Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: DJI Phantom 3 Professional droon

DJI-phantom-3-droon-photopoint-500

Droonilennutajad on vihased. Mitte muidugi kõik, vaid osad neist, kes endale käesoleva aasta algul uue ja uhke DJI Inspire 1 drooni ostsid. Oo, kuidas Sellel ulmelise ilmega lennumasinal oli Phantom 2 Vision + mudeliga võrreldes palju hüvesid, mis meelitasid välja käima enam kui 3000-euro suurust summat. 4K videost kuni profiklassi juhtpuldi ja põhjasensoriteni välja oli see Phantom 2 droonist päris korralik samm edasi ilusamate aerofotode ja profistaatuse poole.

See pillerkaar lõppes 9. aprillil 2015, mil DJI kuulutas välja uue drooni – Phantom 3 Professional. Väliselt on see väga sarnane Phantom 2 lennumasinatele, omaduste poolest aga üllatavalt sarnane enam kui poole kallimale Inspire 1 droonile. 4K video, kalasilmaefektita objektiiv, särikahvelduse võimalus, kvaliteetne videostriim, kaamera juhtimise nuppudega ja korraliku tahvelarvutikinnitusega juhtpult, põhjasensorid siseruumis lendamiseks, peeneid seadistusi võimaldav rakendus… Kõik need, kunagi vaid Inspire 1-le kuulunud trumbid olid nüüd saadaval enam kui poole väiksema raha eest Phantom 3 Professional ostjale.

Muidugi on ka Inspire 1 droonil siiski veel Phantom 3 ees mõningaid hüvesid nagu kahe juhtpuldi võimalus, parem stabiilsus tuulisema ilma korral, 360 kraadi pöörlev kaamera, HDMi ühendus, kandekohver ja nipet-näpet muudki. Need on aga sellised spetsiifilisemad asjad, mille paljud entusiastid 1800 euro eest meeleldi loovutaksid. Ja ostaksid endale selle drooni mida hakkame siinsamas all karbist välja võtma – DJI Phantom 3 Professional.

 

dji-phantom-3-100

Tuletame meelde, et Phantom 3 drooni on olemas kahes versioonis. Advanced ja Professional. Nende olulisimaks erinevuseks on video salvestamine: Professional salvestab 4K videot 25 kaadrit sekundis. Advanced versiooni laeks on aga Full HD klipid maksimumkiirusega 50 kaadrit sekundis. Photopointi on esimesena müügile jõudnud DJI Phantom 3 Professional ja selle siin ka karbist välja võtan.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-1
DJI-phantom-3-droon-photopoint-2

 

Hea ülevaate Phantom 3 omadustest ja versioonide erinevusest saad allolevast tabelist:

Phantom 3 Professional Phantom 3 Advanced
Videorežiim UHD: 4096x2160p 24/25 fps
3840x2160p 24/25/30 fps
Full HD: 1920x1080p 24/25/30/48/50/60 fps
HD: 1280x720pp 24/25/30/48/50/60 fps
Full HD: 1920x1080p 24/25/30/48/50/60 fps
HD: 1280x720pp 24/25/30/48/50/60 fps
Laadija võimsus 100W 57W
Kaal (koos akuga) 1208g
Maksimaalne kiirus 16 m/s (ATTI režiimis tuulevaikuse korral)
Maksimaalne tõusukiirus 5 m/s
Maksimaalne laskumiskiirus 3 m/s
Maksimaalne lennuaeg Umb. 23 minutit (ideaaltingimustel)
Maksimaalne lennukõrgus 6000m
Soovituslik töökeskkonna temp. 0°C – 40°C
Gimbali kalle alla 90°, üles 30°
Kaamera sensor Sony EXMOR 1/2.3″ 12,4 MP
Objektiiv 20mm (35mm ekv) fookuskaugusega f/2.8 avaga. Vaatenurk: 94°
ISO ulatus 100-3200 (video); 100-1600 (foto)
Elektroonilise katiku kiirus 8 sek – 1/8000 sek
Fotorežiimid Üksikkaader
Sarivõte 3/5/7 kaadrit järjest
Automaatne särikahveldus 3 või 5 kaaadrit 0,7EV vahega
Time-Lapse režiim
SD-kaardid Micro SD – maksimaalse mahutavusega 64 GB. Vähemalt Class 10 või UHS-1 tähistusega
Juhtpuldi maks raadius 2000m (välistingimustes ilma segajateta)
Puldi videoväljund USB
Puldi töösagedus 2.400 GHz – 2.483 GHz
Aku kahtuvus: 4480 mAh, 15.3 V, maks. laadimisvõimsus: 100W

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-100

Karbis on: laadimisadapter, toitekaabel, micro USB kaabel (Android nutiseadme ühendamiseks juhtpuldiga), kasutusjuhendite pakk, spetsiaalne mutrivõti, kummist puksid stabiliseerimissüsteemi jaoks, kaks kinnitust kummist pukside jaoks, käepärane kotike propellerite hoiustamiseks ja 8 propellerit – 4 koheseks kasutamiseks ja 4 tagavaraks.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-101

Muidugi on karbis ka DJI Phantom 3 Professional droon ja juhtpult.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-3
DJI-phantom-3-droon-photopoint-4

 

Kui poleks kuldseid triipe ja Phantom 3 kuldset silti esiküljel, võiks asjatundmatum huviline selle drooni vabalt segamini ajada senise Phantom 2 lennumasinaga. Korpus ongi täpselt sama mis Phantom 2 droonil. Põhja alla on lihtsalt kinnitatud lähedussensorid ning uus gimbal ja kaamera.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-5

Drooni alt paistab paistab kaamera koos stabiliseerimissüsteemiga ehk gimbal`iga.

DJI-phantom-3-droon-photopoint-6

Gimbal istub kinnitusplaadi küljes nelja kummist puksi abil – need ellimineerivad drooni ja gimbali vahelise vibratsiooni.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-7

 

Kaamerat saab keerata umbes 45° paremale ja vasakule.

DJI-phantom-3-droon-photopoint-10

Samuti saab kaamerat liigutada üles-alla.

 

Kui eemaldada transpordiasendis kaamerat paigal hoidev plastikraam, siis jääb kaamerasilm kuullaagritel vabalt liikuma. Kuni droon sisse lülitada, suunab elektroonika kaamerasilma õigesse suunda ja püüab seda suunda iga hinna eest säilitada ükskõik kuhu poole ka droon ei kalduks.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-17

Paremal pool stabiliseerimissüsteemi ülaosas on micro SD mälukaardi pesa. Drooni komplektis tuleb kaasa Lexari 16 GB mahutavusega ja 633x kiirusega Micro SD mälukaart, mis on piisavalt kiire 4K video salvestamiseks.

DJI-phantom-3-droon-photopoint-18

Esimest korda Inspire 1 juures nähtud uut tehnoloogiat on Phantom 3 drooni juures märgata päris palju. Põhja alla on kinnitatud sarnane stabiliseerimissensorite komplekt. Siin on üks optiline sensor ja kaks helilainete baasil töötavat sensorit – kõik mõõdavad drooni kõrgust mistahes pinnast. Visuaalsel vaatlusel on Phantom 3 optiline sensor küll oluliselt väiksema optikaga kui Inspire 1 oma – kas see ka funktsionaalsuses avaldub, seda ilma konkreetset võrdlustesti tegemata öelda ei oska.

 

Selline sensorikomplekt drooni põhja all on kasulik päris mitmes olukorras. Tänu sellele saab Phantom 3 lennata paremini siseruumides, kus GPS ei toimi. Lisaks on tänu sellele sensorile drooni maandumine – ükskõik kas siis siseruumis või väljas – palju kiirem kui Phantom 2 mudelitel. Viimased laskusid automaatrežiimil väga aeglaselt teadmata täpselt, kus on maapind. Phantom 3 aga teab tänu nendele sensoritele täpselt kui madalal ta on ja teab ka seda, kui kiiresti allolev pind läheneb või kaugeneb.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-102

Selleks, et droon lennuvalmis seada, tuleb kõigepealt mootorite külge kinnitada propellerid. Lihtsalt keerates. Siseruumides – näiteks tarkvara uuendamiseks või drooni/kaamera seadistamiseks on ohutuse reegel number üks: eemaldada propellerid. Üldse on hea praktika kinnitada propellerid droonile alati vahetult enne õhkutõusu. Nii välistad ka selle, et need transpordi ajal viga saavad.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-455

Võrreldes Phantom 2 Vision + kaameraga on Phantom 3 Professional kaamera objektiivi diameeter oluliselt suurem.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-200

Nii lennumasinat kui ka kaamerat varustab vooluga üks ja seesama aku. Akukambri avaus on drooni tagaosas. Aku küljes olevast nupust saab kahe vajutusega drooni sisse lülitada ja ühe vajutusega nelja indikaatori abil aku laetuse taset kontrollida.

Hoolimata välisest sarnasusest ei saa Phantom 2 akusid kasutada Phantom 3 droonidega. Phantom 3 aku mahtuvus on väiksem aga pinge suurem. Samuti ei mahu Phantom 3 aku vanema drooni sisse juba füüsiliselt ära.

Kui Phantom 2 akuga oli DJI poolt ametlikult märgitud lennuajaks 25 minutit, siis Phantom 3 vastav aeg on 23 minutit. Tuleb aga tähele panna, et tuulisema ja külmema ilmaga tühjeneb aku väga kiirelt. Eriti veel siis, kui peaksid kaameraga videot filmima. Seetõttu tasub kohe drooni ostes planeerida hinna sisse ka vähemalt üks lisaaku. Võimalusel ka lisalaadija.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-105

Akude pidev laadimine käib drooninduse juurde. Phantom 3 akulaadijaga on võimalik korraga laadida nii puldi akut kui ka drooni akut. Samas soovitab DJI seda mitte teha. Puldi sees oleva aku mahtuvuseks on 6000 mAh (täpselt sama mis Inspire 1 puldil) ja see peab vastu päris mitu lendu nii et puldi akut pidevalt laadima ei peagi. Drooni aku laadimisaeg on umbes 1 tund.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-22
DJI-phantom-3-droon-photopoint-24

Phantom 3 juhtpult on üks olulisemaid erinevusi võrreldes Phantom 2 droonikomplektiga. Põhimõtteliselt on see Inspire 1 pult väikeste kärbetega. Positiivne on see, et puldil on nüüd (Phantom 2 puldiga võrreldes) palju rohkem nuppe ja osa neist on seadistatavad tegemaks täpselt seda, mida kasutaja soovib. Seni eraldi moodulina puldile lisatud WiFi võimendi on nüüd integreeritud puldi sisse. Samuti on juhtpult nii külgedelt kui ka tagant kaetud pehme kummikattega mugavamaks käes hoidmiseks.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-20
DJI-phantom-3-droon-photopoint-19
DJI-phantom-3-droon-photopoint-21

 

Puldi peal olevasse hoidikusse saab asetada nutitelefoni või kuni 10″ tahvelarvuti. Kuna DJI Pilot rakenduses on ekraanil üheaegselt päris palju infot, siis on soovitatav kasutada suuremat nutitelefoni või tahvelarvutit. Kõige mugavam on 7″ tahvelarvuti. Hoidiku pealmine osa on samadest materjalidest ja funktsioneerib täpselt samamoodi (suurepäraselt) nagu Inspire 1 puldi hoidik. Hoidiku pealmist osa puldiga ühendav kinnitus ei ole aga Phantom 3 puhul mitte metallist vaid plastikust – suurem tahvelarvuti jääb koos hoidikuga seetõttu puldi peal pisut lödisema.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-106

Phantom 3 puldil on kaks ühenduspesa – täismõõdus USB (ühendamiseks nutiseadmega) ning micro USB pesa (puldi arvutiga ühendamiseks, selleks et seda näiteks kalibreerida või muudmoodi seadistada). Võrreldes Inspire 1 puldiga on siit välja jäetud CAN port, mis on DJI sõnul “reserved for future use” ja muidugi ka HDMI port, mis võimaldab puldist tulevat videopilti kuvada mitte tahvelarvuti vaid HDMI-ühendusega monitorile.

Üks väga oluline erinevus Phantom 2 ja Phantom 3 süsteemi vahel on ühenduvus nutiseadmega. Phantom 2 kasutas nutiseadmesse pildi toimetamiseks WiFi ühendust. Phantom 3 aga ei kasuta nutiseadme WiFi võrku – pilt kantakse drooni kaamerast otse üle õhu juhtpulti ja juhtpuldist USB-kaabli abil nutiseadmesse.

 

IMG_0005
IMG_0004
IMG_0005

 

Videograafide jaoks on Phantom 3 juures kaks olulist märksõna – 4K lahutusvõimega videod ja ilma kalasilmamoonutuseta videopilt. Fotograafide jaoks on oluline senisest parem dünaamiline ulatus ja võimalus pildistada särikahveldusega 3 või 5 kaadrit järjest. Fotode pildistamine sujub kiiremini kui Phantom 2 drooni puhul (oluline panoraamide pildistamisel) ja erinevaid seadistusvõimalusi – nii kaamera, juhtpuldi kui ka drooni enda jaoks – on DJI Pilot rakenduses kuhjaga.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-25

 

Vasaku nimetissõrme all oleva rattaga saab vaikimisi muuta kaamera kallet, lülitist saab muuta lennurežiime ja punase täpiga nupp alustab/lõpetab video salvestamise.

DJI-phantom-3-droon-photopoint-26

 

Paremal pool olev ratas toimib peale vajutades ka nupuna ja on mõeldud kaamera seadete muutmiseks ja taasesitusrežiimis navigeerimiseks. Suurem nupp paremal on päästik – fotode pildistamiseks. “Play” ikooniga nupule vajutades saab pildistatud fotosid ja videoid üle vaadata.

 

Lisanupud puldi peal pakuvad mugavust pildistamisel ja video filmimisel, sest enam ei pea pildi tegemiseks ja kaamera seadete muutmiseks tingimata nutitelefoni ekraani näppima. Kõik esmased toimingud saab teostada kasvõi kinnastega – eriti oluline külmemal aastaajal.

 

muuseum-small-2

Lisan ka siia ühe foto, mis sai pildistatud sellesama DJI Phantom 3 drooniga üleeile õhtul Tartu lähedal Eesti Põllumajandusmuuseumi kohal. Foto on kokku pandud kuuest RAW failist.

 

DJI_0031-small

Üksik foto – ilma geomeetrilise korrektsioonita.

 

DJI-phantom-3-droon-photopoint-502

DJI Phantom 3 Professional on vormiliselt Phantom 2 parandatud ja täiustatud versioon. Visuaalselt hinnates see ju nõnda ongi. Kui sellega aga lennata ja videot ning fotosid teha, selgub et funktsionaalsuse, kasutamismugavuse ja pildi/videokvaliteedi poolest on Phantom 3 hoopis väga sarnane kallile ja uhkele Inspire 1 droonile. Phantomi kolmas tulemine on niivõrd suur hüpe edasi kõigist senistest mudelitest. Pealt amatöör, seest professionaal. Väärt tööriist kõigile, kes vähegi aerofotode või sujuvate kõrgusest filmitud videokaadrite loomisest huvituvad on.

 

(3280)

Artiklis kirjeldatud tooted:
DJI Phantom 3 Professional
  • 4K video ning 12 megapikslised fotod
  • Integreeritud 3-teljeline kaamera kinnitus
  • Lihtne lennata, intelligentne lennusüsteem
  • HD pilt reaalajas nutiseadmesse
  • Ülitäpne positsioneerimine GPS mooduli abil
DJI Inspire 1
  • Tugev konstruktsioon süsinikfiibrist
  • 3-suunaline 360° pööratav kaamera kinnitus
  • Foto: 12 Мpx, valgusjõud f/2.8
  • Video: 4K (3840×2160 pikslit) 24/30 kaadrit/sek
  • Kaugjuhtimispult USB/HDMI toega

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast