Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millist Wacomi graafikalauda valida?

Hiir ja klaviatuur on arvutiga töötamisel kõige tavalisemad sisestusvahendid. Arvutihiire võib aga edukalt asendada ka graafikalauaga. Graafikalaud – see on hiiremati mõõtu tundlik plaat, mis toimib koos puutepliiatsiga. Kursor liigub ekraanil siis, kui puutepliiats plaadi kohal hõljub ning hiireklikiks on pliiatsiotsa puude vastu grafikalaua pinda.

Graafikalauad on eriti hinnatud fototöötlejate, arvutigraafikute ja teiste loovinimeste poolt, sest puutepliiatsi kalde- ja survetundlikkus muudab digitaalse sisu loomise intuitiivseks ja kiiremaks. Mida kõvemini pliiatsile surud, seda jämedam, läbipaistmatum, hajutatum vms joon ekraanile tuleb. Lisaks on pliiatsit hoidev käsi võrreldes hiirt hoidva käega loomulikumas ja ergonoomilisemas asendis – see tuleb kasuks loovprotsessile ja vähendab pikkadest töötundidest tekkida võivaid liigespõletikke randmepiirkonnas.

Huvitaval kombel on maailmas ainult üks tõsiseltvõetav graafikalaudade valmistaja. Wacom. Kui juba graafikalaud, siis kindlasti Wacomi oma. Internetist otsides võib küll leida mõningaid teisi graafikalaudu, reeglina on need aga soodsad eksemplarid, mis täpsemaks tööks ei sobi ja mille puhul just tarkvaraline pool soovida jätab.

Wacomi tootevalikus on mitmeid erinevaid graafikalaudu. Kui sa enne ühtegi sellist seadet kasutanud pole, siis võib olla keeruline aru saada, milline neist just täpselt sinu vajaduste jaoks õige on. Selle artikli eesmärgiks on anda kiire ülevaade Wacomi graafikalaudade erinevustest. Vaatame üle peaaegu kõik Wacomi graafikalauad mis müügil on, võrdleme neid omavahel ja leiame üles sarnasused ja erinevused. Nii, et leiaksid enda jaoks täpselt õige.

Wacomi graafikalaudade erinevad seeriad

Selles postituses jätame kõrvale ekraaniga varustatud Qintiq-seeria ja võtame vaatluse alla ilma ekraanita Wacomi graafikalauad. Sellised, mis sobivad kasutamiseks tavalise süle- või lauaarvutiga, asendades seal hiirt ükskõik kas igapäevatöös või spetsiifilisema loomeprotsessi juures.

Ilma ekraanita graafikalauad jagunevad Wacomi tootevalikus kolme seeriasse: 1) Wacom One; 2) Wacom Intuos; 3) Wacom Intuos Pro.

1. Wacom One

Wacom One seeriasse kuulub kaks ilma ekraanita graafikalauda. Need erinevad ainult korpuse ja aktiivse ala mõõtmete poolest:

Üldmõõtmetelt on Small suuruses laua pikem külg Medium versiooniga võrreldes umbes 7 cm ja lühem külg 4 cm kitsam.

Funktsionaalsuse poolest on Wacom One seeria Medium ja Small graafikalauad identsed. Seadistatavaid nuppe graafikalaudade pinnal ei ole ja juhtmevabaduse võimalust samuti mitte (arvutiga ühendamiseks tuleb kasutada USB-kaablit). Puutepinna lahutusvõime on 2540 joont tolli kohta ja see ei ole puutetundlik (näppudega saab toimetada ainult Intuos Pro seeria graafikalaudade peal). Puutepliiats on 2048 surveastmega ja kõige lihtsakoelisem: pole ei integreeritud pliiatsihoidikut, lisanuppu teises otsas ega surve- ja kaldetundlikkust. Wacom One seadmetega ei panda kaasa ka ühtegi tarkvaralitsenist.

Vali Wacom One seeria graafikalaud, kui sa ei vaja tingimata juhtmevaba ühenduvust ja pliiatsi kaldetundlikkust ja ei tunne puudust tahvli peal olevate nuppude puudumisest. One seeria sobib sulle näiteks siis, kui tegeled peamiselt fototöötlusega või tahad lihtsalt head soodsat ja töökindlat graafikalauda hiire asemele.

Wacom One seeria graafikalauad:

  • Ühenduvad arvutiga kaabli abil
  • Express nuppe graafikalaua peal ei ole (all ja külgedel ka mitte :) )
  • Puutetundlikkust ei ole
  • Puutepliiatsi surveastmed jäävad alla nii Intuos kui ka Intuos Pro tahvelarvutitele
  • jälgimistäpsus (2540 joont tolli kohta) on sama nagu Intuos seeria graafikalaudadel
  • One seeria M ja S mudelite puutealade mõõtmed on täpselt sama suured nagu Intuos seeria M ja S puutealade mõõtmed. Intuos Pro seeria M ja S mõõtmed on veidi suuremad.

2. Wacom Intuos graafikalauad

Wacom Intuos seeriasse kuulub kaks erineva suurusega graafikalauda. Üldmõõtmetelt on S suuruses laua pikem külg umbes 6 cm ja lühem külg 4 cm kitsam.

Nii M kui ka S suuruses juhtmevabasid graafikalaudu on olemas ka helerohelise tagaküljega:

Väiksemat Intuost on olemas ka soodsamas, juhtmega ühendatavas vormis:

Wacom Intuos seeria kõige olulisim eelis soodsama Wacom One ees on kindlasti juhtmevaba ühenduvus. Lauaarvuti taga pole juhtmevabadus muidugi väga oluline. Nii et kes toimetab arvutiga pigem paikselt, sellele sobivad juhtmega graafikalauad täitsa hästi.  Loovad inimesed on aga tihti üsna mobiilsed ja sülearvutiga kõikjale kaasa võtmiseks on juhtmevaba Intuos oluliselt mugavam kui kaabliga One. Liitiumaku täis laadimiseks kulub umbes 3,5 tundi ja aku kestvus on minimaalselt 15 tundi.

Lisaks on Intuos seeria graafikalaual neli seadistatavat nuppu ja 4K puutepliiats. 4K pliiatsil on Wacom One tahvli pliiatsiga võrreldes poole rohkem surveastmeid ja selle sisemuses saab hoiustada pliiatsiotsikuid.

3. Wacom Intuos Pro graafikalauad

Wacom Intuos Pro seeriasse kuuluvad Wacomi kõige funktsionaalsemad graafikalauad. Tänu nende graafikalaudade peal olevatele nuppudele ja puutetundlikule ringikujulisele alale pole fototöötluse või joonistamise juures klaviatuuri tingimata vajagi. Kõik vajalikumad käsklused ja seaded saab enda jaoks mugavalt nuppude alla seadistada. Kusjuures seadistada saab neid nuppe programmispetsiifiliselt. Nii et näiteks Photoshopis toimiksid nupud teistmoodi kui videotöötlustarkvaras. Touch Ring teeb eriti mugavaks näiteks suumimise või pintslite suuruse muutmise.

Komplektis olev ProPen puutepliiats annab digikunstniku käsutusse väga tundliku tööriista. Võrreldes Intuos seeriaga kaasa tulevate pliiatsitega on ProPen’il 4x rohkem surveastmeid ja see registreerib enda asukohta graafikalaual poole täpsemalt. Samuti on ProPen kaldetundlik – see on ülioluline funktsionaalsus näiteks Airbrush-nimelise tööriista käsitsemisel pikselgraafika programmides. Lisaks on ProPen ülemises osas survetundlik lisanupp ehk “kustukumm”.

Vali Wacom Intuos Pro, kui soovid võimalikult head juhtmevaba ühenduvust ja sinu jaoks on olulised ülim pliiatsi tundlikkus, surveastmete paindlikkus ja kaldetundlikkus. Kui fototöötlejad saaksid vabalt läbi ajada ka Wacom Intuos seeria graafikalauaga, siis pikselgraafikaga raha teenivad loovhinged peaksid kindlasti vaatama Intuos Pro seeria poole.

Wacom Intuos Pro Paper versioonil on kõik needsamad hüved, nagu tavalisel Pro graafikalaual. Lisaks on siin aga komplektis klamber ja teinegi pliiats. Klambri abil saab graafikalaua peale kinnitada tavalise paberi. Tindiga töötava pliiatsiga sinna paberile joonistades salvestab graafikalaud pliiatsi trajektoorid ja vajutuse tugevuse. Kui joonistus on valmis, saab selle tõmmata meelepärasesse graafikaprogrammi ja seal sellega edasi möllata.

Vaata Intuos Pro kohta lähemalt siinsamas blogis olevast artiklist: “Karbist välja: Wacom Intuos Pro L graafikalaud“.

Võrdlustabel. Wacomi graafikalaudade olulisemad erinevused

 Seeriad Wacom One  Wacom Intuos  Wacom Intuos Pro
 Erinevad mõõtmed (aktiivne ala) M: 216 x 135 mm
S: 152 x 95 mm
M: 216 x 135 mm
S: 152 x 95 mm
S 160 x 100 mm
M: 224 x 148 mm
L: 311 x 216 mm
 Erinevad versioonid S on saadaval ka kaabliga
M suurust on ka rohelisena
Tavaline, Paper
 Nupud graafikalaua peal Nuppe ei ole  4, seadistatavad  8 seadistatavat nuppu + puutering
 Puutetundlikkus Ei Ei  Jah, multi-touch
 Juhtmevaba Bluetooth ühenduvus Ei Jah, v.a S suuruses kaabliga versioon  Jah
Aktiivse ala ahutusvõime 2540 lpi 2540 lpi 5080 lpi
Andmeedastus 133 punkti/sekundis 133 punkti/sekundis ?
 Puutepliiats Intuos Pen  Intuos Pen 4K  Intuos Pro Pen 2
Pliiatsi täpsus ±0,5 mm ?
 Pliiatsi surveastmed 2048  4096  8192
 Nupp (kustutusnupp) pliiatsi ülaotsas Jah, 8192 surveastet
 Pliiatsi kaldetundlikkus  –  ± 60 astet
 Eraldi pliiatsialus  –  Jah
Ühilduvus teiste pliiatsitega Saab kasutada ainult Intuos Pen pliiatsit. Saab kasutada ainult Intuos Pen 4K pliiatsit. Saab kasutada pliiatseid: Pro Pen 2, Finetip Pen, Ballpoint Pen, Pen 3D

Kokkuvõtteks

Wacomi graafikalaua valik sõltub kõige olulisemalt ikka sellest, kui tihti ja kuidas seda plaanis kasutada on. Kui väga lihtsalt läheneda, siis soovitaksin fototöötluseks ja niisama hiire asemel kasutamiseks Wacom Intuos seeria graafikalauda. Pikselgraafika loomiseks, 3D tarkvaras modelleerimiseks Wacom Intuos Pro seeriat. Wacom One on õige valik siis, kui tahad soodsamalt läbi ajada, juhtmevabadust ei vaja ja survetundlikkust väga ei kasuta.

Ükskõik millise otsuse teed, võid kindel olla et Wacomi graafikalaua täpsus ja tundlikkus reeglina pettumust ei valmista.

Wacom graafikalauad Photopointis ›› 

(3268)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Wacom graafikalaud Intuos Photo Pen & Touch S, must
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Graafikalaud märkimisväärseks fototöötluseks
Wacom graafikalaud Intuos Comic Pen & Touch S, sinine
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Samm koomiksimaailma
Wacom graafikalaud Intuos Comic Pen & Touch S, must
  • 15,2 × 9,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Samm koomiksimaailma
Wacom graafikalaud Intuos Art Pen & Touch M, sinine
  • 21,6 × 13,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Puutepliiats, milles peituvad pintslid, kriidid jm
Wacom graafikalaud Intuos 3D Creative Pen & Touch M (CTH-690TK-N)
  • 21,6 × 13,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Kaasas tarkvara 3D-maailma loomiseks
Wacom graafikalaud Intuos Comic Pen & Touch M, must
  • 21,6 × 13,5 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 4 eelseadistatud funktsiooniklahvi
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Samm koomiksimaailma
Wacom graafikalaud Intuos Pro S
  • 15,7 × 9,8 cm aktiivne ala
  • Surve- ja mahutundlik puutetundlikkus
  • 6 ExpressKeys funktsiooniklahvi & Touch Ring
  • Sobib nii parema- kui vasakukäelistele
  • Komplektis Wacom Grip Pen
Wacom graafikalaud Intuos Pro M (North) (PTH-660-N)
  • 22,4 × 14,8 cm aktiivne ala
  • Surve- ja kaldenurgatundlik puutepliiats
  • 8 seadistatavat funktsiooniklahvi
  • USB & Bluetooth 4.2 ühenduvus
  • Komplektis puutepliiats koos hoidikuga
379€
Wacom graafikalaud Intuos Pro M Paper (North)
  • 22,4 × 14,8 cm aktiivne ala
  • Innovaatiline töövõte – paberilt digifailiks
  • 8 ExpressKeys lisanuppu & Touch Ring
  • USB ja Bluetooth 4.2 ühendus
  • Finetip Pen, Pro Pen 2 + pliiatsihoidik ja vutlar
Wacom graafikalaud Intuos Pro L (North) (PTH-860-N)
  • 31,1 × 21,6 cm aktiivne ala
  • Surve- ja kaldenurgatundlik puutepliiats
  • 8 seadistatavat funktsiooniklahvi
  • USB & Bluetooth 4.2 ühenduvus
  • Komplektis puutepliiats koos hoidikuga
529€
Wacom graafikalaud Intuos Pro L Paper North
  • 31,1 × 21,6 cm aktiivne ala
  • Innovaatiline töövõte – paberilt digifailiks
  • 8 ExpressKeys lisanuppu & Touch Ring
  • USB ja Bluetooth 4.2 ühendus
  • Finetip Pen, Pro Pen 2 + pliiatsihoidik ja vutlar

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast