Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Seljakotireis Itaalias – kaasas GoPro HERO10 Black seikluskaamera

Ei ole möödnud isegi kahte kuud eelmisest Norra reisist, kui juba pakin oma asju Itaalia puhkuse jaoks. Tahtsin teha midagi uut ja põnevat, mida pole varem kunagi teinud ja üks seljakotireis üle mingi valitud riigi on mul unistuses olnud juba pikalt (isegi aastaid).

2021. aasta lõpus võtsin ennast kokku ja hakkasin planeerima. Peale selle, et sai kogeda kõike muud toredat (kohalikku kultuuri, maitsvaid sööke, ilusaid linnu ilusate ilmadega), siis oli mul peas visioon panna kokku üks POV (point of view) stiilis reisivideo, mida näed selle artikli lõpus. Ja kuna minu reisi eesmärk oligi ainult seljakotiga käia ringi ja olles ise peamiselt fotograaf, siis video jäädvustamiseks võtsin Photopointi rendist juurde GoPro HERO 10 Black komplekti.

See tundus selle tripi jaoks kõige parem valik ning juurde sain veel kaks lisaakut (kokku 3), mälukaardi ja universaalse GoPro 3-way käepideme.

Lisavarustus ehk GoPro tarvikud

Mul endal olid varasemast olemas universaalsed GoPro rinna- ja pea kinnitused. Pean mainima, et 70% tervest reisist oli GoPro kinnitatud rinna peale, sest just sellises stiilisi videot ma soovisingi teha. Lisaks andis see mu kätele palju vabadust ja sain keskenduda pildistamisele. Vaadates, kui palju ma kokku kõndisin ja pildistasin, siis GoPro Chesty oli reisi ajal asendamatu abivahend.

Photopointi poolt kaasa antud vanema generatsiooni GoPro 3-way käepide (müügil ka uus 3-Way Grip 2.0) oli mul koti küljetaskus ja kasutasin seda olukordades, kui HERO10 oli parasjagu laadimas ning oli vaja liikvele asuda, aga ei viitsinud rinnakinnitusega hakata jändama.

Seda käepidet/statiivi oli väga mugav kasutada ning kindlasti lisaksin selle ka oma isiklike GoPro tarvikute valikusse, kuna seda annab nii universaalselt ära kasutada: kokkupakitult kasuta käsistatiivina, kolmjalana saad selle asetada mingile pinnale seisma ja lahti tõmmates on see selfipulk.

GoPro HERO10 Black

Ühte asja ma soovitan soojalt ehk kui plaanid reisile kaasa võtta GoPro, siis kindlasti on vaja juurde vähemalt paari lisaakut. Ja kõigi nende akude mugavamaks laadimiseks lisa komplekti ka Dual laadija. Saab ka ilma selleta, aga siis peaks igat akut laadima läbi GoPro enda, mis võib osutuda tüütuks ja ajakulukaks.

Mul oli kaasas kokku kolm akut ja nagu arvata võib, siis said need üsna kiirelt tühjaks. Iga õhtu laadisin need kõik jälle täis ning nädala jooksul ei tekkinud kordagi hetke, kus oleks täiesti ilma laadimiseta hakkama saanud. Ja muidugi kasutasin lõunapauside ajal ning rongiga sõites võimalust ära ja laadisin GoPro akut läbi akupanga või seinapistiku.

 

Kasutusmugavus / UI

Varasemalt on mul isiklikult kokkupuude GoPro kaameratega olnud minimaalne. Olen neid küll käes hoidnud ja mõnel korral seadistanud, kuid alguses oli vaja kõik uuesti meelde tuletada, sest sellel on väga palju erinevaid videorežiime. Alates madalama resolutsiooniga variantidest kuni 4K120fps või 5,3K60fps-ini välja.

Ma tahtsin HERO10 Black mudelist võtta maksimumi ning kaasas oli mul ka LaCie 2TB väline kõvaketas, mistõttu filmides ma ennast tagasi ei hoidnud. Olgugi, et mälukaart oma 128GB mahutavusega oli piisavalt suur, et kahe kuni kolme päeva materjali ära salvestada, siis igal õhtul tõstsin ikkagi kõik kõvakettale, et uuele päevale tühja kaardi ning täis akudega vastu minna. Kõik videoklipid filmisin 5.3K25fps, sest aegluubiks puudus lihtsalt vajadus, kuna ma ei olnud kordagi erilise actioni keskel.

GoPro HERO10 Black
GoPro HERO10 Black

Enne reisile asumist võtsin eraldi õhtu, et HERO10 Black’i kasutajaliides omale selgeks teha. Pean tunnistama, et esimest korda peale pikka pausi seda uuesti kätte võttes oli segadus ning ei leidnud esialgu pooli asju üles. Õnneks see segaduse tunne läks üsna ruttu üle, kui hakkasin loogikale pihta saama.

Näiteks need liigutused, et kuidas saan vahetada foto ja videoreziimi vahel (sisselülitamise nupuga või ekraanil vasakule/paremale libistades), kuidas näha tehtud pilte/videoid, kuidas üldisele menüüle ligi saada ja seal navigeerida. Sama õhtu lõpuks oli kõik selge ja olin valmis reisile minema.

Minu jaoks täiesti uus oli see režiim, kus GoPro ise automaatselt horisondi sirgeks keerab (linear + horizon leveling). Kui see on sisse lülitatud, siis võib kaamerat keerata ka suurte nurkade alla ning ikka püsib horisont sirge. Justkui filmiks kolmeteljelise gimbaliga, aga see kõik toimub väikese GoPro kere sees.

Tasub tähele panna, et selle saavutamise jaoks peab natuke sisse croppima nii et kui on tarvis filmida kitsamates oludes, siis võib see segama hakata. Näiteks mina võtsin selle maha ainult autosõitu filmides, kui kinnitasin kaamera pea peale. Väikese auto salongis oli lihtsalt väga kitsas ja teistmoodi ei jäänud eriti midagi kaadrisse.

GoPro Quick rakendus

Kadreeringu lihtsamaks sättimiseks laadisin alla sellise nutirakenduse nagu GoPro Quik. Nutitelefoni kaudu on võimalik kõiki neid seadeid muuta, näha galeriid, näha enne salvestama hakkamist eelvaadet. Kui kaamera parasjagu filmib videot, siis kahjuks otsepilti läbi telefoni ei näe ning loomulikult saab läbi rakenduse seadet käima ja kinni panna.

Iga kord ma juhtimiseks telefoni ei kasutanud, sest panin alguses juba paika selle, mis nurga all peaks rinnale kinnitades see jääma (kui oli 3-way käepideme peal, siis nägin koguaeg ekraani). Kui ühenduse loomine oleks kiirem, siis kasutaksin seda rohkem, aga üldiselt annan ka telefoni rakendusele hea hinde.

 

Pildikvaliteet

GoPro seikluskaamera ei saa kuidagi asendada peegel- või hübriidkaamerat, sest nii väikese mõõduga 23 megapiksline sensor pole lihtsalt võrreldav endast tunduvalt suuremate sensoritega. Sellegipoolest on see kuldne kesktee näiteks telefoni ja kaamera vahel (kui juttu on videote tegemisest). Ja tänu oma väikesele suurusele ei võta see üldse ruumi – mahub ära igasse taskusse ning kaamerakotis on veel vähem märgatavam.

GoPro HERO10 Black

Nagu ennist mainisin, siis videot salvestasin ainult 5.3K25fps režiimis. Pilte tegin ka, neid kõikide erinevate reziimidega: tavaline jpg, HDR, paar võtet ööreziimis ning muidugi RAW. Nendest viimast saab teha ainult kõige laiema nurgaga, kuigi oleksin tahtnud otse kaameras panna kitsama nurgaga režiim. Õnneks saab töötluse käigus neid lõigata ja kasutada Lightroomis lens correction funktsiooni.

GoPro HERO10 Black

On tunda, kuidas GoPro paneb järjest rõhku hämaras filmimisele. Oma paaril õhtusel jalutuskäigul hoidsin kaamerat täpselt samamoodi rinna peale kinnitatuna filmimas, kuid pean tõdema, et kuigi pildikvaliteet ise tundus okei, siis silmnähtav värin jäi ikkagi iga sammu peal sisse ehk selles osas arenguruumi jagub.

Minu arvates sobiks HERO10 Black hämaras näiteks FPV drooniga filmima või siis statiivi pealt – ühesõnaga viisid, kus stabiliseerimisfunktsioonid nii olulist rolli ei mängiks. Päevasel ajal – ehk 95% tervest resisist – hoidsin sees linear + horizon leveling ja HyperSmooth oli Boost peal. Niimoodi võisin ringi joosta ja hüpata kuidas iganes soovisin ning pilt oli stabiilne

 

Kokkuvõtteks

See meeldis mulle väga, et GoPro on oma viimaste kaamerate (alates HERO8) tarvikute kinnitamiseks vajalikud “jalad” viinud kere alumisele küljele ning neid saab ilusasti ära peita. See tegi kinnituste, aku ja mälukaardi vahetamise super lihtsaks.

 

Nii ekraani esi- kui ka tagakülg, võimalus teha kõike läbi telefoni, kõik asjad alati töötasid – need lisavad plusspunkte GoPro HERO10 Black heaks. Minu soovitus on juurde võtta erinevaid GoPro tarvikuid, mis ma siin ülevaate sees soovitasin ning tutvuda ka teiste lisadega, sest on oi kui palju. Igatahes mina jään juba ootama, millega GoPro suudab oma järgmiste HERO mudelite juures üllatada.

 


Anderi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel.

 

Kui vajad erinevate lühiajaliste foto- või videoprojektide teostamiseks tippkvaliteediga tehnikat, siis vaata meie foto- ja videotehnika renti – photopoint.ee/rent ››

(654)

Artiklis kirjeldatud tooted:
GoPro Hero10 Black
  • Kompaktse korpuse ja vahetatavate moodulitega GoPro
  • Veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • HyperSmooth 4.0 videostabilisatsioon
  • Profitasemel 5.3K 60fps & 1080p 240fps videosalvestus
  • Revolutsiooniline GP2 protsessor
GoPro Hero10 Black Bundle
  • Kompaktse korpuse ja vahetatavate moodulitega GoPro
  • Veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • HyperSmooth 4.0 videostabilisatsioon
  • Profitasemel 5.3K 60fps & 1080p 240fps videosalvestus
  • Revolutsiooniline GP2 protsessor
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga