Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Droonifotograaf Kaupo Kalda: DJI Mavic Pro drooniga reisil – purjetamas Santorinil

Olen sõpradega viimased aastad koos Vahemerel purjetamas käinud ja seekord seilasime 10 päeva Ateenast Santorinile. Liikudes saarekeselt saarekesele, sadamast sadamasse, on see õnnis teekond, kus saad nautida türkiissinise Egeuse mere silmipimestavat ilu, kohalikku kultuuri, loodust ja restorane. Ning otse loomulikult on droon selle vägeva talletamiseks suurepärane kaaslane. Oled ise selle peale mõelnud?

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint
Pildil loojangus Oia, Santorini

 

Miks droon reisil?

Ma ei hakka kirjutama reisikirja, vaid hoopis inspireerin inimesi mõtlema – äkki väike droon oleks ka sulle vahva reisikaaslane? Selle artikli illustreerimiseks ongi selle Kreeka purjereisi mõned kaadrid.

Asi selles, et mõned uuemad mudelid on juba nii pisikesed, et nad võtavad vähem ruumi kui näiteks peegelkaamerad. Ma ise tunnen, et loovtegevus nagu fotograafia on üks paremaid stressimaandajaid.

Samas annab see väike kaaslane nii palju uut perspektiivi, et sul endal jääb karp lahti, sõpradest rääkimata. Reisidel on tavapärased kaadrid, mis on tehtud kõik ühest kindlast kohad. Kindla peale mineku hot spot’id. Tallinnas näiteks Toompea vaateplatvormid. Droon annab sulle aga üsna vaba 3D ruumi linnulennult ja see ongi nii unikaalne võimalus tänapäeval. Droonipilt ei pea olema alati megakõrgelt ja -kaugelt, vahest on ka 10m juba midagi uut ning põnevat ning üks ei välista teist.

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint_2
Pildil sama Oia, vastassuunal ja veidi varem

 

Milline on hea reisidroon?

Konkreetselt pean silmas kokkuvolditavat Dji Mavic Pro, mida ise kasutan (oh, mu lemmikdroon), aga ka veel pisem Dji Spark, mis on oma hinna ja kõige kohta üllatavalt asjalik. Peab vaid teadma, et Sparkil on 4K video asemel Full HD ja RAW toorfaile ka ta ei tee. Aga keskmisele hobikasutajale, kes ei aja taga viimast, ei noki oma pildifaile varahommikuni Photoshopis on see just täpselt paras.

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint_3
Oia eemalt, tegu on vulkaani kaldeeraga

Mul on niisiis Dji Mavic Pro ja iga lend sellega on nauding. Reisimisel teeb mugavaks eriti asjaolu, et ta on väike ja vaikne. Oluliselt vaiksem kui “need valged, mida on kõik kohad täis”. Näiteks. Kasutan kolme akut, mis annavad tunni lennuaega. Piisav.

Väike 4K videojupp Oia loojangult.

Jalad on tal kokkuvolditavad ning mahub mu parka taskusse, olles umbes kõrsikukarbi suurune. Ka pult on kompaktne. Ning väikese harjutamise järel saab igaüks sellega hakkama. Tõsi, 100% alati peab olema ettevaatlik, sest nad ikka kukutatakse tihti alla ja seda peaaegu alati piloodi vea tõttu. Automaatika on neil aga täna juba päris hea ning üldiselt see alt ei vea ka. Esimesed katsetused mine tee suurel laial põllul. Rahulikult, mitu korda.

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint_4
Autor suundumas Folegandrose loojangut jäädvustama.

Ise võtan reisile kaasa väikese National Geographic õlakoti. Seal sees on droon, väike hübriidkaamera ja mahub ka veepudel. Nii et ei tassi kaasa 15 kg kaaluvat kogumit peegelkaameraid ja droone, mis võtaks lihtsalt hetke nautimiselt nii palju fookust ära.

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint_5
Folegandros, piltilus saareke Santorini lähedal.

 

Käime kiirelt peamised reeglid veel üle

Droon on lennumasin ja jagab õhuruumi lennukite, helikopterite ja teiste lennuseadmetega. Kõige olulisem on, et sa ei hakka lollusi tegema, nii et common sense.

  1. Lenda maksimaalselt 150m kõrgusele, pigem vähem. Alates sealt on teiste lennumasinate õhuruum.
  2. Hoia eemale lennujaamast mitu head kilomeetrit.
  3. Hoia eemale suurtest inimmassidest, eriti nende pea kohal lendamisest.
  4. Samuti stardi kusagilt rahulikust kohast ja püüa teisi mitte segada.
  5. Tasub endast mitte liiga kaugele lennata, jälgida alati ka silmsidena drooni asukohta. Enamus õnnetusi on kuhugi otsalend, eriti külg ees või tagurdades, kui ekraanilt seda ei näe.
  6. Guugelda enne reisisihtkohariigi droonireegleid. Üldiselt pole hullu ning ollakse laias laastus tolerantsed, aga näiteks Kuubal võib päris kehvasti minna ja ka Kanadasse on väga keeruline luba saada.

Need on kõige põhilisemad asjad.

Ilusaid reisielamusi!

dji-mavic-pro-kaupo-kalda-photopoint_6
Kirik Folegandrosel, kust avaneb võrratu vaade eelmise pildi loojangule, ka ilma droonita

 

Vaata ka autori varasemat artiklit Taist ning Kreekast:

(1350)

Artiklis kirjeldatud tooted:
DJI Mavic Pro Fly More Combo Kit
  • 4K videosalvestus ning 12-megapikslised fotod
  • Integreeritud 3-teljeline kaamera kinnitus
  • Lihtne lennata, intelligentne lennusüsteem
  • Visuaalsed sensorid aitavad vältida takistusi
  • Ülikompaktne disain – mahub isegi taskusse
DJI Mavic Pro
  • 4K videosalvestus ning 12-megapikslised fotod
  • Integreeritud 3-teljeline kaamera kinnitus
  • Lihtne lennata, intelligentne lennusüsteem
  • Visuaalsed sensorid aitavad vältida takistusi
  • Ülikompaktne disain – mahub isegi taskusse

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast