Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon EOS 250D peegelkaamera

Nii et sa tahad endale peegelkaamerat. Et saaks kvaliteetset pilti teha ja objektiive vahetada. Võib-olla on sinu jaoks kõige paremaks aparaadiks äsja Photopointi jõudnud Canon EOS 250D

Selles postituses avame EOS 250D karbi ja vaatame üle selle kaamera head ning halvad küljed. Samuti võrdleme seda alternatiivsete Canoni peegel- ja hübriidkaameraga, mis 2019. aasta suvel samuti algaja fotohuvilise huviorbiidis olla võiksid. Kui oled endale vahetatavate objektiividega fotokaamerat valimas, siis saad allolevast ehk pisut juhatust.

 

Canoni peegelkaamerate valiku (ja tegelikult kogu peegelkaameraturu) kõige soodsam esindaja on EOS 4000D. Sellest õige pisut kallima hinnaga on Photopointis olemas EOS 2000D. Need kaks kaamerat võtsin karbist välja pisut enam kui aasta tagasi. Vaata see postitus üle siitsamast.

Käesolevas artiklis karbist välja võetav EOS 250D on nimetatud algtaseme kaameratest tuntavalt kallim, kuid samas ka tuntavalt parema funktsionaalsuse, pildikvaliteedi ja kasutamismugavusega. Seetõttu peaks EOS 250D peegelkaamera sobima inimesele kes ei rahuldu kõige soodsamaga. Fotohuvilisele, kes soovib kohe või tulevikus pisut tõsisemalt pildistamise või video salvestamisega tegeleda.

Canon EOS 250D, EOS 2000D ja EOS 4000D omaduste võrdlus

Canon EOS 250D  Canon EOS 2000D  Canon EOS 4000D
 Sensor 24 MP  24 MP  18 MP
 Pildiprotsessor DIGIC 8  DIGIC 4+  DIGIC 4+
 ISO ulatus 100-25600
Võimendusega ISO 51200
 100-6400
Võimendusega ISO 12800
 100-6400
Võimendusega ISO 12800
 Teravustamine 9 teravustamispunkti
Keskmine risttüüpi
Faasituvastusega autofookus + näo ja silmatuvastus Live View režiimis
 9 teravustamispunkti
Keskmine risttüüpi
Kontrasttuvastus Live View režiimis
 9 teravustamispunkti
Keskmine risttüüpi
Kontrasttuvastus Live View režiimis
Sarivõte Maksimaalselt 5 fps
JPG failid kuni mälukaart täitub
6 RAW faili järjest
Maksimaalselt 3 fps
150 JPG faili järjest
6 RAW faili järjest
Maksimaalselt 3 fps
JPG failid kuni mälukaart täitub
6 RAW faili järjest
Time-lapse Jah Ei Ei
 Optiline pildiotsija 95% kaadri katvust
0.80x suurendust
Dioprikorrektsiooniga
 95% kaadri katvust
0.80x suurendust
Dioprikorrektsiooniga
 95% kaadri katvust
0.80x suurendust
Ilma dioptrikorrektsioonita
 LCD ekraan 3″, 1 040 000 px, puutetundlik, välja keeratav ja pööratav  3″, 920 000 px  2.7″, 230 000 px
 Välklamp Juhtarv: 9.2
Punasilmsuse vähendamine eraldi tule abil
 Juhtarv: 9.2
Punasilmsuse vähendamine eraldi tule abil
 Juhtarv: 9.2
Punasilmsuse vähendamise funktsiooni ei ole
 Videorežiim 4K video (25 või 23,98 fps)
1920 x 1080 (30, 25, 24 fps)
H.264 koodek, helitugevust saab manuaalselt seada, 3,5mm mikrofonisisend, Integreeritud stereomikrofon.
1920 x 1080 (30, 25, 24 fps)
H.264 koodek, helitugevust saab manuaalselt seada, integreeritud monomikrofon.
 1920 x 1080 (30, 25, 24 fps)
H.264 koodek, helitugevust saab manuaalselt seada, integreeritud monomikrofon.
Juhtmevaba ühenduvus WiFi + Bluetooth WiFi + NFC WiFi
Vooluallikas/vastupidavus LP-E10/1070 LP-E10/500 LP-E10/500

 

Canoni kolme soodsamat kaamerat omavahel võrreldes näeme juba olulisematest omadustest, et EOS 250D on teistest peajagu üle. Esmapilgul vaadates võib tunduda, et EOS 2000D ja 250D pildisensorid on sarnased – mõlemal on ju 24 megapikslit lahutusvõimet.

Lahutusvõimele vaatamata on need sensorid tegelikult väga erinevad – EOS 250D kiip on nn Dual AF võimekusega – see tähendab et sensorile on integreeritud pikslid, mis aitavad kaasa kiirele autofookusele LCD-ekraani abil pildistades või filmides. Samuti on EOS 250D sensor koostöös palju uuema Digic 8 pildiprotsessoriga võimeline märksa kvaliteetsemateks piltideks kõrgete ISO tasemete juures.

 

Canoni kaameraid vaadeldes on tegelikult veel kaks aparaati, mis EOS 250D mudelile kõva konkurentsi pakuvad. Esimeseks neist on Canon EOS 200D. See on EOS 250D vanem versioon – need kaks erinevad teineteisest vaid pildiprotsessori poolest. Pildiprotsessor annab uuemale 250D aparaadile kaks eelist: 4K video ja silmatuvastusega autofookuse. Kõik muu on neil kahel kaameral sama. Seega: kui sulle piisab 4K video asemel ka Full HD videost ja sa silmatuvastusega autofookust tingimata ei vaja, siis võid vabalt osta ka pisut soodsama hinnaga vanema mudeli Canon EOS 200D. Seni, kuni seda veel müügil on.

 

Vasakul Canon EOS 250D peegelkaamera, paremal Canon EOS M50 hübriidkaamera.

Teine Canoni aparaat, mis uuele EOS 250D kaamerale kõva konkurentsi pakub, on hoopis hübriidkaamera. Canon EOS M50. Nii funktsionaalsuse kui ka hinnataseme poolest on EOS 250D ja M50 väga sarnased kaamerad. EOS 250D kaamerat võibki tegelikult vaadelda kui M50 kaamerat peegelkaamera kestas. EOS 250 peegelkaamera plussideks hübriidi ees on määratult suurem objektiivide valik ja aku kestvus. Olenevalt eelistustest võib EOS 250D plussiks olla ka optiline pildiotsija. EOS M50 on aga kompaktsem ja paindlikuma autofookusega.

 

Keskendume aga nüüd EOS 250D peegelkaamerale. Karbis on: kasutusjuhend, garantiitalong, musta värvi Canon EOS 250D peegelkaamera,  EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM komplektobjektiiv, toitekaabel, akulaadija, aku ja kaamerarihm.

 

Canoni sõnul on EOS 250D “maailma kõike väiksem välja keeratava ekraaniga peegelkaamera”. Pange tähele, et see “kõige väiksem” kehtib mitte kõikide peegelkaamerate kategoorias, vaid kitsas “välja keeratavate ekraanidega peegelkaamerate” segmendis. Sellest kitsendusest hoolimata on EOS 250D tõesti meeldivalt pisike. Mitte odavalt pisike, sest mõnusalt kummeeritud pinnad ja kvaliteetselt liikuvad nupud-rattad loovad hea kasutamiskogemuse.

 



Canon EOS 250D on müügil erinevate objektiividega. Kõige soodsam on osta kaamera, millega komplektis üldse mingit objektiivi ei olegi. See on hea variant juhul, kui sul juba on mingi Canoni objektiiv olemas.

Järgmine võimalus on kõige soodsama EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III objektiiviga komplekt. Võimaluse korral võiks seda objektiivi vältida, sest sellel pole värinastabilisaatorit ja STM teravustamismootori puudumisest tingituna on autofookus pildistamisel (LCD-ekraani kasutades) või filmimisel aeglane.

Kõige optimaalsem komplekt ongi tõenäoliselt seesama, mille me siin postituseski karbist välja võtame: Canon EOS 250D koos EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM komplektobjektiiviga. Sellel objektiivil on satandardne enimkasutatav suumivahemik, värinastabilisaator ja igas olukorras kiiret autofookust võimaldav STM teravustamismootor.

Lisaks neile kolmele komplektile on EOS 250D Photopointis olemas veel igasuguste erinevate objektiividega. Näiteks koos Tamron 18-200mm VC objektiiviga, et saaks ka kaugemal asuvaid objekte lähedale suumida. Või siis eriti võimsa suumiga Tamron 16-300mm objektiiviga komplekt. Kõiki olemasolevaid komplekte saab vaadata siit.

 

Juhtnuppude ja käsitlemise poolest – nii korpuse kui ka ekraanimenüüde osas – on EOS 250D identne oma eelkäija 200D peegelkaameraga.

Kõik, mida algaja – või isegi natuke edasijõudnud – fotohuviline vajab, on EOS 250D kaameras olemas. See on Canoni soodsaim aparaat, millel on välja keeratav ekraan, 3.5mm mikrofonisisend, time-lapse videote salvestamise funktsionaalsus ja muidugi 4K video. Samuti on 250D Canoni soodsaim kaamera, millel on üllatavalt hästi toimiv jälgiv teravustamine foto- ja videorežiimis. Isegi automaatne silmatuvastus on teravustamisel olemas – esimest korda Canoni algtaseme peegelkaameras.

Loomulikult saab seda silma- ja muud jälgivat teravustamist aga kõige efektiivsemalt kasutada ikkagi Live View režiimil LCD-ekraanilt kadreerides. Optilisest pildiotsijast läbi vaadates näeme seal kaadri keskel ikka 9 teravustamispunkti, milledest keskmine toimib kõige paremini, ülejäänud pisut halvemini. Just teravustamise mõttes olekski ehk EOS 250D asemel parem valida hoopis hübriidkaamera EOS M50. Selle puhul pole ju vahet, kas pildistad ekraanilt või vaatad läbi elektroonilise pildiotsija – autofookus on mõlemal puhul sama võimekas.

 



Ühenduspesadest on EOS 250D juures vast kõige tähelepanuväärsem 3.5mm audiosisend. Tänu sellele saab kaamerasse ühendada välise mikrofoni ning filmitud video juurde kvaliteetsema heli salvestada. Sealsamas vasakul pool kummist katte all on ka pisem ühenduspesa distantspäästiku ühendamiseks.

Vasakul pool on Micro USB pesa – selle abil saab failid ilma mälukaarti kaamerast eemaldamata arvutisse tõmmata. USB-pesa kaudu kahjuks EOS 250D akut laadida ei saa, laadimiseks on ainus võimalus kasutada komplektis olevat laadijat. Sama katte all on ka HDMI pesa – selle kaudu saab muuseas salvestada välisesse videosalvestisse kvaliteetsemat 4K videot.

 

Kaamera ülemisel paneelil on juhtnupud ja kettad üsna standardsed. Tähelepanu väärivad siin vaid kaks asja. Esiteks on välgukingalt puudu see kõige keskmine kontakt. See tähendab, et EOS 250D ei ühildu näiteks kolmandate tootjate stuudiovälklampide saatjatega ega ka kõikide muude tarvikutega, mis just seda keskmist ühenduskontakti andmevahetuseks kasutavad.

Teine, vähem oluline muudatus on võrreldes 200D kaameraga toiminud programmiratta juures. Sealsetest valikutest on kadunud CA (Creative Auto) ja ilma välguta pildistamise režiim. Esimene on kolinud rohelise režiimi valikutesse, välgukeeldu pole 250D kaameral aga enam vaja, sest välklamp ei avane uue kaamera puhul automaatselt, vaid ainult siis kui kasutaja selle ise sõrmega avab.

 

Peegelkaamera üheks plussiks hübriidkaamera ees on aku kestvus. Seda muidugi ainult optilise pildiotsijaga pildistamise korral. Canon EOS 250D kasutab üsna tagasihoidliku suurusega LP-E17 liitiumakut, kuid sellega saab TIPA ametliku testi kohaselt ühe laadimisega teha 1070 fotot. Hübriidkaamerate kontekstis on see ulmeliselt palju.

 

Kui aku täis, siis sisesta see kaamerasse allosas asuva luugi alla. Sealsamas on ka SD mälukaardi pesa.

 

Tagaküljel on Canoni standardsed juhtnupud – ei midagi erutavat. Testitult töökindel värk. Korraliku lahutusvõimega (see tähendab, et kenasti terava pildiga) LCD-ekraan on (erinevalt soodsamatest 4000D ja 2000D kaameratest) puutetundlik. See on oluline, sest Canoni puutetundlik ekraan on üldse kõikide kaameratootjate puuteekraanidega võrreldes kõige paremini kasutatav. Näpuga saab valida nii kiireid seadistusi, peamenüü väiksemaidki detaile kui ka muidugi taasestitusrežiimil suurendada ja sõrmega paremale-vasakule vedades eelmisi-järgmisi pilte vaadata.

 

Lisaks puutetundlikkusele saab ekraani ka enda pesast välja käänata – selleks, et seda nurga alla seades näiteks mugavamalt madalaid rakursse kadreerida või siis miks mitte iseennast kaadrisse mahutada. Kaamerat fotokotti pistes saab ekraani aga tagurpidi oma pesasse keerata vältimaks selle kriimustumist.

 

Canon EOS 250D kaameral on kaks erinevat kasutajaliidest (kasutajaliides tähendab ekraanil kuvatavat menüüde- ja valikute süsteemi). Esimene on tehtud algajate eelistusi silmas pidades. Selles on kasutatud valget tausta, värvilisi ja suuremaid ikoone, vähem erialatermineid ja lühendeid jne. Teine on Canoni standardne kasutajaliides, kus kiirmenüüd ja menüüd on kompaktselt ja loogiliselt, tõsisemale fotohuvilistele arusaadavas keeles ja järjestuses musta põhja peal.

Vaikimisi on kaamera algajale suunatud kasutajaliidese režiimis, kuid seda saab väga lihtsasti muuta peamenüüst. Kliki peamenüü lahti (nagu ülaloleval pildil) ja mine kõige viimase, rohelise vahelehe juurde. Sealt saad lülitada pildistamisparameetrite kuvamist ja peamenüüd “Guided” režiimilt “Standard” režiimile.

Guided režiimis on kaamera peamenüü tehtud lihtsamaks. Igale alajaotusele on lisatud selgitustega avaekraanid nii et fotograafiakaugematel pildistajatel oleks lihtsam orienteeruda.

 

Rohelises automaatrežiimis on kohe pildistamisvalikutes näha “Creative Assist” valik. Sealt saab siseneda menüüsse, mille abil on Canon püüdnud kaamera parameetrite seadistamise lihtsaks teha. Lihtsaks neile, kes ava, ISO, säriaja ja värvustasakaalu mõjust fotole veel päris aru ei saa. Siin saab slaiderite ja seletavate ikoonide abil seadistada taustahägusust, heledust ja muid visuaalseid aspekte.

 

Programmiratast keerates saab valida seitsme põhilise režiimi vahel. Muuhulgas saab kaamera siit lülitada ka manuaalsele või poolmanuaalsele juhtimisele.

 

Manuaalsematel režiimidel on menüüdel juba teistsugune, fotograafidele tuttavam välimus. Näiteks kiirmenüü (Q-nupule vajutades) reastab 10 olulisemat parameetrit, mida on siis hea näpuga ekraanilt valida ja seadistada.

 



Videorežiimis filmib EOS 250D nüüd tõepoolest ka 4K videot. Tuleb aga tähele panna, et 4K režiimis toimivad teravustamisel ainult “tracking” ja “1-point” valikud. “spot” ja “zone” valikuid sisse lülitada ei saa.

 

Canon EOS 250D on eeskujulik peegelkaamera. Selle tehnilistes andmetes ei ole küll mitte midagi revolutsioonilist, kuid selle kõik osad moodustavad terviku mis on algajama fotohuvilise jaoks üsna ahvatlev.

Ühte omadust võib EOS 250D puhul aga siiski eriliselt esile tõsta. See on omadus, mille poolest Canoni algtaseme kaamera on üle kõikidest teistest fotoaparaatidest. Nimelt on Canon suutnud luua visuaalselt lihtsa, intuitiivselt sõrmega kasutatava, rohkete juhistega kasutajaliidese, mis kaamera parameetrite muutmise algaja jaoks lihtsamaks muudab. Vähemalt juhul, kui see algaja hästi inglise keelt mõistab, sest kõik need juhised ja tekstid on ju siiski inglise- või mõnes muus võõrkeeles.

Ja kui pildistaja on juba oma fotoaparaadiga kohanenud, Photopointi poolt kaameraga tasuta kaasa antava veebipõhise fotokursusegi läbi teinud, võib ta rahulikult, ilma uut kaamerat ostmata, lülitada EOS 250D kaamera “Guided” režiimilt “Standard” režiimile. Ja nautida pildistamist samamoodi kohaldatud menüüde ja valikutega, nagu mitu korda enam maksva Canoni profikaameraga.

(2048)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 250D kere, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
749€
Canon EOS 250D + 18-55mm IS STM Kit, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
849€
Canon EOS 250D + 18-55mm IS STM Kit, hõbedane
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
849€
Canon EOS 250D + 18-55mm IS STM Kit, valge
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
849€
Canon EOS 250D + 18-55mm Kit, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
819€
Canon EOS 250D + Tamron 18-200mm VC, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + Tamron 18-270mm PZD TS, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + 18-55mm + 75-300mm Kit, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + Tamron 16-300mm VC, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + 18-135mm Kit, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + Tamron 18-400mm, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus
Canon EOS 250D + Tamron 17-35mm OSD, must
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Dual Pixel AF teravustamissensor
  • 3-tolline pööratav puutetundlik ekraan
  • WiFi ja Bluetooth ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast