Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony α900

Sony A900 on üks oodatumaid digipeegleid üldse. Kõige esimest korda sai selle kaamera prototüüpi näha PMA fotomessil, 2007. aasta kevadel – ligi poolteist aastat tagasi.

Pärast seda on Sony järk-järgult meediale ette söötnud oma tulevase peegelkaamera omadusi – käesoleva aasta algul esitles firma oma uut täiskaadersensorit ning seejärel selle sensori jaoks valmistatud stabilisatsioonisüsteemi.

Nii ei olnud eilses ametlikus pressiteates Sony A900 kaamerast ning selle tehnilistest parameetritest just midagi väga põrutavat. Huvitavat siiski.

Konkurendid

Omades viimaks ometi täiskaadersensoriga digipeeglit, on Sony astunud elitaarsesse seltskonda. Praeguseks on vaid neljal tootjal lauale visata täiskaadersensoriga kaamerad. Kaks neist – Contax ja Kodak – on nüüdseks juba ajalugu. Ülejäänud kahe kohta olgu vihjeks öeldud, et tegemist ei ole ei Pentaxi ega Olympusega.

Igaks juhuks tuleks siiski ära märkida, et Sony on nüüd ühes poksiringis Canoni ja Nikoni täiskaadersensoritega kaameratega. Kumbki neist pakub kahte sellist – üks kallim ning profikaamera tiitlit kandev (Canon EOS 1Ds Mark III 71.47€; Nikon D3 129.89€), teine veidi odavamast klassist (Canon EOS 5D 178.69€; Nikon D700 519.75€).

Sony A900 on otseseks konkurendiks kahele viimasele. Olles vaid veidi kallim kui lõppema hakkava suve algul turule tulnud Nikon D700, on Sony uuel digipeeglil mitmeid omadusi, mis ületavad oma konkurentide omi. Pikslite arv sensoril on muidugi kõige-kõigem üldse.

Sensor

A900 kõige väljapaistvamaks omaduseks on täiskaadersensor, millele on pikitud 24,6 miljonit efektiivset pikslit. See on suurima pikslite arvuga digipeeglis kasutatav täiskaadersensor maailmas.

Kuigi palju megapiksleid on äge ning reklaamimasinad töötavad täisvõimsusel, ei pruugi suurem pikslite arv alati paremat pildikvaliteeti tähendada. Mida väiksemad on pikslid, seda vähem tundlikum on sensor ning seda rohkem tuleb algset pikslimaterjali suurendada.

Võrdluses Sony A700 sensoriga (12,24 MP), on uue kaamera pikslid küll suuremad, kuid see võrdlus on kohatu. A700 puhul on ju tegemist APS-C mõõdus sensoriga. A900 täiskaadri pikslite arvu otstarbekuse kohta saab otsuse langetada ainult, võrreldes selle ja NikonD700/Canon 5D hämarates valgustingimustes või kõrgetel ISO väärtustel pildistatud fotodega. Seniks kuni võrdlusmaterjali pole, tuleks jääda skeptiliseks.

Selline hulk megapiksleid toodab suure andmekoguse, mille digitaalseks muutmiseks on vaja kõvasti protsessorivõimsust. Sony on A900 sees kasutanud kahte Bionz protsessorit – samasuguse võib leida ka A700 seest.

Värinastabilisaator

Rivaalidel Nikonil ja Canonil ei ole värinastabilisaatorid mitte kaamera vaid objektiivide sees. Üheks nende argumendiks on muuhulgas olnud ka see, et täiskaadersensoriga kaamerale olevat keeruline või isegi pea võimatu ehitada keresisest – mehaaniliselt sensorit balansseerivat – värinastabilisaatorit. Sony on seda teinud.

Sony väidab, et see stabilisaator kompenseerib kaamera väiksemad liikumised käest pildistamisel kuni nelja stopi ulatuses (tavaliselt erinevad kaameratootjate esitatud andmed testide tulemustega, olles umbes 50% üle pakutud). Värinastabilisaator toimib kõigi Sony kaameratele ette keeratavate objektiividega.

Optilise pildiotsija allservas kuvatakse muu info kõrval ka skaala, mis näitab pildistajale kui palju värinastabilisaator peab tööd tegema selleks, et tehtav pilt ei tuleks udune.

Optiline pildiotsija ning LCD

Sony optilise pildiotsija kaadri katvus on 100%. Sellise tulemuse saavutamiseks on sensori ette monteeritud ülisuur peegel – suurem, kui Canoni ja Nikoni täiskaadersensoriga kaameratel. Peegli suurusest on võimalik pildistemisel akustiliseltki aimu saada.

Selleks, et viivitus päästikule vajutuse ja särituse vahel oleks võimalikult väike ning peegel liiguks kiiremini eest ära, on Sony insenerid välja nuputanud uudse süsteemi. Peegel mitte ainult ei keera end sensori eest ära, vaid samal ajal liigub ka vertikaalselt üles.

Vastupidiselt viimase aja trendidele ei ole Sony oma uuele peegelkaamerale lisanud LCD otsevaate võimalust. Seda peaksid tema arvates küllaldaselt asendama selge ning suur optiline pildiotsija ning LCD ekraani funktsioon nimega Intelligent Preview.

DOF (teravussügavuse eelvaade) nupule vajutades pildistab aparaat nn eelfoto, mis kuvatakse ekraanile. Seejärel saab pildistaja mängida erinevate parameetritega nagu värvustasakaal või kontrastsus, et selekteerida välja parim seadistuste kogum. Eelfotot kaamera mälukaardile ei salvesta.

APS-C sensorite jaoks mõeldud objektiivide kasutamine

Sony A900 kaamera ees töötavad nii spetsiaalselt täiskaadersensori jaoks toodetud objektiivid kui ka APS-C sensoritega kaamerate jaoks mõeldud väiksemad DT torud. Loomulikult jätab väiksem objektiiv sel puhul kaadri äärealad ringikujuliselt varju (vinjenteerumine).

A900 tunneb ise ära, kui kaamera ette on keeratud väiksema sensori tarvis valmistatud objektiiv. Sellisel puhul lõikab kaamera automaatselt pildi väiksemaks nii et tumedat sõõri ei oleks näha. Lõikamise indikaatorid on optilises pildiotsijas tähistatud väikeste nurgakestega. Need on nähtavad ka siis, kui ette on keeratud DT objektiiv.

Vastupidiselt Nikon D3-le, mis muudab pildiotsijas äralõigatava osa halliks, ei tähista A900 kuidagimoodi seda, et lõikamine saab toimuma. Seetõttu tuleb pildistajal endal olla tähelepanelik ning jälgida, milline on parajasti ette keeratud objektiiv.

Muud omadused

Sony A900 kasutab nii Sony enda Memory Stick Pro Duo kui ka Compact Flash mälukaaarti. Erinevalt A700-st on uuel kaameral peal väike ja primaarne LCD ekraan. See kuvab aku laetuse taseme, allesjäänud kaadrid, ava, säriaja ning särikompensatsiooni.

A700 erinevatele pildistusprogrammidele (portrait, night jne) on A900-l vastu panna kolm programmeeritavat seadistust, mida saab valida mugavalt rattalt. Arendatud on teravustamispunktide süsteemi – 9 peamist- ning 10 täiendavat punkti. Viimaseid kasutab kaamera siiski automaatselt ise, et parandada tulemust wide-area teravustamisrežiimil.

Kere on magneesiumsulamist ning praod on suletud vee- ja tolmukindlate tihenditega. Kaameraga on lisavarustusena kaasas juhtmevaba distantspäästik.

Peamiste tehniliste parmeetrite võrdlus

Sony ametlikku pressiteadet saad lugeda siit.

Sony A900 võib Photopointi poodidesse oodata oktoobri lõpul.

Vaata ka teisi Sony peegelkaameraid.

(305)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus FE-5020 pruun 12 megapikslit, 5× optilise suumiga (35 mm ekvivalendina 24-120 mm) objektiiv, 2,7-tolline LCD ekraan, näotuvastus.
Sony akulaadija AC-VQ900AM Sony akulaadija AC-VQ900AM Sobib kahe InfoLITHIUM M seeria aku laadimiseks. LCD paneel näitab laadimise olekut.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga