Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

iPhone OS 3.0 – uued funktsioonid ja võimalik rakendustepoe avamine Eesti veebiruumis.

Postitas: Lauri

Eile, Eesti aja järgi kell seitse õhtul algas USA läänerannikul, Californias Apple`i pressikonverents. Seal tutvustati valitud meediategelastele iPhone`i uut operatsioonisüsteemi (OS), numbriga 3.0.

Käesoleva aasta suvel tavakasutajani jõudev OS lisab iPhone`ile uued omadused, mille puudumise pärast Apple`i populaarset nutitelefoni palju kritiseeritud on. Windows Mobile OS-iga töötavail pihuklotsidel (nn. HTC Touch diamond 141.32€) ning isegi Anrdoid OS-iga G1 nutitelefonil on näiteks copy/paste funktsioon. iPhone`il seda aga siiamaani ei olnud.

Lisaks uutele tavakasutajatele suunatud omadustele saatis Apple väga tugeva sõnumi ka arendajaile, kes iPhone`i ja selle platvormi jaoks huvitavaid programme loovad ning neid siis Apple`i rakendustepoes telefoniomanikele müüvad.

Rakendustepoe edasiarendamine

Apple tutvustas OS 3.0 uusi võimalusi, mis peaksid aitama tõsta arendajate (ja loomulikult ka Apple`i) kasumit programmide müümisel.

Kui senini said arendajad müüa lihtsalt telefoni jaoks loodud rakendust – mängu, joonistusprogrammi või e-raamatulugejat – siis nüüd saavad nad müüa sisu ka juba müüdud rakendusele. See tähendab, et kui klient ostab App Store veebipoest mingi mängu, saab ta lisaks juba olemasolevatele tasemetele juurde osta ka uusi.

App Store varsti ka Eestis?

Sellest olulisem aga on teadaanne, et siiamaani 62 riigis toimiv rakendustepood (App Store) saab peagi olema aktiivne 77-s riigis.

iPhone nutitelefone müüakse aga kokku kaheksakümnes riigis üle maailma. See tähendab, et kolm riiki neist võivad juurdepääsust iPhone`i rakendustepoele ikka veel suud puhtaks pühkida.

Eestis ei ole iPhone`i omanikud App Store teenuseid siiani kasutada saanud. See, kas Maarjamaa saab kuuluma nende 15 hulka, kellele nüüd ligipääs võimaldatakse, ei ole veel teada. Võimalik, et suupühkimislappide järele tuleb haarata kolmel Balti riigil.

Uued tähtsamad funktsioonid:

Copy/paste

Olgem ausad – see primaarsena tunduv omadus oleks pidanud olema juba kõige esimeses iPhone`is. Aga hea küll. Varsti ei pea selle omanikud enam teksti ekraanilt pastapliiatsiga maha kirjutama vaid selle pärast, et neidsamu ridu paari sekundi pärast teise programmiaknasse ümber kirjutada.

Copy/paste funktsioon toimib järgmiselt: Klõpsake kaks korda teksti (foto) peal. Sõna, millele vajutasite märgitakse valituks ning selle kohale ilmub dialoogaken “Cut”, “Copy”, “Paste” nuppudega.

Valitavat ala saab seejärel suuremaks või väiksemaks muuta ning siis tuleb vajutada “Cut” või “Copy”. Kohas kuhu kopeeritut asetada tahate, tuleb samuti kaks korda vajutada. Ilmub seesama dialoogiaken, kus tuleb vajutada nupule “Paste”.

Kui vajutate kaks korda tühja ala peal, küsitakse teilt, kas soovite märkida valituks kõik leheloleva.

Multimeediasõnumid

Nüüd saab sõnumitega koos saata fotosid, helisalvestusi, kontakte, asukohateatist (asukoht kaardil). Lisaks sellele saab kustutada ja saata mitu sõnumit korraga. Video saatmise võimalust uues operatsioonisüsteemis ei ole.

Üldotsing

Kui uuendatud operatsioonisüsteemiga telefoni töölaual sõrmega vasaku ekraaniserva poole vedada, ilmub ekraanile üldotsing (Spotlight Search).

See töötab samal põhimõttel nagu Mac OS arvutiteski. Ühestainsast kohast saab otsida muusikapalade nimesid, kontakte, sõnumites, sisalduvat teksti jne.

Teavitused (Push Notifications)

Teavituste funktsiooni tutvustas Apple tegelikult juba eelmise aasta sügisel, kuid sellega oli palju probleeme. 3.0 süsteemis on teavituste struktuuri kardinaalselt muudetud nii, et see töötaks kõigi rakendustega.

Nüüd saavad arendajad probleemideta luua rakendusi, mis teavitavad telefoni kasutajat automaatselt spordivõistluste tulemustest, sõnumi vastuvõtmisest jne. Ning seda ka siis, kui parajasti mingi teine programm aktiivne on.

Apple Bonjour

iPhone 3.0 OS avab iPod Touch 2G hetkel lukustatud Bluetooth-funktsiooni ning teeb võimalikuks näiteks mitmikmängude mängimise iPhone 3.0 seadmete vahel üle Bluetooth ühenduse.

GPS teekonnajuhised

Üks tavaline GPS navigatsiooniseade – nagu TomTom – suudab lisaks sinu asukoha määramisele kaardil sind ka soovitud kohta juhatada. Selleks kuvab selline seade igal ajahetkel sinu asukoha ning näitab/ütleb, kust sa peaksid ära keerama, et soovitud kohta jõuda.

GPS-vastuvõtjaga telefonidel ja muudel elektroonikaseadmetel reeglina sellist funktsiooni ei ole. Need näitavad lihtsalt telefoni asukohta kaardil. Nii ei omanud iPhone 3G nutitelefongi – hoolimata sisseehitatud GPS vastuvõtjast – sellist juhendamisfunktsiooni.

Eile teatas aga Apple, et teeb lõpuks võimalikuks arendajail kasutada GPS asukohaandmeid selleks, et oleks võimalik valmistada rakendust, mis suudaks  anda reaalajas teekonnajuhiseid. Täpselt nagu tavalistes navigatsiooniseadmetes.

Appletell.com andmetel on TeleNav juba sellise lisa kallal töötamas.

iPhone`i omanikud saavad tarkvara alla laadida ja oma telefonidesse paigaldada tasuta. iPod Touch omanikud peavad aga rahakotti kergendama 9,95 $ võrra. iPhone 3.0 opreatsioonisüsteem saab allalaadimiseks üles seatud paari kuu pärast algaval suvel.

(204)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax Optio H90 SUPERKIT must/hõbedane 12,1 megapikslit, 5× optiline suum (35 mm ekvivalendina 28-140 mm), 32 MB sisemälu, 2,7" LCD ekraan, näo- ja naeratuse tuvastus, HD video, kiire sarivõte, liitiumaku.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga