Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon PowerShot S120

IMG_0064

No kurja, jälle üks Canoni PowerShot, mis eelmisest erineb ainult hinna ja mudelinimetuse poolest? Seda võis vabalt arvata esimesi pressiteateid lugedes ning ka kaamerat esimest korda kätte võttes. Näeb PowerShot S120 esmapilgul täpselt samasugune välja, nagu eelmise aasta septembris tutvustatud PowerShot S110. Viimane neist oli WiFi toega S100 – ei midagi uut ja huvitavat. Lisaks maandub see oma funktsioonide ning hinnaga niigi ülerahvastatud edasijõudnutele suunatud suurema sensoriga ning võimekama sisuga kompaktsemate kaamerate segmenti, ons seda siis vaja?

Segment on tõesti ülerahvastatud. PowerShot S120 konkureerib otseselt aasta alguses tutvustatud Fujifilm FinePix X20, sel suvel turule tulnud tiba kallima Sony DSC-RX100 II, tiba soodsama Olympus XZ-2 või natuke kohmakama Panasonic DMC-LX7′ga. Igal tootjal on omaltpoolt midagi vastu pakkuda ning viimases võrdluses jäi paratamatult S110 natuke teistele alla. Lisaks on veel Panasonic Lumix LF1, mis on loodud konkteetselt Canoni kandadele astumiseks. Tulles nüüd PowerShot S120 juurde – Canon ei hakanud siinkohal ilmselgelt jalgratast leiutama ning uue tootekontseptsiooniga välja tulema, kuid rattad pani küll kiiremalt välja.

“Karbist Välja” rubriigis vaatleme uute toodete välimust ja heidame põgusalt valgust nende funktsionaalsusele. Need pildilood on kirjutatud esmaste kogemuste ja muljete põhjal ning ei sisalda endas reeglina seadmega filmitud, pildistatud või muul moel toodetud testmaterjali. Põhjalikumad tehnikaülevaated leiad veebilehelt www.digitest.ee.

 IMG_0053

Olulisemad Canon PowerShot S120 tehnilised parameetrid

  • 12,1 megapiksline 1/1,7″ BSI-CMOS sensor, tundlikkus ISO 80 – 12800
  • Uuem ja parem DiG!C 6 pildiprotsessor
  • 5× suumiga valgusjõuline f/1.8 – 5.7 objektiiv (35mm ekvivalendina 24 – 120 mm)
  • Terav 3-tolline puutetundlik ekraan
  • Kiire autofookus
  • Salvestab FullHD videot kuni 50 kaadrit sekundis (60 kui kasutame NTSC standardit)
  • Manuaalrežiimid, oskab salvestada RAW faile
  • Sarivõte kuni 12 kaadrit sekundis
  • Integreeritud WiFi

IMG_0056

Karbi sisu on Canoni jaoks tavapärane lähenemine: lisaks kõnealusele kaamerale leiab sealt liitiumaku, randmepaela, laadija ning paki dokumente, milles peitub garantiitalong, juhend ning juhendite/tarkvara CD.

IMG_0082Canon PowerShot S120 on nagu Canoni S seeria ikka – viisaka ja tagashoidliku disainiga ning võrreldes eelmise mudeliga suuri visuaalseid muudatusi ei ole. Samas tähelepanelikud lugejad võivad kohe märgata seda, et S120 objektiivil on maksimaalne ava lainurga peal f/1.8 ning teleasendis f/5.7 mis on võrreldes PowerShot S110’ga laiemas nurgas tervelt kolmandiku stoppi võrra valgusjõulisem, teleasendis on see vahe väiksem kui neljandik (S110 objektiiv f/2.0 – 5.9).  Pisike erinevus ning palju juurde see valguse püüdmisel ei anna, pigem on natuke mugavam eraldada pildistatavat subjekti taustast.

Objektiivi ümber on muudetava funktsiooniga rõngas, mida vastavalt pildistamisrežiimile kasutaja ise saab ümber seadistada. See annab teatud mõttes peegelkaamerale sarnase kasutusergonoomika, kuna tagumisel küljel on samamoodi pööratav funktsiooniratas (kahjuks ei ole selle funktsionaalsus muudetav, vaid eelmääratud sõltuvalt pildiprogrammist). Niimoodi on manuaalrežiimides või poolautomaatsetes režiimides askeldamine kiire ning välistab pildistamise ajal menüüdes tuulamise. Automaatrežiimis ning stseeniprogrammides saab aga sellest objektiivi fookuskaugust täpselt seadistada.

IMG_0068

Tagumisel küljel ilutseb suur 3-tolline mahutundlik puuteekraan. Puutetundliku ekraani pealt saab peaaegu kogu kaamera juhtimise teostada. Menüüdes liikuda, teravustamispunkti valida (PowerShot S120 lubab ka videorežiimis ekraanilt teravustamispunkti valida, S110’l see funktsioon puudus). Lisaks on piltide vaatamine kiiremaks tehtud – sõrmega üle ekraani libistades tuleb teine kaader kiirelt ette.

Juhtnuppude asetsus ekraanilt paremal on klassikaline Canoni lähenemine ning midagi seal teistmoodi ei ole. Nuppude kohal on ka pisike pöidlatugi, mis lihtsustab kaamera hoidmist ning käsitlemist ühe käega. Eesmine külg on sellel ju sile ning puudub korralik kinni haaramise koht.

Rääkides antud kaamera teravustamisest – uus DIG!C 6 pildiprotsessor on toonud PowerShot S seeria samale tasemele võrreldes lähikonkurentidega. S120 teravustab äärmiselt kiirelt nii pildistamise eel kui filmimise ajal ning seda ka nõrkades valgusoludes. Lisaks saab käsitsi teravustamise ajal kasutada Focus Peaking võimalust – kõige teravamad/kontrastsemad alad kuvatakse ekraanile (kasutaja saab valida kollase, punase või sinise markeeringu vahel). Lõpuks saab mugavalt ka käsitsi teravustada.

Lisaks tõi DIG!C 6 protsessor kaasa ka parendatud videosalvestuse – nüüd saab salvestada FullHD videoid kuni 50 kaadrit sekundis. Võrreldes varasema 24 kaadriga on edasiminek korralik.

IMG_0066Kaamera peal on klassikaline režiimiratas, kus on valikus vajalikud automaatrežiimid ning manuaalrežiimid. Lisatud on neile veel üks kasutaja poolt seadistatav pildistamisrežiim ning ka HDR võtte võimalus. PowerShot S120 juures on parendatud tublisti ka mikrofoni tööd. Antud mudelil on võimalik kaamera sees aktiivselt tuulekohina summutust teha, mis toimib üllatavalt hästi. Tagumises ääres peitub pisike integreeritud välklamp.

IMG_0062

Välklambi avamise lüliti on nüüd viidud kaamera tagumiselt küljelt hoopis vasakule küljele. Välgu avamine on mehhaaniline ning see ei tule välja siis, kui kaamera peab välku vajalikuks. Teisisõnu – välgu korpusesse jätmine on sama, mis välgukeeld.

IMG_0060

Paremal küljel on luugi taha peidetud erinevad väljundid. Standartne miniUSB pesa, millega saab kaamerat ühendada arvuti taha ning kasutades Canoni AV kaablit, ühendada ka teleriga. Samas on olemas ka miniHDMI väljund, et kõrgema eraldusvõimega pilt suuremasse seadmesse edastada.

 

IMG_0057Põhja all on antud kaameral pesa aku ning mälukaardi jaoks. Kui tootja ütleb, et aku vastupidavus on ~230 kaadrit, siis tuleb arvestada sellega, et WiFi’t kasutades saab kaameral aku väga kiiresti tühjaks.

Rääkides WiFi kasutamisest – Canon on teinud väga suured sammud WiFi funktsionaalsuse kasutamisel. Sa võid ühendada kaamera otse sülearvutiga, laadida pilte internetti või ühendada nutitelefoniga läbi Canon CameraWindow rakenduse. Juhtmevaba võrgu töörežiime on ka mitmeid – kaamera võib luua ise enda võrgu kui keset metsa soovid näiteks seda kasutada või siis hoopis ühendada olemas olevasse infrastruktuuri. Lisaks on kogu seadistus puutetundlikult ekraanilt kiire ja intuitiivne. Miinusküljena – WiFi kaudu saab ainult tehtud pilte vaadata ning jagada – nutitelefonist vms ei ole võimalik üle WiFi kaamerat juhtida. 

IMG_0073

IMG_0075

IMG_0077

IMG_0076

IMG_0080

Canon PowerShot S120 on kaamera, mis peaks huvi pakkuma fotograafidele, kes otsivad kompaktset kaamerat, mis teeks kvaliteetset pilti. Suur 1/1,7″ sensor suudab kinni püüda detailsuse ka keerulisemates valgusoludes. Müraga ei teki alla ISO800 üldjuhul probleeme ning teravustamine toimib probleemideta.

Võrreldes eelneva mudeliga, PowerShot S110’ga, siis ei ole vast mõtet kohe poodi joosta ning uut mudelit soetada. Juhul kui sul on taskus veel vanem eksemplar, S100 või lausa S95, siis on viimane aeg kaaluda uuema mudeli vaatamise peale – kaht kaamerat kõrvutades on muutused kardinaalsed. Parem pilt, kordi kiirem teravustamine ning loomulikult WiFi ja puutetundliku ekraani lisandumine.

Paratamatult on antud kaameraga ka teatud miinusküljed, nagu näiteks 519€ hinnasilt. Sama raha eest saaks ju võimekama Panasonic Lumix DMC-LX7 kaamera, mis on küll suurem ja kohmakam, kuid pildikvaliteedis teeb silmad ette. Teisalt, pikslite piilumisest pole kasu, kui kaamera on liiga suur kaasas kandmiseks. Sama loogika kehtib ka Fujifilm X20‘ga võrreldes. Panasonic Lumix DMC-LF1 on soodsam ning samade mõõtudega, kuid pildistamise osas natuke ebamugavam kasutada. Mis toobki meid kõige viimase soovituseni – kui sa otsid kaamerat, mis on väike ja kompaktne ning teeb head pilti, siis S120 on just sinule.

 

Canon PowerShot S120 Photopointis 519€

(3567)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon PowerShot S120 12,1 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (24-120 mm), optiline pildistabilisaator, RAW vorming, manuaalrežiimid, 3" puutetundlik LCD, FullHD video, HDMI, WiFi
Panasonic Lumix DMC-LF1, must
  • 12,1-megapiksline MOS sensor
  • 7,1× suumiga Leica objektiiv (28 – 200 mm)
  • Power O.I.S pildistabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi ning NFC ühendused
Panasonic Lumix DMC-LX7
  • 10,1-megapiksline MOS sensor
  • 3,8× suumiga Leica objektiiv (24 – 90 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sarivõte kuni 11 kaadrit/sek
  • 3-tolline LCD ekraan
Sony DSC-RX100 II
  • 20,2-megapiksline Exmor CMOS sensor
  • 3,6× Carl Zeiss suumobjektiiv (28 – 100 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Sony OSS (OpticalSteadyShot™) stabilisaator
  • Integreeritud WiFi ja NFC ühendused
Olympus XZ-2, must 12 megapikslit, 4× optiline suum (28-112 mm), pildistabilisaator, Full HD video, HDMI, 3" puutetundlik LCD ekraan, metallkorpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast