Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: EOS 70D peegelkaamera

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-22

Kui Canon EOS 60D peegelkaamera kolme aasta eest avalikkuse ette toodi, olid fotohuvilised üsna pettunud. Kujutas see 50D järglane ju enda plastise korpuse, lihtsamate juhtnuppude ja aeglaseme sarivõttega mõnes mõttes hoopis pisendatud versiooni mõnusalt tummisest 50D kaamerast. Nüüd on Photopointi poodidesse jõudnud EOS 60D järglane, kauaoodatud Canon EOS 70D – ja fotohuvilised on rahul. On ju Canon sellesse kaamerasse koondanud enamiku oma viimase aja digipeeglite disaini-ja tehnoloogiasaavutusi nagu näiteks WiFi, suurepärane puutetundlik ekraan, EOS 7D stiilis juhtnuppude süsteem IPB ja ALL-I videorežiimid jne.

Lisaks nendele funktsioonidele on aga Canoni 70D kaameral midagi, mida pole mitte ühelgi teisel fotoaparaadil maailmas – pildisensor, millel iga piksel on jaotatud kaheks. Üks pool on tegelemas pildiinfo salvestamisega ja teine teravustamisega. Ning see tähendab, et 70D autofookus 1) LCD-ekraanilt kadreerides ja 2) filmimise ajal on kiirem kui ühelgi teisel peegelkaameral maailmas.

Selliselt on Canon EOS 70D oluline verstapost just videorežiimi arengus sest see on esimene kaamera, millega filmides töötab automaatne jätkuv teravustamine aktsepteeritavalt kiiresti. Peegelkaameraga filmides ei pea enam teravustama käsitsi objektiivi teravustamisrõngast keerates. See on kõva sõna.

 canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-1

Canon EOS 70D olulisemad omadused

  • 20,2-megapiksline APS-C mõõdus CMOS-sensor. Iga piksel on jagatud kaheks osaks – üks osa on pildiinfo salvestamiseks, teine faasituvastusega teravustamiseks
  • sarivõte kuni 7 kaadrit sekundis
  • 19 risttüüpi punktiga autofookussensor (sama mis EOS 7D kaameral)
  • Dual Pixel CMOS AF automaatse teravustamise tehnoloogia
  • kaugjuhtimine ja andmete edastus WiFi kaudu
  • välja pööratav ja nurga alla seatav 3-tolline puutetundlik LCD ekraan (1,04 miljonit pikslit)
  • ISO tundlikkus kuni 12 800 (laiendatav kuni 25 600)

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-2

Canon EOS 70D kaameraklassis on konkurents väga kõva. Samas hinnaklassis on näiteks sellised aparaadid nagu Nikon D7100, Pentax K-5 II ja Sony a77. Canoni trumbiks nende ees võibki nimetada sensorist tulenevaid võimalusi filmimise ja LCD-ekraanilt kadreerides pildistamise juures. Samuti ka WiFi ühendust ning puutetundlikku ekraani, mis piltide vaatamise ja ka kaamera seadistamise tihti päris mugavaks muudab ja ka igatpidi nurga alla seatav on.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-3

Karbis on: Canon EOS 70D peegelkaamera kere, Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM suumobjektiiv, kiirjuhend, kaamerarihm, CD-plaat portree- ja maastikufotograafia õppevideotega, USB-kaabel, LP-E6 liitiumaku ja akulaadija (samad, mis EOS 5D Mark III kaameral) ning toitekaabel.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-4

Võtame siin karbist välja 18-135 mm STM objektiiviga komplekti. Photopointis on aga ka olemas EOS 70D koos standardse 18-55mm STM objektiiviga ning lihtsalt kerena.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-5

Video filmimise ja LCD-ekraanilt kadreerides pildistamise korral tuleks kiire autofookuse jaoks kaamera ees kindlasti kasutada STM tähistusega objektiive. Need on valmistatud spetsiaalselt töötama Live View režiimil teravustamisega. Tavalise objektiiviga – olgu see nii hea L-seeria klaas kui tahes – ei saa innovaatiline sensor oma täit potentsiaali ära kasutada.

Nagu ka ülalt pildilt veidi näha on, on 18-135mm STM objektiiv metallist bajoneti ja tummise olemusega. Pildile see jäänud ei ole, kuid objektiivi allääres on teravustamise ja stabilisaatori nihikutele sarnanev nupp, millest saab suumi kõige laiemasse asendisse lukustada. Tegelikult ei vaju objektiiv pikemaks ka kaamera tugevama raputamise korral, kui see siiski probleemiks peaks osutuma, saab suumi sellest nupust lukustada.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-8
canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-10

EOS 70D vasakul küljel on SD mälukaardi pesa. Paremal pool kahe kummist lapatsi all on aga ühenduspesad. Ülemise taga on 3.5mm mikrofonisisend ja kaugjuhtimispuldi port. All on mini USB ja HDMI pesad.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-9

Suur LP-E6 liitiumaku lubab ühe laadimiskorraga teha 920 võtet (pooltel kordadel sisemist välklampi kasutades). See on väga hea tulemus, kuigi Nikon D7100 andmetes võib näha 30 võrra suuremat numbrit. Objektiivikinnituse allääres võib näha pisikest ümara kujuga nuppu, mis täidab teravussügavuse eelvaate funktsiooni.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-23

Canon EOS 70D pealmine külg on üsna sarnane EOS 60D kaameraga. LCD-ekraani juures olevas reas täidavad kõik nupud ühte funktsiooni – erinevalt näiteks 5D-seeria kamaeratest, millel ühe nupu alt kaks funktsiooni avaneb (üks eesmise, teine tagumise valikukettaga muudetav). Väga tervitatav on 5D Mark III stiilis pisikese nupu lisamine otse päästiku juurde. Sellele vajutades saab valida hetkel aktiivset teravustamispunktide arvu. Ülal välgukinga mõlemal pool võib näha augukesi, mis annavad mõista, et kaamerasse on sisse ehitatud stereomikrofon.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-14
canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-15

Nupud ei ole mitte päris sileda plastikpinnaga – nagu näiteks EOS 700D või EOS 100D kaameratel, vaid pisut teralisena tunduva tekstuuriga.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-11

Ekraan on üks elementidest, mis Canon EOS 70D kaamerat teistest omataolistest eristab. Esiteks on see välja pööratav ning nurga alla seatav. Teiseks on see puutetundlik.

Puutetundlik ekraan paneb pildistajat senisest enam vajutama tagaküljel olevat Q-nuppu (kiirseadete nupp) Nimelt aktiveerib see nupp puutetundlikkuse standardsel infoekraanil. Nüüd saab ühe puudutusega valida sealt soovitud parameetri ja siis selle väärtust eesmise valikurattaga muuta. Kui soovid aga väärtuse seadeid täpsemalt näha, siis võid puutuda teist korda sedasama parameetrit ning siis võid juba näppudega väärtust paindlikumalt muuta. Säriaja seadmine näpusõbralikul viisil toimib näiteks nii, et ekraanile kuvatakse skaala ning vastavat väärtust saab siis näpuga paremale-vasakule vedades muuta.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-25

Q-nuppu Live View režiimis vajutades kuvatakse olulisemad seadistusvõimalused ekraanile nii, et kadreering jääb nähtavaks. 

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-12

Peamenüüsse sisenedes on ekraani ülaäärt silmitsedes näha, et sakke on seal päris palju. Mõne keskmise sakini jõudmiseks on päris mugav lihtsalt näpuga soovitut puudutada. Edasi saab ka ekraanile kuvatavatest valikutest vajaliku valida näpu abil. Kaks pisikest liigutust ketaste käristamise või paljude nupuvajutuste asemel – see ongi puutetundliku ekraani eelis. Lisaks muidugi teravustamispunkti valimine Live View režiimis pildistades või taasesitusrežiimil kahte näppu kokku-lahku vedades fotode sisse-välja suumimine.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-17
canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-16

Üks oluline uuendus võrreldes EOS 60D kaameraga on video/Live View nupukombinatsioon kaamera tagaküljel, pildiotsija kõrval. Nihiku abil saab kaamera lülitada kas foto- või filmirežiimi. Nupp nihiku all aga vahetab vastavalt režiimile oma funktsiooni. Fotorežiimis saab selle abil aktiveerida Live View režiimi ekraanilt kadreerimiseks. Videorežiimil saab sellest nupust videosalvestust alustada ja lõpetada. See on väga mugav lahendus.

Tagaküljel on valikuketas, millest saab manuaalrežiimis muuta ava, poolmanuaalrežiimis särikompensatsiooni ja menüüdes liikuda vastava saki parameetrite vahel. Valikuratta keskel on kaheksasuunaliselt tundlik suur nupp – täpselt sama funktsionaalsusega nagu 7D või 5D Mark III joystick, kuid ehk ebamugavam kasutada. Selle süsteemi keskmes on “SET” nupp, millega saab kõike kinnitada ja kõikjale siseneda.

canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-24

WiFi funktsionaalsuse on 70D pärinud aasta eest esitletud EOS 6D täiskaadersensoriga peegelkaamera seest. WiFi ühendust aktiveerides saame teada, et kui WiFi on sees, siis ei saa filmida videot. Samuti ei toimi siis USB-ühendus. Muidu on aga võimalik WiFi abil teha igasuguseid põnevaid  – ning tihti ka päris vajalikke asju. Näiteks saata fotot ühest 70D kaamerast 6D kaamerasse, saata pildistatud fotosid automaatselt enda mobiilsesse seadmesse, juhtida kaamerat (nii päästikuid kui ka säriparameetreid) juhtmevabalt arvuti, tahvelarvuti või nutitelefoniga jne. Usun, et enamik 70D omanikke leiavad WiFi funktsioonile ka tarvilikku kasutust.

 canon-eos-70d-peegelkaamera-photopoint-70

Canon EOS 70D olulisimaks trumbiks on kahtlemata automaatse teravustamise kiirus filmirežiimil ja ekraanilt kadreerides pildistamisel. See on tõepoolest üllatavalt kiire ning jätab EOS 700D kaamera kaugele selja taha. Testisime EOS 70D kaamerat, võrreldes seda väidetavalt kõige parema autofookusega hübriidkaameraga Olympus E-P5. Videorežiimis oli Canon EOS 70D autofookus oluliselt kiirem ja täpsem. Fotorežiimis aga oli siiski tunda Olympuse hübriidkaamerate lipulaeva üleolekut Canon EOS 70D kaamerast. Kuid andkem peegelkaameratele aega – 70D on ju alles esimene omataoliste seas ning küllap Canoni järgmised sarnased sensorid veelgi paremaid tulemusi näitavad. 

Kes ekraanilt kadreerides pildistama hakata ei kavatse ja videot ei tee – nende jaoks pole aga kogu see pooldunud pikslitega sensorist tulenev autofookuse kiirus sugugi oluline. Aitab see ju vaid pildistamisel Live View režiimil ja filmimisel. Traditsiooniliselt pildiotsija abil fotografeerijatele peaks meeltmööda olema EOS 70D eraldi faasituvastusega teravustamissüsteem, mis on päritud hinnatud EOS 7D kaamerast. Samuti WiFi, igatpidi nurga alla seatav ja puutetundlik LCD-ekraan ja üsna äkiline 7 kaadrit sekundis sarivõte. Peab ütlema, et sellise omadustekaskaadiga on Canonil nüüd viimaseid järelejäänud 7D kaameraid üsna keeruline maha müüa.    

 

 

(6053)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 70D + 18-55mm IS STM Kit
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 70D + 18-135mm IS STM Kit
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 70D kere
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 70D + Tamron 17-50mm f/2.8 VC
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS 70D + Tamron 18-270mm VC PZD
  • 20,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 25p videosalvestus
  • 19 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • WiFi ühendus - juhi kaamerat nutiseadmest

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast