Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Google Street View – verstapost täiusliku virtuaalse maailma loomisel

Juba pea aasta tagasi nägi ilmavalgust Google`i grandioosne projekt nimega Google Street View. See programm kujutab endast panoraamfotode kogumikku, mis üheskoos loovad 3D-laadse keskkonna linnatänavatest. Hetkel piirdub Google Street View kahjuks vaid USA linnadega, kuid mitte kauaks. Google on juba pildistamas ka Euroopas ja mujalgi, lubades hõlmata aina rohkem piirkondi rohkemate linnadega. USA-s on nüüdseks fotografeeritud juba 40 linna ja töö käib edasi.

Google Street View on üks osa Google Maps tarkvarast. Kaardil USA kohale navigeerides võib näha fotoaparaadi ikoone, mis tähistavad kohti, kus Street View on kasutatav. Vajutades sinise markeeringuga tähistatud tänavale avanebki uues aknas vaade valitud vaatepunktist.

Selles on võimalik hiirega liikudes vaadata 360° enda ümber ning samuti üles majade kohale ning alla, kus on isegi seesama Google`i auto näha, mis parajasti pilte teha vorbib. Vajutades ekraanil olevale nupule, saab olenevalt Teie internetiühenduse kiirusest kas siis sujuvamalt või mitte nii sujuvalt mööda tänavat edasi või tagasi liikuda. Nagu sõidaksite ise autoga mööda sedasama tänavat.

Google fotografeerib tänavaid autokatusele paigutatud spetsiaalse fotoaparaadi abil. Masin sõidab mööda tänavat nagu kõik teisedki ja kaamera muudkui klõbistab. Nii laiahaardelise projekti kohta on fotod üpris hea resolutsiooniga nii et reklaamtahvlid ja inimeste näodki on päris hästi loetavad. See on küll tore, kuid mitte kõigi jaoks.

Street View tekitab palju probleeme, mis on seotud inimeste privaatsusega. Kuidas meeldiks lõunavaheajal armukesega lõunastama läinud pereisast ärimehele, kui Google`i kaamera tema niiskeid ettevõtmisi kõnniteel kogu ilmarahvale pahaaimamatult internetis eksponeerib? Ega ei meeldiks.

Mitmete kohtuasjade ja üldise rahulolematuse survel alustas Google sellel kevadel inimeste nägude hägustamisega panoraamfotodel, millest programm koosneb. Selleks kasutatakse sarnast näotuvastuse tehnoloogiat, mida pakuvad uuemad digikompaktid. Loomulikult ei ole see meetod viimselt kindel – see hägustab valimatult – näiteks ka nägusid reklaamplakatitel ja muudes kohtades, kus seda tegelikult vaja ei ole. Teisalt jäävad ikkagi hägustamata mõned erilised mordad, mida programm mingil põhjusel tuvastada pole suutnud.

Aga näod ja inimesed ei ole ainuke probleem. Autode numbrimärgid ja inimeste eraomandisse kuuluvate majade fotografeerimine on samuti ühiskondliku kriitika osaks saanud. Üksikuid juhtumeid on ennegi olnud, kus maja või mõni muu probleemne objekt on Street View`st kõrvaldatud. Käesoleva aasta alguses aga saatis terve väikelinn Minnesota osariigist Google`i pikalt.

Üldiselt on USa-s, nagu ka enamikus Euroopast seadusega lubatud filmida ja pildistada avalikes kohtades ja ühiskasutatavail tänavail. Kõne all olevas Minnesota linnakeses North Oaks on aga linnatänavad eravalduses, mistõttu oleks neil olnud ka seaduslik alus Google`it kohtusse kaevata. Viimane eemaldas linna Street View`st ilma vastu puiklemata ja tunnistas oma viga.

Kuhu edasi? Google`i autodes on märgatud hiljuti andureid, mis koguvad kõrvuti pildistamisega ka 3D andmeid linnatänavatest. Street View esindaja Larry Yu on selles osas olnud kidakeelne kinnitades vaid fakti sellise info kogumisest. Võib-olla on meil tulevikus võimalik hoopis vabamalt lennelda linnade ja majade kohal ja kõndida tänavail vabalt, mitte nööri mööda nagu praegu.

Google on seadnud oma eesmärgiks võimaldada Street View`d üle terve maailma. Juba on andmeid hakatud koguma Kanadast, Uus-Meremaalt, Austraaliast ja Jaapanist. Google`i autosid on märgatud sõitmas mitmetes Euroopa linnades Hispaanias, Itaalias, Šveitsis. Mingeid tärmineid hetkel veel seatud ei ole nii et jääb üle vaid loota – või siis karta – et peagi on võimalik Google street View abil navigeerida ka Eesti linnade tänavail.

(375)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga