Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm X30 kompaktkaamera

fujifilm-x30-photopoint-lauri-veerde-avang-2

See siin on üks 2014-2015 aasta võimekamaid kompaktkaameraid. Fujifilm X30 on täiustatud versioon Fujifilm X20 kaamerast ning otsene konkurent sellistele tõsistele aparaatidele nagu Canon PowerShot G7X ja Sony RX100 III. Need kaks võivad uhkustada kompaktse korpuse ja üsna suure 1″ pildisensoriga. Fujifilm X30 aparaadil on veidi pisem pildisensor ning selle suur korpus hästi taskusse ei mahu. Ometi on X30 kaameral välja käia omad trumbid, mis paljude tõsisemate fotohuviliste jaoks kindlasti taskusõbralikkusest olulisemadki on. Võtame karbist välja ja vaatame, mida sel uhkel kaameral meile pakkuda on.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-1

Fujifilm X30 olulisemad omadused

  • 12MP 2/3″-tüüpi X-Trans CMOS II sensor (8.8 x 6.6 mm)
  • EXR II pildiprotsessor
  • F2.0-2.8 ava ja 28-112 mm (35mm ekvivalendina) fookuskaugusega objektiiv. Manuaalne suum (suumirõngas objektiivi peal)
  • Hübriid autofookus – teravustamisel kasutatakse nii kontrast- kui ka faasituvastusega piksleid
  • ISO 100-3200, võimendusega 12800 (JPEG faile pildistades)
  • 6 kasutaja pool seadistatava funktsiooniga nuppu + valikurõngas objektiivi ümber
  • 2 360 000 piksliga elektrooniline pildiotsija. 0.65 x suurendus
  • 3.0″ 920 000 piksliga 3:2 nurga alla seatav LCD ekraan
  • 12 fps sarivõte
  • Senistele lisatud ‘Classic Chrome’ digifilter
  • Sisseehitatud Wi-Fi
  • Full HD filmirežiim 1080p 60 fps/24 fps, video maksimaalne andmesagedus: 36Mbps). Sisseehitatud stereomikrofon. Võimalus kasutada välist mikrofoni (2.5 mm pesa)

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-2

Fujifilm X30 on täiustatud versioon 2013. aastal esitletud Fujifilm X20 kaamerast. Selle artikli kirjutamise hetkel on see kaamera veel Photopointis müügil – 149€ soodsamalt kui uus mudel. X30 pildikvaliteet on senise X20 mudeliga võrreldes jäänud samaks. Sest kõik kolm peamist pildikvaliteeti määravat komponenti – sensor, pildiprotsessor ja objektiiv – on täpselt samad nagu X20 kaameral. Üsna põhjalikult on aga paremaks muudetud käsitlemismugavust. Kuidas täpselt, seda vaatame allpool.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-3

Karbis on:

  • Fujifilm X30 kompaktkaamera
  • Kaamerarihm
  • Kaamerarihma klambrite kinnitamiseks mõeldud abivahend
  • Kaamerarihma klambrite nahkkatted
  • Kaamerarihma klambrid
  • Liitiumaku
  • Laadimisadapter
  • Laadimisadapteri pistik
  • USB-kaabel (Micro USB otsaga)
  • Kiirjuhend paberil ja täielik juhend CD-plaadil.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-10

Fujifilm X30 kaamera on Photopointis olemas kahes värvitoonis: must ja hõbedane. Kumb nägusam tundub, see on juba maitse asi. Selles postituses võtan karbist välja üleni musta värvi korpusega X30 kaamera.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-700
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-4

 

 Eraldi akulaadijat X30 kaameraga kaasa pandud ei ole. Laadimine käib sarnaselt nutitelefonidele – kaamera tuleb adapteri ja USB-kaabli abil ühendada otse vooluvõrku.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-5

Fujifilm X30 kaameral on kaasas korralik lai kaamerarihm. Selle rihma kinnitamine on sarnaselt kaamerale retrohõnguline ja võib mõne algajama fotohuvilise päris segadusse ajada. Kinnitamiseks kasutatakse kahte kunstnahast katet ja kahte klambrit. Klambrite paigaldamiseks on kaasa pandud väike plastikust abimees.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-6
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-7

 

Klambrid tuleb kinnitada kahele poole kaamerat olevate aasade külge. Musta värvi katted varjavad stiilselt klambri ja kaamerarihma vahelise kinnituskoha.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-9

Tänu korralikule kaamerarihmale saab aparaati kanda mugavalt rinnal või üle õla visatuna seljal.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-11

Fujifilm X20 kaamerale heideti ette aku väikest vastupidavust (270 kaadrit ühe laadimiskorraga). Seda näitajat on Fujifilm X30 juures parandanud. Liitiumaku tundub juba visuaalselt kompaktkaamera kohta tavatult suur. Ühe laadimiskorraga võimaldab see CIPA standardse testi kohaselt pildistada 470 kaadrit. Seda on enam kui Sony RX100 III (320 kaadrit) või Canon G7X (210 kaadrit :-o ) vastavad näitajad.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-12

Fujifilm X30 on väga ilus kaamera. Tugev ja tummine magneesiumsulamist korpus on keskelt kummeeritud. See pinnakate ulatub eest külgedele ning vasakult poolt ka kaamera taha ning muudab kaamera käsitlemise väga mugavaks. Eriti just võrreldes näiteks Sony RX100-seeria aparaatide siledate alumiiniumkorpustega. Metallist objektiivikork on seestpoolt kaetud sametiga ning asetub ilma mingi kinnitusnagata tihedalt objektiivi peale.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-13

Tagakülg on tihedalt nuppe täis kuid samas on paremal pool piisavalt palju kummeeritud pinda ka pöidla jaoks. X20 kaamera LCD-ekraani ei saanud üles-alla liigutada ning seetõttu olid sel kaameral juhtnupud ka ekraani vasakus ääres. Väga ebamugav lahendus. X30 kaamerat on märksa mugavam juhtida, sest olulised juhtnupud on nüüd kõik parema pöidla tegevusraadiuses.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-21
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-22

 

Fujifilm X30 ekraan on nurga alla seatav. Pisut saab seda kallutada allapoole ning enam kui 90 kraadi ülespoole. See on igati tervitatav omadus.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-15
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-14

Vasakul pool küljel, korraliku jäiga luugi all on peidus 3 ühenduspesa. HDMI, Micro USB ja 2.5 mm pesa. Viimase abil saab kasutada mikrofoni või distantspäästikut.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-802
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-801
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-800

 

Fujifilm X30 kompaktkaamera sisse lülitamiseks tuleb keerata objektiivi suumirõngast. See on päris ebamugav viis – eelistatum variant oleks kindlasti traditsiooniline lüliti või nupp kaamera peal. Juba välja lülitatuna ulatub X30 objektiiv kaamera korpusest umbes 2.5 cm väljapoole, olles seega olulisimaks põhjuseks, miks X30 ei mahu ei püksitaskusse ega kitsamasse kotilahtrisse. 28mm fookuskauguse asendis on kaamera koos objektiiviga umbes 8cm ja 112 mm asendis umbes 9 cm paksune.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-900

Fujifilm X30 LCD-ekraan mahutab 920 000 pikslit ja on seega poole teravama pildiga kui eelkäijal. Seetõttu ei ole seadete kuva esitatud nii piksliselt, parem on kadreerida ja pildistatud fotod paistavad hoopis ilusamad.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-20

Ehk kõige suuremaks edasiarenduseks X30 kaamera juures on optilise pildiotsija asendamine elektroonilise pildiotsijaga. See on tippklassi pildiotsija – üks paremaid, mis tänapäeva kaameratel üldse olemas. Selle avar ja terav ekraan on täpselt sama, mis on kasutuses Fujifilmi parimas hübriidkaameras X-T1. Pildiotsija vaade on ligi 2x teravam kui näiteks Sony a6000 ja Olympus E-M10 hübriidkaamerate puhul.

Pildiotsija okulaarist vasakul pool olevast rattast saab korrigeerida dioptrit. Paremal pool on aga sensor, mis registreerib lähedal olevad esemed – näiteks silma – lülitades LCD-ekraani välja ja elektroonilise pildiotsija sisse.

 fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-26

Välklamp kargab välja paremalt poolt nurgast ja valgustab tõhusalt kuni 7m kaugusel olevaid objekte. 

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-800-2

Elektroonilise pildiotsija abil kadreerides saab suurele ekraanile Live View otsevaate asemel kuvada olulisemad seadistused mustal põhjal. Oleks muidugi tore, kui ekraani allservas olevaid seadistusi kohe sellestsamast vaatest lahkumata muuta saaks. See aga siin võimalik ei ole. Kuid sellest pole hullu, sest…

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-56
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-57

 

…kiirseadistuste menüü on suurepärane ja avaneb Q-nupule vajutades. Mis iseäranis hea – kasutaja saab kõiki selle kiirmenüü elemente ise muuta ja ringi asetada. Iga Custom Setting kastikese alla saab valida 28 funktsiooni seast sobivaima. Samas ei pääse otse kiirseadistuste menüüst vastavat parameetrit täpsemalt seadistama – nii, nagu näiteks Pentax peegelkaamerate puhul.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-59
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-58

 

Lisaks kiirmenüüle saab paindlikult oma käe järele seadistada ka kaamera füüsilisi juhtnuppe ja rattaid. Kuus nuppu on muudetava funktsionaalsusega kusjuures iga nupu funktsiooni saab valida nendesamade 28 parameetri seast. Neljasuunalise nupu (MACRO, välk, AF ja aegvõte) funktsioonid saab aga näiteks soovi korral asendada kohese teravustamispunkti liigutamisega.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-51
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-54

 

Erinevalt vanemast versioonist on Fujifilm X30 kaameral ka sisseehitatud WiFi. Vaikimisi saab WiFi ühenduse sisse lülitada tagaküljel vasakus alumises nurgas oleva nupu abil.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-60
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-61
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-62

 

Kaamera peal olevat programmiratast keerates kuvatakse uhke graafika ka ekraanil. X30 kaameral on olemas Multiple Exposure režiim, mis lubab pildistada mitu kaadrit üksteise peale. Samuti on X30 kaameral Fujifilmi teada-tuntud hea digifiltrite valik.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-63
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-64
fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-65

 

Ka panoraamrežiim on X30 kaameral parem kui ühelgi teisel kompaktkaameral (minu mäletamist mööda). Nimelt saab siin väga lihtsalt seadistada kahte olulist asja – esiteks seda, kui pikka panoraami me tahame. Teiseks seda, mis suunas me panoraami pildistada soovime. Kui seadistame näiteks kaamera pildistama ülevalt allapoole, saame kaamera panoraami pildistamisel keerata püstisesse (portrait) asendisse ning panoraam tuleb tavalise kitsa triibu asemel palju kõrgem.

Ka näiteks Sony kaameratel on olemas võimalus panoraami horisontaalse asemel püstipidi kaameraga salvestada. Seal on see seadistus peidetud menüü sügavustesse, Fujifilmil aga kenasti ekraanile kuvatud võimalustega kohe saadaval.

 

fujifilm-x30-digikaamera-photopoint-27

Fujifilm X30 kõige paremaks omaduseks – võrreldes konkurentidega – on kasutamismugavus. Juhtnuppude rohkus, samas ka nende nuppude paindlik seadistamise võimalus pildistaja enda soovide kohaselt – muudab selle aparaadi ahvatlevaks paljudele tõsistele fotohuvilistele. Seda ahvatlust pärsib ehk objektiivi liiga kitsas maksimaalne vaatenurk (fookuskauguste vahemik algab ju alles 28mm juurest) ning väiksem ja väiksema lahutusvõimega pildisensor, mis suuremate ISO väärtuste puhul 1″ tüüpi kiipidele kahjuks siiski alla jääb. Aga mitte palju. Pidagem ka meeles, et siin artiklis välja toodud konkurendid maksavad ka mitusada eurot rohkem kui Fujifilm X30.

 

 

 

(2686)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X30, hõbedane
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (28 – 112 mm)
  • Elektrooniline pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 50p video
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X30, must
  • 12-megapiksline 2/3'' CMOS sensor
  • 4× optilise suumiga (28 – 112 mm)
  • Elektrooniline pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 50p video
  • Integreeritud WiFi ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast