Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm X-A5 hübriidkaamera

Nad ütlevad, et Fujifilm X-A5 on retrovälimusega kaamera neile, kellele meeldib selfiesid plõksida. See ütlemine on puha lollus. Olgem ausad – erinevalt Fujifilmi kallimatest X-seeria kaameratest on see mudel ju üsna modernse väljanägemisega. Ja autoportreesid saab sellega teha küll, kuid nii võimeka kaamera defineerimine läbi endlipiltide küll ühelegi fotoajakirjanikule au ei tee. Selles artiklis võtame Fujifilmi hetkel kõige uuema hübriidkaamera karbist välja ja vaatame, milline see tegelikult on. Ja miks sa selle endale ostma peaks – või ei peaks.

 

X-A5 on Fujifilmi peaaegu-kõige-soodsama hübriidkaameraliini kõige uuem esindaja. See asetub Fuji valikus 2016. aasta lõpul esitletud  säästukaamera X-A10 ja 2018. aasta keskel turule tulnud X-E3 vahele.

X-A seeria kaamerate arengut ei saa pidada just kiireks, sest alates esimesest sellisest aparaadist (X-A1 aastal 2013) on Fujifilm nende mudelite juures teinud ainult pisiparandusi. Täiustatud versioonina senisest Fujifilm X-A3 hübriidist toob X-A5 nüüd pärast aastatepikkust paigalseisu kauaoodatud arenguhüppe. Mitte küll suure, aga siiski üsna olulise: faasituvastusega autofookuse ja kiirema protsessori.

 

Karbis on: Fujifilm X-A5 hübriidkaamera, XC 15-45mm F3.5-5.6 OIS Power Zoom objektiiv koos objektiivikorgiga, liitiumaku, kaamerarihm, laadimisadapter ning Micro USB kaabel. Lisaks olid karbis ka kasutusjuhendid, mis vaataja esteetilist naudingut silmas pidades ülalolevalt pildilt välja jäid.

 

Faasituvastusega pikslid sensoril tähendavad seda, et X-A5 autofookus on X-A3 ja X-A10 kaamerate automaatsest teravustamisest kiirem ja täpsem – seda nii üksikpiltide pildistamisel kui ka jälgiva autofookuse režiimil – näiteks siis, kui pildistad liikuvat objekti ja tahad, et kaamera seda objekti teravana hoiaks. Samuti annab kiirem teravustamine end positiivsest küljest tunda video filmimisel.

Fujifilm X-A5 olulisemad omadused

  • 24.2 MP APSC-mõõdus (tavalise Bayer värvifiltriga) CMOS sensor. Pikslite arvult sama nagu X-A3 kaameral kuid uue disainiga ja varustatud faasituvastusega pikslitega, mis muudavad teravustamise kiiremaks
  • Fujifilmi sõnul on sensori pildikvaliteet senisest parem, dünaamilist ulatust on 1 stopi võrra enam
  • Säriajad mehaanilise katikuga: 4 – 1/4000 sekundit. Elektroonilise katikuga: 4 – 1/32000 sekundit
  • Uus pildiprotsessor muudab kamera 1,5 x senisest kiiremaks. Kiiremat toimimist peaks olema tunda nii kaamera sisse lülitamisel kui ka muidugi teravustamisel
  • Tundlikkuse seadistamine: ISO 200 – ISO 12800, Võimendusega ISO 100 – ISO 51200
  • 3″ diagonaaliga puutetundlik LCD-ekraan mahutab 1 040 000 pikslit ja on vajadusel kuni 180° ulatuses nurga alal seatav
  • Sarivõtte maksimaalne kiirus 6 kaadrit sekundis. Kuni 10 jpg kaadrit.
  • 4K video salvestamine on praktiliselt mõttetu, sest maksimaalseks kaadrisageduseks on vaid 15 fps! 4K videorežiim on kasulik pigem fotokaadrite salvestamiseks 8.3 MP lahutusvõimega ja kiirusega 15 fps
  • Full HD video salvestamine on see-eest korralik: 1920 x 1080 59.94p / 50p / 24p / 23.98p; Maksimaalselt 14 minuti pikkused klipid
  • HD mõõdus video salvestamine 1280 x 720 59.94p / 50p / 24p / 23.98p; Klipi maksimaalne pikkus on 27 minutit
  • Aegluubis videolõigud: 1280 x 720 1.6x / 2x / 3.3x / 4x
  • Lihtsamaks WiFi ühenduvuseks on kaamerale lisatud Bluetooth 4.1 võimekus
  • Lisatud on 2.5mm mikrofoni pesa
  • NP-W126S aku on sama mis X-A3 kaameral kuid aku kestvus on 10% võrra paranenud

 

Fujifilm X-A5 kaamera juures on tehtud kaks olulist täiustust. Esimesest, kiiremast autofookusest, ma juba kirjutasin. Teine suur täiustus pole mitte kaamera ise vaid kaamera komplektsus. Ehk teisisõnu X-A5 aparaadiga koos esitletud 15-45mm komplektobjektiiv.

Senimaani oli nende Fujifilmi soodsamate X-A seeria kaameratega see häda, et kaamera korpused olid küll pisikesed, kuid komplektis olevad 16-50mm f/3.5-5.6 objektiivid olid nii matsakad, et nullisid täielikult ära tunde kompaktsest hübriidkaamerast. Muidugi võis X-A komplekti juurde osta mõne suurepärastest Fujifilmi fiksidest, kuid lisaobjektiivi ostmine pole see, mida algaja fotohuviline kohe tegema hakkaks. Nüüd – 15-45mm objektiiviga – on ka Fujifilmil olemas tõeliselt mõnus kompaktne hübriidkaamerakomplekt.

 



See objektiiv on selline, mis kaamera väljalülitatuna on kompaktselt lühike, kuid niipea kui kaamera sisse lülitad, libiseb pikemaks. Pisike korpus on saavutatud tänu elektroonilisele suumile (Power Zoom). Transportasendis on objektiivi pikkuseks kõigest 4,4 cm. Suumimisel on võimalik valida kahe kiiruse vahel ja filmirežiimil on suumimine (erinevalt mehaanilise suumiga objektiividest) mõnusalt sujuv. Objektiivil on olemas ka 3 EV astmelise efektiivsusega optiline värinastabilisaator.

 

Ligikaudne mõõtmete võrdlus. Vasakul senine Fujinon XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS II, paremal uus XC 15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ.

 



Fujifilm X-A5 on välimuselt päris sarnane senise X-A3 kaameraga. Lakooniline lihtne disain, metallist korpus kaetud mingi materjaliga, millest ka näpuga katsudes eriti aru ei saa et kas see on nüüd plastik või mingi kunstnaha imitatsioon. Kummeeritud pinnaga siin igal juhul tegu ei ole.

 

 

Paremal pool olevast heeblist saab avada integreeritud välklambi. Otse selle all, kummist katte taga on 2.5mm mikrofoni pesa. See on mõeldud peamiselt Fujifilmi enda 2.5mm pistikuga MIC-ST1 mikrofoni jaoks.

 

Vasakul pool küljel on kaks ühenduspesa: HDMi ja Micro USB. Kusjuured HDMI kaudu saab salvestada videot välisele andmekandjale.

 

Võrreldes X-A3 kaameraga ei ole X-A5 kaamera esiküljel enam teravustamisrežiimide muutmise lülitit. See funktsionaalsus on nüüd viidud puuteekraanile – manuaalne, jälgiv ja automaatne teravustamine on valitav ekraani paremal ääres oleval ikoonil puutudes.

Puutetundlikkuse funktsionaalsus on X-A5 ekraanil siiski üsna tagasihoidlik, sest ei peamenüü ega isegi (ülal pildil näha olev) Q-menüü ei ole näpuga kasutatavad. Põhimõtteliselt saabki pildistamisel valida sõrmega ekraanilt teravustamispunkti, muuta digifiltrit ja teravustamisrežiimi. Taasesitusrežiimil saab näpuga eelmist-järgmist pilti ekraanile vedada ja kahe sõrmega suumida. Seega on olulisemad puutefunktsioonid olemas, kuid ei midagi enamat.

 



LCD-ekraan liigub ilusti päris üles välja – nii et saaks ka kaamera ees olles – näiteks vlog stiilis ennast filmides või selfie-sid tehes kadreeringut jälgida.

 

 

Kaamera all on akukamber ning kompaktkamerate eeskujul on siinsamas aku juures ka mälukaardipesa. Statiivikeere on objektiivi keskteljest sentimeetri võrra eemal – manuaalsete panoraamvõtete juures tuleks seda arvestada.

 

Kaamera laadimine toimub läbi Micro USB pesa. Soovi korral võib juurde osta lisaaku ja eraldi akulaadija.

 

Tänu uuele kompaktsele objektiivile ning senisest kiiremale teravustamisele ja protsessorile on Fujifilm X-A seeria muutunud päris heaks valikuks – mitte enam ainult algajale pildistajale, vaid ka juba nõudlikumale fotohuvilisele.

Muidugi on X-A5 kaamera juures – johtuvalt hinnaklassist – mõned kiiksud, millest tuleb teadlik olla. Näiteks 2.5 mm mikrofoni pesa (3.5mm pesa asemel), ergonoomiliselt mitte kõige mõnusamas kohas olevad valikukettad, 4K videorežiim (mis tänu madalale kaadrisagedusele pole kasulik mitte videorežiimina vaid sarivõtterežiimina).

Kuid samas on X-A5 kaameral pakkuda palju hüvesid: tippklassi pildikvaliteet, kiire ja usaldusväärne autofookus, samad filmisimulatsiooni valikud nagu kallimatel Fuji hübriididel, korralik Full HD videorežiim 25 või 50 kaadrit sekundis kiirusega, Bluetooth abil lihtsamaks tehtud WiFi ühenduvus… Ja hästi kiire toimimine nii kaamera sisse lülitamisel kui ka seadistustes ja menüüdes. Nii et kui oled 600-eurose eelarvega head hübriidkaamerat otsimas, siis on X-A5 hetkel vabalt kõige parem Fujifilmi hübriid.

(775)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-A5 + 15-45mm Kit, hõbedane
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne autofookuse süsteem
  • Alumiiniumist korpus, nahkne kate

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast