Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

7 põhjust miks osta suveks Olympus XZ-2 kompaktkaamera

_MG_0675-3-small-2

Eelmisel suvel sain ma võimaluse proovida kõikide suuremate tootjate tippklassi kompaktkaameraid. Nende aparaatide seas oli ka Olympus Stylus XZ-2. Kogu juulikuu vältel kandsin seda aparaati endaga kaasas ning peegelkaamera – see suur ja raske pildimasin vedeles kodus töölaua peal.

XZ-2 oli minuga kaasas raiesmikkudel ja laatadel ja lihtsalt õues ringi tolgendades. Mulle meeldis selle kaamera välimus ja tugev, kvaliteetne korpus. Mulle meeldisid selle juhtnupud ja eriti rõngas objektiivi ümber – need muutsid pildistamise isegi manuaalrežiimis lihtsaks. Mulle meeldisid kaamera kiirmenüüd ja nurga alla seatav LCD. Ja mulle meeldisid selle kaamera pildistatud fotod. Võib vist tõepoolest tunnistada, et… mulle meeldis see kaamera. Isegi nii väga, et ostsin selle endale päriseks: maksin 549€ ja olen nii hinna kui kaameraga siiani rahul.

Seesama Olympus XZ-2 kaamera maksab nüüd 249€. See on aastatagusega võrreldes 300€ vähem. Mis võib olla sellise drastilise hinnalanguse põhjuseks? Olympus XZ-2 kaamera tuli turule 2012. aasta lõpul ning ilmselt plaanib Olympus peagi lagedale tuua selle uuendatud versiooni – XZ-3 kompaktkaamera. Enne seda on aga firmal vaja vanadest laojääkidest vabaneda. Nõnda ongi ka Photopointis olevad 23 (seisuga 15.aprill) XZ-2 eksemplari kõigi eelduste kohaselt viimased. 

Pealkirjas mainisin seitset põhjust, miks Olympus XZ-2 kaamerat suveks osta võiks. Tavaliselt reastatakse selliste põhjustena rabavaid tehnoandmeid nagu megapikslid ja valgusjõulisus. Mina seda ei tee. Vinged tehnoandmed ei ole põhjuseks, miks sa selle kaamera ostma peaksid. Põhjuseks on hoopis ilusad pildid, mida see sul pildistada võimaldab.

Seega ongi allpool kaheksa pilti ehk põhjust, pildistatud eelmisel suvel 549€ maksva Olympus XZ-2 kaameraga. Ma olen päris kindel et ka 249€ maksev XZ-2 teeb 2014 aasta suvel sama häid – kui mitte paremaidki pilte :)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/2.3, 1/200 sek; ISO 640.

Seda fotot pildistades oli õues juba päris hämar. Samas oli pilt täis liikumist. Kui sa oled hämaras ilma välklambita kiiremaid inimesi pildistanud, siis tead, et kompaktkaameraga tulevad pildid tavaliselt udused. Või halva kvaliteediga. Olympus XZ-2 kaameraga saab aga ilusa puhta ja terava pildi – mis sest, et sensori tundlikkus on ISO 640.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/4.5, 1/2000 sek; ISO 400.

Olympus XZ-2 kaameral on olemas foheline automaatrežiim. Samas on sel olemas ka see päris manuaalrežiim – nagu peegelkaameratelgi. Lisaks manuaalrežiimile on ka võimalus pildistada tavalise .JPG pildi asemel RAW faile. Kui jpg faili loomisel viskab kaamera palju värvus- ja heledusinfot ära, siis .RAW faili sisse salvestatakse kogu info ilma kadudeta. Nõnda saab fotode heledust ja värvitoone pärast pildistamist palju suuremas ulatuses muuta. Näiteks muidu liiga leledaks põlenud taevast välja tuua sama süngeid pilvemassiive, nagu tegelikult pildistades silmaga näha oli.

Selliste režiimide ja võimaluste olemasolu ei tähenda, et sa kohe neid kasutama hakkama peaksid. Kindlasti mitte – kui soovid, võid rahulikult ilusaid pilte ka rohelisel režiimil pildistada. Kui sul aga kunagi peaks tekkima soov natuke loomingulisema pildistamise saladustesse süveneda, ei pea sa hakkama raha kulutama kalli kamaera peale – Olympus XZ-2 aparaadil on kõik juhtimisvõimalused juba olemas. Keera vaid programmiratas “M” tähe peale.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/3.5, 1/50 sek; ISO 100.

Olympus XZ-2 kaamerat on mugav kõikjale kaasa võtta – näiteks suvel raiesmikule maasikaid korjama minnes. Võrreldes enamiku kompaktkaameratega on see muidugi märksa suurem. Võrreldes hübriid- või peegelkaameratega aga oluliselt pisem. Minu jaoks on see just see täpselt õige kaamera suurus. Piisavalt suur, et oleks mugav kindlalt käes hoida ja pildistada. Piisavalt väike, et mahuks ära taskusse või oleks mugav kanda rihmapidi seljas.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/3.2, 1/50 sek; ISO 400

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele on kompaktkaameraga lähikaadreid lihtsam pildistada kui peegelkaameraga. Kompaktkaamera väiksema sensori tõttu on teravusulatus ka lähemalt pildistades suurem. Jälgige ka tausta, kus ebateravatel aladel joonistuvad välja kuusnurksed valgushelgid. Kui objektiivi ava rohkem lahti keerata, muutuvad need helgid ilusalt ringikujulisteks – nii, vagu allpool portreefoto taustal. XZ-2 kaamera lähimaks teravustamiskauguseks on 1 cm.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/5.6, 1/800 sek; ISO 100.

 

Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/2.5, 1/500 sek; ISO 100.

Olympus XZ-2 kompaktkaameraga saab pildistada nii, et pildistatav on terav aga taust mõnusalt udune. Ja mitte ainult udune, vaid ilusate ringikujuliste Bokeh-efektidega. Tavaliselt ollakse selliseid fotosid harjunud pidama ainult peegelkaamerate pärusmaaks. Olympus XZ-2 valgusjõuline aga ning tavalise kompaktkaamera omast suurem 1/1.7″ pildisensor teevad selle aga ka siin võimalikuks.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Pildistatud Olympus XZ-2 kompaktkaameraga f/7.1, 1/250 sek; ISO 1600.

ISO 1600 on ükskõik millise kompaktkaamera jaoks juba tõsine proovikivi. Ka Olympus XZ-2 fotol on detailsust vähemaks jäänud – üldmulje on aga jätkuvalt väga hea.

 Olympus-xz-2-hind-1

Olympus XZ-2 kaamera ise – Photopointi kaupluses

XZ-2 kompaktkaamera sobib natuke tõsisemale fotohuvilisele, kes ka ise natuke pildistamise protsessis osaleda sooviks. Sellisele inimesele peaks XZ-2 meeldima eelkõige hästi käes istuva korpuse, praktiliste juhtnuppude, väga tõhusate kiirmenüüde, manuaalrežiimide, C1/C2 pildiprogrammide ja RAW faili salvestamise poolest.

Samas on XZ-2 kaameral palju pakkuda ka pisut fotokaugemale inimesele, kes lihtsalt ilusamaid fotosid pildistada soovib. Tavalisest suurema sensori, valgusjõulise objektiivi ja kahesuunalise värinastabilisaatoriga varustatud XZ-2 pildistab ilusamaid fotosid ka automaatrežiimis ja pildiprogrammides. Lisaks on sel kaameral olemas ka puutetundlik ekraan, mille peal on algajal lihtne muuta pildi heledust, kontrastsust, tausta udusust ja liikumise salvestamist ilma, et ta peaks üldse fotograafiasse süvenema. Selleks on automaatrežiimil spetsiaalselt ekraani paremas servas olemas värviline lisamenüü.

Olympus XZ-2 on parim kaamera, misa Photopointist hetkel 250€ hinnaklassis saada võib. Teised sama klassi ja võrreldava funktsionaalsusega kaamerad maksavad oluliselt enam (Panasonic LX7 385.32€; Sony RX100 619.15€; Canon G16 486.98€; Fujifilm X20 405.65€) Kui sul suveks head ja pisikest fotoaparaati vaja on, siis soovitan kiirelt tegutseda – enne kui need viimased XZ-2 mudelid otsa saavad.

Vaata Olympus XZ-2 kaamerat Photopointi veebipoes

(3996)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus XZ-2, must 12 megapikslit, 4× optiline suum (28-112 mm), pildistabilisaator, Full HD video, HDMI, 3" puutetundlik LCD ekraan, metallkorpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast