Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Võta aeg maha, võta KitKat – olulisemad uuendused Android 4.4 juures

Android-Kit-Kat-4.4-in-google-Gem-Drumbeez

Eile avalikustas Google viimase versiooni Android operatsioonisüsteemist. Kui viimane, juulis tutvustatud uuendus (Android 4.3 Jelly Bean) ei toonud väga suuri põhimõttelisi muudatusi kaasa, siis Android 4.4 KitKat pakub neid vastukaaluks hulgim. Mõned neist paistavad rohkem silma, mõned vähem. Vaatame lähemalt.

 

Lihtsam hääljuhtimine

Motorola Moto X tutvustas huvitavat lähenemist – telefoni sai aktiveerida seadet puudutamata. Nüüd on see funktsioon integreeritud Android 4.4 süsteemi ning antud operatsiooniga seadmetel piisab ainult “OK, GOOGLE” ütlemisest ning Android on valmis sinu käsklusi vastu võtma.

Miks on see vajalik? Sest eelnevalt pidid vastava rakenduse või Google Now avama, et käsklus sisestada. Nüüd saad telefonis otsida kõike, ilma et peaks maitsva grillitud kanatiiva peost panema.

 

SMS ning MMS avatum süsteem

Esiteks kaotas Google ära eraldi rakenduse sõnumite jaoks. Sarnaselt Apple poolt kasutatavale iMessage rakendusele integreeriti Androidis sõnumid Hangouts platvormi. Seega ühest rakendusest saad saata teateid üle interneti teisele kontaktile või, kui see ei ole võimalik, siis tavalise SMS’ina.

Tulevikus võib loota, et meie lemmik sõnumirakendus integreerib lühisõnumite funktsiooni, kuna Google avalikustas SMS ja MMS API, mistõttu saab probleemideta integreerida need teise programmi.

Screen-Shot-2013-10-31-at-12.31.03-PM-650x372

 

Töötab paremini ka nõrgemal riistvaral

Android 4.1 tõi kaasa Project Butter nimelise lisa, mis sundis ekraanile elemente sujuvamalt kuvama. See lahendas visuaalsed probleemid kallimatel seadmetel. Poolteist aastat hiljem lahendati probleem säästuseadmetega ning Android 4.4 pidavat jooksma sujuvalt ka süsteemis, kus on ainult 512MB operatiivmälu. Selle jaoks on optimeeritud mälu ning protsessori kasutust, puuteekraanilt juhtimist ning prioritiseeritakse rakendusi.

Miks see oluline on? Nüüd on seadme tootjatel võimalus uuendada tarkvara ka vanematel seadmetel. Seda eeldusel, et riistvara tootjad uuendavad juhtetarkvara antud kiibistikul, nutitelefoni või tahvelarvuti tootja soovib uuenduse valmis teha jne. Aga võimalus on olemas. Ning kes teab, kuipalju uusi vanu seadmeid CyanogenMod kaudu Android magusa šokolaadi peale saab. Lisaks muutuvad uued säästutahvlid ja telefonid natuke paremini kasutavaks. Võit võit igatpidi.

 

Täisekraani režiim

Sõltumata sellest, mis rakendus avada, jäi vähemalt ekraani alumisele äärele süsteemi juhtnupud (kodu, tagasi jne) nähtavale. Nendest lahti saamiseks ning täis ekraanipinna kasutamiseks oli vaja soetada riistvaraliste nuppudega seade (nt HTC seadmed). Android 4.4 lubab rakendustel need nupud ning ülemiselt äärelt ka teadeteriba varjata.

Tänu sellele on võimalik ära kasutada kogu ekraanipinda. Väiksematel telefonidel e-raamatute lugemine või filmide vaatamine saab veel mugavam olema. Ning vajalike elementide taaskuvamiseks peab lihtsalt üle ekraani ääre sõrmega libistama.

 

Integreeritud printeri tugi

Nüüd on süsteemipoolne tugi ka printeritele – ilma lisatarkvarata saad Android seadet kasutades otse veebist või rakendustest printida Google Cloud Print või HP ePrint printeritesse.

 

Uuendatud kasutajaliides

Android 4.4 süsteemiikoonid ei ole enam sinised, vaid valged. Pisike edasiminek, kuid poolläbipaistva teadeteriba peal on valge silmale sõbralikum.

kk-home

 

Ekraanil toimuva salvestamine

Ekraanitõmmiste tegemine rakendustest on nii eilne päev. Android 4.4 lubab salvestada seadmega tehtavat nüüd videofaili – ei ole vaja root kasutaja ligipääsu ning tülikaid kolmanda osapoole rakendusi. Šokolaaditahvel püüab kõik kinni ning salvestab mp4 faili. Video küljesuhe ning lahutusvõime on otseselt seotud kasutatava seadme ekraaniga.

 

Uued sensorid ning lisariistvara saavad operatsioonisüsteemi poolse toe

Sammusensor ning lugeja – treeningprogrammide töö muutub veel kindlamaks. Nutitelefonid muutuvad üha enam igapäevaseks abimeheks, eks? Lisaks veel nn IR blaster tugi – telerite juhtimine otse nutitelefonist. See on võrdlemisi eilne uudis, kuid loota on, et antud vidin jõuab nüüd ka soodsamatesse seadmetesse (ei pea soetama HTC One või Galaxy S4 nutitelefoni selle jaoks).

 

Parendatud heli

Ei ole vaja soetada juurde kallist muusikamängija rakendust või soetada Beats Audio sisseehitatud heliparandusega seadet (mis on sisuliselt ekvalaiser). Operatsioonisüsteem teeb suuresti selle ise ära.

 

Android 4.4 KitKat tehnilised andmed (Google poolt avaldatud):

google-teams-up-kitkat-1

 

KitKat toob kaasa veel uuendusi ning kõiki me ei jõua siin lahti kirjutada. Lisaks võid vaadata Android lehelt või Android Developers lehelt.

(1953)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga