Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: 360° video- ja fotokaamera Ricoh Theta S

ricoh-theta-s-7

Ehk oled oma Facebooki seinal või YouTube`is juba kohanud 360-kraadilist interaktiivset videot? Sellist, mille peal hiirega lohistades saab igas suunas ringi vaadata? Nüüd on Eestis müügile jõudnud kaamera, mis selliseid interaktiivseid videoid ja ka fotosid ilma suurema vaevata luua aitab. See on Ricoh Theta S.

Ricoh Theta S kaameral on kummalgi pool kaks kumerat kalasilmläätse ja nende taga 12 MP lahutusvõimega pildisensorid. Seega on ühes kaameras tegelikult kaks kaamerat. Need salvestavad kogu ümbritseva ala fotona või videona 8GB suurusesse sisemällu või saadavad interaktiivse videopildi otse LIVE streamina YouTube eetrisse.

Tundub huvitav? Meile ka. Võtame selle kaamera siin all karbist välja ja vaatame üle, kuidas see toimib.

 

ricoh-theta-s-1

Me oleme Photopointi ajaveebis jälginud Ricohi 360-kraadilise kaamera areguteed alates selle kõige varajasemast etapist – hetkest, kui Pentax 2012. aasta Photokina fotomessil Theta prototüüpversiooni näitas (vaata videot “Silmad peal: Pentaxi panoraamkaamera prototüüpversioon Photokina fotomessil“).

Aasta pärast seda lansseris Ricoh esimese Theta kaamera, mis pildistas 6 MP sfäärilisi panoraanfotosid (vaata videot IFA messilt). 2014 aastal tuli välja edasiarendatud Ricoh Theta m15, mis oli poole kiirema WiFi ühendusega ja juba ka video salvestamise võimalusega. Ja selle järel tuligi uusim versioon Theta S, mille sensori lahutusvõime oli juba poole suurem kui eelmistel kaameratel. Selle kaamera siin postituses karbist välja võtamegi.

 

ricoh-theta-s-2

Musta värvi karbi sees pannakse meile koos Theta S kaameraga kaasa Micro USB kaabel (seda on vaja kaamera laadimiseks ja vajadusel ka arvutiga ühendamiseks), kasutusjuhend ja neopreen materjalist kaitsevutlar.

 

ricoh-theta-s-liikuv

Ekraani Ricoh Theta S kaameral ei ole – ja polegi vaja, sest kuna kõik jääb nagunii peale, siis ei ole tähtis mitte kadreering vaid vaatepunkti valik. Pildistamiseks/filmimiseks pole vaja teha midagi muud, kui asetada kaamerasilm soovitud vaatepunkti ja vajutada päästikut kaamera peal või (WiFi abil ühendatud) nutitelefoni ekraanil.

Alloleva foto pildistamiseks asetasin Ricoh Theta S kaamera paari meetri pikkuse monopodi otsa ja kasutasin nutitelefoni distantspäästikuna. Pildistasin automaatrežiimis vaikeseadetega. Selline näeb Ricoh Theta kaameraga pildistatud foto välja tavafotona (kliki, et näha täissuuruses pilti):

2016-05-01 13.47.28

Ja siin all on seesama foto interaktiivsena:

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

 

Kõikide selliste interaktiivsete vaadete puhul tuleb silmas pidada, et mida lähemal on huvitavad objektid, seda efektsem tuleb foto. Kalasilmast tuleneva lainurga tõttu tunduvad asjad fotol palju kaugemana kui nad tegelikkuses silmaga vaadates on. Just sellepärast peals ka Thetaga pildistades actionile võimalikult lähedale minema. Üks hea näide Ricohilt endalt – suvalised prantslased teesklemas, et neil on lõbus pidu:

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Selleks, et neid fotosid siia blogisse interaktiivselt saada, jagasin ma need nutitelefonist theta360.com lehele enda konto alla, siis võtsin sealt embed koodi ja kopeerisin siia postitusse.

 

ricoh-theta-s-4

Kuna Ricoh Theta mõlemal küljel on välja ulatuv lääts, siis saab kaamerat lauale asetada vaid niimoodi – vasakule küljele. Objektiivi kaitseks on soovitatav Thetat alaliselt vutlari sees hoida.

 

ricoh-theta-s-206-2

Theta plastikust korpus tundub käes kvaliteetne ja on visuaalselt ilus. Korpuse mõlemad küljed on kaetud üleni pehme kummist kattega, tänu millele on Thetat hea kindel pihus hoida. Käte kreemitamine on aga Theta kasutamise korral pigem ebasoovitatav, sest need rasused näpujäljed ei taha sellelt mõnusalt sametiselt kummipinnalt enam kuidagi maha tulla.

Sisse lülitatuna löövad esiküljel helendama ikoonid, mis kannavad endas olulist informatsiooni. Päästikunupu kohal on lihtne täpp, mis helendab siniselt – kui aga aku tühjaks saama hakkab, lööb see oranžilt särama. Allpool näitab leviikoon, et WiFi on sisse lülitatud. Sellest allpool olev ikoon annab omakorda teada, kas kaamera on video- või fotorežiimis.

 

 

ricoh-theta-s-100
ricoh-theta-s-101

 

Theta ülemises osas on mikrofoniaugud – et videot filmides salvestuks ka heli. Theta all on aga MicroUSB pesa ja HDMI pesa. Nende keskel on statiivikeere, mis pole kahjuks mitte metallist vaid plastikust. Akut Theta S kaamera seest eemaldada ei saa ja mälukaardipesa sellel ka ei ole. 8GB sisemälust peab nii video kui ka fotode salvestamiseks piisama.

 

 

ricoh-theta-s-6

Theta esiküljel on üks suur päästikunupp. Paremal küljel aga kolm juhtnuppu. Ülemisest saab kaamerat sisse-välja lülitada. Keskmisest saab WiFi ühendust sisse-välja lülitada. Kõige alumisest nupust saab aga valida video- ja fotorežiimi vahel. See ongi kogu juhtimine, mida Theta S kaamera pealt teha on võimalik. Rohkem seadistusvõimalusi ja valikuid avaneb siis, kui ühendame Theta S kaamera WiFi abil nutitelefoniga. See ühendamine käib täpselt samamoodi nagu iga teise kompakt- või hübriidkaamera puhul.

 

2016-04-29 13.04.14

“Ricoh Theta S” on õige rakendus, mida rakendustepoest endale telefoni tõmmata. Kui sa aga juba siin oled, siis võta THETA+ kah (allpool).

 

2016-04-29 16.35.22

 

Albumivaade. Näitab fotosid mis on: 1) Theta S rakendues; 2) Telefoni piltide kaustas; 3) Theta S kaamera sisemälus

2016-04-29 16.37.06

 

Pildistamis/filmimisvaade. Fotosid tehes näitab telefon ka otsepilti kaamerast. Video puhul otsepilti ei näidata. Allääres saab valida pildistamisrežiimiks: automaatne, säriajaprioriteet, ISO prioriteet ja manuaalne.

2016-05-01 16.20.02

 

Üldseadete vaade. Siit saab muuta näiteks pildistamisel kaamera poolt tehtava heli valjust. või (altpoolt) ühendada Ricoh Theta S rakendus Facebooki, Twitteri ja Tumblr`iga nendes kanalitesse lihtsaks postitamiseks.

 

2016-04-29 16.38.04

Kaamera seadete kuvast näeme, et Theta S võimaldab pildistada ka intervallvõtet – efektse Time-lapse video jaoks. Ühest foorumist lugesin nippi, kuidas Thetaga saab vee all pilte klõbistada. Probleemiks on nimelt see, et veealuses korpuses vee all ei saa kuidagi päästikut vajutada ega WiFi abil pilti teha. Lahenduseks pakuti, et enne veekindlasse kesta panemist tuleb kaamera intervallvõtet tegema panna. Pärast saab siis ebavajalikud kaadrid kustutada ja paremad alles jätta.

 

2016-05-01 15.13.04

 

Ricoh Theta S kaameras olevate piltide mobiiltelefoni tõmbamiseks tuleb vastava pildi peal sõrmega puutuda. Siis laetakse foto telefoni ja seda näidatakse nii Theta rakenduses (interaktiivsena) kui ka telefoni tavalises fotorakenduses (2D pildina).

2016-05-01 15.23.39

 

Theta S rakendus koondab kõik Theta S kaameraga pildistatud ja filmitud materjali.

2016-05-01 16.47.18

 

Kui ühe sellise foto lahti toksad, siis on see kohe interaktiivne – saad ekraanil sõrmega libistades foto sees ümberringi vaadata. Ülalt paremalt nurgast saab seda fotot siis kohe jagada – Facebookis, Twitteris ja Tumblr`is ning Ricohi enda Theta 360.com lehel. Kuid palju huvitavam on fotoga edasi mängida, valides alt paremalt pliiatsiikooni ja seejärel “Edit in THETA+”.

 

Theta + on eraldi rakendus, mis on mõeldud Theta S kameraga pildistatud fotode töötlemiseks, projektsioonide muutmiseks, fotodest tavapiltide välja lõikamiseks ja juba ka rohkemates meediakanalites jagamiseks. THETA + rakendus lubab ka intervallvõttega pildistatud fotojadast lihtsate käsklustega time-lapse video kokku panna.

Siin all on näiteks kaks fotot, mille ma lõikasin THETA+ rakenduses interaktiivsetest panoraamidest välja ja jagasin läbi Instagrami:

Testime Ricoh Theta S kaamerat

A photo posted by Lauri Veerde (@lauriveerde) on

Testime Ricoh Theta S kaamerat

A photo posted by Lauri Veerde (@lauriveerde) on

 

 

 

ricoh-theta-s-3

Ricoh Theta S kaameraga pildistatud fotod ja videod on midagi hoopis teistsugust, kui me harjunud oleme. See on  põnev maailm, mis oma väga tehniliste nõudmiste tõttu on seni olnud vaid valitud profifotograafide pärusmaa. Ricoh on selle nüüd läbi spetsiaalse kaamera ja nutirakenduste kõigile kättesaadavaks muutnud.

Theta S kaameraga filmitud videoid saab sama soojaga Facebooki üles laadida. Ka YouTube kanalisse saab Theta S videoid interaktiivsetena laadida ja lisaks toetab YouTube ka Live video otseülekandeid. Theta S kaameraga tehtud fotode järeltöötlusvõimalused on THETA+ rakendust kasutades väga põnevad – lisaks interaktiivsetele fotodele ja time-lapse videotele võimaldab see luua ja jagada huvitavalt projitseeritud väljalõikeid sotsiaalmeediasse ja mujale internetis. Ja kui sul juhtub olema mõni selline peakomplekt nagu Google Cardboard või Gear VR või Homido… Siis saad nutitelefoni selle sisse lükata ja Ricoh Theta S abil virtuaalsesse reaalsusesse sukelduda. Tulevik on siinsamas.

(3270)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh Theta S, must
  • Sfäärilised 360° vaatega videod ja fotod
  • Kaks 12-megapikslist CMOS sensorit
  • FullHD videosalvestus
  • Valgusjõulised f/2.0 avaga objektiivid
  • Integreeritud WiFi ühendus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast