Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Zeiss Otus 1.4/85 optikajuveel Canonile ja Nikonile on suur, raske ja kallis – aga terav

Newest Otus family member from ZEISS continues the success storyZuwachs in der Otus Familie von ZEISS setzt Erfolgsgeschichte fort

Mille järgi hinnata maailma kõige paremat objektiivi? Zeiss arvab, et aluseks tuleb võtta pildi- ja koostekvaliteet ning esitleb täna vägagi erilist objektiivi Otus 1.4/85. See on Canoni ja Nikoni täiskaadersensoriga peegelkaamerate jaoks mõeldud manuaalse teravustamise ja esmaklassilise optikaga profiobjektiiv.

Oma tootelehel annab Zeiss Otus 1.4/85 objektiivile julgelt ja konkreetselt tiitli “Parim lühike teleobjektiiv maailmas”. Nagu näitasid ka 55mm Otus testid, siis ilmselt see väide teatud kategooriates ka paika peab. Nimelt: pildikvaliteedi ja ehituskvaliteedi kategooriates.

Zeiss Otus 1.4/85 pildikvaliteet

Otus 1.4/85 on Zeissi kõige esmaklassilisema “Otus” objektiiviseeria teine liige. Esimese neist – 1.8/55 -tõi Zeiss lagedale aasta eest ja sellega tehtud pilti iseloomustas Dpreview oma ülevaates kui “hingematvalt teravat juba täisava juures”.

Zeiss ise ütlenb uue 85mm kohta, et selle puhul ei ole maksimaalse pildikvaliteedi saavutamisel kompromisse tehtud. Kontrastsus ja lahutusvõime olevat siin maksimaalsel tasemel. Teleobjektiivide vaenlast – kromaatilist aberratsiooni – selle objektiivi puhul ei esine, isegi mitte kõige keerulisemates pildistamisolukordades. Samuti ei olevat selle objektiiviga pildistatud fotodel mitte mingit geomeetrilist moonutust ega ka sisepeegeldustest tulenevaid valgushelke. Ükskõik mis ava juures. Nii kirjutab Zeiss oma objektiivi kohta ja meil ei ole põhjust selles kahelda.

Zeiss Otus 1.4/85 koostekvaliteet

Zeiss Otus on tehtud nii, et seda saaks pärandada isalt pojale ja pojalt pojapojale. Objektiiv on valmistatud metallist ja klaasist. Selle sees ei ole teravustamismootorit, rääkimata sellisest moeröögatusest (NB: väike iroonia) nagu seda on värinastabilisaator. Teravustamine selle objektiiviga toimub seega käsitsi – selle jaoks on objektiivil eriti pika ja pehme käiguga teravustamisrõngas.

Teised kategooriad

On aga ka fotograafe, kes objektiivi hindamisel lisaks kahele nimetatud kategooriale ka teisi aspekte arvesse võtavad. Üheks neist on muidugi hind. Zeiss Otus 1.4/85 ametlik soovituslik ilma maksudeta jaehind on 3360,50€.

Teiseks on objektiivi kaal ja mõõtmed. Ka siin on kompromissitu suhtumine pildikvaliteeti oma jälje jätnud, sest 1.1 kg raskuse, 9,2 mm pikkuse ja 10 cm diameetriga on see peegelkaamera ees päris suur ja raske.

Siinkohal tuleb arvesse võtta ka seda, et kui lainurkobjektiivide puhul on enamik fotograafe valmis käsitsi teravustama, siis teleobjektiivi puhul on hea tulemuse saavutamiseks vaja terava silma ja nobedate näppude eriti head koostööd.

Seega võib juhtuda, et kuigi enamik fotograafe selle objektiivi pildikvaliteedi parimaks tunnistavad, jõuab nende fotokotti siiski hoopis Canoni 85, f/1.2 või Nikoni 85mm F/1.4G või Nikoni ZF 100/F2…

Zeiss on Otus 1.4/85 objektiivi esimest korda avalikult näitamas 16. septembril Saksamaal algaval Photokina 2014 fotomessil. Sinna on järgmisel nädalal suundumas ka Photopointi ajaveebi reporterduo ja lubame, et vaatame ka selle objektiivi lähemalt üle.

Zeiss objektiivid Photopointis

 Allikas ja tehnilised andmed: Zeiss ametlik pressiteade

Newest Otus family member from ZEISS continues the success storyZuwachs in der Otus Familie von ZEISS setzt Erfolgsgeschichte fort Newest Otus family member from ZEISS continues the success story Zuwachs in der Otus Familie von ZEISS setzt Erfolgsgeschichte fort

(528)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga