Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sveni pildilood 30 – Hall ilm…kelle süü?

©Tekst ja fotod: Sven Začek

Septembri keskel oli mul au osaleda Šoti loodusfotofestivalil ning olla seal väga värvikate nimede kõrval peaesinejaks. Päevade jooksul jäi kõlama väljend parachute photography – nö langevarjufotograafia. Mida see tähendab? Langevarju hüpet sooritades samal ajal pildistamist? Ei, mitte seda. Hoopis võõras kohas pildistamist, ilma omamata aega süvenemiseks. Maandudes kohale nädalaks-kaheks, mis võimaldab küll valida aastaaega, kuid mitte ilma ja valgust. Vahel võib küll õnneks minna, kuid tavaliselt ei saa üks parachute photographer mitte kunagi nii häid pilte nagu kohalikud.

Lasin oma silme eest läbi enda retked võõrastele maadele (Norra, Rootsi, Soome, Island, Šotimaa, Iirimaa, Namiibia jmt) ning tõsi see on. Paaris kohas õnnestus küll tabada häid, isegi väga häid hetki, kuid ikka olid mu mõtted sellel, et kui saaks siin veeta aasta-kaks, vot siis oleks alles vinge! Vaimusilmas kujutasin erinevaid loodushetki – lumi, jää, sügisvärvid, jääminek jne.

Parimad pildid sünnivad kodu lähedal, paikades, mida tean ja tunnen, mistõttu saan olla õigel ajal õiges kohas. Need jätavad ka hinge meeldivama tunde – kuidagi oma. See muidugi ei tähenda, et pildireisid on väärtusetud. Reisidel pildistades oled lihtsalt rohkem juhuse meelevallas ja nagu öeldakse – juhus on pime! Mina kavatsen ka tulevikus võõraid ja juba ka natuke omaks saanud maid pildistamise eesmärgil külastada. Kui ilmaga ei vea, siis vähemalt tean kelle süü see on. Minu enda.

Pildi esitlus ja andmed:

zf__8SZ0283_110913

Motiiv – Kas pole mitte võrratu astang? Nagu trepp, mida mööda tõusu- ja mõõnalained üles-alla käivad. Veetes selles paigas ainult ühe õhtu sain küll aimu, milline valgus ja aastaaeg siin kõige paremini töötaks, kuid pidin tõdema, et praegu see igatahes käes ei olnud.

Valgus – õhtune pilvealune valgus, mõned minutid enne päikeseloojangut;

Kadreering – esiplaan ja tagaplaan diagonaalil, taustal vastu kaljusid laksuv laine;

Säritus – F11, 0,4s, ISO 200. ISO 200 eesmärk oli kiirendada säriaega, et esiplaanil “trepist” allavoolava laine muster säiliks. Pikem säriaeg andis triipude asemel ühtlase veeteki;

Tehnika – Nikon D800E + Nikkor 24-70mm F2,8 @ 24mm + Lee 3-astmeline kiilfilter. 3-astemeline sellepärast, et taevas olid mõned heledamad augud, mis nõrgema filtriga liialt välja põlesid. RAW töötluse käigus sai taevas tagasi heledamaks sätitud.

Salvestus – RAW formaadis, konverteeritud Lightroom 4 tarkvaraga.

(2482)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga