Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Täiustame täiuslikku

©Tekst ja fotod: Urmas Tartes
Loodusemees

Erinevatest fotoäridest võib leida mitmesuguseid pildistamiseks vajalikke tarvikuid. Tootjaid on lugematu hulk ja valik tundub lõputu.

Siiski võib mõne erilisema asja otsimisel sattuda olukorda, kus valmistoodang vajaks väikest täiustamist. Ja vahel on mõistlik ka ise ühte-teist meisterdada.

Kõige esimene täiustamise vajadus tekkis mul monopoodi otsides. Nimelt vajasin putukate-mutukate pildistamiseks monopoodi, mis oleks võimalikult lühike. Internetiavarustest ei leidnud paraku mitte ühtegi sobivat mudelit. Kõik olid mõeldud püstiseisjale, mina aga vajasin monopoodi põlvili ja pikali asendist pildistamiseks.

Siis aga tuli ühel päeval hea mõte – ma saan ju ise monopoodi lühemaks teha, saagides lülidest jupi maha! Mõeldud-tehtud. Ostsingi alumiiniumsulamist monopoodi Manfrotto 680 B Compact 34.11€ monopod, mis oli monopoodidest üks lühemaid. Monteerisin selle kodus lahti ja saagisin kõik lülid otstest 15-18 cm lühemaks.

154 cm-sest maksimumpikkusest jäi järele 90 cm, kui mis minu jaoks veelgi olulisem, 51 cm-sest lühimast pikkusest sai koos lisatud jäänaelaga 36,5 cm. Just paras pikkus, et rohututtide otsas istuvaid putukaid pildistada. Kombineerituna Manfrotto 222 Joystick 292.33€ peaga on see lühemaks saetud monpood päris palju toredaid pilte aidanud teha.

Algselt 51cm lühimast pikkusest jäi pärast lülide lühemaks saagimist alles 36,6 cm. Koos Manfrotto 222 Joystick peaga on see paras tugipunkt rohu sees putukate jahtimisel.

Tihtipeale on liikuvate putukate pildistamisel vaja kasutada välklampe. Hea on, kui saab kaasa võtta tubli assistendi, kes kaks välklampi vajalikult suunata oskab. Kui aga oled väljas üksi, tuleb välklambid millegi külge kinnitada. Ostsin endale kunagi samal otstarbel välguhoidja Manfrotto 330B Macro Flash Bracket 51.84€.

Iseenesest tore konstruktsioon, saab külge panna kaks välklampi, kuid… See kuid on päris oluline. Nimelt välklampide kinnitus on kindlalt ette antud nurgaga. Ometi, sõltuvalt erinevast objektiivist ja pildistamiskauguses on vaja välklampe väga täpselt suunata. Paraku Itaalia insenerid pole pildistajale kohe seda võimalust andnud.

Nüüd tuleb appi võtta loogiline mõtlemine ja lahendus on päris lähedal. Seekord on rauasae, mis monopoodi aitas lühemaks saagida, asemel vaja viili, puuri, statiivipea kinnitamiseks sobivad kruvid ja natuke lisaraha, et osta kaks Manfrotto 482 Micro 25.41€ kuulpead.

Algselt välkude kinnitamiseks mõeldud pesad tuleb õlgade otstest maha kruvida, all olnud ebatasasused siledaks viilida ja siis puurida sisse auk, kust mahub parasjagu läbi kruvi, millega saab väikese statiivipea kummagi õla külge kinnitada. Ühe statiivipea otsa tuleb kruvida veel ka välgualus. Teise otsa pole midagi vaja, sest välklambi pikendusjuhtmel on statiivipea külge keeramiseks sobiv keermestus olemas.

Manfrotto 330B Macro Flash Bracket, mille õlgade otstesse on kinnitatud 482 Micro kuulpead.

Tulemuseks on päris mugav abivahend, millel saab välklampe suunata täpselt selliselt, nagu pildistaja seda soovib. Et välklambi valgust pehmemaks teha, olen välklampide Speedlite 580EX II otsa lisanud ise tehtud hajutid.

Sellise hajuti põhikonstruktsiooni moodustab Nussa šokolaadivõide plastikust tops, millelt põhi alt ära lõigatud nii, et ta mahub täpselt välklambi otsa. Topsi suudmele on kleebitud ühekordne valge polüestrist vannitoakardinakanga tükk ja tops on väljast kaetud tumeda teibiga.

Putukajahiks sobilik varustus, väikeste kuulpeadega täiustatud Manfrotto välguhoidja ja ise tehtud hajutitega välklambid tööseades.

Sellised, ise täiustatud abivahendid võimaldavad päris mugavalt rohututtidel ja lilleõitel askeldavaid putukaid-mutukaid pildistada. Lühemaks tehtud monopood annab rohus pildistamiseks just sobiva kõrguse. Vajadusel saab monopoodi piisavalt pikaks teha. Veelgi madalamate objektide korral saab statiivipea monopoodi küljes sobiva nurga alla seada. Päris maapinna lähedal olevaid tegelasi saab pildistada küünarnukkidele toetudes.

Putukajaht tegelikus elus. Pildistan võilille õiest leitud tillukest mardikat. Aparaat toetub lühemaks tehtud monopoodile ja välgud on suunatud õit valgustama. Vasakpoolne välklamp annab põhivalguse ja paremalt tuleb täitevvalgus. Järgmine pilt on siin kujutatud tegevuse tulemus.
Foto: Toomas Tartes

Tilluke mardikas võilille õies.
Canon EOS 5D MarkII, MP-E65 f/2,8 1-5x Macro, Av 16, Tv 1/200s, ISO 400, 2 välklampi Speedlite 580EX II ise tehtud hajutiga. 4:1.

Võililleklassika. Ka selle pildi tegemisel kasutasin eelpool kirjeldatud abivahendeid.
Canon EOS 5D MarkII, MP-E65 f/2,8 1-5x Macro, Av 16, Tv 1/200s, ISO 400, 2 vنlklampi Speedlite 580EX II ise tehtud hajutiga. Mastaap ca 1,5:1.

Kui teinekord tundub, et kusagilt pole saada, mida teil tegelikult vaja on, siis laske oma mõte vabaks ja osavad käed tegutsema. Et oma pildistamist mugavamaks teha, tuleb tihtipeale ise natuke vaeva näha. Aga see vaev tasub ennast kuhjaga, sest tulemus on just see, mida vaja on.

Vaata kõiki Urmas Tartese kirjatükke Photopointi Ajaveebis

(589)

Artiklis kirjeldatud tooted:
M-Rock Cascade #88009 Kott M-Rock Cascade (#88009). Värvivalik must tumesinisega. Sisemised mõõdud 13,12x15,62x8,12 cm. Välimised mõõdud 13,75x18,12x10 cm. Sobib digitaalkaameratele, digitaalvideokaameratele. Cascade on täpselt paras...
Canon Digital Ixus 110 IS hõbedane 12,1 megapikslit, 4× optiline suum (35 mm ekvivalendina 28-112 mm), optiline pildistabilisaator, 2,8-tolline Pure Color LCD II ekraan, DiG!C 4 pildiprotsessor, HDMI väljund.
Statiivikott Velbon #640 Statiivikott Velbon #640. Mõõdud 600x480. Sobib Velbon Sherpa Pro 640, 540, Mark 7G Mini statiividele.
Hama antistaatiline puhastusvedelik 125ml (5968)
  • Efektiivne puhastusvedelik
  • Sobib fotode, negatiivide ja slaidide puhastamiseks
  • Eemaldab rasva, sõrme- ja markerijäljed kergusega
  • Annab antistaatilised omadused
  • 125 ml pihustipudel
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga