Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm X-E2 hübriidkaamera

IMG_1725

Teate neid ülilahedaid Fujifilm X seeria hübriidkaameraid? Noh, neid retrostiilis kaameraid, mis kannavad nimetust X-Pro1, X-A1, X-M1, X-E1 jne. Jah, täpselt neid samuseid. Mul on hea uudis teile, fotosõpradele. Antud nimekirjast viimane, X-E1 on saanud endale värskenduskuuri ning muutnud tähistust. Vähe sellest, uus X-E2 on meil Photopointi ajaveebi nobedate näppude käes karbist välja võtmiseks ning lähemalt uurimiseks.

Esmapilgul ei tundu võrreldes X-E1’ga edasiminekud suured olevat. Samapalju piksleid sensoril, muutunud pole ka ekraani või pildiotsija mõõt, välised mõõtmed ning disain suhteliselt samasugused. See kõik on esmapilgul, sest X-E2 kaane all rohkem sobrades tuleb erinevusi hulgim välja.

Mis need on, saate näha juba järgnevast tabelist:

Fujifilm X-E2 Fujifilm X-E1
Sensor X-Trans CMOS II
16,3 megapikslit
23,6 × 15,6 mm (APS-C)
X-Trans CMOS
16,3 megapikslit
23,6 × 15,6 mm (APS-C)
Pildiprotsessor EXR Pro II EXR Pro
ISO ulatus 200 – 6400
laiendatav kuni 25600
200 – 6400
laiendatav kuni 25600
Teravustamine Hübriidne
TTL kontrastituvastusega
ning faasituvastusega
TTL kontrastituvastusega
Säriajad 1/4000 – 30 sek 1/4000 – 30 sek
Sarivõte 7 kaadrit/sek 6 kaadrit/sek
Videosalvestus 1920 × 1080 50p/25p
1280 × 720 50p/25p
1920 × 1080 24p
1280 × 1080 24p
Ekraan 3″ TFT LCD
1040000 pildipunkti
2,8″ TFT LCD
460000 pildipunkti
Pildiotsija OLED värviline pildiotsija
2360000 pildipunkti
OLED värviline pildiotsija
2360000 pildipunkti
Ühendused miniHDMI, USB
2,5mm mikrofoni sisend
miniHDMI, USB
2,5mm mikrofoni sisend
Juhtmevaba võrk WiFi IEEE 802.11 b/g/n puudub
GPS Läbi nutitelefonis oleva rakenduse puudub
Mõõdud 129 × 74,9 × 37,2 mm 129 × 74,9 × 38,3 mm
Kaal (ainult kere) 300 g 300 g

Mida need numbrilised ning tehnoloogilised muudatused tegelikult annavad tavakasutajale, sellest me räägime artikli jooksul pikemalt. Praegust oleks aga targem karbile küüned taha lüüa ning pakendist Fujifilm X-E2 esmalt välja võtta.

IMG_1594

IMG_1595

IMG_1596

Pakendus on tootel võrdlemisi tagasihoidlik. Viisakas mustas karbis peitub kahe kihi jagu tooteid. Ülemises on kaamera koos objektiiviga, alumises kõik lisatarvikud. Liigset materjali pakendamiseks pole kasutatud – kile sisse ning korras.

 

IMG_1598

Karbist leiab lisaks Fuji X-E2 kerele ka 18-55mm objektiivi, objektiivi päikesevarjuki, laadija koos toitekaabliga, liitiumaku, kaamerarihma ning rihma kinnituseks vajalikud lisavidinad. Mingil põhjusel pole kaameraga kaasa pandud USB kaablit, kuid see pole vast kellelegi probleem, kuna X-E2 kasutab microUSB pesa. Seega saab kasutada seda sama kaablit, mis sul nutitelefoni või tahvelarvuti ühendamiseks arvutiga. Pildilt jäi välja küll kasutusjuhend ning tarkvara CD, kuid selle vast annate andeks.

IMG_1603

Nagu Fuji ikka, kasutab ka X-E2 Fujifilm X bajonetti objektiivide kinnitamiseks. Sensor kaamera sees on sama suur, kui enamusel tavakasutajale suunatud peegelkaamerate sees. Täpsemalt öeldes – 23,6 × 15,6 mm külgedega APS-C mõõtu valguspüüdja (sorry, Canon, sinu sensoritest ikkagi suurem). Kvaliteedilt ei jää antud kaamera pildisensor alla teistele hübriidkaameratele ega peegelkaameratele.

Mis puudutab antud sensori erinevaid aspekte – nagu eelmise versiooni X-Trans sensoriga, puudub ka sellel optiline madalpääsfilter. Põhjus, miks ei teki probleeme moiré või aliasing efektiga on see, et sensoris ei ole kasutusel klassikaline Bayeri värvifilter (erinevat värvi püüdvad pildipunktid on 2×2 ruudustikus) vaid korrapäratumat 6×6 ruudustikku. See võimaldab saavutada teravama ning detailsema kujutise nii videoid salvestades kui fotosid tehes.

IMG_1608

Suureks edasiminekuks võib antud kaamera juures pidada tegelikult uuendatud pildiprotsessorit ning automaatset teravustamist. EXR Pro II pildiprotsessor on kaks korda särtsakam kui eelmise põlvkonna EXR Pro. Mis sinna täpselt sisse pandud, sellest Fuji vaikib, kuid tooteandmetes on neil kirjas, et tegu on kahe protsessoriga süsteemiga. Selle tulemina on parendatud natuke sarivõtte kiirust (X-E2: 7 kaadrit/sek; X-E1: 6 kaadrit/sek) ning väga palju on tehtud videosalvestust paremaks. Algselt oli Fujifilm oma X seeriaga suhtumisel, et need kaamerad pole mõeldud filmimiseks, kuid kasutajad arvasid teisiti. Seetõttu ongi tõstetud 1920 × 1080 24p pealt maksimaalne videokvaliteet 1920 × 1080 50p peale. Poole rohkem kaadreid sekundis – kordi teravam talletatud video. Selles aspektis ei jää uue põlvkonna Fuji X kaamerad enam Sonyle, Olympusele ega Panasonicule grammigi alla. Lisaks annab uus pildiprotsessor kiirema müraeemalduse, teravuse ning optika korrektuuri (nende algoritmidesse karbist välja artiklis ei ole paslik süveneda, kuid ütleme nii, et toimib ülihästi).

Eelnevalt juba mainisin, et sel kaameral on uus teravustamismehhanism. Eelnevatele Fujifilm kaameratele sai tõsiselt ette heita üleüldist autofookuse kiirust, siis uuel mudelil (samamoodi ka Fujifilm XQ1 kaameral, mida paar päeva tagasi karbist välja võtsime) on kasutusel hübriide autofookuse mehhanism. Heades valgusoludes kasutatakse ära kiiret faasituvastuse meetodit ning nõrgemates valgusoludes lülitab kaamera end automaatselt kontrastituvastuse peale. Suhteliselt hämarates tingimustes sai X-E2 pildi teravaks mõnikord isegi kiiremini, kui kõrgelthinnatud Canon EOS 5D Mark III täiskaader peegelkaamera. Vot täpselt nii hea on X-E2 teravustamine.

IMG_1612

Tulles nüüd kaamera disaini juurde. X-E2 on klassikalise Fujifilmi retro välimusega. Pealmine plaat on anodeeritud alumiiniumist ning ülejäänud korpus nahaimitatsiooniga kattega. Suure boonusena on kaamera eespaneelil kummeeritud (kuid sama mustriga) sõrmetugi, mis annab hea haarde kaamera ümber. Lisaks on eespaneelil näha bajonetist vasakul pool objektiivi lukustuse nuppu ning paremal asub teravustamisrežiimi valiku hoob.

IMG_1633Tagumine külg on kaameral kirju mis kirju. Keskseks elemendiks on suur 3-tolline LCD ekraan, millel pildipunkte peale laotud natuke üle miljoni (eelmisel mudelil oli see number tagasihoidlik 460000). Lisaks on vasakus ülemises nurgas elektrooniline, OLED ekraaniga pildiotsija. Selle sisse-välja lülitamiseks pole eraldi nuppu vaja, kuna pildiotsija aktiveerimiseks kasutatakse sensorit. Nii ekraanile kui pildiotsijasse kuvatavat infot saab muuta Disp/back nupuga ning nende seadistus on eraldi.

Nuppude loogikast läbi närimine võib võtta natuke kauem aega, kuna Fujifilm ei lähene mitte sellest, kuidas teised tootjad eelnevalt teinud asju, vaid sellest, kuidas neile tundub mõistlikum. Kui korra sellega harjuda, siis on lihtne ning arusaadav kaamerat kasutada.

IMG_1676

IMG_1682

IMG_1677

Ülaltoodud piltide näitel alustades vasakpoolsest pildist:
Drive nupp kuvab erinevad pildistamisrežiimid – lates üksikkaadrist ja sarivõttest, lõpetades erinevate kahvelduse variantidega (säri, tundlikkus jne).
Q nupp kuvab kõik muudetavad parameetrid ekraanile, kust saab nooleklahvidega liikudes valiku teha.
AE nupp kuvab jällegi särimõõtmise parameetrid.

IMG_1678

IMG_1670

IMG_1673

Fn2 lüliti kuvab vaikimisi valgetasakaalu valiku.
AF lüliti jällegi kuvab ekraanile teravustamispunkti valikud.
Ning Menu/OK nupp toob ekraanile kaamera menüü.

Tagumine kerimisratas toimib menüüdes mugava liikumisvahendina/parameetri valijana, kuid pildistamisrežiimis ka ava seadistamisena. Kui objektiivil keerata ava valik manuaalse peale, siis läheb antud funktsioon objektiivi vastava rõnga peale. Lisaks on kaameral kaks lülitit – AF-L ning AE-L. Mõlema kasutamisloogika on sama – kui nupp on alla vajutatud, siis toimib see säri- või teravustamislukuna. Ühest küljest on see natuke imelik, kuna enamus kaameratel piisab korra alla vajutamisest, et lukustus aktiveerida, kuid Fujifilmi puhul tuleb need all hoida. Samas, harjumuse asi.

Välgu kontrollmehhanism on igatepidi vahva. Just selles suhtes, et kui välk on korpusesse peidetud, siis on aktiveeritud välgukeeld. See välistab välgu isepäi väljakargamist ebasobivatel hetkedel. Välgu avamiseks on tagumisel paneelil pildiotsija kõrval pisike lüliti.

IMG_1696

Selle kaamera puhul ei pea piirduma ainult sisseehitatud välguga. Soovi korral saab kasutada ka erinevaid Fuji väliseid välklampe, mis kinnituvad standardsesse välgupessa.

IMG_1620

IMG_1616

Rääkides Fuji nn kit-objektiivist. Komplektis olev  FUJINON XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS on soliidse metallist konstruktsiooniga, suumimehhanism käib meeldiva raskusega ning ülisujuvalt. Objektiiv on varustatud kolme erineva rõngaga – eesmine toimib teravustamisrõngana käsitsiteravustamise režiimis. Keskmine muudab objektiivi fookuskaugust ning sisemine toimib avarõngana, kui objektiivi ava valik on lülitatud automaatika pealt käsitsi muutmisele (mis toob kaamera põhimõtteliset P režiimist avaprioriteet režiimi või säriprioriteet režiimist manuaalrežiimi). Lisaks on sellel objektiivil ka optiline pildistabilisaator sisse mahutatud.

IMG_1648

Fujifilm X-E2 pealmiselt küljelt leiame välgukinga, selle ees asub kaks pisikest avaust, mille taga peituvad mikrofonid. Huvitav on selle kaamera juures jätkuvalt klassikaline X seeria retrodisain. Suuremast valikurattast saab paika panna säriaja (A valikus on sõltuvalt muudest kaamera parameetritest siis P või A režiimis; spetsiifilise säriaja puhul kas säriajaprioriteedis või manuaalrežiimis). Lisaks on paremal äärel mugav särikompensatsiooni valikuratas. Sisse-väljalülitus käib X-E2 mudelil päästiku ümber olevast hoovast. Päästik ise on sellise disainiga, et sinna peaks olema võimalik peale keerata ka tavaline päästikutross, kuid kahjuks selle testimiseni me ei jõudnudki. Eesmises paremas nurgas olev Fn nupp toimib pildistamisrežiimis aga tundlikkuse (ISO) valiku nupuna ning piltide taasesitamisrežiimis hoopis WiFi aktiveerimise nupuna.

IMG_1652

IMG_1656

IMG_1655

IMG_1635

IMG_1645

X-E2 aku ning mälukaart sisestatakse kaamerasse põhja alt. NP-W126 aku, mida kaamera kasutab, peab ühe laadimisega vastu keskeltläbi 350 kaadrit. Suhteliselt hea tulemus suure ning terava ekraaniga kaamera kohta, millel olemas ka WiFi funktsioon.

Paremal küljel ei ole ühtegi väljundit. Vasakul küljel on neid natuke ikka pandud. Ülevalt alla lugedes on 2,5mm mikrofoni sisend, mis toimib ka distantspäästiku sisendina. Lisaks on olemas ka miniHDMI videoväljund ning microUSB pesa arvutiga ühendamiseks.

IMG_1629

Mis puudutab Fujifilm X-E2 WiFi võimekusse, siis see on minu jaoks natuke kahtlase väärtusega. Nimelt saab juhtmevabalt pilte kanda nutitelefonisse või tahvelarvutisse vastava rakenduse abil (rakendusi on kaks – üks lihtsalt eelvaadete kuvamiseks, teine täismõõtu failide kopeerimiseks). Samamoodi saab kasutada automaatse tagavara funktsiooni ning automaatselt kopeerida üle kohtvõrgu tavaarvutisse pildifailid. Miinusküljena on see, et nutitelefoni ei saa kasutada kaamera kaugjuhtimispuldina.

Samas on kaamera suunatud mitte ainult tõsisele fotoentusiastile (olgugi, et disain sellele vihjab), vaid ka tavakasutajale. Püsivara tasandil on juba olemas klassikaline Fuji filmide simulatsioon ning ka erinevad digitaalsed filtrid – alates tilt-shift objektiividele omasest selektiivsest fookusest, lõpetades erinevate värvi- ning tooniefektidega.

IMG_1726

Mida siis ikkagi arvata Fuji viimasest X seeria hübriidkaamerast? Kuradima mõnus, ütleks ma selle kohta, tegelikult kah. Fujifilmi hübriidkaamerad on alati olnud oma disainiga parajad pilgupüüdjad, kuid peale viimast versiooniuuendust on üle saadud suurimatest kitsaskohtadest. Seda eriti võrreldes Sony NEX seeria tippmudelitega – NEX-6 ja NEX-7 ning astub tõsiselt ka Olympuse OM-D seeria kaameratele kandadele. Aasta eest sai Fujile ette heita, et objektiivide valik on niru – ka see on lahendatud kuna Fujinon kirjadega kvaliteetseid objektiive on Photopointis saadaval küllaga (koos eelpool mainitud 18-55mm klaasiga kokku 8). Lisaks saab vaheadapteritega selle kaamera ette toppida palju muid objektiive (ning kasutada ka vinjeteerumise ning teravuse kontrolli kaamerasiseselt).

Kõike seda arvesse võttes võin ma uut Fujifilm X-E2 hübriidkaamerat soovitada südamerahuga. Sobib see suurepäraselt nõudlikule fotohuvilisele kui ka algajale fotograafile, kes ei soovi kasutusmugavuse ning pildikvaliteedi osas kompromisse teha. Tõsi, ainuke kompromiss, mida teha tuleb, on seotud rahakotiga. X-E2 kere hind on 899 eurot ning 18-55mm objektiiviga komplektid maksavad 1299 eurot. Samas on see ikkagi mõistlik kompromiss, arvestades kaamera paindlikkust.

Fujifilm X-E2 hübriidkaamerad Photopointis alates 899€

(2173)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-E2 kere, hõbedane
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X-E2 kere, must
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X-E2 + 18-55mm, hõbedane
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X-E2 + 18-55mm, must
  • 16,3-megapiksline X-Trans APS-C CMOS II sensor
  • 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne faasi- ja kontrastituvastusega autofookus
  • Integreeritud WiFi ühendus
Fujifilm X-E1 + 18-55mm, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 2.8" LCD, OLED pildiotsija, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus
Fujifilm X-E1 kere, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 2.8" LCD, OLED pildiotsija, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus
Fujifilm X-M1 + 16-50mm, must 16,3 megapiksliga X-Trans APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, klassikaline metallkorpus, WiFi
Fujifilm X-A1 + 16-50mm, must 16,3 megapiksliga APS-C CMOS sensor, 3" LCD, manuaalrežiimid, RAW fail, FullHD video ja HDMI, elektrooniline lood, klassikaline metallkorpus, WiFi
Sony NEX-7 + 18-55mm 24,3 megapiksliga Exmor APS HD CMOS sensor, BIONZ pildiprotsessor, tolmueemaldus, 3" Xtra Fine TruBlack LCD ekraan, XGA OLED pildiotsija, RAW fail, FullHD video, HDMI, magneesiumsulamist korpus
Sony NEX-6 + 16-50mm Kit 16,1 megapiksliga APS-C mõõdus CMOS sensor, tolmueemaldus, 3" LCD ekraan, OLED pildiotsija, RAW failivorming, FullHD video, HDMI, Wi-Fi, DLNA tugi.
Olympus OM-D E-M1 kere
  • 16,3-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-suunaline pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 30p videosalvestus
  • Integreeritud Bluetooth ja WiFi
Olympus OM-D E-M5 kere, must 16,1 megapiksliga Live MOS sensor, tolmufilter, 3" kallutatav puutetundlik OLED ekraan, pildistabilisaator, manualrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, tolmu- ja pritsmekindel korpus, elektrooniline pildiotsija

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast