Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Vaherõngad ehk 20/80 reeglist lähipildistamisel

© Tekst ja fotod: Tõnu Ling

Võib-olla oleme kuulnud 20/80 reeglist, mis tähendab, et 20% pingutustega saavutatakse 80% maksimaalsest tulemusest. Kui soovitakse 100% tulemust, tuleb loomulikult püüda ka 100% pingutada. Kuid teinekord rahuldab meid ka 80% tulemus. Ning siis on hea meel, et 80% energiat sai kokku hoitud.

Sõitsin suvel päramootoriga paadiga Vilsandile ja mõtlesin, et proovin seda reeglit praktikas. Keerasin gaasi põhja ja mõõtsin GPS-iga paadi kiiruseks 11 km/h. Seejärel hoidsin rumplit 20% ehk viiendiku peal ning GPS näitas 9,3 km/h. Reegel kehtis. Ja enamgi veel – 20 % pingutustega saavutasin isegi 84,5% maksimaalsest tulemusest. Kuna kiiret polnud, tundsin heameelt, et sai kütust kokku hoida ning niimoodi ka loodust säästa.

Kuidas seda huvitavat reeglit kanda üle lähipildistamisele? On selge, et fotograafias saavutame maksimaalse efekti parimate võimalike vahenditega. Seda ka lähi- ja makropildistamisel. Maksimaalne investeering tagab enamjaolt ka maksimaalse tulemuse. Aga kui on vaja eelarvega säästlik olla, siis tulebki abiks ülalmainitud reegel. Näiteks, kui 150mm makroobjektiivi hind algab 10000 kroonist, võib vaherõngaste komplekt maksta ca 2000 krooni ehk 20% makroobjektiivi hinnast. Samas võib vaherõngaste kasutamine olemasolevate objektiivide puhul täita 80% lähipildistamise vajadusest.

Minu esimesed kogemused vaherõngastega tekkisid 1980. aastail, kui ostsin Kuressaare kaubamajast mõnekümne rubla eest 3-osalise treitud vaherõngaste komplekti, mille karbil ilutses kvaliteedimärk. Neid sai siis krutitud nii lainurga, normaalobjektiivi kui ka lühikese teleobjektiivi taha. Ja põnevust oli täis nii maa kui ilm. Sitikad ja satikad said kaadris kenasti suureks.

Makro- ja lähipildistamise maailm võib olla väga põnev ning kui eelarve on piiratud, tulevad vaherõngad abiks. Abiks on nad samuti neile, kellel on makroobjektiiv olemas, sest mõnikord tahame objektile veel lähemale ja teinekord ei soovi kergema varustuse nimel makroobjektiivi kaasas kanda. Selle asemel poetame vaherõngad taskusse, võileivad makroobjektiivi asemele ja võimaluse avanedes saavad ka lähipildid võetud.

fj_tl1

Kiilid on pildistatud Canon 100-400mm IS objektiiviga ning Kenko 20mm ja 12mm vaherõngastega.

fj_tl2

Väikesed ämblikud sai kaadrisse Canon 400mm DO f4 objektiiviga, millele on lisatud Kenko vaherõngaste komplekt (36+20+12mm) ning ka Canon EF 1,4× telekonverter.

fj_tl3

Liblikale sai lähedale Sigma 150mm f2.8 makroobjektiiviga ning Kenko 20mm vaherõngaga.

(1571)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga