Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Canoni esimene täiskaader hübriidkaamera – EOS R!

2018. aasta sügis oli rikas aeg fototehnika tõsisematele fännidele ja edasijõudnud fotograafidele. Oma esimesed täiskaader hübriidkaamerad tõid välja suurtootjad Nikon ja Canon. Kauaoodatud hetk, kuna selle valdkonna pioneer Sony on oma turupositsiooni kindlustanud juba mitmeid aastaid – minu isiklik kogemus on olnud Sony a7r II, a7R III ja a7 III kaameratega.

Enda igapäevases fototöös kasutan peamiselt Canon EOS 5D Mark IV täiskaader peegelkaamerat ja seetõttu olen oodanud, millal tekiks samale platvormile täiuslik varu-, reisi-või asenduskaamera. Canon EOS R uudisest kuuldes võtsin ühendust enda koostööparneri Photopointiga ja palusin, et kui kaamera neile saabub, tahan olla esimene, kes seda proovib.

fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint
Vasakul Canon EOS R + RF 24-105mm f/4L IS USM. Paremal Sony a7 III + Tamron 28-75mm f/2.8.

Aasta lõpus tuli ka vastus, et kaamera on jõudnud Eestis poelettidele ja komplekt EOS R kere koos Canoni uue, spetsiaalselt hübriididele mõeldud RF 24-105mm f/4L IS USM objektiiviga, ja muidugi EF objektiivi adapteriga (see annab võimaluse kasutada kõiki Canonile mõeldud EF objektiive).

Tehnilistelt parameetritelt on R näol tegemist lipulaeva EOS 5D Mark4-ga, sest kere sees peidab ennast sama 30MP Dual Pixel autofookus sensor. Seega justkui sobiv ja samaväärne kaamera minu praeguse töökaamera kõrvale.

fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint_2

Minu kogemus hübriidkaameratega on olnud pigem positiivne, kuid alati on mingi “aga” selles sees ja seetõttu olen peegelkaamera andunud toetaja. Põhiliste miinustena on olnud just peegli puudumine ehk digitaalse pildi kuvamine pildiotsijasse ja teine, ehk olulisemgi, fokusseerimisprobleemid.

Nimelt mitmetes tingimustes on tulnud pildistada pimesi, nt väline valgus on nii ere, et ekraanivalgus ega ka pildiotsija eredus ei küündi lähedalegi, et midagi näha või vastupidiselt pimedas, kus digitaalselt püütakse pilti võimendada ja pildiotsijasse kuvatav on kurnatud üleliigsest mürast.

Teravustamisel, eriti pimedamates oludes ja kinnistel avadel (F8) ei ole minu kasutuses olnud hübriidkaamerad suutnud töötada peegelkaameratega võrdsetel võimetel. Miinusboonuseks on olnud aku kestvus (300 -350 kaadrit). Tõeliselt suure arenguhüppe ülalnimetatute parandamiseks on teinud Sony α III seeria kaamerad ja ilmselt seetõttu on a7 III olnud ka minu nö teine kaamera.

fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint_3

Kui Canon enda EOS R seeria välja tõi, sai ta kõvasti sugeda! Hinnangud olid kurjakuulutavalt hävitavad! Tehnikahuvilised aina kõrvutasid andmeid ja materdasid. “Viis aastat ajast maas!” oli etteheide fotogigandile! Eriti sai nahutada EOS R videovõimekus. Üllatav on aga see, et kasutajad – need päris kasutajad, kes teevad selle kaameraga tööd, kiidavad. Siit ehk tulebki välja, miks uue sarja nimeks on R.

R- on tugev täht ja ilmestab alati tootjate mudelitel midagi erilist, mingit supervõimet, midagi pealtnäha nähtamatut. Nii ka seekord! EOS R on minu kasutuses olnud esimene hübriidkaamera, mis on suutnud kõikides oludes (stuudios, üritustel, reklaampildistamistel, liikumatute ja liikuvate objektidega) teravustada ülikiirelt, täpselt ja veatult 100%.

Mis kasu on “fäänsidest” näitajatest ja pikslirallist, kui kaamera ei suuda sensorilt fookusseerida? Videorežiimis on kasutuses küll croppsensor, kuid autofookus jälgimissüsteem liikuva objektiga on veatum, kui professionaalne operaator? Need argumendid tõstavad selle kaamera minu jaoks kõrgemale senisest kogemusest hübriidkaameratega.

fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint
fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint

Lisaks meeldis mulle, et RF objektiividele on lisatud seadistus rõngas, mille alla võib näiteks ISO määrangud panna – geniaalne! Canoni plussiks on kindlasti ka võimalus määrata RAW faili suurust ning mitte ainult pakitud ja pakkimata, vaid ka resolutsioonilt.

See seadistus on sälinud ka R-l, eriti kasulik, nt. reisifotodeks, kus 30MP failisuurus on kindlasti üleliigne. Liigsete pikslite tõttu valisin ma eelmise aasta alguses ka a7 III kaamera a7R III asemel. Loe: “Liiga palju piksleid”.

fotostuudio-lumiere-Rene-türk-canon-eosr-photopoint_6

Minu kogemus EOS R kaameraga on nüüdseks ~2000 pilti erinevatest situatsioonidest. Canoni kasutajana mulle meeldib:

  • teravustamise täpsus: 100/100;
  • kere ergonoomika. Sügavam käepide on väga abiks hübriidkaamera väiksemate kerede puhul, kuna objektiivid on enamasti samas kaalus kerega ja nii on raskusbalanss enamasti objektiivi poole kaldu. Lisatoetus käepideme sügavuse näol on väga abiks;
  • RF objektiividel on seadistatav funktsioonirõngas (lisaks teravustamis-ja fookusrõngale);
  • silmapupillile orienteeritud fokusseerimine (Single AF reziimis);
  • igatepidi keeratav väga heas kvaliteedis ekraan;
  • sama aku, mis EOS 5D mudelitel;
  • EF adapteriga kasutatavad kõik Canoni EF bajonetile sobivad objektiivid;
  • karbis kaasas 220V laadija ning USB laadija lisatasu eest (Sony kaameratel vastupidi);
  • Canonile omane väga hea pildikvaliteet;
  • kaamera sooritusvõime ja ehitus üldiselt;
  • hind – sisult 5D Mark IV, kuid hinnatasemelt EOS 6D Mark II.

Millest ma enim puudust tundsin:

  • Canon on kaotanud kerelt väga palju nuppe ning asendanud selle M-Fn (multifunktsionaalse “slaider”) lahendusega. Minule kui professionaalsele fotograafile on see miinuseks, kui pean seadistusi tegema läbi menüü süsteemi või läbi mitme valiknupu;
  • joysticki puudumine kerel;
  • M-Fn sliaderi asetus. Minu pöial maandus loomulikult just sellel kohal nii et pidin slaideri mitteaktiivseks muutma;
  • aku kestvus (450 -500 pilti);
  • kaamerasisene stabilisaator.

Kokkuvõtteks on EOS R puhul tegemist Canoni esimese täiskaader hübriidkaameraga ja selle juures on nad paika saanud kõige tähtsama, milleks on kiire ja täpne autofookus ka keerulistes olukordades.

Kaamera sobib väga hästi Canoni süsteemi kasutajale lisakaameraks või varukaameraks Canoni varasema tooteseeriaga ühilduvuse pärast. Ise jään huviga ootama EOS R edasiarendust ja järgmisi mulle sobivamaid mudeleid.

Aitäh, Photopoint, võimaluse eest nädal aega kaamerat katsetada, millest osa oli fotostuudios Lumiere Mairi Korkkaga pildistamine. Aitäh Mairile modelliks olemast ning jumestuskunstnik Kristiina Uudamile jumestuse eest. Video filmis Mikhael Santos ja postproduktsiooni tegi Meelis Roll.

Täpsuse huvides ütlen, et stuudiopildistamisel kasutasin EOS R kõrval ka Fujifilm GFX 50s kaamerat.


Rene Türk on Lumiere fotostuudio asutaja, mitmeid kodu- ning välismaiseid tunnustusi pälvinud reklaami-, pulma-ja portreefotograaf. René tööde ja tegemistega saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehelFacebookis või veebilehel www.rene.com.ee

Sa ei ole veel päris kindel kas EOS R täiskaader hübriidkaamera on Sulle õige valik? Sellisel juhul soovitame kaamera meie foto- ja videotehnika rendist laenutada või lugeda nende arvamust, kes on seda lisaks Renéle juba proovinud:

(984)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS R kere
  • 30,3-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • Dual Pixel CMOS teravustamissensor
  • 3,1" kallutatav & pööratav LCD puuteekraan
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS R + RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
  • 30,3-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • Dual Pixel CMOS teravustamissensor
  • 3,1" kallutatav & pööratav LCD puuteekraan
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi ja Bluetooth ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast