Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotoretk Araabia Ühendemiraatidesse – kaasas Sony a7R IV täiskaader hübriidkaamera

Selles postituses räägin uuest Sony a7R IV täiskaader hübriidkaamerast ning mõne sõnaga ka Araabia Ühendemiraatide kogemusest.  Alustame kaamerast – tegemist on  Sony a7R seeria 4. generatsiooni täiskaadersensoriga hübriidkaameraga, mis oma tulekuga lõi puusalt kõik konkurendid külili. Uuenenud autofookus, mis mind eriti üllatas on antud kaameral lihtsalt out of this world ja selle vastu saavad ainult Sony enda teised mudelid, punkt!

Sony a7r iv

Sony hübriidkaamerad on tuntud oma autofookus võimekuse poolest ning kui ma igapäevaselt Sony a7R II mudeliga pildistades olen siiani sillas kiirest ja usaldusväärsest autofookusest, siis uuem a7R IV tõstis seda taset veelgi. Kes veel pole Sony kaameraga portreesi pildistanud, siis tehku seda nüüd ja kohe, sest Sony Eye-AF on midagi, milleta sa enam pildistada ei soovi.

Lisaks väärib veel mainimist, et kaamerat uuendati 61-megapikslise täiskaader CMOS sensoriga. Jah, 61 megapikslit, see on juba praktiliselt keskformaat levelil ja minu teada pole veel ükski konkureeriv bränd sellele tasemele jõudnud (kui võrrelda täiskaadreid). Need 61 megapikslit tulevad aga oma hinnaga – uncompressed raw fail on ~130mb ja kui varasemalt oled sa arvestanud, et 64GB mälukaart on üheks päevaks täitsa okei, siis esimesel päeval ei jõudnud ma isegi kätt soojaks pildistada, kui kaart juba täis sai.

Lisaks mainiks ära ka veel selle, et tavalise mälukaardiga pole antud kaamera puhul absoluutselt midagi teha, sest kui tahad näiteks kogu puhvri täis lasta 130megaseid pilte, siis on sul vaja kaarti, mis suudaks sammu pidada.

Sony a7r IV
Sony a7r IV

Hämmastav on veel ka see, et vaatamata suurtele failidele, suudab a7R IV burstida pilte 10 kaadrit sekundis. Siin on aga väike aga – seda juhul, kui tegemist on 12-bitiste compressed raw failidega. Uncompressed 14-bit Raw puhul pidavat see number olema 6 kaadrit sekundis, mis on siiski väga hea tulemus ja nende nelja olemata jäänud kaadri pärast ei jää ükski moment tabamata.

Kui nüüd rääkida pildikvaliteedist – Sony a7R II vs a7R IV , siis märgatav vahe ei tule isegi mitte sisse 100% vaid 200% suumides. Seega, pildikvaliteedi mõttes – Instagrami ja koju seinale pildistades poleks vast vaja upgrade’da, aga kui peaks tekkima vajadus printida välja suuremaid pilte ja neid veel omakorda croppida, siis on a7R IV vaieldamatult parem.

Sony a7r IV
Sony a7r IV

Mugavusest

Kaamerakere on tehtud kohati veidi suuremaks ning ergonoomilisemaks, mistõttu istub see kätte mugavamalt, kui eelkäijad. Väike detail, mis mulle uue mudeli puhul väga meeldis on võimalus lukustada EV-Comp rullikut, mis kipub pildistades alati paigast minema. Olenemata selelst, et 99% ajast pildistan manuaalrežiimis, siis vahel kiires olukorras on mugav kasutada vana head AV režiimi + EV-Compi ja tee, mis tahad, aga rullik on täpselt sellises kohas, kus sõrm koguaeg märkamata pihta läheb.

Sony a7r IV
Sony a7r IV

Objektiivid

Kaamerast endast sai räägitud – lähme nüüd objektiivide juurde, mida reisi jooksul kasutasin. Linnas arhitektuuri pildistades leidis kõige enam kasutust Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD, kõrbe safaril ja portreefotosid pildistades Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS ja Sigma 50mm f/1.4 DG HSM.

Objektiiv, mis mind enim üllatas oli Tamroni 17-28mm f/2.8 RXD, sest olles varasemalt lainurkobjektiivina kasutanud pigem Sony Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS mudelit, siis ma ütleks, et Tamron tegi Sony objektiivile silmad ette. Lisaks väärib mainimist ka see, et Tamroni objektiiv on 2x soodsam…

Kombed

Enne, kui sule nurka viskan, siis räägiksin paari sõnaga veel mõnest reeglist või kultuuri eripärast, mida kindlasti silmas pidada, kui soovid muretult Araabia Ühendemiraatides pilte klõpsutada. Kõige pühamad ja ka ühed kõige turvatumad kohad on seal erinevad mošeed, kus näiteks kõige ehedamaid turistikaid pildistades võid sattuda olukorda, kus turvatöötaja palub sul tehtud pildid kustutada.

Näiteks on mošees keelatud igasugune poseerimine. Ma ei pea siin isegi silmas seda, et „go wild ja show me your top model poses“, vaid kui juba kaks kätt tõusevad üle puusa, siis on jama. Õnneks lubati meil alles jätta paar pilti, kus käed olid üleval või üks käsi varjas päikest, aga meil paluti edaspidi seda mitte teha. Lisaks oli keelatud ka veel vastassugupoolele silma vaadata ning pildistada valitsuse hooneid. Aga eks see kõik on nende kultuuriline eripära ning seal külaline olles on elementaarne ja mõistlik nende reegleid austada.

Sony a7r IV
Sony a7r IV

Kokkuvõttes on Sony α7R IV puhul tegemist uskumatult hea kaameraga, mis on küll tengelpungale päris kõva pauk, aga see on seda investeeringut väärt. Lõpetuseks toon veel eraldi välja mõned plussid ja miinused kaamera kohta.

Plussid:

  • Mega hea dynamic range (kui ma ei eksi, siis 15 stopi).
  • Pööraselt kiire autofookus.
  • Ergonoomiline – väga mugav käes hoida.
  • Kaks UHS-II mälukaardipesa.
  • Tippklassi pildikvaliteet!

Miinused:

  • Suured failid, mis tahavad kiireid mälukaarte.
  • Ekraan on küll puutetundlik, aga see on veel väga algeline.

Karli tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema veebilehel karlsaare.eu ja Instagram’i lehel ››

Eriline tänu: @marintiganik

Photopoint foto- ja videotehnika rent on suurepärane võimalus, kui vajad lisajõude enda erinevate projektide jäädvustamisel. Meie fototehnika rendi teenuseid kasutavad ja on kasutanud paljud tuntud Eesti foto- ja videograafid.

(665)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7R IV kere
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 567 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 5,76 miljonit pildipunkti
Sony a7R IV + Tamron 17-28mm f/2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 567 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 5,76 miljonit pildipunkti
Sony a7R IV + Tamron 28-75mm f/2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 567 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 5,76 miljonit pildipunkti

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast