Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Maastikufotograaf Andrei Reinol: kuidas ma ennast Sony FE 85mm f/1.4 GM fixiga proovile panin

Aeg-ajalt tekib mul soov looduses liikudes proovida enda jaoks midagi uut. Miskit, mis sunnib rohkem pingutama ning asju teise nurga alt vaatama. Mõte liikus fiksobjektiivi poole ning, et asi veel keerulisem oleks, siis mõnele ebatraditsioonilisele fookuskauguse kasutamisele looduses.

Taaskord tuli toeks Photopointi fototehnika rent ning haarasin sealt kaasa Sony FE 85mm f/1.4 GM objektiivi, mis stuudiofotograafide seas tunnustust saanud ja saab kindlasti hästi hakkama ka välitingimustes. Ilmastikukindel konstruktsioon lubas lummavaid looduspilte kasvõi lausvihmas pildistada.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade
Sony FE 85mm f/1.4 GM

Suurim väljakutse oli minu jaoks see, et ma ei saanud pildistada enda jaoks traditsioonilisi tugeva esiplaaniga pilte. Selliseid tüüpilisi lainurgakaid, kus statiiv on fotokaga lastud kõige madalamale objektile lähedale. Aga see oligi eesmärk – astu raamist välja!

Pildid sai tehtud aastavahetuse paiku ja lootus oli tabada nädala jooksul kauneid talvemaastikke, kuid reaalsus osutus teiseks. Esimesel päeval veel külmetas ja oli isegi külmaudu, aga iga päevaga läks aina hullemaks ning lõpetada tuli ikka täitsa musta maaga.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_6
Algus oli muidugi raske. Kui siis ikka esiplaaniga.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_2
Udu peitis taustal oleva metsa ja tõi välja ainult olulise.

Üldiselt oleksin sellistele käikudele kaasa võtnud universaalid vahemikus 24-105mm või 70-200mm, kuid 85mm pani mu liikumisse ning andis võimaluse teha sammu või kaks. Ringi liikudes pead oskama märgata pildi saamise võimalusi ning vajadusel objektile lähenema või temast kaugenema.

Üheks ahvatluseks objektiivi valikul osutus kindlasti ka ava 1,4 – võimalus luua pehmeid taustasid ning tuua esile oluline. Ülikiire ning vaikne SSM ultrahelimootor tegi oma tööd eeskujulikult ja fookus leiti kiiresti. Eriti meeldis mulle veel see pehme “click”, mis ava muutmisel rõnga abil sõrmede vahelt läbi käis – nagu vanakooli värk. Oma konstruktsioonilt oli see üldse üks paremaid objektiive, mida ma käes hoidnud olen.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_13
Üksik kaseraam, taamal liigikaaslased. F/1,4

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_19
Teine perspektiiv, vaade alt üles. F/1,4

Päris makrotamiseks objektiiv sobilik ei ole, sest lähim teravustamise kaugus on 85 cm, kuid klassikalisi tasapinnalisi lähivõtteid tehes oli pilt muidugi üliterav.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_12
Talveklassika. F/8

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_17
Hommikused külmad lubasid maapinnalt mustreid otsida.

Paremad valgustingimused looduses loovad aluse ka tavatumateks piltideks. Klassikaline “kuldne tund” annab maheda värvigamma, mis hetk peale päikestõusu olematuks saab.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_3
Isegi elektripostidesse suudab valgus lumma luua.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_4
Valgusemäng läbi udu ja puude latvade.

Uue objektiiviga esimesel päeval ringi liikudes püüdsin pildistada erinevaid motiive. Uus on ikka huvitav ning pilte sai tehtud tõesti palju. Talvepäevad on õnneks lühikesed ning õhtu saabub põnevas tegevuses märkamatult kiiresti, mille jooksul hommikune kuldne valgus sai vahetatud külma hõbedase vastu.

Edasi läks asi juba ”nutusemaks”, sest talv kaotas iga päevaga suure sammu enda olemusest. Metsaalused muutusid niiskeks ning märjaks. Udu ei tekkinud enam külmast vaid veest, mis kattis kogu maad ja matkasaapad muutusid kiiresti ebamugavaks.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_8
Kultuurmaastik. Kõik kaunilt reas.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_9
Udu loob alati atmosfääri. Tuleb ta siis külmast või niiskusest.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_10
Niiske kuusemets, kus sai objektiivi ilmastikukindlus proovile pandud. Pidas ilusti vastu!

Kohti, kus veel talvemärke näha võis, muutus järjest vähemaks, aga üheks valikuks jäid veel rabalaukad – need olid jääs ning pidid talve ilme välja kandma. Ka öised miinuskraadid andsid lootust põhjamaisele maastikule.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_16
Varahommikused jäätunud rabalaukad

Lõpp läks ikka päris jubedaks, sest oli tunne nagu november oleks tagasi tulnud ja minu pildistamise tuhin oli langenud väga madalale.

andrei-reinol-sony-fe-85-gm-ulevaade_15
Naabrimehele Uueaasta tervituseks seda kaarti just ei saadaks. 01.01.2018!

Kokkuvõtvalt olen kindlasti ühe kogemuse võrra rikkam. Fiksobjektiiviga ringi liikudes arendad enda kompositsioonilisi oskusi ning Sony 85mm 1,4 GM annab selleks suurepärase võimaluse. Nii et kõik portreefotograafid loodust pildistama, sest praegused ilmad on selleks väga sobilikud.

 

Autorist:

“Andrei Reinol on rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti maastikufotograaf, kelle tööd on mitmel korral võidutsenud Sony World Photography Awards fotokonkursi Eesti rahvuslikus kategoorias. Lisaks on Andrei fotod võite ja kõrgeid kohti noppinud ka kohalikel Eesti fotokonkursitel. Kogu Andrei portfoolio ja saavutustega saad tutvuda tema veebilehel või Facebook’i lehel. “

(706)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 85mm f/1.4 GM Kampaania
  • 85 mm kvaliteetne lühike telefiks
  • Valgusjõuline – f/1.4 maksimaalne ava
  • Vaikne ning kiire SSM teravustamismootor
  • Lummav bokeh, perfektne porteefotograafiaks
  • Sony α ja NEX pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
1899€2159€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast