Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Reis või pildistamisreis?

© Tekst ja fotod: Sven Začek

Mis saaks veel rohkem inspiratsiooni külvata, kui uued kohad, kodumaast erinevad mastaabid ja teistsugune valgus? Üks lause võib rikkuda kõik: „Tule, meil on veel vaja see ja see kirik linnas üle vaadata!“

Kindlasti on paljud seda kogenud näiteks mõnel grupireisil, mille eesmärk pole ilusaid kohti jäädvustada, vaid lihtsalt oma silmaga ära näha, valimata valgust või ootamata võimalust, et see punane auto esiplaanilt ära sõidaks. Vähem õnnelikud on pidanud nimetatud lauset kuulma ka perereisil. Mina õnneks küll mitte, kuid kompromisse on alati vaja teha. Ei saa ju käia igal hommikul päikesetõusu püüdmas ja loojangut passimas, et siis päevasel ajal tukastada, just siis kui ülejäänud pereliikmed on aktiivsed ja täis avastamistuhinat. Nagu fotoinsenerid on loobunud mõttest konstrueerida 17-1000mm superobjektiiv, ei saa ka reisides kõiki eesmärke ühte patta pista. Vastasel juhul on tulemuseks närviline õhkkond, punnitatud pildid ja väljakannatamatu koduigatsus.

Millised on siis lahendused? Sest pildistada tahaks, samas pole nii palju aega, et sõita perega puhkama ja siis korraldada ka mõni vahva fotoreis, kus kõik keskenduksid ainult pildistamisele. Kui aegagi oleks, siis tähendaks kaks reisi ikka vähemalt kahekordset kulutust. Kui on aega ja raha, siis kindlasti on parim lahendus osta spetsiaalne fotoreis või korraldada ise pikem matk, mille käigus saab käia metsikutes kohtades, kuhu turismifirmad reise ei paku. Saab valida ka veel lihtsama tee, minnes kuhugi tasulisse varjesse, kus tagatakse teatud linnu- või loomaliikide nägemine. Kui huvi on jäädvustada välismaiseid maastikke, mis meie kodustest märkimisväärselt erinevad, siis on võimalused piiratumad. Piiratumad just selles mõttes, et maastikuretki pakutakse vähem, kuid teises mõttes on avatud peaaegu kogu maailm. Raskust võib valmistada suurest maailmast leitud õige marsruudi planeerimine ja paika sättimine niimoodi, et tulemuseks oleks mitmekesine ja huvitav pildiretk.

Kui aga tahta ühendada ikkagi perereisi pildistamisega, siis tuleb leida peresisene kompromiss, et kõigi huvi saaksid rahuldatud, pildid pildistatud ja vaatamisväärsused nähtud. Endale tuleb algusest peale aru anda, et selliselt reisilt kaks-kolm väga head pilti on juba suur saavutus. Kui ootused on paigas, siis pole hilisemaid pettumusi. Sellisel juhul saab teha oma baaslaagrist (loe hotellist) väljasõite päevasel ajal koos perega, käia vaatamisväärsused läbi ja jätta meelde kohad, kuhu võiks näiteks mõnel hommikul või õhtul ilusat valgust püüdma minna. Paar õhtut või hommikut kannatab ikka nii välja, et päeval unes kõndijaks ei muutuks.

Ühesõnaga on kõik läbirääkimiste ja võimaluste küsimus. Kui ollakse juba üksteist sidunud, küll siis leiab ka selle keele, et kodust kaugele reisides kõigi huvid ühtemoodi rahuldatud saaksid.
Häid reisipilte!

VV9L9266 VV9L9560

(639)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga