Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Algajale fotograafile: kuidas pildistada grupipilti?

Ei möödu ükski pulm, juubel või ekskursioon ilma ühe kindla tegevuseta: grupipildita. Algajal fotograafil võib mõte selle foto tegemisest aga korralikult jala värisema võtta. Seda eriti juhul, kui varasem kogemus grupipiltide tegemisel puudub ja pildistatavaid on rohkem kui ühe pere jagu. Jah, telefoniga pildistades selle pärast niivõrd palju muretsema ei pea. Hübriid– või peegelkaamera omanik peaks aga hilisema pettumuse vältimiseks natuke ette valmistuma küll. Selliste sündmuste tempo on tavaliselt kiire, mis tähendab ka seda, et ka lõputuks katse-eksituse meetodiks ei jätku kohapeal lihtsalt aega. Reeglid on muidugi rikkumiseks, aga et neid üldse rikkuda annaks, tuleb esmalt neid tunda.

 

Siin on mõned näpunäited, mida esimest grupipilti tegema tormates silmas pidada:

 

  • Kas sa oled nähtav? Esimene kuldreegel, mida julgelt ka kõva häälega välja tasub hõigata on, et kui nemad ei näe Sind, ei näe kaamerasilm ka neid. Kõik teiste taha peitu jäänud inimesed tuleb ükshaaval õngega puntrast välja kiskuda ning ümber paigutada. Kui ümber paigutada ruumipuuduse tõttu ei õnnestu, on hea nipp olla ise fotografeeritavatest kõrgemal. Kui sind on ronimisressursiga õnnistatud, siis kaalu seda võimalust kindlasti. Samuti on mõistlik paigutamiseks kasutada võimalusel assistenti, kes inimesi käed küljes ümber juhataks: uskuge, saab kiiremini!

 

  • Statiiv. Jah, statiiv võib olla tüütu ja raske kolakas, mida endaga väljapoole kodu kaasa tarida. Aga mõndadel juhtudel kipub ta olema asendamatu abiline, nii ka grupipilte tehes. Et kõik näod oleksid ilusasti teravad, kasuta suuremate gruppide pildistamisel statiivi. Lisaks sellele annab statiiv hea võimaluse asetada kaamera live-view’sse, et saada terviklik ülevaade inimeste õigesse kohta paigutamiseks. Pildistada võiksid sarivõtteid ja  seda väikse viivitusega, et sinu käsi kaameratööle laastavalt ei mõjuks.

 

  • Fookuskaugus. Ürita pildistada 20-50 mm fookuskaugusega objektiiviga. Jah, vähem-kvaliteetsed lainurgad võivad küll pildi äärtesse pisut moonutusi tekitada, kuid see on lõppude-lõpuks ikkagi parem kui see, et pooled inimesed pildile ära ei mahu. Ehk siis, mida kitsamat nurka sul kasutada annab, seda ilusam on pilt, kuid grupipilti tegema minnes võta kindlasti ka lainurkobjektiiv endaga kaasa.

 

  •  Teravusta keskele. Kui rahvas seisab pildil mitmes reas, siis teravusta keskmisesse ritta.

 

  • Ava. Kui inimesi on palju ja nad on mitmes reas, pildista avaga f/ 8-11 ning säri ja ISO sea vastavalt valgusele. See pole kindlasti see koht, kus bokeh efekti nimel teravusulatust ohverdada. Sealjuures mõtle sellele, et ära jäta grupifoto tegemist liiga pimedasse, sest tehniliselt läheb sul nii kitsa ava puhul muidu raskeks. Suurema avaga pildistades ei jää enam erinevas kauguses asetsevad näod ühtemoodi teravad.

 

  • Tee palju pilte. Vot see on äärmiselt tähtis. Mida rohkem inimesi, seda rohkem pilte. Sest mida rohkem nägusid, seda suurem on ka tõenäosus, et sinu saak sisaldab ka rohkem kinniseid silmi ja rumalaid nägusid. Inimesed paraku pilgutavad ja mitte üheaegselt. Varuga pilte tehes on suurem tõenäosus, et pilt kas õnnestub või vajadusel saad ka pilditöötlusega nägusid erinevate kaadrite vahel vahetada.

 

  • Vali lihtne taust. Selline, mis ei võta grupilt tähelepanu ära. Mitmete nägude tõttu on pilt ilmselt niigi värvikas. Samuti vaata, et näod ei jääks asetsema täpselt horisondi joonele, sest ka see võib tähelepanu grupilt tahtmatult eemale kiskuda.

 

  • Ära lase teisel inimesel üle oma õla pildistada. Sest vastasel juhul vaatavad pooled grupist pildil paraku selle teise fotograafi kaamerasse. Veendu, et fotografeeritavad on pühendunud just Sinule.

 

  • Communication is the key. Suhtle rahvaga! Grupipildi tegemine vajab hädasti kindlakäelist juhti. Juhti, kes informeerib, kuidas liikuda ja ütleb kaua veel läheb ning motiveerib rahvast endaga koostööd tegema. Suhtlemine võtab maha ka ootamisest tulenevat pinge. Vabalt võid proovida ka vana head klassipildi klassikat: alguses tõsine pilt ja siis naljapilt.

(939)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga