Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Facebook lisab oma uudisvoogu 360-kraadiliste interaktiivsete fotode toe

3059776-poster-facebook-360

Facebook annab oma Oculus blogis teada, et kavatseb juba lähinädalatel uudisvoogu lisada 360-kraadiliste fotode toe. See tähendab, et peagi saab Ricoh Theta S (või sarnase) kaameraga pildistatud 360° fotod lihtsalt Facebooki üles laadida ja need muutuvad uudisvoos pärast jagamist automaatselt interaktiivseteks. Umbes sellisteks, nagu see siin all olev näide:

 

Vaata 360° videot ekraanil või VR peakomplektiga

Facebooki platvorm teeb võimalikuks samasuguse foto sees ümberringi vaatamise võimaluse, nagu üleval näha. Lisaks nutitelefoni ja arvuti ekraanil vaatamisele lubatakse 360° fotodele aga lisada ka GearVR peakomplektide tugi. See tähendab, et pildinurgas olema hakkava nupu abil saab lülituda VR režiimi. Ning kui nutitelefon siis VR peakomplekti sisestada, saab 360° vaateid imetleda veelgi interaktiivsemalt.

Kuna Facebook on Oculus omanikfirma, siis optimeeritakse Facebooki 360° fotod konkreetselt just Gear VR peakomplekti jaoks sobivasse mõõtu. Hetkel pole teada, kas Facebooki videoid ka teiste peakomplektidega – nagu Google Cardboard või näiteks Silveri poolt üle vaadatud VR WOW peakomplekt – vaatamiseks sobilikud on.

 

Kuidas selliseid 360° fotosid luua?

04-vaadetornist-edited-1

Näide sfäärilisest panoraamist – kahemõõtmelisele pinnale on kokku koolutatud kogu ümbritsev vaade. Kui selline foto (varsti) Facebooki lisada, muutub see seal automaatselt interaktiivseks.

Selliste fotode loomiseks on kolm peamist võimalust.

  1. Kõige lihtsam on kasutada spetsiaalset 360° kaamerat nagu Ricoh Theta S, mis paneb sfäärilise panoraami ise pärast pildistamist kokku nii et saad selle ühe soojaga Facebooki üles laadida.
  2. Teine võimalus on pildistada ümbritsev üles kasutades nutitelefoni ja mõnda spetsiaalset 360° fotode loomiseks mõeldud rakendust. Selliselt pildistades kipub aga tulemus jääma üsna tagasihoidlik.
  3. Kolmas võimalus on kasutada tavalist fotokaamerat ja lainurkobjektiivi, ennast ümbritsev üles pildistada ja need fotod siis üheks sfääriliseks panoraamiks kokku “nõeluda”, kasutades selleks spetsiaalset tarkvara nagu Kolor Autopano Pro või PtGui.

 

Interaktiivsete 360° videote toe lisas Facebook oma keskkonda 2015. aasta sügisel. Seega on igati loogiline, et see tugi nüüd ka fotodele laieneb. Eriti hea uudis on see just 360° kaamerate omanikele, kes seni pidid oma interaktiivsete fotode Facebookis postitamisel kasutama kolmandat teenust. Ricoh Theta S kaameraga pildistatud fotode jagamisel Facebookis ilmub Facebooki seinale näiteks hetkel lihtsalt link interaktiivsele sisule. Mitte interaktiivne foto ise. See olukord peaks  peagi normaalseks muutuma.

Õigluse huvides peaks lõpetuseks ka mainima, et VR vallas Facebooki just eriliseks pioneeriks pidada ei saa. Nimelt on Google Photos ja Google+ keskkonnad interaktiivseid 360° fotosid automaatselt toetanud nüüd juba pea 3 aastat.

Allikas Oculus blogi

(648)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh Theta S, must
  • Sfäärilised 360° vaatega videod ja fotod
  • Kaks 12-megapikslist CMOS sensorit
  • FullHD videosalvestus
  • Valgusjõulised f/2.0 avaga objektiivid
  • Integreeritud WiFi ühendus
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga