XZ-2 või Panasonic Lumix DMC-LF-1. Teiste tootjatega võrreldes on Fujifilm XQ1 kaameral omad eelised ning puudused, kuid otseselt kellelegi alla ei jää.

XQ1-karp2

 

Pannes Fujifilm XQ1 kaamera erinevad parameetrid perspektiivi ning toome välja põhilised parameetrid võrreldes teiste samalaadsete kaameratega:

  Fujifilm XQ1  Canon PowerShot S120  Panasonic Lumix DMC-LF1  Olympus XZ-2 
Sensor  12 megapikslit
2/3″ EXR CMOS II 
X-Trans tüüpi sensor
12,1 megapikslit
1/1,7″ BSI-CMOS 
Bayeri värvifiltriga, madalpääsfiltriga
12,1 megapikslit
1/1,7″ Live MOS 
Bayeri värvifiltriga, madalpääsfiltriga
12,1 megapikslit
1/1,7″ BSI-CMOS 
Bayeri värvifiltriga, madalpääsfiltriga
Tundlikkuse ulatus ISO 100 – 12800 ISO 80 – 12800 ISO 80 – 6400
(laiendatav kuni 12800)
ISO 100 – 12800
Objektiiv

4× suumiga
25 – 100 mm* 
f/1.8 – 4.9

5× suumiga
24 – 120 mm* 
f/1.8 – 5.7
7,1× suumiga
28 – 200 mm* 
f/2.0 – 5.9
4× suumiga
28 – 112 mm* 
f/1.8 – 2.5
Värinastabilisaator  Jah, optiline
kuni 3 astet
Jah, optiline
kuni 3 astet
Jah, optiline Jah, optiline
Teravustamine Kontrastituvastusega
Faasituvastusega
Kontrastituvastusega Kontrastituvastusega Kontrastituvastusega
Ekraan 3-tolline TFT LCD

920000 pildipunkti

3-tolline TFT LCD
Puutetudlik
922000 pildipunkti
3-tolline TFT LCD

920000 pildipunkti

3-tolline TFT LCD
puutetundlik
920000 pildipunkti
Säriajad  1/4000 – 30 sek  1/2500 – 250 sek 1/4000 – 250 sek 1/2000 – 60 sek; aegvõte kuni 1h
Sarivõtte kiirus  kuni 12 kaadrit/sek kuni 12,1 kaadrit/sek kuni 10 kaadrit/sek kuni 5 kaadrit/sek
RAW salvestus  Jah  Jah Jah Jah
Filmisalvestus 1920 × 1080 50p MOV

1920 × 1080 50p MP4

1920 × 1080 50p MP4, AVCHD 1920 × 1080 25p MOV
WiFi Jah
Piltide kopeerimine, vaatamine
Jah,
Piltide kopeerimine, vaatamine
Jah (+NFC)
Piltide kopeerimine, vaatamine
Kaamera juhtimine
Ei
Aku kestvus** 240 kaadrit 230 kaadrit 250 kaadrit 310 kaadrit
Mõõtmed 100 × 58,5 × 33,3 mm  100,2 × 59 × 29 mm  113 × 66,4 × 48 mm  113 × 66,4 × 48 mm 
Kaal*** 206 g 217 g 192 g 346 g
Hind**** 399 € 499 € 399 € 449 €

*    35mm ekvivalendina
**   CIPA test
***  Koos aku ja mälukaardiga
**** Letihind Photopointis 03.12.2013 seisuga

Niipidi vaadates on FujiFilm XQ1 analoogsetele kaameratega (mis ka kohati kallimad), igatepidi võrdväärne. Loomulikult tuleb tähelepanu pöörata küll teatud aspektidele. Nimelt on Fuji X-Trans tüüpi sensor madalpääsfiltrita ning see peaks andma hüpoteetiliselt suurema teravuse. Teiseks on Fujifilm XQ1 sensor reaalselt suurem võrreldes konkurentidega (8,8 × 6,6 mm vs 7,44 × 5,58 mm). Põhjalikumalt me siin seda kõike analüüsima ei hakka, vaid läheme kaamera karbist välja artikliga edasi.

 

XQ1-karp_avatud

 

“Karbist Välja” rubriigis vaatleme uute toodete välimust ja heidame põgusalt valgust nende funktsionaalsusele. Need pildilood on kirjutatud esmaste kogemuste ja muljete põhjal ning ei sisalda endas reeglina seadmega filmitud, pildistatud või muul moel toodetud testmaterjali. Põhjalikumad tehnikaülevaated leiad veebilehelt www.digitest.ee

 

XQ1-karbis

Karbist leiame lisaks FujiFilm XQ1 kaamerale ka USB laadija koos otsikuga (siin regioonis on kaasa pandud standardne EU otsik), USB kaabli, randmerihma, paberikujul juhendid ning ka tarkvara CD koos digitaalsete juhenditega. Maakeelset juhendit kahjuks paberkujule pole trükitud, kuid digitaalne versioon on plaadil kenasti olemas.

 

XQ1-eest_väljas

Väidetavalt pidi XQ1 olema eelmise põlvkonna XF1 kaamera järeltulija. Peale vaadates ei ole võimalik sellest üldse aru saada. Fujifilm XF1 oli sarnaselt teiste X seeria kaameratega väga retro disainiga ning kaetud nahkse kattega. XQ1 puhul on kaamerast õhkumas modernset lähenemist. Mustal versioonil on matt kerge tekstuuriga pinnaviimistlus ning hõbedasel versioonil (mida me täna karbist välja võtame) anodeeritud alumiiniumist keredetailid. Viimasel ei ole tugevad pinnatekstuuri, kuid peos püsib äärmiselt kindlalt.

 

XQ1-eest_diagonaal_suletud

Paratamatult tahan seda kaamerat võrrelda Fujifilm XF1 mudeliga. Suuresti just seetõttu, et XF1 on äärmiselt omapärase disainiga. Kaamera sisselülitamine toimus objektiivibloki väljatõmbamisega ning objektiivi fookuskauguse muutmine käis mehhaaniliselt. XQ1 on lahendatud natuke klassikalisema meetodiga – sisse-väljalülitus käib tavapärase lahendiga – pealmisel paneelil oleva nupuga. Samas on objektiivi ümber üks funktsiooniratas (sama lahendit kasutab Canon PowerShot S seeria ning ka Lumix DMC-LF-1). Selle ratta funktsionaalsus on muudetav igas režiimis eraldi – alates suumist, lõpetades filmisimulatsioonini. Lisaks toimib see pildi taasesitusrežiimis kaadri detailse info kuvajana.

 

XQ1-eest_diagonaal_avatud

Objektiivi suumivahemik on küll võrdlemisi tagasihoidlik – 35mm ekvivalendina 25-100 mm, kuid see-eest valgusjõuline. Lainurkasendis on maksimaalne ava f/1.8 ning 100 mm asendis f/4.9.

Antud kaamera suureks müügiargumendiks on siiski suur X-Trans tehnoloogiaga EXR CMOS II sensor, mis annab teravad ning selged pildid. Lisaks on kaameras kasutuses ülikiire hübriidne automaatteravustamise mehhanism – kui valgust rohkem, kasutatakse faasituvastusega teravustamist ning vähese valguse korral kontrastituvastusega teravustamist. See annab lõppkokkuvõttes väga kiire ning täpse tulemi.

 

XQ1-alt_põhi

XQ1-alt_aku

Kaameral on olemas ka HDMI väljund, mis peidetud põhja alla akuluugi kõrvale. Hea otsus, kuna tegelikult kasutatakse seda ju äärmiselt vähe. Kahju, et statiivikinnitus ei ole täpselt samal tasapinnal, kui pildisensor. See teeb panoraamvõtete pildistamise natuke keerulisemaks statiivilt, kuid noh, kuipalju me paneme kompaktkaamerat statiivile?

Akuluugi all peitub pesa aku ning SD/SDHC/SDXC mälukaardi jaoks. NP-48 aku vastupidavus CIPA testi kohaselt on 240 kaadrit. Ühe WiFi ühendusega kaamera kohta on see igatepidi arvestatav saavutus tegelikult.

 

XQ1-tagant

Tagumisel küljel on suur 3-tolline ekraan ning mõned juhtnupud. Menüü/OK nupu ümber olev ümmargune ratas on pööratav, mis lihtsustab erinevates režiimides töötamist. Suur boonus selle kaamera juures on see, et E-Fn nuppu vajutades kuvatakse ekraanile, millist sekundaarset funktsiooni kõik need nupud omavad ning laseb neid ka kasutada. Näiteks taasesitusnupu alt saab kiirelt ligi filmi simulatsioonile ning videosalvestuse nupu all peitub teravustamistežiimide otsevalik. Viimase juures peab ära märkima, et käsitsiteravustamise juures toimib eesmine režiimiratas teravustamisrõngana ning kaamera ekraanile kuvatakse focus peaking stiilis kõige kontrastsemad/teravamad alad.

Lisaks on kaamera tagumisel paneelil väike kummist pöidlatugi – tänu sellele on võimalik kaamerat hoida kindlalt ka ühe käega. Selle asukoht ning disain on perfektne.

 

XQ1-pealt_reziimiratas

XQ1-pealt_välk

Paremal poolel ülemisel äärel on režiimiratas, sisse-väljalülituse nupp, päästik ning viimase ümber ka suumihoob. Režiimiratas on mõnusa käiguga – ei ole liiga kergelt ega liiga raskelt liikuv. Vasakul küljel asub kaamera välk, mis on kenasti korpusesse ära peidetud. Suletuna on kaameras aktiveeritud välgukeeld ning iseseisvalt see välja kargama ei hakka. Nupuliigutuse järel hüppab see aga oma pesast kenasti välja.

XQ1-eest_välk

Välgu sulgemiseks või välgukeelu aktiveerimiseks tuleb see lihtsalt korpuse sisse tagasi suruda. Kuna seal mingit mootorit taga ei ole, siis ole tähelepanelik kaamerat kotti pannes, et välk välja ei jääks.

 

XQ1-külg_1

XQ1-külg_2

Paremal küljel asub kaameral USB pesa, mida kasutatakse seadme aku laadimiseks ning andmete edastamiseks arvutisse. Vasakul küljel liidesed puuduvad.

 

XQ1-laadimine

Kusjuures, lisaks aku laadimisele kaasapandud laadijaga on võimalik akusse särtsu juurde saada ka läbi arvuti. Või nutitelefoni või tahvelarvuti laadija. Igatepidi mugav, eks?

 

xq1-elraan

Fujufilm XQ1 ekraan on selge ning terav. Lisaks on kogu kaamera juhtimine lihtne ning loogiline ja kõik funktsioonid asuvad loogilises kohas – seadme tundmaõppimiseks ei lähe kaua aega. Kahjuks miinusküljena peab ära mainima hetkel WiFi väikese funktsionaalsuse. Läbi rakenduse on võimalik kopeerida faile nutitelefoni ning salvestada faili ka asukohainfo, kuid kaamerat ei ole võimalik juhtida. Lisaks ei saa otse rakendusest pilte sotsiaalmeediasse laadida. Selleks tuleb foto ikkagi eraldi rakenduses avada.

Lisaks on kaameral sisse programmeeritud erinevad digitaalsed filtrid – alates sepia tonaalsusest kuni tilt-shift objektiivi poolt loodava miniaturisatsiooni efektini välja. Loomulikult ka Fujile omane Fuji fotofilmide simulatsioon, kus värvid taasesitatakse sarnaselt Fujifilmi populaarsetele filmidele, nagu Provia, Velvia või Astia, miks ka mitte mustvalge film koos teatud värvusfiltriga.

 

XQ1-eest_sees

Mida siis arvata Fujifilmi X seeria pesamunast? Need põgusad päevad, mis kaamera mul käes oli, jätsid antud aparaadist väga positiivse mulje. See on tõesti kiire – alates sisselülitamisest, jätkates teravustamisega ning lõpetades sarivõttega. Fotod tõesti hea kvaliteediga, korralik video ning mis kõige tähtsam – õnnestunud kompaktse disainiga. 

Nõrgas valguses paistis kenasti toime tulevat, mugav kasutada ning vastavalt vajadusele ümber seadistada. Mida enamat tahta ühest 400€ kompaktkaamerast! Jah, WiFi funktsionaalsus jättis siinkohal rohkem soovida – oleks see võinud olla rohkem Panasonic DMC-LF1 moodi – NFC sidumise ning ka kaugjuhtimise võimalusega. Sest just WiFi piiratud funktsionaalsus rikkus ära üldiselt ülihea esmamulje.

Fujifilm XQ1 on kaamera, mis püüab nii algaja fotohuvilise kui ka tõsise entusiasti pilke. See on stiilse disainiga, kompaktne ning väga hea pildikvaliteediga ning ülilihtne kasutada. Kui sa pead lugu pildiotsijast, siis vaata Lumix DMC-LF1 poole, kui otsid puutetundlikku ekraani, siis 100 lisaeuro eest saad samasse klassi kuuluva PowerShot S120 kompaktkaamera. Kui need kaks asja välja jätta ning unustada WiFi piiratud funktsionaalsus, on XQ1 perfektne taskukaamera.

Fujifilm XQ1 Photopointis 399€

(2626)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm XQ1, hõbedane 12 megapiksliga EXR CMOS II sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD, WiFi
Canon PowerShot S120 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (24-120 mm), optiline pildistabilisaator, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" puutetundlik LCD, FullHD video, HDMI, WiFi
Panasonic Lumix DMC-LF1, must
  • 12,1-megapiksline MOS sensor
  • 7,1× suumiga Leica objektiiv (28 – 200 mm)
  • Power O.I.S pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi ning NFC ühendused
Olympus XZ-2, must 12 megapikslit, 4× optiline suum (28-112 mm), pildistabilisaator, Full HD video, HDMI, 3" puutetundlik LCD ekraan, metallkorpus
Fujifilm XF1, must 12 megapiksliga EXR CMOS sensor, Fujinon 4× suumobjektiiv (25-100 mm), pildistabilisaator, manuaalrežiimid, RAW, Full HD video, HDMI, 3" LCD
Fujifilm X100s, hõbedane 16,3 megapiksliga APS-C mõõdus CMOS sensor, Fujinon f/2 avaga fiksobjektiiv (35mm ekvivalendina 35mm), hübriid-pildiotsija, EXR II protsessor, FullHD video, HDMI, 2,8" LCD, RAW failivorming
Fujifilm X-E2 + 18-55mm, must
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X-E1 + 18-55mm, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 2.8" LCD, OLED pildiotsija, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast